Πέμπτη 13 Μαΐου 2010

Ζώνες προστασίας και χρήσεων γης στον «Πιερικό Όλυμπο»


ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΠΙΕΡΙΑ 2008
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Αγίας Λαύρας 14, 601 00 Κατερίνη
ΤΗΛΕΦΩΝΟ: 2351035055, 6977749252
E-MAIL: fp2008@freemail.gr
WEB: http://www.fp08.eu/
13-5-2009
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ως θετική εξέλιξη για μια αποτελεσματική προστασία του Ολύμπου μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την κατάληξη της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού την Τετάρτη 12/5/2010 με την παρουσία της Γενικής Γραμματέως κ. Λίνας Μενδώνη. Στη σύσκεψη δόθηκε σαφής εντολή να προχωρήσουν με άμεσες ενέργειες οι διαδικασίες που προβλέπονται από τον αρχαιολογικό 3028 του 2002 για την οριοθέτηση ζωνών προστασίας και χρήσεων γης στην περιοχή του κηρυγμένου «αρχαιολογικού και ιστορικού τόπου» του Μακεδονικού Ολύμπου από το σχετικό διάταγμα του 1985. Η απόφαση αυτή, στο βαθμό που θα υλοποιηθεί, ουσιαστικά ικανοποιεί ένα από τα κυριότερα αιτήματα που προβάλλουμε με επιμονή οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος» τα τελευταία χρόνια, δηλαδή τη θεσμοθέτηση σαφών και ξεκάθαρων κανόνων προστασίας πριν από οποιαδήποτε οικιστική ανάπτυξη, για να διαφυλαχθούν οι αξίες και η φυσιογνωμία του ιστορικού Ολύμπου.
Ο εκπρόσωπος μας στη σύσκεψη Γιώργος Περδίκης παρουσίασε τις θέσεις της Ένωσής μας και παρέδωσε επιστολή προς το Υπουργείο Πολιτισμού συνοδευόμενη από άλλα έγγραφα που δείχνουν τη δράση μας για την προστασία του Ολύμπου και της ευρύτερης περιοχής. Στη συνέχεια παραθέτουμε το πλήρες κείμενο της επιστολής που συνοψίζει τις θέσεις μας για το επίδικο ζήτημα:

Κατερίνη, 11 Μαΐου 2010
ΠΡΟΣ: 1. Τον κ. Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού
2. Την κ. Γενική Γραμματέα Πολιτισμού

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,
Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματέας,

Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος – Πιερία 2008», αποτελούμε μια ένωση πολιτών με σκοπό την προστασία και βελτίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Πιερίας.

Με την ευκαιρία της συνάντησης που πραγματοποιείται στο ΥΠΠΟΤ στις 12/5/2010, σχετικά με το ζήτημα των επιπτώσεων στην ανάπτυξη της Πιερίας από την εφαρμογή των αρχαιολογικών νόμων και διατάξεων, θα θέλαμε να σας γνωστοποιήσουμε και τις απόψεις της Ένωσής μας που προέρχονται από την πολύχρονη ενασχόληση των μελών μας με τα θέματα του Ολύμπου και γενικότερα του περιβάλλοντος της Πιερίας.
Ειδικά για το ζήτημα της προστασίας του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, η άποψή μας είναι ότι υπάρχουν σημαντικά κενά στο θεσμικό καθεστώς προστασίας του ορεινού όγκου του Ολύμπου με συνέπεια να παρατηρούνται πληθώρα δραστηριοτήτων που υποβαθμίζουν και αλλοιώνουν την προστατευταία περιοχή, μεταξύ των οποίων ακόμη και αυθαίρετη δόμηση. Για το ζήτημα αυτό έχουμε εκθέσει αναλυτικά τις απόψεις μας σε σχετικό υπόμνημα που έχουμε καταθέσει στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής το Νοέμβριο του 2009 και το οποίο κοινοποιούμε και σε σας.
Σε ότι αφορά την οικιστική ανάπτυξη, ιδιαίτερα στη νότια Πιερία, η χρόνια έλλειψη χωροταξικού σχεδιασμού και ενός σαφούς χωροταξικού και οικιστικού πλαισίου σε συνδυασμό με την πίεση που ασκεί η οικιστική ανάπτυξη με την μορφή κυρίως παραθεριστικής κατοικίας, έχει οδηγήσει σε μια πραγματικά άναρχη ανοικοδόμηση και έχει αλλοιώσει ανεπανόρθωτα το περιβάλλον των ακτών και όλης της περιοχής ανατολικά του ορεινού όγκου του Ολύμπου. Είναι γνωστό ότι η περιοχή αυτή αποτελεί μια από τις πολυπληθέστερες περιοχές αυθαιρέτων της χώρας, σε βαθμό που θυμίζει Ανατολική Αττική. Tο υπάρχον ανεπαρκές θεσμικό πλαίσιο και η αδυναμία των υπηρεσιών να το εφαρμόσουν δεν μπορούν να εγγυηθούν ούτε καν τον περιορισμό αυτής της πορείας υποβάθμισης που απειλεί πλέον και την ορεινή περιοχή προς την οποία μεταφέρεται η οικιστική πίεση.
Απέναντι στην εξώφθαλμα αρνητική αυτή κατάσταση, οι νόμοι για την προστασία των αρχαιοτήτων, ιδιαίτερα το διάταγμα του 1985 που κηρύσσει μια ευρεία περιοχή του Μακεδονικού Ολύμπου ως «ιστορικό και αρχαιολογικό τόπο» και η δραστηριότητα που επέδειξαν τα τελευταία χρόνια οι αρχαιολογικές υπηρεσίες για την εφαρμογή του, θεωρούμε ότι αποτελούν ένα ανάχωμα στην πορεία υποβάθμισης και αλλοίωσης της ιστορικής αυτής περιοχής. Η εκτίμησή μας είναι ότι η αντίδραση και η κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας και των τοπικών αρχών που αγωνιούν για την τύχη της ανάπτυξης στην περιοχή, δεν πρέπει να στρέφεται στις υπηρεσίες που εφαρμόζουν το νόμο, ακόμη κι αν δεχθούμε ότι ερμηνεύουν τα ασαφή σημεία του σύμφωνα με τα δικά τους επιστημονικά κριτήρια, αλλά προς την ανάγκη να αποσαφηνιστεί άμεσα το χωροταξικό και το οικιστικό καθεστώς καθώς και το καθεστώς προστασίας της ευρύτερης περιοχής. Προς την κατεύθυνση αυτή εκτιμούμε ότι δύο ενέργειες πρέπει να γίνουν ΑΜΕΣΑ από τα Υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΠΟΤ:
(α) Να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς η διαδικασία ολοκλήρωσης και έγκρισης της Ειδικής Περιβαλλοντικής Μελέτης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου ώστε να δοθεί η δυνατότητα στο Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού να συμβάλει σε αποτελεσματική προστασία σε συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες.
(β) Με συντονισμένες ενέργειες του ΥΠΕΚΑ και του ΥΠΠΟΤ να καθοριστούν ζώνες χρήσεων γης με κατά το δυνατόν απλές, σαφείς και ξεκάθαρες διατάξεις.
Για να έχετε μια περισσότερο ολοκληρωμένη εικόνα των απόψεων και της δράσης της Ένωσής μας σχετικά με την προστασία του Ολύμπου και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, συνοδεύουμε την επιστολή αυτή με τα παρακάτω:
(1) Επιστολή που παραδώσαμε στο Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια κατά την επίσκεψή του στο Δίον Πιερίας στις 10 Ιουλίου 2009.
(2) Έγγραφο της Προεδρίας της Δημοκρατίας προς το ΥΠΕΚΑ.
(3) Υπόμνημα προς το ΥΠΕΚΑ «ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΕΠΑΡΚΕΣ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΔΡΥΜΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ»
(4) Επιστολή προς το Νομάρχη Πιερίας με αφορμή την έκτακτη σύσκεψη της 12/4/2010 στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της Πιερίας από την εφαρμογή των αρχαιολογικών νόμων.

Είμαστε πρόθυμοι να παράσχουμε με τον εκπρόσωπό μας στη συνάντηση της 12/5/2010 στο ΥΠΠΟΤ κάθε διευκρίνιση για τις θέσεις και τις απόψεις μας.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Ο Πρόεδρος Ο Γ. Γραμματέας
Δημήτρης Μαυροειδής Γιώργος Τούλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου