Πέμπτη 23 Ιουλίου 2009

Κάτω τα χέρια από τις παραλίες


Με το νόμο 2971/2001 και την Υπουργική απόφαση1038460/2439/Β0010/15.4.09
Παραχωρούνται οι παραλίες για ενοικίαση από τους Δήμους σε ιδιώτες

Καμιά πρόβλεψη για ελεύθερες παραλίες στους πολίτες

Με νόμο του ΠΑΣΟΚ, Υπουργική Απόφαση της Ν.Δ. και πρόθυμους όπως φαίνεται κάποιους Δήμους προβλέπεται η ενοικίαση της χρήσης των παραλιών σε ιδιώτες.
Με την παραχώρηση η κυβέρνηση επιδιώκει να εισπράξει το 20% και από την άλλη θα έχει ήσυχο το κεφάλι της από οικονομικές απαιτήσεις των Δήμων.
Για τους πολίτες όμως θα περιορίζονται ολοένα οι ελεύθερες παραλίες με αποτέλεσμα να καλείται να πληρώσει για ένα μπάνιο στη θάλασσα όπως γίνεται σε πολλές παραλίες της Αττικής, όπου το μπάνιο κοστίζει και 40 ευρώ για μια οικογένεια.
Το θέμα ήρθε πρόσφατα για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού αναβλήθηκε όμως λόγω παρέλευσης της σαιζόν.




Ξεπουλάει η κυβέρνηση τις ακτές και από κοντά και οι Δήμοι. Ξέμεινε που λέτε από λεφτά η κυβέρνηση, βρήκε στα συρτάρια της ένα παλιό νόμο του ΠΑΣΟΚ και παραχώρησε στους Δήμους τη χρήση των ακτών, με την υποχρέωση να τους δίνουν το 20% από τα έσοδα που θα έχουν.
Στη συνέχεια οι Δήμοι θα μπορούν να τις νοικιάσουν σε ιδιώτες με δημοπρασία. Η ενοικιαζόμενη έκταση δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα 500 μέτρα για κάθε παραχώρηση, με την υποχρέωση η μέγιστη κάλυψη χρήσης να μην υπερβαίνει το 50% του μεταβιβαζόμενου χώρου για να υπάρχουν οριζόντιοι και κάθετοι διάδρομοι τουλάχιστον ενός μέτρου και ελεύθερη λωρίδα κατά μήκος της ακτής πλάτους τουλάχιστον 2 μέτρων για την ελεύθερη κίνηση των λουομένων και την αποφυγή ατυχημάτων.
Οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μπορούν να κάνουν χρήση του έμπροσθεν χώρου ανεξαρτήτως μεγέθους και χωρίς δημοπρασία και θα μπορούν να ασκήσουν αυτό το δικαίωμα κατά προτίμηση έναντι οποιουδήποτε άλλου ακόμα και επιχείρησης του Ο.Τ.Α.
Πρακτικά σημαίνει ότι το 50% της παραχωρημένης έκτασης θα είναι οι ομπρέλες και οι ξαπλώστρες και το υπόλοιπο 50% θα είναι οι εσωτερικοί τους διάδρομοι.
Δεν προβλέπεται να υπάρχει κάποια απόστασης μεταξύ των παραχωρούμενων εκτάσεων και τα δύο μέτρα κατά μήκος της ακτής που αφήνονται ελεύθερα είναι φανερό ότι θα χρησιμοποιούνται από τους λουόμενους κατά την είσοδο και έξοδό τους από τη θάλασσα.
Το αποτέλεσμα θα είναι στην πλήρη εφαρμογή του νόμου να μην υπάρχουν καθόλου ελεύθερες παραλίες για τους πολίτες. Στην αρχή οι ελεύθερες παραλίες θα περιορίζονται στις πλέον απόμερες περιοχές μέχρι εξαφανίσεως.
Με αυτή την Υπουργική Απόφαση νέα ξενοδοχειακή μονάδα στην Παραλία αμέσως μετά τον Κορινό προς Παραλία κερδίζει για χρήση όλο τον αιγιαλό σε μήκος ενός περίπου χιλιομέτρου ως χώρος έμπροσθεν της μονάδας, αποκλειομένης στην πράξη της εισόδου στο χώρο παντός μη πελάτου. Το θέμα ήρθε προς συζήτηση πρόσφατα στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού. Αναβλήθηκε όμως λόγω παρέλευσης ουσιαστικά της σαιζόν.
Έσκιζαν τα ιμάτιά τους οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης μη γνωρίζοντας τις διατάξεις του νόμου , για τους ξενοδόχους και το ενδεχόμενο κάποιοι άλλοι να στήσουν ομπρέλες και ξαπλώστρες μπροστά στο μαγαζί τους. Να βρεθεί τρόπος να πάρουν οι ίδιοι οι ξενοδόχοι τον μπροστά από την ιδιοκτησία τους χώρο.
Για τους έρημους τους δημότες που δεν θα έχουν ελεύθερο χώρο στην παραλία τους και θα υποχρεώνονται να πληρώνουν την ξαπλώστρα και την ομπρέλα για να κάνουν το μπάνιο τους κουβέντα. Και όταν ρωτήσαμε κάνανε πως δεν κατάλαβαν. Γιατί το Σύνταγμα προβλέπει την ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία όχι όμως και την ύπαρξη ελεύθερων χώρων στις ακτές για να στήσεις την ομπρέλα σου.
Και όσο για την ελεύθερη πρόσβαση που υποτίθεται ότι προβλέπει ρίξτε μια ματιά στην Παραλία όπου ο επενδυτής έκτισε τοιχίο 700 μέτρων κατά μήκος των εγκαταστάσεών του και άντε να βρεις την πρόσβαση. Και όταν έχεις την πρόσβαση δεν έχεις που να καθίσεις γιατί σιγά σιγά όλος ο χώρος θα ενοικιάζεται. Βλέπετε τι γίνεται στην Αττική όπου δεν υπάρχουν πλέον ελεύθερες παραλίες και γίνεται σύγκρουση με μεγάλα οικονομικά συμφέροντα για να μπορεί ο μεροκαματιάρης να κάνει ένα μπάνιο δωρεάν.
Στα δικά μας τώρα. 25.000 δίνουμε για ναυαγοσώστες, άλλα τόσα για καθαρισμό των ακτών, και να μην μπορεί ο λαουτζίκος να κάνει ένα μπάνιο δωρεάν και θα μας στέλνουν στο Κιτριώτικο και στα λασπόλουτρα στις Αλυκές, μια έκταση όμως που ανήκει στην ΚΕΔ και είναι κι αυτή για ξεπούλημα. Κάτω τα χέρια από τις παραλίες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου