Κυριακή 11 Απριλίου 2010

Δεν μπορεί να αποφασίζουν άλλοι για εμάς χωρίς εμάς

Για το σχέδιο Καλλικράτης


Δημοσιοποιήθηκε από ΜΜΕ πρόταση της Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ για την χωροταξική κατανομή του σχεδίου ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ στην Πιερία. Πρόταση που προβλέπει την υπαγωγή του Δήμου Κορινού στο Δήμο της Βόρειας Πιερίας κόντρα στις διαθέσεις της συντριπτικής πλειοψηφίας των κατοίκων του Δήμου Κορινού μηδέ των μελών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ εξαιρουμένων.
Δεν γνωρίζουμε κάτω από ποιες διαδικασίες και μέσα από ποιο διάλογο δημόσιο ή ιδιωτικό έκανε τη σχετική πρόταση η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ. Εμείς να θυμίσουμε ότι ομόφωνα το Τοπικό Συμβούλιο της Σεβαστής και του Κ. Αγιάννη πήραν απόφαση υπέρ της συνένωσης με τον Δήμο Κατερίνης, με παράλληλη υποστήριξη από Γενική Συνέλευση και συγκέντρωση υπογραφών αντίστοιχα, ταυτόσημες είναι οι διαθέσεις στον Κούκο στην Ν. Τραπεζούντα αλλά και στον Κορινό όπου και συγκεντρώνονται εκατοντάδες υπογραφές υπέρ της συνένωσης με την Κατερίνη , ενώ υπήρξε και δημόσια διακήρυξη υπέρ της συνένωσης με την Κατερίνη 27 παραγόντων του Δήμου Κορινού από όλους τους πολιτικούς χώρους..
Ακόμα να θυμίσουμε ότι ενώ η Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ έρχεται να μας γνωρίσει τις θέσεις της, χωρίς να έχει υπάρξει ένας δημόσιος διάλογος επ αυτού, ο δήμαρχος Κορινού κ. Αβραμίδης, στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και υποστηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ ως δήμαρχος όχι μόνο δεν έφερε το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο για να εκφραστεί η άποψη των δημοτικών συμβούλων αλλά και των δημοτών, αλλά επί πλέον χωρίς δημοκρατική ευαισθησία αρνήθηκε να συζητηθεί έστω και εκτός ημερήσιας διάταξης το θέμα τη στιγμή που ο ίδιος είχε δεχθεί να συζητηθεί ως εκτός ημερήσιας διάταξης η απόσχιση του Κ. Αγιάννη από τον Κορινό και η συνένωσή του με τον Κ. Αγιάννη.!!
Αντί αυτού υπάρχει η πληροφορία ότι διαφώνησε με την Ν.Ε. του ΠΑΣΟΚ όχι για τις θέσεις της αλλά για την δημοσιοποίηση των θέσεων προτιμώντας φαίνεται όλα να γίνονται εν κρυπτώ.
Νομίζουμε ότι ο νέος σχεδιασμός δεν μπορεί να παραβλέπει την ομόθυμη άποψη των δημοτών, από όλους τους πολιτικούς χώρους, δεν μπορεί να παραβλέπει την εισήγηση του Ινστιτούτου της ΚΕΔΚΕ και δεν πρέπει να στηρίζεται στην ικανοποίηση των φιλοδοξιών παραγόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ούτε να προσβλέπει σε στενά κομματικά ή και προσωπικά οφέλη δεδομένης της σύνδεσης του σχεδίου Καλλικράτης με τις υπό δημιουργία μονοεδρικές περιφέρειες.Και φυσικά δεν θα πρέπει να ικανοποιεί τις διαθέσεις αυτών που θέλουν απλά να μετρήσουν πράσινους ή μπλε δημάρχους στην Πιερία, όπως το έκαναν με το σχέδιο Καποδίστρια
Εδώ να θυμίσουμε μέρος του κειμένου που δημοσιεύτηκε στο Τύπο της Κατερίνης εδώ και ενάμισι μήνα εκφράζοντας τις διαθέσεις όλων των δημοτών:
« Η ένωση του Κορινού με τον Δήμο Κατερίνης προβλέπεται στην πρόταση του Ινστιτούτου της ΚΕΔΚΕ και ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις διαθέσεις των Κορινιωτών.
Ο Κορινός απέχει μόλις 8 χιλιόμετρα από το κέντρο της Κατερίνης συνορεύοντας μαζί της καθόλο του το μήκος, έχοντας ουσιαστικά ενοποιηθεί ο Πολεοδομικός τους ιστός. Πολλοί δημότες του Κορινού είναι κάτοικοι ή επαγγελματίες της Κατερίνης και αντιστρόφως, ενώ φιλοδοξούμε ο Κορινός να αποτελέσει το προάστιο της Κατερίνης.
Η υπαγωγή του Κορινού στη Β. Πιερία αυξάνει κατά πολύ τις αποστάσεις μεταξύ των Δήμων, δεν ανταποκρίνεται σε μορφολογικά, κοινωνικά και αναπτυξιακά κριτήρια και αποκόβει τον Κορινό από το πνευματικό, πολιτιστικό, κοινωνικό και οικονομικό του κέντρο που είναι η Κατερίνη.
Υποστηρίζουμε την ένωσή μας με το Δήμο Κατερίνης σαν αναγνώριση μιας ντε φάκτο, πραγματικής, κατάστασης και θα αντιταχθούμε στην αποκοπή μας από τον φυσικό μας χώρο για να πάμε στη Β. Πιερία

Αυτό είναι σε γενικές γραμμές το σκεπτικό για τη συνένωση του Κορινού με την Κατερίνη και θα είχε ενδιαφέρον επ αυτού να γίνει ένας ουσιαστικός δημόσιος διάλογος να μας πουν όσοι έχουν και τα αντίθετα με εμάς επιχειρήματα όχι όμως να παίρνονται αποφάσεις εν κρυπτώ, αποφασίζοντας άλλοι για εμάς χωρίς εμάς.

Αντώνης Δ. Μάντζιος
οικονομολόγος - δημότης Κορινού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου