Τρίτη 4 Μαΐου 2010

Συμφέρον της Βόρειας Πιερίας να οριστεί έδρα του νέου δήμου το Αιγίνιο

ΑΙΓΙΝΙΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αγαπητέ κύριε Ραγκούση
Με έκπληξη διαβάσαμε τον σχεδιασμό σας για την συνένωση δήμων στη βόρεια Πιερία, που ανατρέπει προφανέστατα τη βασική φιλοσοφία του Καλλικράτη για δήμους ευέλικτους, λειτουργικούς που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της περιοχής τους και θα εξυπηρετήσουν καλύτερα τους δημότες τους. Δήμους που θα λειτουργήσουν προς την κατεύθυνση της γενικότερης ανάπτυξης της χώρας.
Κατ’ αρχήν βρίσκουμε λάθος τον τρόπο που επέλεξε το υπουργείο, να ορίσει ερήμην των τοπικών κοινωνιών, τα βασικότερα χαρκτηριστικά των νέων δήμων, μεταξύ αυτών και την έδρα τους. Πιστεύουμε πως χαρακτηριστικά όπως η έδρα και το όνομα έπρεπε να οριστούν με δημοκρατικές διαδικασίες από τους κατοίκους των νέων δήμων, μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου που καθορίζει τους νέους δήμους (ως γεωγραφικές ενότητες) και πριν από την λήξη της θητείας των υπαρχόντων Δημοτικών συμβουλίων.
Προτείνετε να γίνει έδρα του νέου δήμου ο Κολινδρός. Ένας ορεινός οικισμός που είναι στην άκρη του νέου δήμου, που έχει στοιχειώδη συγκοινωνία μόνο για τις ανάγκες του, με λεωφορειακή γραμμή. Απορρίπτετε το Αιγίνιο που βρίσκεται επί της παλαιάς Εθνικής Οδού και σε απόσταση μόλις ενός χιλιομέτρου από την Νέα Εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης με αντίστοιχο κόμβο. Από το Αιγίνιο διέρχεται η σιδηροδρομική γραμμή με πυκνά δρομολόγια προαστιακού. Υπάρχει σε εξέλιξη σύγχρονο βιοτεχνικό Πάρκο 1000 περίπου στρεμμάτων, υπάρχει εγκεκριμένο το νέο νοσοκομείο ΚΑΤ Βόρειας Ελλάδας, υπάρχει Κέντρο Υγείας, ΔΟΥ, ΙΚΑ, Διεύθυνση αγροτικής ανάπτυξης, Διεύθυνση πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης υποκατάστημα του εμποροβιοτεχνικού επιμελητηρίου Πιερίας, Υποκαταστήματα ΑΤΕ και Εθνικής τράπεζας, ΚΕΠ και όλα τα προβλεπόμενα σχολεία Α'βάθμιας και Β'βάθμιας εκπαίδευσης συμπεριλαμβανομένου ΕΠΑΛ.
Όλα αυτά όπως καταλαβαίνετε δεν είναι τυχαία. Υπάρχουν γιατί το Αιγίνιο λόγω της θέσης του, εξυπηρετεί καλύτερα τους πολίτες μιας ευρύτερης περιοχής.
Ο Κολινδρός αντιθέτως έχει μια τέτοια θέση που δυσκολεύει την πρόσβαση των δημοτών, αφού οι δρόμοι που συνδέουν τους οικισμούς με αυτόν είναι μακρύτεροι, αλλά βασικά πολύ πιο επικίνδυνοι, οι υπηρεσίες που υπάρχουν είναι ελάχιστες. Ο υπάρχων οικισμός του Κολινδρού με τα στενά σοκάκια που εμποδίζουν την πρόσβαση και την στάθμευση οχημάτων, καθώς και η ανυπαρξία κτιρίων να στεγάσουν νέες υπηρεσίες θα απαιτήσουν σοβαρές επενδύσεις για νέες υποδομές. Θα απαιτηθεί πολύ σημαντικό κόστος για δημιουργία συγκοινωνιακών συνδέσεων με όλους τους οικισμούς, που σήμερα δεν υπάρχουν.
Το σημαντικότερο όλων όμως είναι πως ανατρέποντας τη λογική, το αυτονόητο που και οι Κολινδρινοί, όπως και όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι των τεσσάρων δήμων της Βόρειας Πιερίας είχαν σαν δεδομένο (ότι η έδρα του δήμου δεν μπορεί να είναι πουθενά αλλού εκτός του Αιγινίου και βέβαια θα ήταν παράλογο να αντιδράσουν σε μια τέτοια απόφαση), δυναμιτίσατε τις σχέσεις των δυο οικισμών και το καλό κλίμα συνεργασίας που χρειάστηκε αρκετές δεκαετίες προσπαθειών για να χτιστεί.
H πρότασή σας αυτή μας γύρισε πολύ πίσω. Αν υλοποιηθεί, θα μας υποχρεώσει σε μια καθόλου λειτουργική και ιδιαίτερα σπάταλη καθημερινότητα.
Σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη τα παραπάνω και να διορθώσετε άμεσα την απόφαση που έχετε πάρει σχετικά με τον δήμο Βόρειας Πιερίας. Διαφορετικά πιστεύω πως θα επωμιστείτε την ευθύνη δυσάρεστων καταστάσεων που προκάλεσε η απόλυτα αδικαιολόγητη απόφασή σας.
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης
Δημοτ Σύμβουλοι Αιγινίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου