Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Ζημιογόνος (αλλά ακριβή για κάποιους) άρδευση και μόνιμη ατιμωρησία αυθαιρέτων

ΑΙΓΙΝΙΟ – ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Τεχνικών Υπηρεσιών η άρδευση το 2008 κόστισε στο Δήμο 95.000 € και οι εισπράξεις ήταν 71.500 €. Αν και αμφισβητούμε αυτά τα νούμερα – όπως κάθε στοιχείο που μας δίνει αυτή η Διοίκηση – φαίνεται η ανάγκη για οργάνωση και για νέα πολιτική τελών. Στο Αιγίνιο λοιπόν υπάρχουν 12.000 περίπου στρέμματα ορυζώνων όπου κάποια αρδεύονται από το αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, κάποια αρδεύονται από νερό που, όπως μας πληροφόρησε ο αντιδήμαρχος, αντλούν οι ίδιοι από τον Αλιάκμονα και το οδηγούν στα χωράφια τους μέσω δημοτικών καναλιών και κάποια που αρδεύονται απ’ ευθείας από τον Αλιάκμονα με ιδιωτικά κανάλια.
Για την πρώτη περίπτωση προβλέπεται από τον τιμοκατάλογο 14 €/στρέμμα. Για τις άλλες δύο περιπτώσεις δεν προβλέπεται και δεν εισπράχθηκε ποτέ ούτε ένα ευρώ. Γι’ αυτούς λοιπόν προτείναμε να συμμετέχουν με τέλος 6 € ανά στρέμμα πράγμα που δεν έγινε δεκτό. Αντ’ αυτού αποφασίστηκε τέλος 1 € ανά στρέμμα στους ορυζώνες («για να δούμε πως θα αντιδράσουν» είπε σχεδόν φοβισμένα ο αντιδήμαρχος) κι αύξηση περίπου 20% στους υπόλοιπους αγρότες,παρά τα προβλήματα που έχουν.
Το τεχνικό πρόγραμμα για το 2010 συζητήθηκε χωρίς την παρουσία του Δημάρχου. Για την απουσία αυτή δηλώσαμε ότι δυστυχώς είναι αναμενόμενη, αλλά εντάσσεται γενικά στην πλήρη ανεπάρκειά του, γι’ αυτό εξάλλου τον έχουμε καλέσει επανειλημμένα να παραιτηθεί. Το τεχνικό πρόγραμμα λοιπόν είναι μια παράθεση επιθυμητών έργων που θα υλοποιηθεί κατά 20-40% και που δεν αναλύεται κατά προτεραιότητες, που δεν εντάσσεται σε αναπτυξιακό σχέδιο. Φανταστικά κονδύλια (π.χ. ΥΠ.ΠΟ 150.000 € για Α. Γεώργιο Μ. Γέφυρας), χρόνια καθυστερημένα έργα, (π.χ. χλοοτάπητας Ν.Α.Κ.), εγκατα-λελειμμένες επιλογές (π.χ. Σταθμός Μεταφόρτωσης απορριμμάτων 330.000 €) κ.λ.π. παρατίθενται χωρίς να προγραμ-ματίζονται κατά άξονα υποδομές οδοποιίας, εκπαίδευσης, πολιτισμού, πολεοδόμησης κ.λ.π. που έχει ανάγκη ο τόπος.
Καθορίστηκα επίσης τέλη πλατειών – πεζοδρόμων όπου γίνονται εικονικές και ελλειμματικές επιμετρήσεις, όπως επίσης και χρήσης αυθαιρέτων. Επί του τελευταίου ο αντιδήμαρχος στην παρατήρησή μας για αποτύπωση επιτέλους αυθαιρέτων καταλήψεων, πρόστιμα και αποβολή τους, είπε ότι «δεν ξέρει κανένα, που να καλλιεργείται αυθαίρετα και αν υπάρχουν στοιχεία να δοθούν». Και στοιχεία βέβαια έχουν δοθεί πολλά, αλλά και οι πέτρες ξέρουν ότι τεράστιες εκτάσεις χρησιμοποιούνται από «έξυπνους» που δεν πλήρωσαν ούτε ένα ευρώ πρόστιμο ποτέ.
Τέλος συζητήθηκε εν συντομία και το θέμα του πολύκεντρου. Συνεχίζει να ανήκει στους προσκόπους που ζητούν ενοίκιο και αποζημίωση χρήσης, χωρίς απολύτως καμία ενέργεια από τον Δήμο. Επαναλάβαμε λοιπόν ξανά την πρότασή μας: Καμία αναγνώριση της απόφασης δωρεάς του διορισμένου τότε χουντικού Δ.Σ., νομική προσφυγή ακύρωσης συμβολαίου που δεν αναφέρει ότι είναι πλατεία (οι πλατείες δεν μεταβιβάζονται) και πολιτική διεκδίκηση για να γίνει δωρεά από το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων (ΣΕΠ) προς τον Δήμο.
Όμως το σίγουρο είναι ότι ούτε επ’ αυτού θα πράξουν το παραμικρό.
Αιγίνιο 23 – 10 – 2009
Αντώνης Νταγλιούδης
Χρήστος Πρασκίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου