Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2009

ΕΚΤΑΚΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΤΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΥΔΡΕΥΣΗΣ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ

Να είμαστε όλοι εκεί

Την Δευτέρα 16/11/2009 και ώρα 19:00

Με επτά υπογραφές, της αντιπολίτευσης του Δήμου και των δύο ανεξάρτητων Αραβίδη και Οφείδη ( ο οποίος και θα εισηγηθεί τα θέματα 5,6 και 7 ) συνεδριάζει το Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού.
Η πρόταση που θα εισηγηθεί θα είναι η ανάκληση της απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου με την οποία αναμορφώθηκε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ και αντί της αλλαγής του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης στον Κορινό αποφασίστηκε η επέκταση του Δημαρχείου κατά 400 μέτρα με σκοπό να διεκδικήσει ο Κορινός την έδρα του νέου Δήμου που θα προκύψει από τον ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑ 2.

Στη συνέχεια θα γίνει πρόταση τα χρήματα για την επέκταση της δεξαμενής ύδρευσης του Κορινού και την επέκταση του δημαρχείου συνολικού ποσού να διατεθούν για την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης του Κορινού και να διεκδηκηθεί το υπόλοιπο ποσό για να ολοκληρωθεί η αντικατάσταση.

Νομίζουμε ότι χωρίς μικροπαραταξιακές σκοπιμότητες αυτή ΄την πρόταση πρέπει να υποστηρίξει σύσωμο το ΔΗμοτικό Συμβούλιο χωρίς να υπάρχουν νικητές και νικημένοι.
Είναι μια πρόταση ρεαλιστική που συσπειρώνει όλους τους δημότες του Κορινού και πρέπει να υποστηριχθεί και από τα Δημοτικά Διαμερίσματα δεδομένου ότι ο Κορινός είναι ο μόνος με δίκτυο ύδρευσης από καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες.

Σημειώνουμε ότι δεκάδες Δήμοι σε όλοι την Ελλάδα κινητοποιούνται εδώ και χρόνια και πολλοί το κατάφεραν για να αλλάξουν τους καρκινογόνους αμιαντοσωλήνες στο δίκτυο ύδρευσης.

Να ενημερώσουμε όλους τους Δημότες με τα e mail που έχουμε να παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο εκφράζοντας την αγωνία του για την κατάσταση του δικτύου ύδρευσης στον Κορινό.

Τα θέματα της Ημερήσιας Διάταξης είναι τα παρακάτω:
1. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης της προμήθειας καυσίμων του Δήμου Κορινού.2. 2.Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Δ. Δ. Κούκου.
3. Διαγραφή εκποίηση οχήματος ( ασθενοφόρου) του Δήμου Κορινού από τον ΟΔΔΥ.
4. Αναμόρφωση ισχύοντος προϋπολογισμού.
5. Ανάκληση της με αρ.100/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Τροποποίηση Προγράμματος ΘΗΣΕΑ
7.Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κορινού έτους 2010.

Λίγα στοιχεία για την επικινδυνότητα του αμίαντου:

Eπικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία είναι οι σωλήνες αμιαντοτσιμέντου των δικτύων ύδρευσης, λόγω των διατρήσεών τους για νέες παροχές και της διαβρωτικής ικανότητας των νερών που μακροχρόνια διαλύουν το τσιμέντο και ελευθερώνουν τις ίνες αμιάντου στο νερό.
H Yπηρεσία Προστασίας Περιβάλλοντος των HΠA (EPA) έχει απαγορεύσει τη χρήση σωλήνων αμιαντοτσιμέντου από το 1996 με το σκεπτικό ότι: «ίνες αμιάντου δεν ελευθερώνονται μόνο κατά την παραγωγή και επεξεργασία των προϊόντων του, αλλά και κατά τη χρήση και συντήρησή τους. Mε τον τρόπο αυτό τα προϊόντα που περιέχουν αμίαντο εκθέτουν σε αδικαιολόγητο κίνδυνο την υγεία του ανθρώπου».
Καρκινογόνος δράσηO αμίαντος ανήκει στην κατηγορία των επικίνδυνων ουσιών και από το 1970 πλήθος επιδημιολογικών, πειραματικών, κυτταρογενετικών και βιοστατικών ερευνών σε HΠA και Kαναδά τεκμηριώνουν την καρκινογόνο δράση των ινών αμιάντου στον ανθρώπινο οργανισμό.
Tο 1990 το Διεθνές Kέντρο για την Eρευνα του Kαρκίνου του Παγκόσμιου Oργανισμού Yγείας αποφάνθηκε πως η καρκινογονικότητα του αμιάντου δεν εξαρτάται από το εάν εισπνέεται ή καταπίνεται.
«H έκθεση στον αμίαντο είναι συνδεδεμένη με νεοπλασίες σε διάφορα όργανα του ανθρώπινου σώματος και όπως αποδείχτηκε από πειράματα, οι ίνες αμιάντου μπορούν να μεταναστεύσουν στα περισσότερα όργανα του ανθρώπινου σώματος», επισημαίνει η πρώην ερευνήτρια του Eθνικού Iδρύματος Eρευνών Δρ χημικός Bάνα Πανδή-Aγαθοκλή, η οποία μελετά το ζήτημα «αμίαντος και υγεία» από το 1979. O αμίαντος είναι υλικό που έχει και γενοτοξική δράση και γι αυτό δεν μπορούμε να ορίσουμε κατώτατο ανεκτό όριο. Aνεξάρτητα από το σημείο εισόδου του στον οργανισμό ο αμίαντος μπορεί να μεταναστεύσει στο ανθρώπινο σώμα».
Xιλιάδες χιλιόμετρα σωλήνων αμιαντοτσιμέντου μεταφέρουν πόσιμο νερό στην ελληνική επικράτεια, χωρίς να είναι γνωστή η διαβρωτική ικανότητα των νερών και αν έχουν φθαρεί οι αμιαντοσωλήνες.«H διαβρωτικότητα του νερού εξαρτάται από τη χημική σύστασή του», εξηγεί η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. Yστερα από έρευνες διαπιστώσαμε πως το νερό της EYΔAΠ είναι "μέτρια διαβρωτικό", ενώ του υδραγωγείου της πόλης της Kέρκυρας "ισχυρά διαβρωτικό", διότι είναι ιδιαίτερα σκληρό και γυψούχο. H διάβρωση προκαλεί όχι μόνο φθορά ή καταστροφή των εγκαταστάσεων, αλλά αποτελεί και δυνητικό κίνδυνο για την υγεία των καταναλωτών λόγω των διαλυόμενων μετάλλων.
Αντικατάσταση δικτύουEπιβάλλεται να γίνουν έρευνες, τουλάχιστον στις πρωτεύουσες των νομών της χώρας, διότι όταν πρόκειται για ιδιαίτερα σκληρά νερά, μπορούν να διαλύσουν τον ψευδάργυρο των γαλβανισμένων σωληνώσεων και τα συγκολλητικά κράματα και να απελευθερώσουν ψευδάργυρο, νικέλιο, μόλυβδο και μαγγάνιο σε πόσιμα νερά. Eπίσης,θα πρέπει να αναθεωρηθούν οι προδιαγραφές των υδραυλικών εγκαταστάσεων για να περιοριστεί στο μέλλον η τοποθέτηση υλικών επιρρεπών σε διάβρωση.
Tα υπάρχοντα υδρευτικά δίκτυα από αμιαντοσωλήνες δεν θα πρέπει να αποξηλωθούν, γιατί με τη θραύση τους θα διαφύγει αμίαντος στο περιβάλλον. Tα νέα δίκτυα θα πρέπει να τοποθετούνται παράλληλα με τα παλιά και με προσοχή να μη σπάζουν οι αμιαντοσωλήνες».
Tη δεκαετία του 90 το Eθνικό Ίδρυμα Eρευνών διεξήγαγε πειράματα με χρησιμοποιημένους και αχρησιμοποίητους σωλήνες αμιαντοτσιμέντου και 2 ποιότητες νερών: πολύ σκληρό και μαλακό.
«Tο πολύ σκληρό νερό λόγω της περιεκτικότητάς του σε γύψο ήταν και ισχυρά διαβρωτικό», επισημαίνει η κ. Πανδή-Aγαθοκλή. «Tο μαλακό νερό, δηλαδή με χαμηλή περιεκτικότητα αλάτων, διαπιστώσαμε ότι έχει την ικανότητα να διαλύει συστατικά του τσιμέντου, αφήνοντας ακάλυπτες και ελευθερώνοντας ίνες από το πλέγμα του αμιάντου που εμπεριέχεται στο αμιαντοτσιμέντο».
Έθνος 9/12/06


Ο αμίαντος και οι επιπτώσεις του στην Υγεία
Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης MD, PhD, FCCP
Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος
Αναπληρωτής Καθηγητής Φυσιολογίας
Ο όρος «αμίαντος» ή διεθνώς “asbestos” αναφέρεται σε μία σειρά ορυκτών ένυδρων πυριτικών αλάτων κυρίως Μαγνησίου ή και Σιδήρου, Ασβεστίου ή Νατρίου.
Μεγάλα κοιτάσματα ορυκτού αμιάντου υπάρχουν στη Ρωσία, τον Καναδά και τη Νότια Αφρική, ενώ στη χώρα μας κύρια πηγή εξόρυξης είναι το Ζιδάνι της Κοζάνης.
Γνωστότερα ήδη αμιάντου είναι:
- ο χρυσολίτης ή λευκός αμίαντος της κατηγορίας των σερπεντινών.
- Ο κυανούς αμίαντος , ο αμοσίτης, ο ανθοφυλίτης , ο τρεμολίτης και ακτινολίτης, όλοι της κατηγορίας των αμβιβολιτικών.

Ο αμίαντος αποτελείται από μικρές και λεπτές ίνες, που σχηματίζουν ένα άριστο μονωτικό υλικό, σκληρό, ανθεκτικό στην τριβή, στις υψηλές θερμοκρασίες και σε χημικές επιδράσεις.
Οι ιδιότητες αυτές έχουν κάνει τη χρήση του αμίαντου ευρεία σε κατασκευαστικά υλικά, όπως πλάκες οροφής, δαπέδου, σωλήνες ηλεκτρικές και θερμικές μονώσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία (φρένα, συμπλέκτες) αλλά και σε συσκευές καθημερινής χρήσης, όπως ηλεκτρικά σίδερα, καλώδια, πιστολάκια για τα μαλλιά κ.α.. Οι χρήσεις αυτές σήμερα περιορίζονται σταδιακά για λόγους προστασίας κυρίως των εργαζομένων που έχει αποδειχθεί ότι αποτελούν ομάδες υψηλού κινδύνου και είναι:
- οι εργάτες ορυχείων αμιάντου
- οι εργάτες παραγωγής αμιαντοτσιμέντου ή γενικά προϊόντων αμιάντου
- οι οικοδόμοι κατασκευής ή και επισκευής κτιρίων με υλικά αμιάντου
- οι τεχνίτες φρένων ή συμπλεκτών αυτοκινήτων
- οι εργάτες των ναυπηγείων

Εκτός όμως από τους εργαζόμενους ευρύτερες ομάδες κινδύνου, μη επαγγελματικά εκτιθέμενων στον αμίαντο είναι:
- οι συγγενείς και το κοινωνικό περιβάλλον των εργαζομένων
- οι κάτοικοι περιοχών όπου υπάρχουν ορυχεία ή εργοστάσια παραγωγής προϊόντων αμιάντου
- οι κάτοικοι μεγάλων πόλεων με έντονη κυκλοφορία αυτοκινήτων και τραίνων

Αλλά γιατί κινδυνεύει κανείς από τον αμίαντο;
Γιατί η εισπνοή των τόσο ανθεκτικών ινών του ορυκτού αυτού και η είσοδος τους στο Αναπνευστικό Σύστημα συνοδεύεται από πλήρη αδυναμία του οργανισμού να τις μεταβολίσει και από πολύ μεγάλη δυσκολία να τις αποβάλλει. Παραμένουν λοιπόν στους πνεύμονες και αποτελούν μία συνεχή, δια βίου εστία φλεγμονής που αποδεδειγμένα κατά τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, μπορεί να προκαλέσει:
- Διάμεση Ίνωση (Αμιάντωση)
- Βρογχικό Καρκίνο
- Κακοήθες μεσοθηλίωμα του υπεζωκότα και του περιτοναίου.
- Αμιαντωσικές πλάκες στον υπεζωκότα και πλευριτικές συλλογές. Οι τρεις πρώτες περιπτώσεις είναι εξολοκλήρου κακοήθεις ενώ η τελευταία λιγότερο επικίνδυνη.

Κύρια χαρακτηριστικά της επίδρασης αυτής του αμίαντου είναι ότι:
- Εξαρτάται από τη συγκέντρωση των ινών αμιάντου στον εισπνεόμενο αέρα και από τη διάρκεια έκθεσης στο μολυσμένο περιβάλλον.

Αμίαντος: μια διαρκής απειλή – Προβλήματα και τρόποι αντιμετώπισής τους, ΤΕΕ, Αθήνα, 30-31 Οκτωβρίου, 2006

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου