Κυριακή 22 Νοεμβρίου 2009

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού

Δευτέρα 16/11/2009, ώρα 19:00

Εκτός Ημερήσιας Διάταξης ζητήθηκε η έγκριση μελέτης δημιουργίας πεζόδρομου ποδηλατόδρομου από τον Οικισμό Κορινού προς παραλία. Σύμφωνα με την μελέτη προβλέπεται στένεμα του δρόμου στα 7 μέτρα, 3 μέτρα ζώνη πρασίνου με θέσεις πάρκινγκ, πεζόδρομος 3 μέτρα και ποδηλατόδρομος 3 μέτρα, χρησιμοποιώντας το ρέμα το οποίο προβλέπεται σύμφωνα με τη μελέτη να κλείσει. Μετά από εκτενή συζήτηση και πρόταση του κ. Αηδονίδη η συζήτηση αναβλήθηκε ώστε να βρεθεί τρόπος να μην μειωθεί το πλάτος του δρόμου γιατί διέρχονται αγροτικά αυτοκίνητα.
1. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης της προμήθειας καυσίμων του Δήμου Κορινού.
Με δημοπρασία για δύο χρόνια. Ψηφίστηκε ομόφωνα.
2. Τροποποίηση ρυμοτομικού σχεδίου Δ. Δ. Κούκου. Εγκρίθηκε ομόφωνα.
3. Διαγραφή εκποίηση οχήματος ( ασθενοφόρου) του Δήμου Κορινού από τον ΟΔΔΥ.
Αποφασίστηκε ομόφωνα η εκποίηση γιατί κρίθηκε ασύμφορη η επισκευή του λόγω παλαιότητας.
4. Αναμόρφωση ισχύοντος προϋπολογισμού.
Πριν τη συζήτηση των υπολοίπων τριών θεμάτων την συζήτηση των οποίων είχαν προτείνει 6 δημοτικοί σύμβουλοι ζήτησε το λόγο ο κ. Δήμαρχος ο οποίος εκτός των άλλων κατηγόρησε ως λαϊκιστές όσους μαζεύουν υπογραφές και δημοσιεύουν κείμενα υπέρ της αλλαγής του εσωτερικού δικτύου και της μη επέκτασης του Δημαρχείου.
Στην επί μακρόν τοποθέτησή του υποστήριξε ότι δεν μπορεί για λόγους τεχνικούς να γίνει μερική αντικατάσταση του δικτύου, ότι θα αναζητήσει ένταξή του σε πρόγραμμα, σημειώνοντας μάλιστα ότι τώρα έχει και τις σχετικές γνωριμίες.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος διάβασε την αίτηση των 6 δημοτικών συμβούλων οι οποίοι είχαν ζητήσει να συζητηθούν τα τρία επόμενα θέματα και ζήτησε από το σώμα να εγκρίνει αν θα πρέπει να συζητηθούν ή όχι με πρόσχημα ότι έχει ασχοληθεί πολλάκις το Δημοτικό Συμβούλιο με τα θέματα αυτά.
Να σημειωθεί ότι ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στο 1/3 των συμβούλων να μπορούν να εισαγάγουν θέματα προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο. Η αίτηση υποβάλλεται υπογεγραμμένη από το 1/3 των συμβούλων στον Πρόεδρο του Δ.Σ. και αυτός έχει προθεσμία έξι ημερών να φέρει τα θέματα προς συζήτηση. Αν παρέλθει άπρακτη η προθεσμία μπορεί το 1/3 να συγκαλέσει το Δημοτικό Συμβούλιο για την συζήτηση αυτών των θεμάτων.
Εφόσον τα θέματα τα εγγράψει στην Ημερήσια Διάταξη ο Πρόεδρος τότε δεν μπορεί να τεθεί ερώτημα προς το σώμα για την συζήτησή τους ή όχι γιατί έτσι το εκ του νόμου δικαίωμα στη μειοψηφία του 1/3 να εισαγάγει θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο ακυρώνεται από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου η οποία με τον τρόπο αυτό υπερισχύει του νομοθέτη και της Βουλής.
Θα μπορούσε ο Πρόεδρος να αρνηθεί την εγγραφή τους στην Ημερήσια Διάταξη με ότι αυτό συνεπάγεται, θα μπορούσε ακόμη να ζητήσει και την αναβολή της συζήτησης για σοβαρούς λόγους, δεν μπορούσε όμως να ζητήσει από την πλειοψηφία να εγκρίνει ή να απορρίψει την άσκηση δικαιώματος που δόθηκε εκ του νόμου στην μειοψηφία.
Πόσο μάλλον να αρνείται να δώσει το λόγο επί του Κανονισμού στους συμβούλους, να αρνείται να ενημερώσει το σώμα για τα άρθρα του Κώδικα στα οποία στήριξε την πρότασή του, να απαντάει στις εύλογες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης με το επιχείρημα κάντε μου καταγγελία ή κάντε προσφυγή. Και αυτό όχι μόνο για λόγους σωστής λειτουργίας του Δ.Σ., όχι μόνο γιατί η θέση του δεν είναι θέση εκπροσώπου ή οργάνου του δημάρχου αλλά εκπροσώπου όλου του δημοτικού συμβουλίου, μειοψηφίας και πλειοψηφίας, αλλά και για λόγους δημοκρατίας και για λόγους νομιμότητας. Αλίμονο αν κάθε δημόσιο πρόσωπο ασκώντας δημόσια εξουσία παραβιάζει συνειδητά το νόμο και καλεί τους θιγόμενους να προσφύγουν στη δικαιοσύνη.
Άλλωστε το επίπεδο της Δημοκρατίας κρίνεται και από το γεγονός ότι ο ίδιος εν πλήρει συνεννόηση άφησε τον δήμαρχο να τοποθετείται επί μακρόν για θέματα που θα ακολουθούσαν, απαγόρευσε όμως στην ουσία τους αιτούντες δημοτικούς συμβούλους να ασκήσουν νόμιμα δικαιώματά τους μη επιτρέποντας προσχηματικά τη συζήτησή τους.
Η συνέχεια χαρακτηρίστηκε από την έντονη αντιπαράθεση των δημοτικών συμβούλων με τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, στην ουσία διέλυσε τη συνεδρίαση ο Πρόεδρος με τη στάση του η δε κατ ευφημισμό ψηφοφορία έγινε με άδεια έδρανα, χωρίς να ζητηθεί η ψήφος των προέδρων των Τοπικών Συμβουλίων και αν και η πρόταση του για μη συζήτηση των θεμάτων απέσπασε 8 ψήφους και μειοψήφησε παρόλα αυτά κήρυξε λήξασα τη συνεδρίαση.
5. Ανάκληση της με αρ.100/2009 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου.
6. Τροποποίηση Προγράμματος ΘΗΣΕΑ
7.Τροποποίηση Τεχνικού Προγράμματος του Δήμου Κορινού έτους 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου