Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Επίθεση στα συνταξιοδοτικά δικαιώματα των εργαζομένων


Υπό το βλέμμα τις οδηγίες και την τελική έγκριση του Δ.Ν.Τ.
Με τα νέα μέτρα της κυβέρνησης
Σύμφωνα με δηλώσεις του επιστημονικού συμβούλου του ΙΝΕ/ ΓΕΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ κ. Ρωμανιά με τα νέα μέτρα ενώ θα καταβάλλουμε εισφορές για περισσότερα χρόνια θα λαμβάνουμε μικρότερη σύνταξη. Έτσι οδηγούμαστε σε συνταξιοδότηση σε ηλικία μεγαλύτερη των 70 ετών με σύνταξη που θα πέσει από το 70% των αποδοχών στο 52%.
Τα πρώτα «θύματα»
Οι πρώτοι θα «πληρώσουν» τις αλλαγές είναι όσοι παίρνουν σύνταξη πάνω από 1.400 ευρώ αφού ξεκινά φέτος η επιβολή ειδικής εισφοράς -πρόκειται για έναν νέου τύπου ΛΑΦΚΑ-, η οποία θα κυμαίνεται από 2% έως 5% ανάλογα με το ύψος της σύνταξης,
Οι συνταξιούχοι του ΟΤΕ και της ΔΕΗ αφού από φέτος θα υπάρξει μείωση από 3% έως και 8% στις συντάξεις που ξεπερνούν τα 1.500 ευρώ.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που βγαίνουν σε πρόωρη σύνταξη (το ποσό της μείωσης θα πάει από το 4.5% στο 6% για κάθε έτος... ταχύτερης εξόδου.) Εργαζόμενες στον δημόσιο τομέα.( Τουλάχιστον κατά πέντε χρόνια θα αυξηθούν από το 2013 τα όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση των γυναικών στον δημόσιο τομέα και στα σώματα ασφαλείας ) Υπολογίζεται πως 140.000 γυναίκες θα επηρεαστούν από την εξίσωση των ορίων ηλικίας.,
Μητέρες ανηλίκων που συνταξιοδοτούνται από το ΙΚΑ και ασφαλίστηκαν πριν από το 1993. Η ρύθμιση του νόμου Πετραλιά -που είχε παγώσει φέτος- θα εφαρμοστεί κανονικά από το 2011. Η αύξηση για όσες μητέρες θέλουν να αποχωρήσουν με 25ετία θα είναι δώδεκα μήνες τον χρόνο, προκειμένου το όριο να πάει σταδιακά από τα 50 στα 55 έτη.
Συνταξιούχοι του Δημοσίου που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα. Η σύνταξη θα αναστέλλεται αν είναι κάτω των 55 ετών ή θα περικόπτεται.
Δημόσιοι υπάλληλοι, μηχανικοί, γιατροί και δικηγόροι που έχουν και δεύτερη δουλειά. Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι σήμερα πληρώνουν εισφορές μόνο σε ένα Ταμείο, αλλά μετά τις αλλαγές θα καλύπτονται από δύο ασφαλιστικούς φορείς. Υπολογίζεται πως το μέτρο αφορά 100.000 άτομα που ασφαλίστηκαν πριν από το 1993.
Όσοι καλύπτονται από τον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών. Οι συντελεστές υπολογισμού των συντάξεων θα πέσουν από το 3% με 3.5% που είναι σήμερα στο 2%. Με βάση το επικρατέστερο σενάριο, οι αλλαγές θα τρέξουν από το 2013, ωστόσο δεν αποκλείεται να ξεκινήσουν νωρίτερα αν δεν βρεθεί λύση στο οικονομικό αδιέξοδο του Ταμείου.
Η μεγάλη σφαγή όσων συνταξιοδοτούνται μετά από το 2018
Οι αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα ολοκληρώνονται το 2018, οπότε και θα τεθεί σε ισχύ ο νέος τρόπος υπολογισμού των συντάξεων σε όλα τα ταμεία. Οι πλέον αδικημένοι είναι όσοι έχουν πολλά έτη ασφάλισης, με δεδομένο πως το ποσοστό αναπλήρωσης ακόμα και με 35έτη ασφάλισης δεν θα ξεπερνά το 65% (βασική και αναλογική σύνταξη). Οι συντελεστές αναπλήρωσης στην ανταποδοτική σύνταξη αλλάζουν. Πρόκειται για το συντελεστή με τον οποίο πολλαπλασιάζονται τα χρόνια εργασίας ώστε να προκύψει τι ποσοστό των συντάξιμων αποδοχών θα πάρουν οι συνταξιούχοι. Σήμερα, με 35 χρόνια υπηρεσίας και συντελεστή 2%, η σύνταξη είναι το 70% των συντάξιμων αποδοχών (35Χ2). Με τις αλλαγές οι συντελεστές θα ξεκινούν από 0,9% για κάθε χρόνο κατά την πρώτη δεκαετία και θα αυξάνουν κατά 0,1 της μονάδας ανά 5ετία και μέχρι το 1,4% που θα ισχύει για τα έτη από το 31ο και μέχρι το 35ο.
Για το 36ο και 37ο θεσπίζεται ποσοστό 1,5% και για τα τρία επόμενα (38ο έως 40ό) ο συντελεστής αυξάνεται στο 1,6%. Με αυτά τα δεδομένα, τα ποσοστά της σύνταξης για 35ετία πέφτουν κάτω του 50% των συντάξιμων αποδοχών (από 70% ή 2% το χρόνο σήμερα). Απλώς η διαφορά περιορίζεται κάπως με την καταβολή της βασικής σύνταξης στο 65ο έτος.
Να σημειωθεί ότι η βασική σύνταξη ( η οποία σήμερα υπολογίζεται στα 360 ευρώ και μετά από 8 χρόνια θα είναι αξίας 270 ευρώ ) θα χορηγείται σε ηλικία 65 ετών και με εισοδηματικά κριτήρια και έτσι δεν θα τη δικαιούνται όσοι έχουν και άλλα εισοδήματα.
Ακόμα να τονίσουμε ότι αυτές οι προτάσεις της κυβέρνησης όπως αναπτύχθηκαν στο άτυπο Υπουργικό Συμβούλιο μπορούν να αλλάξουν προς το χειρότερο μετά από απαίτηση του Δ.Ν.Τ. και της Ε.Ε. ενώ τίποτε δεν εγγυάται ότι δεν θα υπάρξουν και νέα μέτρα χειρότερα μέχρι το 2018. Άλλωστε μετά το Νόμο Σιούφα, είχαμε το νόμο Ρέπα, το νόμο Πετραλιά που υποτίθεται ότι κάθε φορά έπαιρναν τα απαραίτητα μέτρα για να μην καταρρεύσει το ασφαλιστικό σύστημα το οποίο όλο κατέρρεε και όλο έπαιρναν νέα μέτρα, κάτι που μπορεί να ξαναγίνει και το 2018.
Ουσιαστικά μετά από αυτές τις προτάσεις της κυβέρνησης η ασφάλιση έπαψε να είναι κοινωνική αφού δεν είναι εγγυημένη η συμμετοχή του κράτους και είναι μόνο αναδιανεμητική. Έτσι κράτος, τράπεζες και κεφάλαιο έφαγαν τα αποθεματικά των Ταμείων δεκάδες χρόνια τώρα πριν φθάσουμε στο Χρηματιστήριο και στα δομημένα ομόλογα και τώρα νίπτουν τας χείρας τους. Επικαλούμενοι δε το έλλειμμα των ταμείων που αυτοί δημιούργησαν βάζουν τώρα βαθιά το χέρι στις τσέπες των εργαζομένων, για συντάξεις που ήδη είναι πολύ κάτω από το μέσο όρο της Ε.Ε. Θα υποδείκνυε δε η κυβέρνηση και τον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης, την ιδιωτική ασφάλιση, δεν το τολμά όμως μετά το στραπάτσο της ΑΣΠΙΣ ΠΡΟΝΟΙΑ όπου χιλιάδες ασφαλισμένοι βρίσκονται στον αέρα με χαμένα στην ουσία τα λεφτά τους.
Η κυβέρνηση είναι γεγονός ότι δεν αυξάνει ονομαστικά τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση όμως, μειώνοντας το ύψος της σύνταξης και αλλάζοντας τον τρόπο υπολογισμού, υποχρεώνει τους ασφ/νους για να πάρουν πλήρη σύνταξη να δουλεύουν συνεχώς 40 χρόνια. Αν λάβουμε δε υπόψη την ανεργία και το πότε εισέρχεται κάποιος στην αγορά εργασίας, η συμπλήρωση των 40 ετών εργασίας θα οδηγήσει τους εργαζόμενους να εργάζονται και μετά τα 70 χρόνια, μην αφήνοντας θέσεις εργασίας για τους νέους εργαζόμενους.
Για μια ακόμα φορά μένουν έξω από τις αλλαγές οι στρατιωτικοί και τα σώματα ασφαλείας οι μόνο άλλωστε που συνταξιδοτούνται ακόμα και σε ηλικία 45 χρόνων. Για τους ίδιους τους ένστολους δεν έγινε και ημείωση των αποδοχών όπως έγινε σε όλους τους δημοσίους υπαλλήλους.
Το ερώτημα είναι αν το συνδικαλιστικό κίνημα θα θελήσει και θα μπορέσει να αντιδράσει στον επιχειρούμενο λαίλαπα των κυβερνητκών μέτρων όπως ξεσηκώθηκε με το νόμο Γιαννίτση. Ανα θα μπορέσει να απελυθερωθεί από κομματικές εξαρτήσεις και γραφειοκρατικές αγγυλώσεις για να κινητοποιήσει τους εργαζόμενους για την προστασία στοιχειωδών δικαιωμάτων του. Και να μην ξεχνάμε ότι ακόμα είμαστε στην αρχή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου