Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Η Νέα Γρίπη ( ή Γρίπη των Χοίρων)

Μέτρα και προφυλάξεις

Με ενημέρωση και χωρίς πανικό καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε τη Νέα Γρίπη που εξελίσσεται σε πανδημία. Επειδή το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια και δεν γνωρίζουμε ούτε πότε θα κυκλοφορήσει ούτε την αποτελεσματικότητά του καλό θα είναι να είμαστε σαν πολίτες ιδιαίτερα προσεκτικοί. Από τα αδύνατα σημεία του σχεδιασμού κρίνουμε το γεγονός ότι τα αντιιικά φάρμακα θα χορηγούνται μέχρις στιγμής μόνο από τα Νοσοκομεία, τα οποία όμως δεν μπορούν να σηκώσουν το βάρος της πρωτοβάθμιας περίθαλψης. Θα πρέπει να βρεθεί τρόπος επικοινωνίας των ασθενών με την πρωτοβάθμια περίθαλψη μακριά από τις ουρές και το συνωστισμό των εξωτερικών ιατρείων των Νοσοκομείων ή των ιδιωτικών ιατρείων. Ακόμα η χορήγηση των αντιιικών φαρμάκων να μην γίνεται από το Νοσοκομείο αλλά με ευθύνη του θεράποντος ιατρού χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες. Χρειάζεται πλήρης επάρκεια σε αντιιικά φάρμακα και εμβόλια με βάρος στις ευπαθείς ομάδες και στους χώρους μαζικής διαβίωσης.


Η Νέα Γρίπη ( η Γρίπη των Χοίρων) κτύπησε για τα καλά την πόρτα μας και τα πράγματα φαίνονται αρκετά δύσκολα από τον Σεπτέμβρη.
Θεωρούμε ότι εκτός από τα γενικότερα μέτρα που πρέπει να παρθούν είναι σημαντικό ο κάθε πολίτης
να είναι ενήμερος για τα βασικά στοιχεία της νέας γρίπης, για τα μέτρα προφύλαξης που ο ίδιος πρέπει να πάρει, ώστε αν δεν μπορέσει να αποφύγει τη γρίπη τουλάχιστον να την περάσει πιο ανώδυνα, να μην την μεταδώσει αν είναι δυνατόν σε άλλους, να περιορίσει τις επιπλοκές.
Σε κάθε περίπτωση δεν χρειάζεται πανικός αλλά σωστή και υπεύθυνη ενημέρωση πρώτα από όλα από τον γιατρό μας.
ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ : Κυρίως με σταγονίδια από άτομο σε άτομο που αποβάλλονται με το βήχα, τον πταρμό, την ομιλία. Κάθε άτομο που είναι σε στενή επαφή με πάσχοντες κινδυνεύει να νοσήσει. Με τα μέχρι τώρα επιστημονικά δεδομένα ο ασθενής είναι μολυσματικός μία μέρα πριν αναπτύξει συμπτώματα έως επτά ημέρες μετά την εκδήλωση συμπτωμάτων.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ : Τα κλινικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η λοίμωξη μπορεί να εκδηλωθεί με ελαφρά συμπτώματα (βήχας, μπούκωμα, δέκατα), μπορεί όμως να εξελιχθεί σε σοβαρή λοίμωξη, δύσπνοια πνευμονία, ραβδομυόλυση, νεφρική ανεπάρκεια, μυοκαρδίτιδα, θάνατο. Οι μορφές και η σοβαρότητα της νόσου, έτσι, ποικίλλουν. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι ο βήχας, ο πυρετός, ο πονόλαιμος, η κακουχία, ο πονοκέφαλος. Ενδέχεται να παρουσιαστεί και διάρροια. Τα περισσότερα περιστατικά αφορούν παιδιά και νέους ενηλίκους.
ΜΕΤΡΑ ΠΡΟΛΗΨΗΣ
1. Να αποφεύγετε την στενή επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού. Να ευρίσκεστε τουλάχιστον ένα μέτρο μακριά.
2. Να αποφεύγετε να αγγίζετε τα μάτια την μύτη και το στόμα σας που αποτελούν τις κύριες πρώτες θέσεις πιθανού εποικισμού.
3. Να πλένετε συχνά τα χέρια σας.
4. Να αποφεύγετε χώρους με συνωστισμό.
5. Να ανοίγετε συχνά τα παράθυρα και να φροντίζετε για την συχνή ανανέωση του αέρα στους χώρους όπου ευρίσκεστε.
6. Τα άτομα με συμπτώματα λοίμωξης αναπνευστικού πρέπει να καλύπτουν την μύτη και το στόμα κατά την διάρκεια του βήχα ή του πταρμού με καθαρά χαρτομάντιλα μιας χρήσεως τα οποία πρέπει να πετάνε αμέσως μετά και να πλένουν τα χέρια τους.
7. Φροντίστε τον εαυτό σας με σωστή διατροφή, επαρκή ύπνο, αποφυγή άγχους, άσκηση, αποχή από το κάπνισμα, τακτική προληπτική ιατρική παρακολούθηση. Κατά την ιατρική προληπτική εξέταση εντοπίζονται και θεραπεύονται πρώιμα νοσήματα που μειώνουν την άμυνα του οργανισμού, όπως ο διαβήτης. Επίσης αναλόγως ηλικίας και ιατρικών προβλημάτων, χορηγούνται ενισχυτικά εμβόλια.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΧΡΗΣΗΣ ΜΑΣΚΑΣ
Η χρήση μάσκας από υγιή άτομα είναι υποβοηθητικό προφυλακτικό μέτρο σε ορισμένες περιπτώσεις (π.χ. μακράς διάρκειας αεροπορικά ταξίδια από περιοχές με υψηλά ποσοστά της νόσου) .
Η κακή εφαρμογή μάσκας είναι πιο επικίνδυνη από την μη εφαρμογή.
Οι κανόνες της σωστής εφαρμογής της μάσκας:
Α. Τοποθετείστε την μάσκα ούτως ώστε να καλύψει καλά το στόμα και την μύτη και δέστε σφιχτά για να ελαχιστοποιήσετε τα κενά ανάμεσα στο πρόσωπο και τη μάσκα.
Β. Ενώ την φοράτε μην την αγγίζετε. Σε περίπτωση που την αγγίξετε, πλύνετε τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό με οινόπνευμα.
Γ. Οι μάσκες πρέπει να αλλαχτούν άμεσα εάν υγρανθούν.
Δ. Να χρησιμοποιείτε μάσκες μιας χρήσης, να τις πετάτε άμεσα μετά την χρήση και μην αμελήσετε να πλύνετε τα χέρια σας αμέσως μετά την χρήση.
ΟΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΤΗΣ ΟΡΘΗΣ ΠΛΥΣΗΣ ΤΩΝ ΧΕΙΡΩΝ
1.Χρησιμοποιείστε καλό αντισηπτικό σαπούνι σε όλη την επιφάνεια των παλαμών και των καρπών, χωρίς να παραμελήσετε την ραχιαία επιφάνεια των δακτύλων.
2. Πλένετε καλά τα χέρια παλάμη - παλάμη πάνω - κάτω, δάκτυλο - δάκτυλο, χωρίς να αμελήσετε τις πτυχές ανάμεσα στα δάκτυλα και την περιοχή κάτω από τα νύχια, τουλάχιστον επί εικοσιπέντε δευτερόλεπτα.
3. Ξεπλένετε με άφθονο νερό
4. Στεγνώνετε με κάτι καθαρό ή ξηρό αέρα air dry.
Οι πληροφορίες μας από www.healthierworld.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου