Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

ΦΥΛΛΟ ΜΑΪΟΥ - Μικρά Μικρά



#Τελικά έχουν φωνούλα και μίλησαν।
#Για τους δυο πρώην αντιδημάρχους λέμε που τάχθηκαν και αυτοί υπέρ της συνένωσης του Δήμου Κορινού με την Κατερίνη, αφού όμως πρώτα μίλησε ο αρχηγός.
#Για να φανταστείτε για τι δημοκρατία μιλάμε, το θέμα της συνένωσης δεν υπήρχε όχι στα θέματα ημερήσιας διάταξης, ούτε καν στα προ ημερήσιας διάταξης.
#Έτσι ο κ. Αβραμίδης εφεύρε και τα προ – προ ημερήσιας διάταξης θέματα. Αυτό και αν είναι.
#Βλέπετε είχε μια τρελή - τρελή ελπίδα μέχρι και την τελευταία στιγμή, μήπως ο Κορινός πάει στην Β. Πιερία και ανοίξει διάπλατα η λεωφόρος του πεπρωμένου του να σώσει και την Β. Πιερία.
#Αφού όμως πάμε Κατερίνη, σαν από καιρό έτοιμος, δήλωσε ικανοποιημένος και από κοντά και οι συν αυτώ.
#Αυτοί που δεν θέλανε Κατερίνη γιατί είχε λέει πολλά δάνεια, είναι μεγάλη και θα χαθεί ο Κορινός, αυτοί που δεν υπογράφανε για τη συνένωση με την Κατερίνη γιατί υπήρχε και άλλη πρόταση κλπ, κλπ, κλπ.
Και όταν ο Μιχαλόπουλος έβαλε το θέμα να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο λούφαξαν και κρύφθηκαν πίσω από την άρνηση του δημάρχου να συζητηθεί προ ημερησίας, εφαρμόζοντας Λουδοβίκεια προνόμια που του δίνει ο κανονισμός.
#Αυτή λοιπόν είναι η δημοκρατία τους. Για ένα τόσο σοβαρό θέμα να μην συζητήσει καν το Δημοτικό Συμβούλιο
#Για να έρθει μόνο εκ των υστέρων να εγκρίνει την απόφαση της κυβέρνησης.
#Τοπική Αυτοδιοίκηση. Κάποτε την λέγαμε πυλώνα της Δημοκρατίας. Τώρα ούτε τοπική ούτε αυτοδιοίκηση είναι.
#Επέλεξε ποτέ αλήθεια η τοπική κοινωνία του Κορινού π.χ. να μείνει ανεκτέλεστο το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ ( έτοιμα λεφτά για να γίνουν έργα στο Δήμο Κορινού );
# Και έρχεστε στο και πέντε κ. Αβραμίδη να πάτε πίσω στις προτάσεις του 2005 γιατί αυτά τα έργα έχουν μελέτες, αυτά έχουν ωριμότητα ( σύμφωνα με όσα εσείς είπατε) μήπως και προλάβετε να σώσετε κάτι;
#Και τέσσερα χρόνια τι κάνατε κ. Αβραμίδη, κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας τι έκανε το Δημοτικό Συμβούλιο για να ενημερωθεί, να καλέσει τον κόσμο να ξεσηκωθεί να απαιτήσει να γίνουν τα έργα;
#Γιατί κ. Αβραμίδη δεν τροποποιήσατε έγκαιρα το ΘΗΣΕΑ, αφού το θέλατε τόσο πολύ, γιατί δεν κάνατε μελέτες σοβαρές, γιατί δεν ωριμάσατε τα έργα;
# Και αν επιλέξατε να αφήσετε αυτά να γίνουν προεκλογικά για να εξασφαλίσετε την επανεκλογή σας ( ή για να επεκτείνετε το δημαρχείο για να πάρετε την έδρα του νέου Δήμου εσείς και ο Βουνίσιος τρομάρα σας), δεν βρέθηκε κανείς από την πλειοψηφία να σας σταματήσει;
#Τελικά το σόι δημοκρατία και Αυτοδιοίκηση είναι αυτή όταν η μειοψηφία βγάζει δήμαρχο, με πλειοψηφία στο Δημοτικό Συμβούλιο, και αυτή η πλειοψηφία ελέγχεται από μια ομάδα του δημάρχου και ο λαός αφήνεται στο περιθώριο και στο σκοτάδι; Μαζί με το υπόλοιπο Δημοτικό Συμβούλιο;
#Επέλεξε η τοπική κοινωνία μετά από ενημέρωση και διάλογο, οι μόνες δαπάνες του Δήμου να είναι οι γιορτές και τα πανηγύρια, το αυτοκίνητο του δημάρχου, το διαφημιστικό έντυπο, οι φωτογραφίες οι βιντεοσκοπήσεις και τα διαφημιστικά σποτ;
# Ένα αναψυκτήριο φτιάχτηκε στην Σεβαστή και να μην μας λένε γιατί δεν εισπράττουν τα ενοίκια; Και το άλλο αναψυκτήριο στη πλατεία του Δημαρχείου 8 χρόνια να μένει ανεκμετάλλευτο;
#Και όλα αυτά δεν γίνονται δυστυχώς μόνο εδώ. Θα τα βρείτε στο Δήμο Παραλίας, στο Δήμο Αν. Ολύμπου αλλά και σε άλλους Δήμους που ακόμα απλά το πρόβλημα δεν βγήκε στην επιφάνεια.
#Είναι το εκλογικό σύστημα που βάζει τους πολίτες να στοιχίζονται γύρω από τα κόμματα εξουσίας και τους παράγοντες, στήνοντας μια πυραμίδα προσωπικής εξάρτησης με επικεφαλής τον Δήμαρχο.
#Έναν δήμαρχο που μπορεί να είναι μειοψηφία στο εκλογικό σώμα, ακόμα και μικρή μειοψηφία, έχοντας όμως την απόλυτη πλειοψηφία μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο, έχοντας τη δυνατότητα μέσα από έμμισθες θέσεις και υποσχέσεις να δημιουργήσει την ομάδα του μέσα στην πλειοψηφία, φθάνοντας μια δράκα 5 – 7 ατόμων να διοικεί έναν Δήμο κατά το δοκούν.
#Αν προσθέσουμε την απουσία ελεγκτικών μηχανισμών, το νόμο της αδράνειας, το ρουσφέτι, τον κομματισμό, την έλλειψη διαφάνειας, την περιορισμένη διάθεση των πολιτών να συμμετέχουν, το γενικότερο πολιτικό σύστημα που βάζει τους πολίτες στο περιθώριο, την μετατροπή των δήμων σε μακρύ χέρι της κυβέρνησης, έχουμε την εικόνα μιας απαξιωμένης Τοπικής Αυτοδιοίκησης, καθ εικόνα και ομοίωση της κεντρικής εξουσίας, με τους πολίτες στο περιθώριο και τους δημάρχους να έχουν τους Δήμους σαν εφαλτήριο για την πολιτική κοινωνική και οικονομική τους ανέλιξη.
#Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν. εκλογές έρχονται, όχι απλά για να ψηφίσουν οι πολίτες αλλά για να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους.
#Και να μην ξεχνάμε την οικονομική κρίση, τις δύσκολες μέρες που έρχονται. Θα χρειαστούν δήμαρχοι με τσαγανό δήμαρχοι που θα ενδιαφέρονται για όλα τα προβλήματα των δημοτών, δήμαρχοι που θα αγωνίζονται και θα διεκδικούν.
#Γιατί ανεργία, η φτώχεια, ο αποκλεισμός των δημοτών αφορούν τον Δήμο αφορούν όλους μας.
#Γιατί στις δύσκολες μέρες που έρχονται κάποιοι θα θέλουν να τρώμε τις σάρκες μας.
#Εμείς θα πρέπει να έχουμε αλληλεγγύη μεταξύ μας. Αλληλεγγύη, ενότητα και αγώνας.
# Και σε αυτήν την προσπάθεια οι Δήμοι έχουν και οφείλουν να έχουν ρόλο. Και μάλιστα πρώτο ρόλο.
Καλή ανάγνωση, φίλε αναγνώστη।


Ο φίλος και συνάδελφος Γιώργος έφυγε από κοντά μας μετά από άνιση μάχη πο κράτησε σχεδόν δυο μήνες.
Το κακό τον βρήκε στο δρόμο για τη δουλειά και η ανησυχία του ήταν να παραδώσει οπωσδήποτε τα κλειδιά του ταμείου στον αντικαταστάτη του. Και αυτά ήταν τα τελευταία του λόγια.
Θα τον θυμόμαστε γελαστό, πάντα γελαστό, συνάδελφο φίλο και αδερφό. Γελαστό ακόμα και μετά που τύχη σκληρή τον έκανε πατέρα και των τριών παιδιών της αδικοχαμένης κουνιάδας του και του συζύγου της, που βρήκαν σκληρό θάνατο από χέρι δολοφόνου.
Μεγάλωνε πέντε παιδιά με το μισθό του υπαλλήλου και με τα λίγα χωράφια που καλλιεργούσε, μετά τη δουλειά τις γιορτές και τις σχόλες. Χωρίς να βαρυγκωμά, χωρίς να δυσανασχετεί, ευτυχισμένος με 5 παιδιά, δικά του 5 παιδιά. Τα τρία από αυτά, τώρα , χάσανε δυο φορές τον μπαμπά τους.
Μοίρα σκληρή. Για την οικογένειά του πρώτα από όλα . Αλλά και για μας. Γιατί χάσαμε και εμείς ένα δικό μας άνθρωπο.
Θα σε θυμόμαστε πάντα φίλε Γιώργο.
Καλό σου ταξίδι.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου