Τετάρτη 26 Μαΐου 2010

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΠΙΕΡΙΑΣ

Ο Κορινός υπάγεται στον Δήμο Κατερίνης
Α. Συνιστώνται οι κατωτέρω δήμοι:
1. Δήμος Δίου - Ολύμπου με έδρα το Λιτόχωρο και ιστορική έδρα το Δίον αποτελούμενος από τους δήμους
α. Ανατολικού Ολύμπου β. Δίου και γ. Λιτοχώρου, οι οποίοι καταργούνται
2. Δήμος Πύδνας - Κολινδρού με έδρα το Αιγίνιου και ιστορική έδρα τον Κολινδρό αποτελούμενος από τους δήμους
α. Αιγινίου β.Κολινδρού γ.Μεθώνης και δ. Πύδνας, οι οποίοι καταργούνται.
3. Δήμος Κατερίνης με έδρα την Κατερίνη αποτελούμενος από τους δήμους
α.Ελαφίνας β.Κατερίνης γ.Κορινού δ.Παραλίας ε.Πέτρας και
στ΄।Πιερίων, οι οποίοι καταργούνται.


Εισάγεται την Τρίτη στην Ολομέλεια και ολοκληρώνεται σε πέντε συνεδριάσεις το βράδυ της Πέμπτης, 27 Μαΐου, το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την νέα αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης με την γνωστή επωνυμία “Πρόγραμμα Καλλικράτης”.
Στην τελευταία συνεδρίαση που έγινε στην αρμόδια κοινοβουλευτική Επιτροπή το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και στα άρθρα, κατά πλειοψηφία, με τον υπουργό Γιάννη Ραγκούση να επιφέρει αλλαγές με βάση παρατηρήσεις όλων των πτερύγων της Βουλής και των ενδιαφερόμενων φορέων -τους οποίους ακροάστηκε η Επιτροπή.
Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης καταψήφισαν επί της αρχής και επιφυλάσσονται στην Ολομέλεια να λάβουν θέση επί των άρθρων.
Σύμφωνα με δηλώσεις του κ. Ραγκούση το Υπουργείο θα δεχτεί κατά την ψήφιση στην Ολομέλεια προτάσεις για την αλλαγή της έδρας των Δήμων μόνο όταν υποστηριχτούν από όλους τους βουλευτές της περιοχής.
Όσον αφορά την Πιερία η πρόταση του υπουργείου να συζητηθεί και η δυνατότητα 4ου ορεινού Δήμου στην Πιερία δίχασε τις τοπικές κοινωνίες αλλά έφερε και σε αντιπαράθεση την τοπική οργάνωση του ΠΑΣΟΚ με τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ και με βουλευτές.
Ακόμα η αψυχολόγητη αρχική πρόταση για την έδρα του Δήμου Πύδνας στον Κολινδρό δημιούργησε αντιπαράθεση μεταξύ Κολινδρού και Αιγινίου μια αντιπαράθεση που κινδυνεύει να μείνει ανοιχτή πληγή όσον αφορά τη συνοχή του νέου Δήμου.
Η νέα πρόταση για ονομασία του Δήμου σε Δήμο Πύδνας Κολινδρού με έδρα το Αιγίνιο και ιστορική έδρα τον Κολινδρό φαίνεται να δημιουργεί μεγάλο αίσθημα αδικίας στον Κολινδρό εξ αιτίας ακριβώς της αρχικής πρότασης του Υπουργείου.
Επίσης να παρατηρήσουμε ότι δυστυχώς η όλη συζήτηση για τις έδρες των νέων Δήμων ήταν τοπικιστικού κατ αρχήν χαρακτήρα ενώ η δημιουργία 4ου ( ορεινού) Δήμου στην Πιερία συνδέθηκε τόσο από τη Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ όσο και από αναλυτές και τον τοπικό τύπο με την δυνατότητα ή όχι του ΠΑΣΟΚ να εκλέξει δήμαρχο στην Κατερίνη.
Πολλοί φορώντας τα μυωπικά γυαλιά του δικομματισμού αρνούνται να αντιληφθούν ότι ποτέ στις Δημοτικές εκλογές δεν αθροίζονται τα κομματικά ποσοστά, ότι το πολιτικό σκηνικό αλλάζει, ότι υπήρξε κάθετη διάσταση απόψεων στους ψηφοφόρους τα μέλη και τα στελέχη των δύο μεγάλων κομμάτων.
Αρνούνται να αντιληφθούν αν δεν το αποκρύπτουν ότι η οικονομική κρίση για την οποία ευθύνονται τα δύο μεγάλα κόμματα και η οικονομική ανέχεια με την κοινωνική έκρηξη που αναμένεται από Σεπτέμβρη, θα αλλάξει άρδην το πολιτικό σκηνικό και αυτό μπορεί να εκφραστεί στις εκλογές του Νοέμβρη καταδικάζοντας όσους αυτάρεσκα υποτιμούν τις ανάγκες και την κρίση των πολιτών, επαναπαυόμενοι στα κομματικά ποσοστά και στην εξουσία των Μ.Μ.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου