Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Θέλουν να βάλουν πόδι στον Όλυμπο

Μονή Αγ. Διονυσίου, πεδίο Βολής , Όλυμπος-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ

Όχι στις διεκδικήσεις της Μονής
Μεγάλη συγκέντρωση και πορεία πδιοργάνωσε ο Δήμος Λιτοχώρου και η Δημοτική Επιτροπή Αγώνα της περιοχής διατρανώνοντας την αποφασιστικότητάς τους να διεκδικήσουν κάθε σπιθαμή γης που τους ανήκει.
Η συγκέντρωση έγινε την Κυριακή 5 Ιουλίου με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών. Το παρόν έδωσαν η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευαγγελία Αμανατίδου - Πασχαλίδου, ο Δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Αθ. Τσιφοδήμος, ο Δήμαρχος Δίου Γρ. Παπαχρήστος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης Τ. Λεμονόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο κ. Γ. Παπαθανασίου, η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Λιτοχώρου κα Δ. Τσίρου, εκπρόσωπος του Βουλευτή ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Αμοιρίδη, ο πρ. Δήμαρχος Λιτοχώρου κ. Ν. Κουκουτάτσιος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης στο Δ.Σ. Κατερίνης κ. Γ. Γρηγοριάδης.
Οι ομιλητές επικέντρωσαν στην επιμονή της ηγεσίας της Μονής, όπως χαρακτηριστικά είπαν, να συμπεριλάβει στις χιλιάδες των στρεμμάτων που κατέχει στον Όλυμπο, άλλα 4.250 στρέμματα τα οποία ανήκουν στο Δήμο Λιτοχώρου, εδώ και δεκαετίες. Αμέσως μετά ακολούθησε πορεία μέχρι το Μετόχι του Αγίου Διονυσίου, όπου τους διαμαρτυρόμενους πολίτες περίμεναν υποστηρικτές της Μονής, ιδιωτικοί αστυνομικοί και μοναχοί, ενώ δεν έλειψαν και οι μικροσυμπλοκές χωρίς, ευτυχώς τα επεισόδια να πάρουν μεγαλύτερες διαστάσεις.
Πολλοί πολίτες από το Λιτόχωρο αλλά και από άλλες περιοχές της Πιερίας, βρέθηκαν το πρωί της Κυριακής στην πλατεία Λιτοχώρου, για να συνταχθούν στο πλευρό του Δήμου, των αγροτών, αλλά και των κτηνοτρόφων της περιοχής, οι οποίοι κινδυνεύουν να βρεθούν έξω από τη γη που, όπως υποστηρίζουν, τους ανήκει και την οποία διεκδικεί για λογαριασμό της το Μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου, «πατώντας» πάνω σε αμφισβητούμενες διοικητικές πράξεις και δικαστικές αποφάσεις.
Πολλοί ήταν όμως και εκείνοι οι οποίοι έλαμψαν δια της απουσίας τους. Όπως οι τρεις βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ο Νομάρχης Πιερίας, αλλά και ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ του νομού μας,οι οποίοι δεν έχουν τοποθετηθεί επισήμως, αφήνοντας το Δήμο Λιτοχώρου να βγάλει μόνος του τα κάστανα από τη φωτιά. Ο βουλευτής του Πα.Σο.Κ., Γ. Αμοιρίδης έστειλε εκπρόσωπο, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του.

Δεν υπογράφεται η Κ.Υ.Α. γιατην επέκταση του Εθνικού Δρυμού, εδώ και 15 χρόνια
Ενώ η Μονή κινείται με επιμονή για να κατοχυρώσει ιδιοκτησίες της στον Όλυμπο αλλά και να αναπτύξει δραστηριότητες που δεν συνάδουν σε Εθνικό Δρυμό την ίδια ώρα το κράτος, οι κυβερνήσεις των τελευταίων 15 χρόνων αρνούνται να οριοθετήσουν τον Εθνικό Δρυμό στον Όλυμπο για να αποτρέψουν οριστικά πάσης φύσεως βλέψεις και σχεδιασμούς για την «αξιοποίησή» του Ολύμπου.
Από την εκπόνηση του πρώτου Διαχειριστικού Σχεδίου, που ξεκίνησε το 1985, μέχρι και σήμερα, δεν έχει εγκριθεί ακόμη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για τον Εθνικό Δρυμό και δεν έχει εκδοθεί η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τον καθορισμό των ορίων του, πράγμα που αφήνει ανοιχτό το δρόμο σε
Έτσι, ενώ στο αναθεωρημένο Γενικό Διαχειριστικό Σχέδιο ο Εθνικός Δρυμός φαίνεται να έχει έκταση 238.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 71.500 είναι ο πυρήνας και τα υπόλοιπα 166.900 περιφερειακή ζώνη, κανείς δεν μπορεί σήμερα να τα ορίσει με σιγουριά. Ο σαφής καθορισμός των ορίων του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, εξαρτάται από την Κοινή Απόφαση τριών Υπουργείων, του ΥΠΕΧΩΔΕ, του Υπουργείου Ανάπτυξης και του Υπουργείου Γεωργίας.
Είναι φανερό ότι η θέσπιση αυστηρών κανόνων προστασίας του βουνού προσκρούει σε μεγάλα συμφέροντα. Όπως αυτά που πιέζουν για την υλοποίηση μεγαλόπνοων επενδυτικών σχεδίων (τελεφερίκ, χιονοδρομικά κέντρα και ξενοδοχεία) στην καρδιά του βουνού.
Από την άλλη ένα μεγάλο μερίδιο της τοπικής κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων και των αυτοδιοικητικών φορέων της, προσδοκούν οφέλη από μια ενδεχόμενη, ανεμπόδιστη, δραστηριότητα στα όρια του Εθνικού Δρυμού.

Πεδίο βολής, επέκταση αντί απομάκρυνσης
Ένας από τους πολλούς λόγους που δεν υπογράφεται η ΚΥΑ είναι και το στρατιωτικό πεδίο βολής, η απομάκρυνση του οποίου ζητείται εδώ και τριάντα χρόνια.
Το Ελληνικό δημόσιο προχώρησε σε «κατάληψη» δασικής έκτασης 1500 στρεμμάτων στο βουνό, ιδιοκτησίας του μοναστηριού (λέει η ηγεσία της Μονής) την εκχέρσωσε και κατασκεύασε στρατιωτικές εγκαταστάσεις, λυόμενες (σύμφωνα με τον νέο υποδιοικητή της Ταξιαρχίας Λιτοχώρου) για αποθήκευση στρατιωτικού υλικού («για έκτακτες στρατιωτικές σοβαρές ανάγκες») καθώς και υποδομές για τη θερινή εκπαίδευση των 800 ανδρών και γυναικών της Σχολής Ευελπίδων, ακόμη και για τη δοκιμή νέων όπλων.

Από κοντά και οι επιχειρήσεις
Και δεν έφθαναν όλα αυτά μας εφθασαν και οι αναπτυξιακές εταιρείς. Όπως η «Όλυμπος-Ανώνυμη Αναπτυξιακή Εταιρία Ο.ΤΑ.», μια ιδέα του μη κυβερνητικού οργανισμού με την επωνυμία του «Αριστοτέλειο», που εδρεύει στη Ρώμη η οποία υποστηρίχθηκε κατ’ αρχήν από τον δήμαρχο Παραλίας και προωθείται για υλοποίηση και από άλλους δήμους όπως του Ανατολικού Ολύμπου και του Δήμου Κατερίνης
Σύμφωνα με το προσχέδιο της εταιρείας που παρουσιάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο Κατερίνης , μέσω της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ο.Τ.Α, η οποία, πέρα από τη διάδοση του πνεύματος των αρχαίων προγόνων, θα αναλάβει και μερικές σύγχρονες δραστηριότητες, όπως «εκπονήσεις μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές και κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα), δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων, κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του δημοτικού, δημόσιου και ιδιωτικού τομέα», καθώς και «πάσης φύσεως έργα, στο πλαίσιο των σκοπών της επιχείρησης, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες».
Πιο συγκεκριμένα αναφέρονται:
σκοποί της επιχείρησης
- η εφαρμογή αναπτυξιακών πολιτικών σε διαδημοτικό επίπεδο και στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της περιφέρειας του Ολύμπου,
- η εκπόνηση μελετών κάθε είδους, αναπτυξιακές, οικονομικές, τεχνικές κλαδικές (πρωτογενούς, δευτερογενούς ή τριτογενή τομέα),
- η δημιουργία και εκμετάλλευση αναψυκτηρίων, εστιατορίων και λοιπών τουριστικών επιχειρήσεων και η προβολή των τουριστικών πόρων στα διοικητικά όρια των δήμων και της ευρύτερης περιοχής.
-Η οργάνωση και επέκταση των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την πυρασφάλεια των δασών, την καθαριότητα και την αισθητική των πόλεων και των τουριστικών περιοχών, τη συντήρηση του πρασίνου και την επέκταση του.
- Η κατασκευή, συντήρηση και επίβλεψη έργων του Δημοτικού, Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, καθώς και πάσης φύσεως έργων στα πλαίσια των σκοπών της επιχείρησης, αυτοδύναμα ή σε συνεργασία με άλλους κατασκευαστές ή κατασκευαστικές εταιρείες
Οι πόροι της προέρχονται από:
- το αντάλλαγμα των υπηρεσιών που παρέχει - έσοδα από τη συμμετοχή της σε προγραμματικές συμβάσεις κατά τη διάταξη του άρθρου 225 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
- ανάληψη έργων και υπηρεσιών από τους δήμους βάσει της διάταξης του άρθρου 268 του κώδικα δήμων και κοινοτήτων
- κρατικές ή άλλες επιχορηγήσεις
- τη συμμετοχή της σε προγράμματα χρηματοδοτούμενα από εθνικούς, ευρωπαϊκούς ή διεθνείς οργανισμούς, καθώς και από
- κάθε άλλη πηγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου