Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Επιστολή των Φίλων του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008 στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την
επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού του Ολύμπου.
Με πορτοκαλί μπλουζάκια, που έγραφαν «Όλυμπος-προστασία τώρα», υποδέχθηκαν, το πρωί του Σαββάτου στο Αγιονέρι, τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008».
Μέλη της οικολογικής οργάνωσης, εκμεταλλευόμενοι την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια στην εκδήλωση που οργάνωσε ο δήμος Δίου για να τιμήσει το ανασκαφικό έργο του καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή στο αρχαίο Δίον, του επέδωσαν επιστολή, ζητώντας του να ασκήσει το θεσμικό του κύρος και την επιρροή του, προκειμένου να υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την επέκταση των ορίων του εθνικού δρυμού, που εκκρεμεί εδώ και 21 χρόνια.
Η επιστολή
Στην επιστολή που παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας οι Φίλοι του Περιβάλλοντος αναφέρουν:«Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,
Με την ευκαιρία του μοναδικού γεγονότος της επίσκεψής σας στην περιοχή μας, μια περιοχή όπου τόσο η ιστορία όσο και η σημερινή ζωή είναι άρρηκτα δεμένη με τον ορεινό όγκο του μυθικού Ολύμπου, θα θέλαμε να σας κοινοποιήσουμε τις ανησυχίες μας σχετικά με τη λειψή και ανεπαρκή προστασία που παρέχεται σήμερα στο παγκόσμιο αυτό μνημείο της φύσης και του πολιτισμού. Οι «Φίλοι του Περιβάλλοντος Πιερία 2008» είμαστε μια ένωση πολιτών με σκοπό την προστασία και βελτίωση του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Πιερίας. Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας βρίσκεται ο Όλυμπος και ιδιαίτερα η περιοχή που επιβάλλεται να προστατευθεί, καθώς αποτελεί μια απαράμιλλη σύνθεση μοναδικών οικοσυστημάτων και ένα γεωγραφικό χώρο με πολλαπλή οικολογική, συμβολική, ιστορική και πολιτισμική σημασία.
Όπως είμαστε βέβαιοι ότι γνωρίζετε, ό Εθνικός Δρυμός Ολύμπου είναι η πρώτη ελληνική περιοχή που απέκτησε καθεστώς προστασίας με διάταγμα του 1938, περιλαμβάνει όμως μια περιορισμένη έκταση 38.500 στρεμμάτων (τμήμα των κορυφών και της ανατολικής πλαγιάς του βουνού). Η περιοχή αυτή βρίσκεται εξ ολοκλήρου στο νομό Πιερίας, ενώ το τμήμα του Ολύμπου που ανήκει διοικητικά στο νομό Λάρισας βρίσκεται εκτός του δρυμού και ουσιαστικά έξω από το καθεστώς προστασίας ακόμη και σήμερα!
Από το 1985 μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη διαδικασίες αναθεώρησης, αναβάθμισης και επέκτασης της προστασίας, όμως οι σχετικές μελέτες που έχουν συνταχθεί, ουδέποτε απέκτησαν νομική ισχύ ακόμη και μετά τη σύσταση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια. Η τελευταία από τις μελέτες αυτές ονομάζεται Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη (ΕΠΜ) και επεκτείνει τα όρια του Δρυμού σε 238.000 στρέμματα, όμως εδώ και τρία χρόνια βρίσκεται στα συρτάρια της ελληνικής γραφειοκρατίας.
Γνωρίζοντας την ευαισθησία που και σε άλλες περιπτώσεις έχετε εκδηλώσει αναφορικά με το καίριο θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος, καθώς και ότι επικροτείτε την προσπάθεια να ανακηρυχθεί ο Όλυμπος ως ένα από τα «επτά θαύματα της φύσης», σας παρακαλούμε θερμά να ασκήσετε το κύρος και την επιρροή σας, στο πλαίσιο του θεσμικού σας ρόλου, ώστε να συνταχθεί και να προωθηθεί επιτέλους το Προεδρικό Διάταγμα που θα αναβαθμίζει και θα επεκτείνει το καθεστώς προστασίας του Ολύμπου.
Γιατί πιστεύουμε ότι θα συμφωνείτε μαζί μας ότι το αληθινό περιεχόμενο του πατριωτισμού σήμερα, είναι να διαφυλάξουμε και να προστατεύσουμε τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά, που μια ευμενής μοίρα μας όρισε να είμαστε θεματοφύλακές της».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου