Πέμπτη 22 Απριλίου 2010

ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ 2010

Από τον Ποντιακό Σύλλογο Ν. Τραπεζούντας
Με επιτυχία έγιναν και εφέτος τα ΥΨΗΛΑΝΤΕΙΑ από τον Ποντιακό Σύλλογ Ν. Τραπεζούντας “Δ. Υψηλάντης” Ένας θεσμός που πρωτοξεκίνησε το 1983. Κατά τη διάρκειά τους έλαβαν χώρα πολιτιστικά δρώμενα που αφορούν στο θέατρο, την ιστορία, τα τραγούδια και τους χορούς του Πόντου, παλιά έθιμα που μεταφέρθηκαν και παραμένουν ζωντανά μέχρι τις μέρες μας, καθώς και το τουρνουά σκάκι που διοργανώνεται κάθε χρόνο και αναμένεται με ενδιαφέρον από σκακιστές και όχι μόνο.
Την πρώτη ημέρα των εκδηλώσεων , παρουσία του δημάρχου Κορινού, Νίκου Αβραμίδη και του νομάρχη Πιερίας, Γιώργου Παπαστεργίου,έγινε η ομιλία του ιστορικού-αρχαιολόγου, Γιάννη Κυραϊλίδη। Θέμα της ομιλίας «Βυζαντινά Μνημεία και Τοπογραφία του Πόντου», κατά την ανάπτυξη του οποίου και με τη βοήθεια γραφικών παραστάσεων, ο ομιλητής παρουσίασε στους παρευρισκόμενους μνημεία όπως η Παναγία Σουμελά, ο Άγιος Γεώργιος ο Περιστερεώτας, ο Άγιος Ιωάννης Βαζελώνος, η Παναγία Γουμερά και ο Αϊ-Γιώργης ο Χουτουράς.
Εκτός των θρησκευτικών μνημείων, δημιουργήματα αυτής της περιόδου είναι τα κάστρα της Σινώπης, της Σαμψούντας και άλλων πόλεων.
Ποντιακό Θέατρο στα «Υψηλάντεια»
Την παράσταση της Ποντιακής Θεατρικής Σκηνής Πιερίας, «Ο Φίλ’ππον», φιλοξένησαν τα Υψηλάντεια, το βράδυ του Σαββάτου στο χώρο του συλλόγου, στη Νέα Τραπεζούντα. Πρόκειται για μια δραματική ηθογραφία του Στάθη Ευσταθιάδη, την οποία απόλαυσαν κάτοικοι του χωριού και επισκέπτες.
Το θεατρικό, γραμμένο στην ποντιακή διάλεκτο, διαδραματίζεται την εποχή του ξεριζωμού και των πρώτων δύσκολων χρόνων στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου