Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ερώτηση στην Ε.Ε. για τον ΧΥΤΑ Κατερίνης

από τον ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή


Στην Ευρώπη μεταφέρεται το πρόβλημα της διαρροής στραγγιδίων από τον ΧΥΤΑ Κατερίνης, αφού σχετική ερώτηση κατέθεσε στην Κομισιόν ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής.
Στην ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ επικαλείται καταγγελίες πολιτών και οικολογικών οργανώσεων για τη διαρροή εκατοντάδων κυβικών μέτρων τοξικών αποβλήτων από το ΧΥΤΑ Κατερίνης, με αποτέλεσμα την μόλυνση του θαλάσσιου περιβάλλοντος.

Το πρόβλημα, τονίζει, εντοπίζεται στη διαπιστωμένη αδυναμία της μονάδας καθαρισμού να καλύψει τις ανάγκες, οι οποίες αυξήθηκαν από βροχόπτωση ‘ύψους μεγαλύτερου του συνήθους, πράγμα το οποίο δεν είναι καινούργιο και συμβαίνει και αλλού.

Με δεδομένο ότι τα «προαναγγελθέντα ατυχήματα» πολλαπλασιάζονται στους ΧΥΤΑ, και ότι η Επιτροπή συγχρηματοδοτεί στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ δεκάδες νέους ΧΥΤΑ σε όλη την Ελλάδα, ερωτά την Επιτροπή αν μπορεί να διερευνήσει εάν πράγματι υπήρξε βλάβη του περιβάλλοντος, και για το ποιός έχει την ευθύνη για την καλή λειτουργία του βιολογικού καθαρισμού και την διαχείριση των ΧΥΤΑ.


Επίσης ερωτά αν η αναζήτηση δικαστικής προστασίας, μέσω συλλογικής αγωγής αποζημίωσης, κατά τα πρότυπα των καταναλωτικών οργανώσεων, ενθαρρύνεται από την κοινοτική νομοθεσία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου