Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Αδιέξοδη η λειτουργία του ΧΥΤΑ

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
Δεν είμαστε όλοι ίδιοι

Το χαρακτήρα της δουλειάς που θα ακολουθήσουν στο δημοτικό συμβούλιο ως δημοτική παράταξη ανέπτυξαν σε συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής της παράταξης και δημοτικός σύμβουλος κ. Αντώνης Μάντζιος και τα μέλη της γραμματείας Σταματία Μπέση και Νίκος Παντελιάδης.
Αναφέρθηκαν στο εκλογικό αποτέλεσμα, στις δράσεις που θα πραγματοποιήσει το κίνημα των πολιτών αλλά και στην επίσκεψη που πραγματοποίησαν στο ΧΥΤΑ Κατερίνης.
ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ
Ο κ. Μάντζιος χαρακτήρισε θετικό το εκλογικό αποτέλεσμα αλλά κατώτερο των προσδοκιών τους σε σχέση τη δουλειά που έγινε από το συνδυασμό και την θερμή ανταπόκριση που έβλεπαν από τον κόσμο.
“Καταρχάς θεωρούμε το εκλογικό αποτέλεσμα θετικό όσον αφορά την παράταξή μας στο βαθμό που μας επιτρέπει την είσοδό μας στο Δημοτικό Συμβούλιο. Ένα αποτέλεσμα όμως κατώτερο των προσδοκιών μας, της προεκλογικής μας δουλειάς αλλά και της ευνοϊκής μας αντιμετώπισης από τους πολίτες. Όμως η συμμετοχή μας στο Δημοτικό Συμβούλιο μας δίνει την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε όλοι το ίδιο ότι μπορούμε να συνδυάσουμε την αυστηρή κριτική με την δημιουργική αντιπολίτευση, με την διατύπωση προτάσεων για τα προβλήματα που αφορούν τους δημότες μας”.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
“Στοχεύουμε με την καθημερινή μας δράση και παρέμβαση στην διαφάνεια στο Δήμο, στη χρηστή διοίκηση, στη συμμετοχή των δημοτών, καταπολεμώντας τις πελατειακές σχέσεις, το ρουσφέτι και την κάθε είδους συναλλαγή” υπογράμμισε ο κ. Μάντζιος και πρόσθεσε πως ήδη κατέθεσαν αιτήσεις ζητώντας αναλυτικά στοιχεία της οικονομικής κατάστασης του Δήμου, των Δημοτικών Επιχειρήσεων και των Οργανισμών του Δήμου Κατερίνης.
“Εκφράζουμε την ανησυχία μας αλλά και την συμπαράστασή μας στους εργαζόμενους στον Δήμο και τις Δημοτικές του Επιχειρήσεις για ζητήματα που έχουν να κάνουν με την οικονομική τους θέση και την διατήρηση των θέσεων εργασίας.
Θα κάνουμε συγκεκριμένες προτάσεις για την εξασφάλιση ενός νόμιμου περιβάλλοντος για τους εργαζόμενους του Δήμου, χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις, και θα προτείνουμε την εισαγωγή του ηλεκτρονικού πρωτοκόλλου στις υποθέσεις του Δήμου ώστε κάθε πολίτης, να ξέρει που βρίσκεται το θέμα του κάθε στιγμή, αλλά να ελέγχεται και τυχόν παραβίαση της σειράς προτεραιότητας διεκπεραίωσης των υποθέσεων”.
ΟΙ ΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΤΑΞΗΣ
Όσον αφορά την Δημοτική παράταξη έγινε η πρώτη μετεκλογική συγκέντρωση με την παρουσία 40 περίπου μελών και φίλων, και μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και προσφοράς αποφασίστηκε η συγκρότηση της νέας Γραμματείας του συνδυασμού, η έκδοση εφημερίδας. Για την οικονομική ανεξαρτησία του συνδυασμού βρίσκεται σε εξέλιξη λαχειοφόρος αγορά ενώ για την σύσφιξη των σχέσεων θα γίνει συνεστίαση το Σάββατο 4 Δεκεμβρίου στο Ξενοδοχείο Γκραν Πλάτων στην Παραλία με ζωντανή μουσική.
ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ
Τα μέλη της Δημοτικής Παράταξης επισκέφτηκαν το ΧΥΤΑ για να διαμορφώσουν πλήρη εικόνα της κατάστασης ενώ προετοιμάζεται μια ημερίδα τέλη της Άνοιξης για την αναζήτηση αναπτυξιακών προτάσεων για τον Δήμο Κατερίνης.
“Η κατάσταση στον ΧΥΤΑ είναι απαράδεκτη. Πέρα από την μελέτη Περιβαλλοντικών όρων και τους όρους λειτουργίας του ΧΥΤΑ έχουμε υπέρβαση του χρόνου λειτουργίας του α’ φατνώματος περίπου κατά δύο χρόνια, και υπέρβαση του όγκου απορριμμάτων κατά 20% (από 187.000 κ.μ. σε 225.000κ.μ.)
Αυτή η υπέρβαση οφείλεται στο γεγονός ότι πέρα από τα μεγάλα λόγια η δημοτική αρχή δεν είχε έτοιμη την επέκταση του ΧΥΤΑ παράλληλα με τον κορεσμό του α’ φατνώματος.
Ήδη από την επέκταση παραδόθηκε στο Δήμο και όχι στον ΧΥΤΑ το β’ φάτνωμα χωρίς όμως τα συνοδευτικά έργα για τη λειτουργία του όμως προβλέπονται από τους όρους λειτουργίας του. Δεν έγινε εσωτερική δεντροφύτευση, δεν υπάρχει χώρος για καθαρισμό και δεν γίνεται των ελαστικών των αυτοκινήτων, δεν γίνεται σωστή εναπόθεση και καθημερινή επικάλυψη με χώμα των απορριμμάτων.
Η διαρροή των στραγγισμάτων έχει διαπιστωθεί από την έναρξη του ΧΥΤΑ ( 2002) και φαίνεται να πήρε μεγάλες διαστάσεις με το γέμισμα του α’ φατνώματος που αντί να προχωρήσουν σε έργα αποκατάστασης και μείωσης του όγκου των στραγγισμάτων επεκτείνανε τη λειτουργία του κατά δύο χρόνια με υπέρβαση του όγκου των απορριμμάτων κατά 20%. Για αυτή την υπέρβαση δεν φαίνεται να υπάρχει καμία μελέτη και είχε σαν παρεπόμενο εκτός από τα στραγγίδια, τη μη σωστή ταφή των απορριμμάτων εντός της στεγανοποιητικής μεμβράνης, την ανάγκη κατασκευής τοιχίου αντιστήριξης και πιθανά την δημιουργία προβλημάτων στατικότητας σε μια προβληματική περιοχή όπως η Παλαιά Χράνη.
Η συνεχής διαφυγή στραγγιδίων του ΧΥΤΑ (202, 2008, 2009, 30/4/2010, 11/20100) ακυρώνει την ίδια τη λειτουργία του ΧΥΤΑ αφού η στεγανοποίησης του πυθμένα του γίνεται μόνο και μόνο για την μη διαφυγή στραγγισμάτων στον υδροφόρο ορίζοντα.
Τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ ανεξάρτητα από τις μετρήσεις που επικαλείται η δημοτική αρχή έχουν επιβαρυμένη σύνθεση και είναι τοξικά στο βαθμό που στα οικιακά απορρίμματα είναι και επικίνδυνα υλικά όπως μπαταρίες κλπ ενώ ακόμα μπορεί να υπήρξαν και νοσοκομειακά και άλλα επιβαρυμένα και τοξικά απόβλητα δεδομένου ότι κανένας έλεγχος δεν γίνεται στο φορτίο των απορριμματοφόρων.
Επιφυλάξεις διατηρούμε όσον αφορά την άντληση του βιοαερίου τόσο στο α’ φάτνωμα όσο και στο δεύτερο φάτνωμα στο βαθμό που στο πρώτο δεν υπάρχουν κάθετοι σωλήνες διαφυγής του βιοαερίου στο δε δεύτερο αν και προβλέπονται δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα.
Ακόμα άμεσα θα πρέπει να λυθεί το πρόβλημα τον στραγγιδίων με την κατασκευή δεύτερης μονάδας αντίστροφης όσμωσης και της ολοκλήρωσης των έργων αποκατάστασης του α’ φατνώματος, επί τέλους να εφαρμοστούν πλήρως οι όροι λειτουργίας, τα αρμόδια όργανα ελέγχου της λειτουργίας του ΧΥΤΑ να παίξουν επί τέλους το ρόλο τους.
Ήδη με τους ρυθμούς μεταφοράς στο ΧΥΤΑ σε 3-4 χρόνια θα χρειαστεί νέος χώρος του ΧΥΤΑ, οποίος δεν μπορεί να είναι στο παρακείμενο ρέμα γιατί επιβαρύνει δυσανάλογα τη Χράνη και τις γύρω περιοχές αλλά είναι και δασική έκταση.
Καλούμε άμεσα τον Δήμο Κατερίνης να προχωρήσει στην ανακύκλωση με διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή προχωρώντας πλέον στην δημιουργία ΧΥΤΥ μειώνοντας τον όγκο των σκουπιδιών στο 20%. Θεωρούμε ότι υπάρχει η σχετική εμπειρία αλλά και εφαρμογή όπως στο Δήμο Ελευσίνας και θα πρέπει να προχωρήσουμε προς τα εκεί με ενημέρωση των πολιτών, οργάνωση, κίνητρα αλλά και αυστηρό έλεγχο.
Ένα άλλο ζήτημα είναι η ανακύκλωση αυτών που δεν δέχεται ο ΧΥΤΑ αλλά και η αξιοποίηση των αδρανών υλικών (μπάζα).
Το μέλος της γραμματείας κα Μπέση σημείωσε ότι τα απορρίμματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως αναπαραγωγικός πλούτος ο οποίος καταστρέφεται. “Η μόλυνση του περιβάλλοντος είναι ζήτημα ζωής και θανάτου” υπογράμμισε η κα Μπέση αναφερόμενη στα στραγγίδια από το ΧΥΤΑ που με το επιβαρυμένο φορτίο όπως είπε πέφτουν στο έδαφος και καταλήγουν στη θάλασσα. “Έχουμε τη διάθεση να δουλέψουμε συλλογικά και ζητάμε από τους πολίτες να πλαισιώσουν τη δουλειά μας” κατέληξε η κα Μπέση.
Ο κ. Παντελιάδης από την πλευρά του αναφέρθηκε στο θέμα του ΧΥΤΑ ο οποίο όπως είπε αντιμετωπίζεται με προχειρότητα από τη Δημοτική Αρχή. “Το πρόβλημα είναι μικρό τώρα και εάν αντιμετωπιστεί έγκαιρα και δοθεί προτεραιότητα δεν θα χρειαστεί να ξοδευτούν πολλά χρήματα. Αν όχι τότε θα έχομε οικολογική καταστροφή” ανέφερε ο κ. Παντελιάδης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου