Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Πραξικόπημα στο Δήμο Κορινού

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου αρνήθηκε την συζήτηση θεμάτων τα οποία είχε ο ίδιος συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη
μετά από αίτημα 6 Δημοτικών Συμβούλων της μειοψηφίας.
του οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου
Με πραξικοματικές ενέργειες ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού αρνήθηκε την συζήτηση τριών θεμάτων στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού, θέματα τα οποία είχε ο ίδιος συμπεριλάβει στην Ημερήσια Διάταξη μετά από αίτημα 6 Δημοτικών Συμβούλων.
Συγκεκριμένα 6 δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Κορινού ζήτησαν με υπογραφές τους τη σύγκληση του Δημοτικού Συμβουλίου για να συζητήσει την ανάκληση της με αρ.100/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την τροποποίηση Προγράμματος ΘΗΣΕΑ και την Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κορινού έτους 2010.
Με τα τρία αυτά θέματα δινόταν η δυνατότητα στο Δημοτικό Συμβούλιο να διορθώσει προηγούμενες αποφάσεις τους και αντί της επέκτασης του Δημαρχείου στον Κορινού να γίνει η αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Κορινό που είναι από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες.
Αντί ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού κ. Χαράλαμπος Αθανασιάδης να προχωρήσει στη συζήτηση των θεμάτων έκρινε ότι για τα θέματα έχει απασχοληθεί πρόσφατα και εκτενώς το Δημοτικό Συμβούλιο και ζήτησε να γίνει ψηφοφορία αν το Δημοτικό Συμβούλιο θα έπρεπε να συζητήσει θέματα τα οποία ο ίδιος έφερε ως είχε υποχρέωση να συζητηθούν.
Η αυθαίρετη και πραξικοματική του ενέργεια ήταν προσχεδιασμένη αφού πριν την συζήτηση αυτών των τριών θεμάτων έδωσε το λόγο στον κ. Δήμαρχο ο οποίος τοποθετήθηκε επί μακρόν για την ορθότητα των προηγουμένων αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ( δηλαδή να γίνει επέκταση δημαρχείου αντί αλλαγής του δικτύου ύδρευσης) χωρίς στη συνέχεια ο Πρόεδρος να προχωρήσει στη συζήτηση των τριών θεμάτων. Άλλωστε από το πρωί υπήρχαν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι δεν θα γίνει συζήτηση για τα τρία αυτά θέματα.
Ο κ. Πρόεδρος με την βοήθεια του κ. Δημάρχου αρνήθηκε στους δημοτικούς συμβούλους να τοποθετηθούν επί της προτάσεώς του πάνω στον Κανονισμό με προφανή του στόχο να τους οδηγήσει σε αποχώρησε η οποία δυστυχώς γι αυτόν δεν έγινε. Ακόμα αρνήθηκε να απαντήσει σε ποια άρθρα του Κανονισμού στήριζε την πρόταση του ενώ στις δικαιολογημένες διαμαρτυρίες των συμβούλων αλλά και των δημοτών τους κάλεσε να κάνουν προσφυγή στην Περιφέρεια ή να κάνουν ότι νομίζουν.




Χαρακτηριστικό είναι ότι η κατ΄ επίφαση ψηφοφορία έγινε με αντεγκλήσεις, διαμαρτυρίες, με άδεια έδρανα, με χαρακτηριστική τη λέξη ντροπή ,ο δε Πρόεδρος δεν κάλεσε τους Προέδρους των Τοπικών Συμβούλων να ψηφίσουν επί της πρότασής του όπως είχαν το δικαίωμα και παρότι 8 δημοτικοί σύμβουλοι σε σύνολο 19 ψήφισαν να μην γίνει η συζήτηση εν τούτοις ο πρόεδρος δεν προχώρησε στη συζήτηση των θεμάτων και περάτωσε τη συνεδρίαση.
Με την παραπάνω διαδικασία ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό αφού τη δυνατότητα του ενός τρίτων των συμβούλων να εισηγούνται θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο την ακυρώνει δια της πλειοψηφίας αρνούμενος έτσι στοιχειώδη δικαιώματα που προβλέπονται για την μειοψηφία.
Αυτή η απαράδεκτη και αντιδημοκρατική στάση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου του Δημάρχου και κατ επέκταση της Δημοτικής πλειοψηφίας δημιουργεί πολλά ερωτηματικά για τους στόχους της αλλά κα τη σημασία που δίνει στην τροποποίηση του προγράμματος ΘΗΣΕΑΣ.
Από την άλλη η ευθεία παραβίαση του Κανονισμού σε ένα τέτοιο καίριας σημασίας θέμα, η επιλογή της μετωπική σύγκρουση με την μειοψηφία δημιουργεί ερωτήματα αν και κατά πόσο εκφράζει στηρίγματα που δημιούργησε η δημοτική πλειοψηφία, η οποία ως γνωστόν υποστηρίχτηκε από το ΠΑΣΟΚ, στη νέα κυβέρνηση. Μια κυβέρνηση που από τις πρώτες της πράξεις δείχνει σεβασμό στις δημοκρατικές διαδικασίες, στον διάλογο, στο σεβασμό της μειοψηφίας, στην αποφυγή των εντάσεων.
Επειδή όλα τα παραπάνω είναι καταγεγραμμένα και ηχογραφημένα, αν και η εικόνα του δημοτικού Συμβουλίου δεν καταγράφεται στο χαρτί, καλούμε την Περιφέρεια και κάθε αρμόδιο ελεγκτικό μηχανισμό για ενέργειες της αρμοδιότητάς του με στόχο την νομιμότητα των Πράξεων της Δημοτικής Αρχής, αλλά καλούμε τους δημοτικούς συμβούλους της πλειοψηφίας και τον πολιτικό τους χώρο από τον οποίο προέρχονται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Καλούμε τέλος τους δημότες ενωμένους να διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους, να αγωνιστούν για μια δημοκρατική Τοπική Αυτοδιοίκηση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου