Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Δεν γράφονται πλέον οι συνταγές του Νοσοκομείου από το ΙΚΑ.

Αν είναι πάνω από 100 ευρώ πληρώνεις τα φάρμακα έχεις δεν έχεις και περιμένεις από το ΙΚΑ να πληρωθείς.
Πολλές διαμαρτυρίες δεχθήκαμε από την εφαρμογή από το ΙΚΑ νέας διαδικασίας όσον αφορά τη συνταγογράφηση φαρμάκων σε ασφαλισμένους του ΙΚΑ από γιατρούς Δημοσίων Νοσοκομείων. Μέχρι τώρα κάποιος ασθενής ασφ/νος του ΙΚΑ όταν του έγραφε μια συνταγή με φάρμακα ο γιατρός του Δημοσίου Νοσοκομείου, πήγαινε στο ΙΚΑ του έγραφαν τα φάρμακα σε συνταγή του ΙΚΑ πήγαινε στο φαρμακείο και τα έπαιρνε πληρώνοντας απλά τη συμμετοχή του εφόσον είχε συμμετοχή..
Τώρα καλείται να πηγαίνει στο φαρμακείο να αγοράζει τα φάρμακα και να πηγαίνει τη συνταγή με την απόδειξη και τα κουπόνια στο ΙΚΑ. Και αν μεν τα χρήματα είναι μέχρι 100 ευρώ πληρώνεται αμέσως από το ΙΚΑ. Αν είναι περισσότερα από 100 ευρώ τότε κάνει αίτηση και τα πληρώνεται από το ΙΚΑ μετά από 10 εργάσιμες ημέρες. Εδώ να σημειώσουμε ότι αυτό αφορά ακόμα και για ειδικότητες που δεν υπάρχουν στο ΙΚΑ ( δερματολόγος, ενδοκρινολόγος κλπ).
Ακόμα τονίζουμε το γεγονός ότι καλείται ο ασφαλισμένος να πληρώσει τα φάρμακα έχει δεν έχει χρήματα περιμένοντας μάλιστα για δυο βδομάδες αν το ποσό είναι μεγάλο χάνοντας παράλληλα και μια ακόμα εργάσιμη ημέρα για να πληρωθεί από το ΙΚΑ. Νομίζουμε ότι στα πλαίσια της προσπάθειας να δίνεται όλο και περισσότερο προτεραιότητα στον πολίτη θα πρέπει να βρεθεί ανάλογη λύση με λιγότερη γραφειοκρατία, ευκολότερη πρόσβαση στις υπηρεσίες Υγείας, με λιγότερο κόστος για τον ασφ/νο είτε σε χρήμα είτε σε χρόνο.
Άλλου επιπέδου όμως είναι η καταγγελία που μας έγινε για κάποιο υποκ/μα της Δυτικής Μακεδονίας ( κατατέθηκε σχετική αναφορά στη Διοίκηση του ΙΚΑ ) όπου σε συνέχεια της παραπάνω διαδικασίας ο ασφ/νος υπέβαλλε αίτηση για να πληρωθεί τα φάρμακα, πρωτοκολλήθηκε και τον έστειλαν να πάει την αίτηση για έγκριση στον Δ/ντή ο οποίος εξέταζε ασθενείς στο ιδιωτικό του ιατρείο, περιμένοντας εκεί στην ουρά για του εγκρίνει τη δαπάνη για φάρμακα, την οποία αίτηση επέστρεψε μετά στο ΙΚΑ για να πληρωθεί μετά από 15 μέρες.
Το ερώτημα είναι γιατί στάλθηκε ο πολίτης να πάρει την έγκριση του δ/ντή; Γιατί δεν υπήρχε αναπληρωτής του δ/ντή ώστε να υπογράψει την έγκριση; Μπορεί δημόσιος υπάλληλος να ασκεί τα καθήκοντά του εκτός του Δημοσίου και μάλιστα στο ιδιωτικό του ιατρείο; Μπορεί να λειτουργήσει μια υγειονομική μονάδα χωρίς δ/ντή ούτε αναπληρωτή στην πρωινή τουλάχιστον βάρδια ώστε να επιτρέπεται στον δ/ντή να έχει ιδιωτικό ιατρείο μεταξύ των ωρών 8:00 –13:00;
Κ.Μ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου