Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Ένα «μίνι-Big Bang» από τον επιταχυντή του CERN




Ένα «μίνι-Big Bang» κατόρθωσε να προκαλέσει ο επιταχυντής του CERN, με συγκρούσεις ιόντων μολύβδου, αντί για πρωτόνια που χρησιμοποιούσε έως σήμερα.
Ο υπόγειος επιταχυντής αδρονίων του CERN, κάτω από τα γαλλο-ελβετικά σύνορα, κατάφερε για πρώτη φορά να αναδημιουργήσει διαδοχικά “μίνι-Μπιγκ Μπανγκ”, προκαλώντας συγκρούσεις ιόντων μολύβδου αντί πρωτονίων, με ταχύτητα κοντά σε αυτήν του φωτός (0,999) και αναπαράγοντας συνθήκες πολύ κοντά σε αυτές που επικρατούσαν κατά την απαρχή του σύμπαντος.
Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Πυρηνικών Ερευνών (CERN) δημιούργησαν θερμοκρασίες πάνω από δέκα τρισεκατομμύρια βαθμούς Κελσίου, δηλαδή ένα εκατομμύριο φορές πιο υψηλές από αυτές που επικρατούν στο κέντρο του Ήλιου μας, οι οποίες είναι οι υψηλότερες που έχουν ποτέ επιτευχθεί σε πείραμα.
Αφάνταστα υψηλές ήταν και οι πυκνότητες που επιτεύχθηκαν, ανάλογες με αυτές σε ένα άστρο νετρονίων, που ισοδυναμούν με τη συμπίεση της ύλης της μεγάλης πυραμίδας της Αιγύπτου στο κεφάλι μιας καρφίτσας.
Μέχρι σήμερα, οι επιστήμονες προκαλούσαν συγκρούσεις πρωτονίων. Οι συγκρούσεις πρωτονίων θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην απομόνωση του σωματιδίου του Higgs, γνωστού και ως “σωματιδίου του Θεού”.
Ωστόσο για τις επόμενες τέσσερις εβδομάδες οι επιστήμονες του CERN θα επικεντρώσουν τις αναλύσεις τους στα δεδομένα που προκύπτουν από την παρατήρηση συγκρούσεων ιόντων. Ελπίζουν ότι με αυτό τον τρόπο θα μπορέσουν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες για τη δημιουργία του Σύμπαντος μετά το Big Bang.
Παράλληλα μαγνητική παγίδα αντι-ύλης κατάφεραν να φτιάξουν και να χρησιμοποιήσουν οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα ALPHA που διεξάγεται στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πυρηνικών Ερευνών (CERN) στα γαλλο-ελβετικά σύνορα παγιδεύοντας 38 άτομα αντι-υδρογόνου για περίπου 170 χιλιοστά του δευτερολέπτου το καθένα. Eνα άτομο αντι-υδρογόνου αποτελείται από αρνητικά φορτισμένο αντι-πρωτόνιο και ένα θετικά φορτισμένο ποζιτρόνιο, που είναι το αντίστοιχο του ηλεκτρονίου όταν μιλάμε για αντι-ύλη.
Τα δεδομένα που κατάφεραν να αποσπάσουν από αυτήν την παρατήρηση οι επιστήμονες που συμμετέχουν στο πείραμα, ελπίζουν ότι, συγκρινόμενα με τις γνώσεις που έχουμε για την ύλη, θα βοηθήσουν να επιρρωθούν όλες οι βασικές συμμετρίες που βρίσκονται στην καρδιά του Καθιερωμένου Μοντέλου της Σωματιδιακής Φυσικής. Συγκεκριμένα ελπίζουν να επιβεβαιώσουν πως η ηλεκτρομαγνητική αλληλεπίδραση είναι ίδια στα σωματίδια της αντι-ύλης με αυτά της ύλης.
Η επιτυχία αυτή θεωρείται μεγάλης σημασίας ακριβώς επειδή οι επιστήμονες κατάφεραν για πρώτη φορά να απομονώσουν σωματίδια αντι-ύλης, ένα χαρακτηριστικό των οποίων είναι ότι μόλις έρθουν σε επαφή με σωματίδια της ύλης αλληλοεξουδετερώνονται παράγοντας απλά ενέργεια.
Oπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της ομάδας που βρίσκεται πίσω από το πείραμα ALPHA, Τζέφρι Χάνγκστ, «είμαστε εκστασιασμένοι! Αυτή είναι η δικαίωση δουλειάς πέντε χρόνων». Οπως μάλιστα συμπλήρωσε: «Για λόγους που κανείς δεν γνωρίζει, η φύση απέκλεισε την αντι-ύλη. Αυτό μας κάνει να θέλουμε να προσπαθήσουμε περισσότερο για να βρούμε αν αυτή κρύβει κάποιο μυστικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου