Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κυβόλιθος να γίνει!


Ολοκληρώθηκε η πεζοδρόμηση της οδού Αθηνών στην Κατερίνη και δεν είδαμε ούτε ένα παρτέρι ούτε ένα δέντρο ούτε μια πρασιά σε όλο της το μήκος . Κυβόλιθοι από άκρου σε άκρο, σε ένα δρόμο που καταλήγει σε δύο καθέτους, χωρίς ενδιάμεσους καθέτους για να αναπνεύσει. Πολύ φοβούμαστε ότι το πιο πιθανό να γίνει ένας δρόμος καμίνι για το καλοκαίρι. Καμίνι τόσο για τους περίοικους όσο και τους διερχόμενους.
Και όλα αυτά σε μια πόλη που εκτός του πάρκου το αστικό πράσινο είναι ελάχιστο, δημόσιες υπηρεσίες φροντίζουν να κόβουν αντί να φυτεύουν δέντρα στις αυλές τους, με μια επιλογή από τις δημοτικές αρχές οι πλατείες να δείχνουν όμορφες στον διερχόμενο με αυτοκίνητο και να καθαρίζονται εύκολα. Και για αυτό έχουν πολύ, μα πολύ μάρμαρο, πολλούς κυβόλιθους και καθόλου ( πλ. Δημαρχείου) ή ελάχιστη σκίαση ( κεντρική πλατεία).
Πλατείες που δύσκολα τις περπατάς με ήλιο το καλοκαίρι, χωρίς φυλλοβόλα δέντρα για να ξαποστάσουν στη σκιά τους και να συναντηθούν οι συνταξιούχοι, οι μάνες με τα παιδιά, τα ζευγαράκια, πλατείες που σε διώχνουν στη τεχνητή δροσιά των καταστημάτων.
Καλές και οικονομικές οι δωρεάν μελέτες, η προκήρυξη ενός διαγωνισμού όμως θα έφερνε άλλες νέες πρωτοπόρες προτάσεις και λύσεις για να αποκτήσει η Κατερίνη ταυτότητα και οι πλατείες, οι δρόμοι και οι πεζόδρομοί της να είναι φιλικοί προς τους χρήστες και όχι όμορφες φωτογραφίες για τα δελτία τύπου.
Όσο για τις γιρλάντες στις κολώνες φωτισμού δεν αναπληρώνουν το πράσινο που λείπουν έχουν το κόστος τους και θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί γι αυτές «όλα τάχει η Μαριωρή……»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου