Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

Οι κυβερνητικές προτάσεις για το σχέδιο Καλλικράτης


Το χρονοδιάγραμμα του σχεδίου «Καλλικράτης» γνωστοποίησε στη συνεδρίαση του δ।σ। της ΚΕΔΚΕ και παράλληλα έδωσε στη δημοσιότητα ο υπουργός Εσωτερικών Γιάννης Ραγκούσης.

Όπως είπε, εντός των ημερών ολοκληρώνεται το θεσμικό πλαίσιο και στη συνέχεια θα γνωστοποιηθεί η πρόταση της κυβέρνησης για το χωροταξικό, δηλαδή τις συνενώσεις δήμων. Τέλος, εντός του Μαΐου το νομοσχέδιο θα ψηφιστεί στη Βουλή.
Ο υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ότι οι δήμοι με τον «Καλλικράτη» αναλαμβάνουν επιπλέον αρμοδιότητες για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών.
Ειδικότερα, μεταφέρονται από τον δεύτερο βαθμό αυτοδιοίκησης στον πρώτο:
-πολεοδομικές αρμοδιότητες -πολιτικές πρόνοιας (βρεφονηπιακοί σταθμοί, καταβολή κοινωνικών επιδομάτων κλπ)-αρμοδιότητες υγείας-προγράμματα δημόσιας υγιεινής, εμβόλια -αρμοδιότητες παιδείας (ανέγερση σχολείων, επισκευές, μεταφορά μαθητών από τους τόπους κατοικίας τους στα σχολεία, κλπ). -αρμοδιότητες εμπορίου. Εκδοση αποφάσεων για λειτουργία λαϊκών αγορών -αρμοδιότητες ανάπτυξης, Εργα υποδομών, αγροτική οδοποιΐα-αρμοδιότητες μεταφορών - γραμμές λεωφορείων
Ο κ. Ραγκούσης κατέστησε σαφές, πως σε κάθε μεταβολή στο εργασιακό καθεστώς των υπαλλήλων θα λαμβάνονται υπόψη τα δικαιώματά τους και πρόσθεσε πως, αν χρειαστεί, θα γίνονται προσλήψεις επιστημόνων μέσω ΑΣΕΠ
Το πρόγραμμα «Καλλικράτης» θα χρηματοδοτείται μέσω των ΚΑΠ στους οποίους θα περιλαμβάνεται ο φόρος εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, ο ΦΠΑ και ο φόρος ακίνητης περιουσίας.
Όπως επισήμανε θα εξασφαλιστεί ότι όλες οι αρμοδιότητες που θα μεταφερ-θούν, θα συνοδεύονται από αντίστοιχους πόρους.
Όσον αφορά τη χωροθέτηση των δήμων ο υπουργός Εσωτερικών είπε πως ο αριθμός των νέων δήμων μετά την εφαρμογή του προγράμματος, θα είναι περίπου 370, ενώ οι μεγάλοι δήμοι δεν θα συνενωθούν.
Στην πρόταση της κυβέρνησης περιγράφονται αναλυτικά:
Μεταφορά αρμοδιοτήτων και πόρων: στους δήμους θα μεταφερθούν όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν την εξυπηρέτηση του πολίτη. Αντίστοιχα στις αιρετές περιφέρειες προβλέπεται μεταφορά κρατικών αρμοδιοτήτων που έχουν σχέση με την περιφερειακή ανάπτυξη (συντονισμός μονάδων υγείας, ΠΕΠ, ΕΣΠΑ, εγγειοβελτιωτικά έργα, διαχείριση υδάτινων πόρων κ.ά.).
Προσωπικό: Η συγχώνευση 6.000 νομικών προσώπων των ΟΤΑ σε μόλις 2.000, καθώς και η μείωση των 1.034 δήμων σε περίπου 370, με την παράλληλη ανακατανομή των αρμοδιοτήτων, θα επιφέρουν εθελοντικές (εντός 60 ημερών) αλλά και υποχρεωτικές μετατάξεις προσωπικού. Από 1-1-2011 θα ξεκινήσει η απομάκρυνση των συμβασιούχων των ΟΤΑ, οι οποίοι υπολογίζονται περίπου στις 25.000.
Σύστημα διακυβέρνησης:
Περιλαμβάνει τη δημιουργία εκτελεστικής, οικονομικής και επιτροπής διαβούλευσης σε κάθε δήμο και αιρετή περιφέρεια. Στους δήμους προβλέπεται η δημιουργία επιτροπής Ποιότητας Ζωής και Συμβουλίου Ενταξης Μεταναστών. Εκτός των περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων θεσμοθετούνται τα συμβούλια δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων. Επίσης, θεσμοθετείται ο Συμπαραστάτης του Δημότη σε κάθε δήμο και περιφέρεια.
Οικονομικός Ελεγχος:
Δημιουργείται Αυτοτελής Υπηρεσία Εποπτείας σε κάθε δήμο, στην οποία θα προΐσταται υπάλληλος που θα επιλέγεται από το ΕΙΣΕΠ. Εκτός του προληπτικού ελέγχου των εξόδων από το Ελεγκτικό Συνέδριο θα πραγματοποιείται έλεγχος των εσόδων των ΟΤΑ. Κάθε απόφαση που αφορά διαχείριση κονδυλίων υποχρεωτικά θα αναρτάται στο Διαδίκτυο.
Χρηματοδότηση:
Προβλέπεται η παράλληλη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από την κρατική περιφέρεια ή τη νομαρχία προς τους δήμους και τις περιφέρειες. Για τη χρηματοδότηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος καταρτίζεται το πρόγραμμα Ελληνική Αρχιτεκτονική Αυτοδιοίκησης και Διοίκησης (ΕΛΛ.Α.Δ.Α.), που θα πλησιάσει τα 4,2 δισ. ευρώ. Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα του «Καλλικράτη» περιγράφεται η μεταφορά αρμοδιοτήτων και η δημιουργία των νέων υπηρεσιών σε βάθος διετίας. Προβλέπονται μητροπολιτικές αρμοδιότητες για την Αττική και το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης.
Ειδικώτερα θέματα
Δημοτικά Συμβούλια: Εκλογή ανά εκλογικό διαμέρισμα ( όρια παλιών Δήμων) μέχρι τρεις σταυρούς (ανάλογα με το μέγεθος του Δήμου) σε υποψηφίους του οικείου διαμερίσματος και ένα σταυρό σε υποψήφιο του ιδίου συνδυασμού σε άλλο διαμέρισμα. Υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι όσοι συμπλήρωσαν το 18ο έτος και το 210 για δήμαρχοι.
Περιφερειακά συμβούλια: μέχρι τρεις σταυρούς σε επίπεδο πρώην Νομαρχίας και ένα σταυρό σε υποψήφιο του ιδίου συνδυασμού σε άλλη πρώην Νομαρχία.
- Καταργείται το 42% και επανέρχεται το 50% συν 1.
- Τα ψηφοδέλτια πρέπει να αποτελούνται κατά το 1/3 από γυναίκες (ή άντρες)-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου