Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ


ΨΗΦΙΣΜΑ

Οι εργαζόμενοι που συμμετέχουμε σήμερα Τρίτη 29 Ιουνίου 2010 στην απεργιακή συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο Κατερίνης εκφράζουμε την αγανάκτησή μας για την πρωτόγνωρη επίθεση που δεχόμαστε οι εργαζόμενοι και η ελληνική κοινωνία στα βασικά και θεμελιώδη ασφαλιστικά εργασιακά και οικονομικά μας δικαιώματά.
Απορρίπτουμε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης και της Τρόικας γιατί αλλοιώνει, ανατρέπει και απαξιώνει τα κοινωνικά χαρακτηριστικά της ασφάλισης και τα δικαιώματα των ασφαλισμένων:
Απορρίπτουμε ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΑ τις ανατροπές που θέλουν να περάσουν στις εργασιακές μας σχέσεις, την μείωση των αποζημιώσεων, την αύξηση του ποσοστού απολύσεων, την κατάργηση των Σ.Σ.Ε και του ΟΜΕΔ . Είναι βάρβαρες ανατροπές που χαρίζουν εκατομμύρια στους εργοδότες μας και μας γυρίσουν δεκαετίες πίσω.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ και απορρίπτουμε τη λογική ότι δεν υπάρχει άλλη λύση για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος, ότι δεν μπορεί να διασφαλισθεί το μέλλον των ΝΕΩΝ που αναγκάζονται να δουλεύουν ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟΙ.
ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ ΤΗΝ ΥΠΟΤΑΓΗ στις παράλογες αντεργατικές, και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις της Κυβέρνησης και των «Τοκογλύφων» δανειστών.
Λύση ΥΠΑΡΧΕΙ και το θέμα είναι αν ΥΠΑΡΧΕΙ πολιτική βούληση.
Το πρόβλημα του ασφαλιστικού συστήματος στη χώρα μας είναι πρόβλημα ΠΟΡΩΝ – ΕΣΟΔΩΝ και ΟΧΙ ΠΑΡΟΧΩΝ.
Καμία ΛΥΣΗ δεν είναι βιώσιμη, σοβαρή και αποδεκτή αν δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των πόρων – εσόδων. Αν δεν αντιμετωπίζει:
Την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, τη φοροκλοπή, τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, που αποτελούν διαχρονικά το κυρίαρχο πρόβλημα εσόδων.
Την είσπραξη των βεβαιωμένων και καταλογισθέντων ασφαλιστικών οφειλών χρεών σε μεγάλους και ισχυρούς εργοδότες και επιχειρηματίες. (Για αρκετούς υπάρχουν και αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες κατά περίεργο τρόπο δεν ΕΚΤΕΛΟΥΝΤΑΙ). Επιτέλους να δοθεί στη ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑ ο κατάλογος των οφειλετών του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ τουλάχιστον για ποσά άνω των 50.000 Ευρώ.
Τα «κόλπα» των εικονικών πτωχεύσεων μεταβιβάσεων και τις προσχεδιασμένες εισφορο-αποφυγές των ιδιωτών που κατά τα άλλα οι ίδιοι γίνονται πλουσιότεροι, μέσω εξωχώριων εταιρειών και μεταβίβασης των περιουσιακών τους στοιχείων σε τρίτους.
Τη λεηλασία των Ασφαλιστικών Ταμείων απ’ τις ανεξέλεγκτες δαπάνες Υγείας ( φαρμάκων, έξω-νοσοκομειακών υπηρεσιών, προσθετικών υλικών κλπ.) που έχουν γίνει η μεγαλύτερη πληγή σπατάλης.
Την αποτελεσματική αξιοποίηση των αποθεματικών και της ακίνητης περιουσίας των Ασφαλιστικών Ταμείων, που απαξιώνεται ανεκμετάλλευτη.
Τη συνεπή καταβολή των υποχρεώσεων του Κράτους προς τον κλάδο σύνταξης και υγείας των Ταμείων, τα χρέη του οποίου έχουν ξεπεράσει τα 8 ΔΙΣ €.
Την άντληση πρόσθετων πόρων από χρηματιστηριακές δραστηριότητες, την κίνηση κεφαλαίων, τα τυχερά παιχνίδια, την εκποίηση δημόσιας περιουσίας κλπ.
Την ίδρυση ειδικής Τράπεζας Ασφαλιστικών Ταμείων για την αξιοποίηση των αποθεματικών, των διαθέσιμων, των συνταξιοδοτικών λογαριασμών και πράξεων.
ΟΙ εργαζόμενοι και η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ: ΔΗΜΟΣΙΟ – ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ – ΙΣΧΥΡΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ που θα ενισχύει την κοινωνική συνοχή, τους οικονομικά αδύνατους, τους απλούς ανθρώπους του μόχθου.
Γι αυτό απαιτούμε να ΜΗΝ ΨΗΦΙΣΘΕΙ! Και να αποσυρθεί το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο. Να μην κατεδαφιστούν η Κοινωνική Ασφάλιση και οι εργασιακές μας σχέσεις..
Αυξήσεις και όχι μειώσεις
Δουλειές και όχι Ανεργία
Συντάξεις και όχι επιδόματα ελεημοσύνης
Δικαιώματα και όχι μόνο Υποχρεώσεις
Κοινωνία των Πολιτών και όχι των κερδοσκόπων και των Αγορών
Δικαίωμα στην εργασία και όχι στις απολύσεις
ΠΡΩΤΑ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ και οι ΑΝΑΓΚΕΣ του.
Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ
Εξουσιοδοτούμε τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου να στείλει το ψήφισμα αυτό στα Μ.Μ.Ε. και σε κάθε αρμόδιο.
Για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΤΣΙΒΟΣ

Κυριακή 27 Ιουνίου 2010

Ζητήστε αναδιάρθρωση του χρέους σας»

«Η Ελλάδα θα μπορούσε να πετύχει ό,τι και η Αργεντινή ή και κάτι καλύτερο, υποστηρίζει ο Βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον
Συνέντευξη στον Πετρο Παπακωνσταντινου (Καθημερινή 27 /6 /2010)

Στα 40 του χρόνια, είδε το όνομά του στον κατάλογο του ΤΙΜΕ με τους 100 ανθρώπους οι οποίοι, κατά την αξιολόγηση του περιοδικού, ασκούν τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο. Eξι χρόνια αργότερα, ο Βρετανός ιστορικός Νάιαλ Φέργκιουσον εξακολουθεί να ερεθίζει μεγάλα ακροατήρια με τις εικονοκλαστικές του απόψεις. Oχι μόνον ως καθηγητής του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, αλλά και ως πληθωρικός συγγραφέας ευπώλητων βιβλίων, ως παραγωγός εκπομπών στο BBC και ως τακτικός αρθρογράφος των Financial Times.
Την περασμένη εβδομάδα, ο Νάιαλ Φέργκιουσον βρέθηκε στην Ελλάδα, προσκεκλημένος του Ιδρύματος Κόκκαλη και έδωσε διάλεξη στη Γεννάδειο Βιβλιοθήκη με θέμα: «Η ελληνική οικονομική τραγωδία και η ευρωπαϊκή φάρσα». Στο περιθώριο της παραμονής του στην Αθήνα, ο διάσημος ακαδημαϊκός παραχώρησε συνέντευξη στην «Κ». Σ’ αυτήν, χαρακτηρίζει «μαζοχιστικά» τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση Παπανδρέου στο πλαίσιο του Mνημονίου και συνιστά αναδιαπραγμάτευση του χρέους, εκτιμώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση, θα βαδίσουμε προς πτώχευση και κυβερνητική κρίση.
Ο Βρετανός ιστορικός καυτηριάζει τη γερμανική «υποκρισία» και υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Eνωση βρίσκεται ενώπιον του διλήμματος είτε να εξελιχθεί σε ένα είδος «Hνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης» είτε να αποσυντεθεί. Ασκεί, όμως, κριτική και στον Μπαράκ Ομπάμα.
Θεωρώ πολύ δύσκολο να επιβιώσει σε ορίζοντα τριετίας η κυβέρνησή σας
– Στη διάλεξή σας κάνετε λόγο για «ελληνική τραγωδία και ευρωπαϊκή φάρσα». Την τραγωδία την βλέπουμε όλοι, αλλά πού ακριβώς εντοπίζετε τη φάρσα;
– Στα ίδια τα θεμέλια της Οικονομικής και Νομισματικής Eνωσης, τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας. Είναι τουλάχιστον δέκα χρόνια τώρα που υπογραμμίζω αυτό που θα έπρεπε να είναι εξ αρχής προφανές: ότι μια νομισματική ένωση χωρίς πραγματική οικονομική ένωση αποτελεί παραλογισμό. Το Σύμφωνο Σταθερότητας προβλέπει όρια «παντός καιρού» για το δημόσιο έλλειμμα και το δημόσιο χρέος (3% και 60% του ΑΕΠ αντίστοιχα), αδιαφορώντας για τις μεγάλες διακυμάνσεις της οικονομίας, ενώ δεν προβλέπει κανένα μηχανισμό διάσωσης εθνικών οικονομιών που θα βρεθούν σε κρίση. Με αυτά τα δεδομένα, η κρίση του ευρώ ήταν θέμα χρόνου να εκδηλωθεί.
Τώρα που εκδηλώθηκε το πρόβλημα, προσπαθούν να το εντοπίσουν στην Ελλάδα, ενώ αφορά ολόκληρη την Eνωση και να υποχρεώσουν τη χώρα σας να μειώσει το έλλειμμα από το 14% στο 3% μέσα σε τρία μόλις χρόνια. Αυτό είναι απίθανο. Oσο για τον μηχανισμό διάσωσης, αυτός δεν καλείται να διασώσει την Ελλάδα, αλλά τις ευρωπαϊκές –κυρίως τις γερμανικές και γαλλικές– τράπεζες που κρατούν ελληνικά ομόλογα. Πιστεύω ότι η ελληνική κυβέρνηση θα έπραττε ορθότερα αν ακολουθούσε το παράδειγμα της Αργεντινής.
– Υποθέτω ότι δεν μας συνιστάτε να εξεγερθούμε και να κυνηγήσουμε τους πολιτικούς.
– Εννοώ την επαναδιαπραγμάτευση και μερική διαγραφή του χρέους (haircut) που κατάφερε να επιβάλει η κυβέρνηση της Αργεντινής στους πιστωτές της. Υπάρχουν δύο δρόμοι για τη ριζοσπαστική, δημοσιονομική μεταρρύθμιση. Ο πρώτος, των γενικευμένων περικοπών, οδηγεί στον αποπληθωρισμό και την ύφεση. Ο δεύτερος προσπαθεί να προσφέρει θετικές λύσεις, με κίνητρα για την ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις. Θα ήθελα να δω από την ελληνική κυβέρνηση μια δημοσιονομική μεταρρύθμιση περισσότερο του δεύτερου είδους, αλλά αυτό που παρατηρώ είναι ότι ακολουθεί κατά βάση τον πρώτο δρόμο. Βεβαίως, ανέλαβε σοβαρές δημοσιονομικές δεσμεύσεις έναντι των πιστωτών της, αλλά το έκανε, νομίζω, πιο μαζοχιστικά απ’ ό, τι θα έπρεπε.
– Σε πρόσφατο άρθρο σας πιθανολογείτε και νέες πράξεις της ελληνικής τραγωδίας, με πρώτη τη χρεοκοπία και δεύτερη την ανατροπή της κυβέρνησης. Γιατί βλέπετε τόσο δραματικά τα πράγματα;
– Δεν θέλω να είμαι απόλυτος για τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη χώρα σας, τις οποίες ασφαλώς γνωρίζετε καλύτερα από μένα. Θεωρώ, όμως, πολύ δύσκολο να επιβιώσει, σε ορίζοντα τριετίας, μια κυβέρνηση η οποία θα ακολουθεί όλο αυτό το διάστημα έντονα αντιαναπτυξιακή πολιτική, με συνέπεια τη συρρίκνωση της οικονομίας και την εκτόξευση της ανεργίας. Δεν είναι πολλές, στην Iστορία, οι κυβερνήσεις που επιχείρησαν κάτι τέτοιο και κατάφεραν να επιβιώσουν.
Μέσον πίεσης
Ο εναλλακτικός δρόμος, της αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, μπορεί να είναι για την περίπτωση της Ελλάδας πιο αποδοτικός απ’ ό, τι συνέβη στην περίπτωση της Αργεντινής, καθώς εσείς ανήκετε στην Eυρωζώνη και διαθέτετε άλλα μέσα πίεσης. Επιπλέον, στην ελληνική περίπτωση το κέντρο βάρους μπορεί να πέσει στην επιμήκυνση του χρέους –η λέξη «χρεοκοπία» πρέπει οπωσδήποτε να αποφευχθεί– η οποία από μόνη της μπορεί να βελτιώσει σοβαρά τα πράγματα. Αυτό μπορούσε να το έχει κάνει η κυβέρνησή σας πριν από έξι μήνες, ώστε να αποφύγει το μέγα σοκ των οδυνηρών μέτρων, αλλά μπορεί να το κάνει ακόμη και σήμερα. Να πει, δηλαδή, στους πιστωτές της: «Δεσμευθήκαμε σε ένα πρόγραμμα που αποδεικνύεται ανεφάρμοστο και μας οδηγεί στην πτώχευση. Αυτό το ενδεχόμενο δεν συμφέρει ούτε εμάς ούτε εσάς. Ελάτε, λοιπόν, να κάνουμε το πρόγραμμα εφαρμόσιμο».
– Aλλωστε, σήμερα είναι η Ελλάδα, αύριο έρχεται η Πορτογαλία, μεθαύριο η Ισπανία.
– Μάλλον πρώτα η Ισπανία και μετά η Πορτογαλία. Hμουν στην Ισπανία προ τριετίας και διαπίστωσα τα τρομακτικά ανοίγματα των τραπεζών. Γενικότερα, όπως είχα πει εκείνη την εποχή, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ήταν ακόμη περισσότερο εκτεθειμένες και από αυτές τις αμερικανικές, αλλά δεν το παραδέχονταν. Τουλάχιστον οι Αμερικανοί ήταν πιο έντιμοι και αναγνώρισαν τα προβλήματα της Γουόλ Στριτ. Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η κατάσταση των γερμανικών τραπεζών. Γι’ αυτό δεν ανέχομαι τα παιδαγωγικά μαθήματα των Γερμανών περί ενάρετης οικονομικής διαχείρισης. Iσως είναι δυστύχημα που δεν έσκασε στην Ευρώπη ένα «κανόνι» τύπου Λίμαν Μπράδερς. Το σοκ από μια τέτοια εξέλιξη θα μας είχε σοβαρέψει περισσότερο.
Αν επιστρέφατε στη δραχμή, θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα
– Στο ίδιο άρθρο υποστηρίζετε ότι η Eνωση είτε θα εξελιχθεί σε ένα είδος Hνωμένων Πολιτειών της Ευρώπης είτε σε μια πολύ πλαδαρή, θνησιγενή κοινότητα τύπου Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Βλέπετε να υπάρχει πολιτική βούληση για το πρώτο;
– Δεν ήμουν ποτέ οπαδός της ομοσπονδιακής Ευρώπης και δεν σκοπεύω να γίνω τώρα. Ωστόσο, αν μιλάμε ρεαλιστικά, από την πλευρά της λογικής συνοχής και της αποτελεσματικότητας, αυτοί είναι οι δύο νοητοί δρόμοι. Είναι αλήθεια ότι για την ώρα δεν φαίνεται να υπάρχει πολιτική βούληση για μια κίνηση προς μια πιο σφιχτή Eνωση. Κι αν υπάρξει, φαίνεται ότι θα υπάρξει μόνο για την Eυρωζώνη και όχι για το σύνολο της Eνωσης. Ωστόσο, αν πάμε προς αυτήν την κατεύθυνση, προς μια πολύ σφιχτή Eυρωζώνη με μια πολύ χαλαρή περιφέρεια, αυτό θα είναι το τέλος της Ευρώπης. Δεν θα μιλάμε πια για δύο ταχύτητες –αυτές υπάρχουν ήδη στην πράξη– αλλά κυριολεκτικά για δύο Ευρώπες.
Τι θέλουν οι Γερμανοί
– Eχετε ζήσει στη Γερμανία και γνωρίζετε τη νοοτροπία των ελίτ. Αναρωτιέμαι αν έχετε σχηματίσει άποψη στο διάχυτο ερώτημα: Τι θέλουν, τέλος πάντων, οι Γερμανοί; Θέλουν την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιφέρειας στο ευρώ ή μια άλλη, πιο σφιχτή Eυρωζώνη χωρίς εμάς; Θέλουν να ηγούνται σε μια ομοσπονδιακή Ευρώπη ή προτιμούν μια Γερμανία - ελεύθερο καβαλάρη;
– Τα θέλουν... όλα αυτά μαζί! Η ευρωπαϊκή στρατηγική της Γερμανίας είναι βαθιά αντιφατική. Αυτό είναι το πρόβλημα - κλειδί ολόκληρης της Eνωσης. Από την ιδρυτική Συνθήκη της Ρώμης μέχρι τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, η Γερμανία δεχόταν τον ρόλο του βασικού χρηματοδότη – της ΚΑΠ, των Ταμείων Συνοχής, των Μεσογειακών Προγραμμάτων κ. ά. Αυτό, βέβαια, εναρμονιζόταν με τα εγωιστικά της συμφέροντα, καθώς δημιουργούσε μια αυξανόμενη αγορά γερμανικών προϊόντων στις περιφέρειες.
Η κατάσταση άλλαξε με τη γερμανική ενοποίηση, δοθέντος του μεγάλου κόστους απορρόφησης της Ανατολικής Γερμανίας. Εδώ ήρθε να προστεθεί η αλλαγή της ηγετικής γενιάς, από εκείνη του Κολ, που είχε ζήσει τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και ακολουθούσε την ευρωπαϊκή στρατηγική του Αντενάουερ, σε εκείνη των Σρέντερ και Μέρκελ, μια γενιά με πολύ διαφορετική νοοτροπία. Οι νέοι ηγέτες της Γερμανίας όχι μόνο βλέπουν με λιγότερη γενναιοδωρία τη Νότια Ευρώπη, αλλά, κατά τη γνώμη μου, δεν αντιλαμβάνονται απολύτως ούτε το εγωιστικό συμφέρον της Γερμανίας. Τα στερεότυπα περί τεμπέληδων και σπάταλων εθνών του Νότου μού θυμίζουν την παλιά Γερμανία της υποκρισίας και της κηδεμονίας. Ξεχνούν ότι τα προβλήματα είναι όχι μόνο των Νοτίων, αλλά όλης της Ευρώπης και ότι μας απειλεί όχι μόνο το δημοσιονομικό χρέος, αλλά και η προβληματική κατάσταση των τραπεζών.
Μέγα λάθος
– Αν είναι έτσι όπως τα περιγράφετε, γιατί να μείνουμε στο ευρώ;
– Θα ήταν μεγάλο λάθος να θέσει η Ελλάδα θέμα μονομερούς εξόδου από το ευρώ. Αν αύριο επιστρέφατε στη δραχμή, τη Δευτέρα το πρωί θα κατέρρεε το τραπεζικό σύστημα και όλοι θα ήθελαν να βγάλουν τα λεφτά τους στο εξωτερικό.
Νομίζω ότι δεν πηγαίνουμε προς το τέλος του ευρώ, αλλά προς το τέλος του σκληρού ευρώ. Οι Γερμανοί δεν το έχουν καταλάβει ακόμη και επιμένουν σ’ αυτήν την ηλίθια ιδέα για ένα ακόμη πιο αυστηρό Σύμφωνο Σταθερότητας. Είμαστε σοβαροί; Κύριοι, έχουμε μπει στον 21ο αιώνα, τα ελλείμματα και τα χρέη αναγκαστικά θα έχουν μεγάλες διακυμάνσεις, ανάλογα με τις διακυμάνσεις του οικονομικού κύκλου, δεν είναι δυνατόν να τα στριμώξουμε στον στενό κορσέ του 3% ή του 60%. Χρειαζόμαστε ένα πιο μαλακό ευρώ, πιο κοντά στα 95 σεντς του δολαρίου, παρά προς το 1,5 δολάριο. Κι αυτό θα είναι καλό για όλους μας, ακόμη και για τη Γερμανία, την πιο ισχυρή, εξαγωγική χώρα της Ευρώπης.
Τελειώνει ο χρόνος για την Αμερική
– Εν όψει του G20, βλέπουμε τον Ομπάμα να πιέζει για έναν ήπιο κεϊνσιανισμό και τους Μέρκελ και Μπαρόζο να εμφανίζονται ως κέρβεροι της λιτότητας. Πού πέφτουν οι δικές σας προτιμήσεις;
– Είναι πολύ πιο εύκολο για την Αμερική να είναι κεϊνσιανή, παρά για μια χώρα σαν την Ελλάδα. Η Αμερική έχει τη δυνατότητα να τυπώνει το παγκόσμιο χρήμα, το δολάριο και αντιπροσωπεύει, για την ώρα, τον παγκόσμιο ηγεμόνα. Ωστόσο και η Αμερική έχει προβλήματα. Είναι ανόητο να πιστεύει ότι βρίσκεται σε ουσιωδώς καλύτερη θέση δημοσιονομικά από την Ελλάδα. Eρχεται κάποια στιγμή που οι αγορές τιμωρούν. Η Αμερική δεν διαθέτει απεριόριστο χρόνο, αν και δεν ξέρω αν η στιγμή της αλήθειας έρθει σε δύο χρόνια ή σε έξι μήνες.
– Στην περίφημη αντιπαράθεσή σας με τον Πολ Κρούγκμαν, είχατε χαρακτηρίσει την πολιτική Ομπάμα «ασυνάρτητο μείγμα κεϊνσιανισμού και νεοφιλελευθερισμού». Θα επιθυμούσατε ένα πιο συνεπή νεοφιλελευθερισμό;
– Ο Κρούγκμαν δεν χάνει ευκαιρία να παραποιήσει τις θέσεις που είχα εκφράσει. Εκείνο που είπα ήταν ότι η Αμερική χρειάζεται πρόγραμμα με ορίζοντα δεκαετίας για τη δημοσιονομική της σταθεροποίηση. Δεν είπα ότι πρέπει να επιβληθεί σκληρή λιτότητα τώρα, αλλά δεν μπορούμε να αφήνουμε να διαιωνίζεται ένα χρέος μεγαλύτερο του ενός τρισ. δολ. και να ευελπιστούμε ότι θα γλιτώσουμε την τιμωρία. Αυτό δεν εννοεί να καταλάβει ο Κρούγκμαν, αλλά και ο (σ. σ. αρθρογράφος των Financial Times) Μάρτιν Γουλφ, για τους οποίους το έλλειμμα δεν είναι πρόβλημα.
Γενικά, θεωρώ ότι το δίλημμα «Κεϊνσιανισμός και ανεξέλεγκτα ελλείμματα ή δρακόντεια λιτότητα α λα Μέρκελ» είναι ψευδές. Αυτό που προτείνω είναι μια διαφορετική, ριζοσπαστική, δημοσιονομική μεταρρύθμιση, που θα βοηθήσει τις μικρές επιχειρήσεις και τη δημιουργία θέσεων εργασίας.
Ο ιστορικός του χρήματος
Γεννημένος το 1964 στη Γλασκώβη, θεωρείται ένας από τους πλέον χαρισματικούς εκπροσώπους της νεότερης γενιάς Βρετανών ιστορικών, έστω κι αν οι απόψεις του προκαλούν συχνά σφοδρές αντιπαραθέσεις. Τα πρώτα του βιβλία –μια βιογραφία του Ρότσιλντ και μια οικονομική ιστορία της Γερμανίας των αρχών του εικοστού αιώνα– τον καθιέρωσαν ως σοβαρό ιστορικό του χρήματος με συναρπαστικό λογοτεχνικό ύφος.
Περισσότερες αμφισβητήσεις δέχθηκαν τα επόμενα έργα του, στα οποία υιοθέτησε τη λεγόμενη «αντιπαραδειγματική» (counterfactual) θεώρηση της ιστορίας – τι θα είχε συμβεί αν δεν είχε γίνει αυτό, αλλά εκείνο... Ιδιαίτερα δύσπεπτη για μερίδα του αγγλόφωνου κόσμου αποδείχθηκε η άποψή του ότι το μέλλον του κόσμου θα ήταν καλύτερο αν η Βρετανία δεν είχε μπει στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, αφήνοντας τη Γερμανία να νικήσει. Ακόμη περισσότερο προβληματικό θεωρήθηκε από πολλούς το πολύκροτο βιβλίο του «Αυτοκρατορία», το οποίο γράφτηκε το 2003, στον απόηχο του αμερικανικού πολέμου στο Ιράκ τον οποίο ο Φέργκιουσον είχε υποστηρίξει (αργότερα, εμφανίστηκε μετανιωμένος). Ο διάσημος ομοεθνής του ιστορικός Ερικ Χόμπσμπαουμ τον κατηγόρησε ότι εξωραΐζει τη βρετανική αποικιοκρατία και τον ιμπεριαλισμό. Πάντως, τα οικονομικά βιβλία του, όπως «Το πλέγμα του πλούτου» και «Η άνοδος του χρήματος», αποτελούν πηγές πολύτιμων γνώσεων και υποδείγματα συναρπαστικής εκλαΐκευσης των πιο στρυφνών, επιστημονικών αντικειμένων

Θερμή υποδοχή στην Διαμαντοπούλου


Θερμή υποδοχή στην υπουργό παιδείας κ। Διαμαντοπούλου επεφύλαξαν δάσκαλοι και καθηγητές κατά την παρουσία της στη συσκεψη των Πρυτάνεων που έγινε σε ξενοδοχείο της Γρίτσας.

Άσχημη εντύπωση στους συγκεντρωμένους έκανε η παρουσία στελεχών του ΠΑΣΟΚ στο ξενοδοχείο σχετική με την διεκδίκηση εκ μέρους των θώκων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Σάββατο 26 Ιουνίου 2010

ΤΟ Δ.Ν.Τ. καταργεί το Σύνταγμα της Ρουμανίας;

Ανέβαλε την καταβολή δόσης προς Ρουμανία


Λίγες ημέρες μετά την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ρουμανίας να κρίνει ως αντισυνταγματικές τις περικοπές συντάξεων κατά 15% (τις οποίες αποφάσισε η κυβέρνηση ως τμήμα του ευρύτερου προγράμματος λιτότητας), το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι αναβάλλει την προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 28ης Ιουνίου σύγκληση του Συμβουλίου όπου θα συζητείτο η αποδέσμευση της πέμπτης δόσης (2 δισ. ευρώ) του πακέτου βοήθειας προς τη Ρουμανία.

Στην ανακοίνωση του Ταμείου, την οποία υπογράφει ο Jeffrey Franks, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Ρουμανία αναφέρεται:
«Το Ταμείο εξετάζει τις συνέπειες που έχει η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου (σ.σ: της Ρουμανίας) επί των δημοσιονομικών μέτρων που πρότεινε η κυβέρνηση.
Τα μέτρα που επηρεάζονται από τη συγκεκριμένη απόφαση αποτελούσαν σημαντικό κομμάτι της συμφωνίας του Μνημονίου.
Εν αναμονή εξεύρεσης εναλλακτικών μέτρων, η σύγκληση του Συμβουλίου που είχε προγραμματισθεί για τη Δευτέρα 28 Ιουνίου, αναβάλλεται. Ήδη γίνονται συζητήσεις για την εξεύρεση εναλλακτικών μέτρων και πιστεύουμε ότι σύντομα θια μπορέσουμε να τα υποβάλλουμε στο Συμβούλιο».
Το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ρουμανίας δεν ανακοίνωσε το αιτιολογικό σκεπτικό επί του οποίου στήριξε την απόφασή του। Συνδικάτα και εργατικές ενώσεις, πάντως, υπεστήριζαν όλη την εβδομάδα ότι οι συντάξεις στη χώρα προστατεύονται ξεκάθαρα από το Σύνταγμα δεδομένου ότι χρηματοδοτούνται εν μέρει από τις εισφορές των εργαζομένων.


Η απόφαση του δικαστηρίου ήρθε λίγες ώρες μετά τα επεισόδια που προκλήθηκαν όταν δεκάδες πολίτες προσπάθησαν να εισβάλουν στο πρωθυπουργικό Μέγαρο και να ζητήσουν εξηγήσεις από τον πρωθυπουργό Εμίλ Μποκ।

Τα πουλήσανε όλα

Διαβάστε την διατυπωμένη άποψη του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Κώστα Χ. Χρυσόγονου που λέει: «Το κείμενο αυτό (το μνημόνιο δηλ.) είναι ό,τι πιο ταπεινωτικό για την εθνική μας αξιοπρέπεια, έχει δεχθεί ελληνική κυβέρνηση από την εποχή που ο διαβόητος Πιουριφόι, πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του 1950, ανεβοκατέβαζε κυβερνήσεις με δημόσιες δηλώσεις του (...) Εάν το ελληνικό δημόσιο δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει το δάνειο κατά την ημερομηνία λήξης κάθε δόσης (δηλ. σε τρία έως πέντε χρόνια), το κράτος δανειστής μπορεί να βγάλει σε πλειστηριασμό το Μέγαρο της Βουλής των Ελλήνων και / ή τα αεροσκάφη της Ελληνικής Αεροπορίας...»
Διαβάστε αυτούσιο το κείμενο από το Μνημόνιο: «Με την παρούσα ο Δανειολήπτης (σ।σ। το ελληνικό δημόσιο) αμετάκλητα και άνευ όρων παραιτείται από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει, όσον αφορά τον ίδιο ή τα περιουσιακά του στοιχεία, από νομικές διαδικασίες σε σχέση με την παρούσα Σύμβαση, περιλαμβανομένων, χωρίς περιορισμούς της ασυλίας όσον αφορά την άσκηση αγωγής, δικαστική απόφαση ή άλλη διαταγή, κατάσχεση, αναστολή εκτέλεση δικαστικής απόφασης ή προσωρινή διαταγή και όσον αφορά την εκτέλεση και επιβολή κατά των περιουσιακών στοιχείων του...» (αρθ। 14 παρ। 5 της δανειακής Σύμβασης)।
Διαβάστε και τη Γνωμοδότηση σύμφωνα με το άρθρο 3 παραγρ। 4α της σύμβασης από τους νομικούς συμβούλους των υπουργείων Δικαιοσύνης και Οικονομικών που επισυνάπτεται στην δανειακή σύμβαση μαζί με εγγύηση της Ελλάδας ότι αυτή είναι ορθή και ακριβής (σύμφωνα με το άρθ। 4 παρ। 1β) – διαβεβαιώνει τους δανειστές ότι «ούτε ο δανειζόμενος (σ।σ। η Ελλάδα) ούτε οποιαδήποτε περιουσία έχουν ασυλία λόγω κυριαρχίας ή για άλλο λόγο από τη δικαιοδοσία και την εκτέλεση σχετικά με κάθε ενέργεια ή διαδικασία σχετική με τη σύμβαση»। Άρα μπορούν να μας πάρουν οι δανειστές και την Ακρόπολη και τον Παρθενώνα και τη Βουλή।
Παλαιότερα πουλάγαμε και τα ασημένια μαχαιροπήρουνα। Τώρα θα μας πάρουν τα ιερά και το όσια। Και τα κόκαλα των προγόνων μας। Αρκεί φυσικά να αποτιμιέται η αξία τους σε χρήμα।!
Το ερώτημα είναι: τους προέκυψε η οικονομική κρίση, ο κίνδυνος χρεοκοπίας, και υποχρεώθηκαν να υπογράψουν εν ριπή οφθαλμού το μνημόνιο, ή το μνημόνιο ήταν μια καλή ευκαιρία για να κάνουν μια καλή τις αλλαγές που ούτως ή άλλως ήθελαν να πάρουν;

Από τα πράγματα αποδεικνύεται ότι μια σειρά ρυθμίσεις που θα ακολουθούσαν, δεν τις γνώριζαν, δεν τις κατανόησαν ή δεν ήταν παράγωγες του μνημονίου, όχι μόνο οι πολίτες ούτε καν ή βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που το υπερψήφισαν.

Η κινδυνολογία εκ μέρους της κυβέρνησης για το χρέος, η εγκατάλειψη της οικονομίας τα δυο τελευταία χρόνια εκ μέρους των κυβερνήσεων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ αλλά και των ίδιων ως αντιπολίτευσης έβαλαν τους πολίτες στη γκιλοτίνα του δημόσιου χρέους για να αποδεχθεί το μνημόνιο.

Γεγονός είναι ότι η αύξηση των ορίων ηλικίας, η μείωση των συντάξεων η κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων η μείωση των αποδοχών για τους νέους, η κάλυψη των ασφαλιστικών τους εισφορών από το κράτος, η ελευθερία των απολύσεων και τα υπόλοιπα μέτρα ήταν παλαιότερες θέσεις του ΠΑΣΟΚ ή του Γ. Παπανδρέου που επί Σημίτη δεν μπόρεσαν να περάσουν.

Τώρα με το μνημόνιο τα περνάνε όλα και ακόμα περισσότερα. Και για να τα περάσουν αυτά ξεπουλάνε και την Ελλάδα. Μαζί με τους κατοίκους της.
Εκτός αν ανοίξουμε τα μάτια και τ αυτιά μας, ξεφύγουμε από τα στερεότυπα και τους δείξουμε το δρόμο για το ελικόπτερο।

Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Στη φωτιά παραδόθηκε και πάλι ο ΧΑΔΑ Κορινού


Δεκάδες τόνοι εύφλεκτων υλικών παραδόθηκαν στη φωτιά και για ώρες οι μαύροι καπνοί σκέπασαν τον Κορινό


Η μυρωδιά καμένου πλαστικού μπήκε στα σπίτια μας


Τελικά υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί στο τόπο μας;
Μάντζιος Δ. Αντώνης
Οικονομόλογος –δημότης Κορινού

Μεγάλη φωτιά είχαμε σήμερα το απόγευμα στον ΧΑΔΑ Κορινού.
Ο ΧΑΔΑ βρίσκεται περίπου 1.000 μέτρα έξω από τα τελευταία σπίτια του Κορινού απέναντι από τον Βιολογικό Σταθμό. Αν και η πρόβλεψη ήταν να είναι περιφραγμένος και ελεγχόμενος χώρος ο οποίος θα δέχεται μόνο μπάζα ή μεγάλα αντικείμενα που δεν δέχεται ο ΧΥΤΑ, στη πράξη είναι ένας ανεξέλεγκτος χώρος που δέχεται πάσης φύσεως απορρίμματα από την ευρύτερη περιοχή και εκτός Κορινού. Να σημειωθεί ότι επειδή άλλαξε η παλιά τοποθεσία του ΧΑΔΑ η δημοτική αρχή έχει πινακίδα όπου κατεύθύνει και τους μη γνωρίζοντας εκτός Κορινού στο νέο ΧΑΔΑ.!!!
Ο χώρος δέχεται λάστιχα αυτοκινήτων, φελιζόλ από βιοτεχνίες, χαρτόνια, πλαστικά, ρετάλια, στρώματα και άλλα εύφλεκτα και γι αυτό επικίνδυνα υλικά. Χαρακτηριστική είναι η φωτογραφία από την κατάσταση του ΧΑΔΑ και τα σκουπίδια που είχε ένα μήνα πριν. Δυστυχώς εκτός από την παράνομη λειτουργία του ΧΑΔΑ, εκτός από την μη τήρηση των προδιαγραφών που είχαν τεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο (φύλαξη, περίφραξη ) δεν είχαμε ούτε την στοιχειώδη διαχείριση των εκεί απορριμμάτων όπως διαχωρισμό των εύφλεκτων, ταφή κλπ εν όψει μάλιστα του καλοκαιριού.
Επειδή αυτή εικόνα επαναλαμβάνεται κάθε φορά, επειδή ο ΧΑΔΑ δεν είναι νόμιμος, επειδή οι φωτιές από την καύση των απορριμμάτων του ΧΑΔΑ μεταφέρουν τις καρκινογόνες διοξίνες σε όλη την περιοχή και μέσα από την διατροφική αλυσίδα στο πιάτο μας, καλούμε την Εισαγγελία Κατερίνης, την Δ/νση Περιβάλλοντος, την Πυροσβεστική την Επιθεώρηση Περιβάλλοντος, την Επιθεώρηση Δημόσιας Διοίκησης να αναλάβουν τις εκ του νόμου υποχρεώσεις τους.
Καλούμε τον Δήμο Κορινού να εφαρμόσει τις προβλεπόμενες διατάξεις για την διαχείριση των απορριμμάτων και καλούμε τους πολίτες να προστατεύσουν το περιβάλλον προστατεύοντας πρώτα από την υγεία τους και την υγεία των παιδιών τους.
Σημειώνουμε ότι είκοσι μέρες μετά τις βαρύγδουπες δηλώσεις του δημάρχου για το περιβάλλον, και τέσσερις μέρες μετά την φιέστα του καθαρισμού της ακτής Κορινού, έρχεται η σκληρή πραγματικότητα για να δείξει ότι ο βασιλιάς είναι στην πραγματικότητα γυμνός.
Κορινός 24/6/2010

Τετάρτη 23 Ιουνίου 2010

Εσύ είσαι ξένος


της Αγγελικής Μάντζιου
"είναι σαν τις κατσαρίδες. Ακόμη και αν τους διώξουμε αυτοί δεν εξαφανίζονται. Τρυπώνουν σαν τις κατσαρίδες." νεαρή στην εκπομπή ¨έρευνα Μετανάστες.

Βγάζεις μίσος απ την ψυχή σου। Μισείς ανθρώπους που είναι σαν εσένα. Εντάξει ίσως έχουν διαφορετικό χρώμα, ίσως μιλάνε μια άλλη γλώσσα, ίσως πιστεύουν σε ένα άλλο θεό. Φοβάσαι όταν τους βλέπεις γύρω σου και ασυναίσθητα μαζεύεσαι. Σφίγγεις πιο δυνατά την τσάντα σου στα χέρια σου ή αν δεν έχεις, βάζεις τα χέρια βαθειά στις τσέπες για να προστατέψεις τα χρήματα σου και το κινητό σου. Το βήμα σου γίνεται αμέσως πιο γοργό, επιταχύνεις για να γλιτώσεις. Αποφεύγεις τις περιοχές που κυκλοφορούν πολλοί ξένοι. Όταν ακούς σπαστά ελληνικά ή ένα ξένο επίθετο το πρόσωπό σου παίρνει μια ελαφριά γκριμάτσα αποστροφής.Ρατσισμός.Ξενοφοβία. Πάντα υπάρχει ένας φόβος για το ξένο, το διαφορετικό. Άλλοι το προσπερνάνε, σκεπτόμενοι με τη λογική και αφήνοντας στην άκρη όλα τα στερεότυπα που τους έχουν ποτίσει όλα αυτά τα χρόνια η κοινωνία, η οικογένεια, τα ΜΜΕ και πολλές φορές, δυστυχώς, και τα σχολεία. Άλλοι πάλι εκφράζουν το δισταγμό άλλοτε πιο έντονα και άλλοτε πιο διακριτικά, χωρίς ποτέ να παραδέχονται πως είναι ρατσιστές, προσπαθώντας να δικαιολογήσουν τις απόψεις τους με "λογικά" επιχειρήματα. Υπάρχουν και οι επικίνδυνοι. Αυτοί που έχουν φανατιστεί. Που μισούν όχι μόνο τους μετανάστες αλλά και τους αντιρατσιστές, που εμφανίζονται με ρόπαλα σε αντιρατσιστικές εκδηλώσεις και πορείες, επιτιθέμενοι στον κόσμο που δεν φοβάται το διαφορετικό.
Και αυτοί μπορούν να γίνουν ακόμη πιο επικίνδυνοι. Πως; Όταν μπουν στα σχολεία, όταν "στρατολογήσουν" μαθητές σε αυτές τους τις απόψεις. Και μετά αυτοί θα δείρουν τον συμμαθητή τους τον μετανάστη, θα απομονώσουν όσους συναναστρέφονται με μετανάστες, θα τους απειλήσουν. Όλα αυτά έχουν ήδη συμβεί. Ένα σχολείο ανίκανο να προστατεύσει τους νέους, ανίκανο να τους δείξει ότι δεν είναι επικίνδυνο το διαφορετικό, ανίκανο να τους παρέχει τα μέσα ώστε να έχουν ανοσία σε αυτές τις αρρωστημένες ιδέες. Και η οικογένεια απών.
Φοβάσαι, λοιπόν, το διαφορετικό. Εγώ φοβάμαι εσένα. Εσένα που θεωρείς ντροπή ένας μετανάστης να παίρνει ελληνική υπηκοότητα. Εσένα που νιώθεις πάνω από όλα Έλληνας. Εγώ νιώθω πάνω από όλα Άνθρωπος. Εσένα που φοβάσαι το μαύρο χρώμα. Ξέρεις, φοβάμαι και εγώ το μαύρο χρώμα...όχι του δέρματος αλλά της ψυχής...της δική σου.
Φίλε να σου πω κάτι: είμαστε όλοι άνθρωποι και όλοι μετανάστες. Εθνικότητες, χρώματα, σύνορα, γλώσσες όλα αυτά είναι μόνο λέξεις, δεν καθορίζουν αυτά την ουσία μας. Όταν πρωτοεμφανίστηκαν οι άνθρωποι είχαν μία γλώσσα, μία εθνικότητα, μία πατρίδα. Να το δούμε και γενετικά -γιατί συχνά η βιολογία χρησιμοποιείται για να στηρίξει ρατσιστικές απόψεις: Το DNA σου είναι πιο κοντά στο DNA οποιουδήποτε σύγχρονου ανθρώπου, οποιασδήποτε εθνικότητας απ ότι στο DNA των αρχαίων ημών πρόγονων, που συνεχώς επικαλείσαι.
Σου εύχομαι να μην ζήσεις ποτέ πόλεμο, πείνα, δικτατορία. Να μην αναγκαστείς ποτέ να εγκαταλείψεις τη χώρα σου, να μην φύγεις ποτέ κρυφά χωρίς διαβατήριο, μέσα σε παλιά καράβια, για να γλιτώσεις τη ζωή σου ή για να βρεις καλύτερες συνθήκες ζωής που θα σου επιτρέψουν να επιβιώσεις.
Να μην χρειαστεί ποτέ να μείνεις σε χώρους υποδοχής μεταναστών ανάλογους με τους ελληνικούς. Να μην νιώσεις ποτέ ξένος στη χώρα που γεννήθηκες, χωρίς χαρτιά έχοντας μόνο ληξιαρχική πράξη γεννήσεως, μην μπορώντας να ταξιδέψεις και μην μπορώντας να δουλέψεις σε κάποιες θέσεις ακόμη και αν έχεις το απαραίτητο πτυχίο, ακόμη και αν μιλάς άπταιστα τη γλώσσα, μόνο και μόνο γιατί οι γονείς σου ήρθαν από αλλού.
Και αν όμως ποτέ ζήσεις κάτι από όλα αυτά σου εύχομαι ειλικρινά να μην συναντήσεις πουθενά ανθρώπους σαν και εσένα.

Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Μικρά Μικρά Ιούνιος 2010


# Στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει, κατήγγειλε τη δεκαετία του 70 ο Σαββόπουλος.
# Όλη η Ελλάδα προσκυνάει σώβρακα και φανέλες χρόνια αργότερα ο Πανούσης, οι αιώνιες σταθερές ενός λαού που φαίνεται να έχασε το μέτρο.
# Τελικά ρε αδέρφια ή πολύ τυχερός είναι ο Γιωργάκης ή έβαλε το χεράκι του ο Στρος Καν και ο Όλι Ρεν για να μην πω όλη η τρόικα για να αποβληθεί ο παίκτης της Νιγηρίας και να νικήσει η Ελλάδα.
# Πανηγύριζε το πικραμένο χειλάκι του Έλληνα, πανηγύριζε όμως και η τρόικα με τον Γιωργάκη αφού πέρναγε στα μουλωχτά εργασιακό και ασφαλιστικό.
Μιλάμε για πολύ τύχη.
# Φυσικά βοήθησαν εδώ και οι φίλοι τους οι δημοσιογράφοι.
# Υπηρέτες των κυρίων τους στα κρατικά κανάλια, δούλοι των αφεντικών τους στα ιδιωτικά των μεγαλοεργολάβων, βυθισμένοι στο βούρκο της ανυποληψίας, έβαλαν το νέο Εθνικό Στόχο να πετύχει επί τέλους γκολ η Εθνική στο Μουντιάλ.
# Και όχι μόνο πέτυχε γκολ, αλλά νίκησε κιόλας.
# Δύο - ένα νικήσαμε τη Νιγηρία στο ποδόσφαιρο δύο - μηδέν χάσαμε από την τρόικα στο ματς του γηπέδου ασφαλιστικό - εργασιακό.
# Δημοσιογράφοι; Εκατομμύρια ευρώ δόθηκαν για τη διαφήμιση του Δ.Ν.Τ. και του μνημονίου από την τρόικα και αφού καταχωρημένη διαφήμιση δεν είδαμε, κάποιοι τα πήρανε μαύρα.
# Δημοσιογράφοι; Εξαιρείται το ταμείο τους από τις ρυθμίσεις του Ασφαλιστικού (βλ. Καθημερινή) για να δείχνουν κατανόηση μεν στους εργαζόμενους, να δηλώνουν αναγκαία τα μέτρα όμως και να τα βάζουν με όλους όσους δεν υποτάσσονται στους Εθνικούς Στόχους.
# Αλήτες, Ρουφιάνοι, Δημοσιογράφοι, φώναζαν παλαιότερα. Πολύ φοβάμαι ότι θα ακούσομε χειρότερα. Και όχι μόνο θα ακούσομε.
# Και οι βουλευτές της Πιερίας μας;
# Αλήθεια κ. Αμοιρίδη, κα. Μίχου, κ. Παπαγεωργίου πως θα ψηφίσετε μισή σύνταξη για διπλά χρόνια, την αύξηση των απολύσεων, την μείωση των αποζημιώσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την κατάργηση των συνδικάτων μας, τον εξοβελισμό του κράτους Πρόνοιας;
# Με ποια εξουσιοδότηση, με ποια λαϊκή εντολή;
# Και ξέρετε αυτό δεν αφορά τον κάτοικο της Ζιμπάμπουε τον κάτοικο της Κόστα Ρίκα.
# Μιλάμε για τον γείτονά σας, τον ψηφοφόρο σας, τον εντολέα σας, το φίλο του παιδιού σας, τον χωριανό σας.
# Γιατί όπως σωστά λέγεται πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι με ανάγκες, με παιδιά και συζύγους, με προβλήματα υγείας, άνθρωποι χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς ένα φως για το αύριο, άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα ρίχνονται στον Καιάδα και στο περιθώριο. # Άνθρωποι που δεν έκλεψαν, άνθρωποι που δεν κέρδισαν, άνθρωποι που βγάζουν και θέλουν να συνεχίζουν να βγάζουν τίμια το ψωμί τους.
# Κύριε Αμοιρίδη,κα. Μίχου, κ. Παπαγεωργίου. Αυτοί σας επέλεξαν, γι αυτούς θα ψηφίσετε.
# Και όπως έλεγε και πάλι ο Σαββόπουλος: και έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις, με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις।



# Και όχι δικαιολογίες. Γιατί το μνημόνιο υπογράφηκε εν λευκώ από ΠΑΣΟΚ και το ψάλτη στο άκρο, δεξιά, ΛΑΟΣ για να πάρουμε το δάνειο.
# Το Εργασιακό, το Ασφαλιστικό το κάνουμε γιατί προβλέπεται στο μνημόνιο, παραιτούμαστε από Εθνικά Δικαιώματα (βλ. σελίδα 5), μπορεί να έχουμε υπό πίεση και “λύσεις” σε Μακεδονικό, Αιγαίο, Κύπρο, και κάθε τρεις μήνες θα μας ελέγχουν χωρίς ίχνος Εθνικής Αξιοπρέπειας αν τηρούμε το μνημόνιο. Και όχι μόνο αυτά.
# Εξουσιοδοτήσεις εν λευκώ στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει δανειακές συμβάσεις, στον Λοβέρδο να υπογράφει εν λευκώ Προεδρικά Διατάγματα, μακριά από τον έλεγχο της Βουλής για τον φόβο των Ιουδαίων.
# Μια Ελλάδα δεμένη χειροπόδαρα, αγκιστρωμένο ψάρι, αγελάδα για άρμεγμα. Και θα τρώει τόσο όσο για να μην ψοφήσει, γιατί βλέπεις θα πρέπει να ξεχρεώσει.
# Με απλά μαθηματικά. Σε τρία χρόνια πρέπει να δώσουμε 400 δισ που είναι το δημόσιο χρέος συν 50 δισ. που είναι οι τόκοι.
# Παράγουμε λιγότερα από 250 δισ το χρόνο. Άρα το χρέος δεν εξοφλείται.
# Και όλα αυτά χωρίς να υπολογίσουμε την ύφεση που θα φέρουν τα μέτρα, την μείωση των δημοσίων εσόδων εξ αιτίας της ύφεσης.
# Άρα επαναδιαπραγμάτευση του χρέους θα γίνει. Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, που δεν θα μπορούμε, θα έρθει το Δ.Ν.Τ. και θα ζητήσει από τους δανειστές μας επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με όρους των δανειστών και παράλληλα με το παραπέρα ξεπούλημα του δημόσιου τομέα της δημόσιας περιουσίας.
# Θα μας δώσουν το φιλί της ζωής γιατί πρέπει να ζήσουμε, εξαθλιωμένοι φυσικά, για να τους ξεχρεώσουμε.
# Μπορούμε όμως κι εμείς να απαιτήσουμε επαναδιαπραγμάτευση.
# Με μείωση των ληστρικών επιτοκίων, εξάλειψη του τοκογλυφικού χρέους, επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, με την στήριξη των εισοδημάτων για την τόνωση της ζήτησης και της αγοράς, με αναπτυξιακά μέτρα.
# Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Ή θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους όρους των δανειστών μας, ή θα γίνει με όρους της Ελλάδας.
# Με παράλληλα μέτρα φυσικά για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής της εισφοροδιαφυγής, του ρουσφετιού, της ρεμούλας, της διασπάθισης του Δημοσίου Χρήματος, με τη μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών.
# Όσο για τα κροκοδείλια δάκρυα για την Ελληνική πραγματικότητα από τον δικομματισμό, ας μην ξεχνάμε ότι αυτοί στο κάτω κάτω κυβερνάν από το 74 και μετά, δικό τους δημιούργημα είναι η σημερινή κατάσταση, αυτοί πρέπει να πληρώσουν και φυσικά καμιά εγγύηση δεν παρέχουν ότι δεν θα ξανακάνουν τα ίδια.
#Κατά τα άλλα ο δήμαρχος Κορινού ζητά 12 εκατ. ευρώ από τους Κορινιώτες. Λες και ζει αλλού.
Α , βρε, Όλι Ρεν που του χρειάζεται.
# Ακόμα, ζητάλεφτά από το ΕΣΠΑ, αλλά δεν μπόρεσε να απορροφήσει 1 εκατ. από το ΘΗΣΕΑ. Μας ήθελε στη Β. Πιερία και τώρα βάζει και υποψηφιότητα για δήμαρχος Κατερίνης με το ΠΑΣΟΚ.Καθαρίζει τις ακτές με τον Ψωμιάδη και αφήνει τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ να φθάνουν στη θάλασσα, κλπ, κλπ, κλπ.
# Παρόλα αυτά αισιοδοξία φίλοι αναγνώστες. Καλό καλοκαίρι, να πάρουμε τις ανάσες μας, γιατί μας περιμένει ένας άλλος Σεπτέμβρης, ένας άλλος χειμώνας.
# Να τον ξεπεράσουμε με αγώνα, αλληλεγγύη, με όραμα και αισιοδοξία. Για μας και τα παιδιά μας.
Καλή ανάγνωση, καλό καλοκαίρι, φίλε αναγνώστη.

Έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου



Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή ο βραβευμένος με Νόμπελ Πορτογάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου στο ισπανικό νησί Λανθαρότε στα Κανάρια Νησιά, όπως ανακοινώθηκε από την οικογένειά του.
Ο Ζοζέ Σαραμάγκου γεννήθηκε το 1922 στο χωριό Aζινιάγκα της Πορτογαλίας και ήταν το παιδί ακτημόνων χωρικών που αργότερα μετακόμισαν στην πρωτεύουσα Λισαβόνα. Eγκατέλειψε το σχολείο σε ηλικία 12 ετών για να εργαστεί ως κλειδαράς, επάγγελμα το οποίο άσκησε για δύο χρόνια.
Μετά το πρώτο του μυθιστόρημα “Γη της Αμαρτίας” που δημοσιεύθηκε το 1947, πέρασαν 19 χρόνια μέχρι να εκδώσει το δεύτερο βιβλίο του μία ποιητική ανθολογία με τίτλο “Os Poemas Possiveis”. Εντωμεταξύ εργάστηκε ως διοικητικός υπάλληλος, ως υπάλληλος σε εκδοτικούς οίκους και συνεργάστηκε με πολλές εφημερίδες.
Γράφτηκε στο Κομμουνιστικό Κόμμα το 1969, ενώ τον Απρίλιο του 1974 πήρε μέρος στην “Επανάσταση των Γαρυφάλλων” που οδήγησε στην πτώση της χούντας του Σαλαζάρ.
Το δεύτερο μυθιστόρημά του “Εγχειρίδιο Ζωγραφικής και Καλλιγραφίας” δημοσιεύθηκε το 1977, όμως έγινε γνωστός το 1982, σε ηλικία 60 ετών, με το βιβλίο του “Το χρονικό του μοναστηριού”, ένα ερωτικό μυθιστόρημα που εκτυλίσσεται τον 18ο αιώνα.
Το 1992 ξέσπασε σκάνδαλο στην Πορτογαλία με την έκδοση του βιβλίου “Το κατά Ιησούν Ευαγγέλιον”, όπου περιγράφει τον Χριστό να χάνει την παρθενιά του από τη Μαρία Μαγδαληνή και χρησιμοποιεί το Θεό για να εξασφαλίσει την παγκόσμια κυριαρχία. Το βιβλίο δέχθηκε τα πυρά της πορτογαλική εκκλησίας, ενώ η πορτογαλική κυβέρνηση απέρριψε την υποψηφιότητά του για το Ευρωπαϊκό Βραβείο Λογοτεχνίας, γεγονός που ώθησε τον συγγραφέα να κατηγορήσει την κυβέρηση για λογοκρισία. Την επόμενη χρονιά ο Σαραμάγκου εγκατέλειψε τη χώρα του και από το 1993 ζούσε αυτοεξόριστος στο νησί Λανθαρότ στα ισπανικά Κανάρια Νησιά.
Το 1998 τιμήθηκε με το βραβείο Νομπέλ.
Το Νοέμβριο του 2009 εξέδωσε το τελευταίο του μυθιστόρημα “Κάιν”, που εξιστορεί με ειρωνικό τρόπο τη βιβλική ιστορία της δολοφονίας του Άβελ από τον αδερφό του Κάιν, προκαλώντας και πάλι την Καθολική Εκκλησία. Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του βιβλίου ο Σαραμάγκου είπε ότι η Βίβλος είναι “ένα εγχειρίδιο κακής ηθικής” και “ένας καταλογος με ό,τι χειρότερο έχει η ανθρώπινη φύση”.
Συνολικά μέσα σε εξήντα χρόνια ο Σαραμάγκου εξέδωσε 30 έργα: μυθιστορήματα, ποιήματα, δοκίμια και θεατρικά έργα.

Να μιλήσουμε για τα ουσιαστικά των Δημοτικών Εκλογών


του Αντώνη Δ. Μάντζιου οικονομολόγου, μέλος της
Πρωτοβουλίας Πολιτών Για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης


Την εικόνα παιδικής χαράς έχει η προεκλογική κίνηση εν όψει των Δημοτικών Εκλογών με το νέο νόμο Καλλικράτη. Πολλοί οι υποψήφιοι που διακινούνται μέσω φιλικών εντύπων, δημοσιογράφων και blogs, με «αποκλειστικές » πληροφορίες για χρίσματα, κομματικές υποστηρίξεις, μια πασαρέλα ανθρώπων που προσπαθούν να στήσουν ένα προφίλ ( πολιτικό ή οικονομικό) που ρίχνουν τα δίχτυα τους και ότι πιάσουν. Τις πιο πολλές φορές είναι μια τζάμπα διαφήμιση ή κουβέντα να γίνεται, δίνοντας τροφή στα παραπολιτικά των εφημερίδων σε μια ανατροφοδοτούμενη διαδικασία.
Και όσο αυτό έχει την πλάκα του ή το ενδιαφέρον του, ανάλογα πως το βλέπει κανένας, όμως δεν γίνεται κουβέντα ούτε για τις καινούργιες ρυθμίσεις που φέρνει ο νόμος ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ , ούτε για τις συνθήκες της οικονομικής κρίσης μέσα στις οποίες θα γίνουν οι εκλογές αλλά και θα υποχρεωθούν να δράσουν οι νέες διοικήσεις των Δήμων.
Με τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ είναι σαφές ότι οι Δήμοι μετατρέπονται ακόμα παραπέρα στο μακρύ χέρι της κυβέρνησης, σε ένα κακέχτυπο της κεντρικής εξουσίας όπου μέσα από δαιδαλώδεις διαδικασίες, άρθρα και παραγράφους στη πράξη αποστεώνεται και γραφειοκρατικοποιείται κάθε δυνατότητα δραστηριοποίησης της τοπικής κοινωνίας.
Να θυμίσουμε π.χ. ότι ο απολογισμός των δημάρχων και οι συνελεύσεις των δημοτών προβλεπόταν και στον προηγούμενο κώδικα, στην ουσία όμως αποτελούσαν μια επίφαση δημοκρατικής διαδικασίας και συμμετοχής των πολιτών, μιας διαδικασίας όπου οι πολίτες αποτελούσαν το φόντο και τις γλάστρες μιας παραλυτικής μονοφωνίας της δημοτικής αρχής που είχε σαν αποτέλεσμα οι μεν πολίτες να πάψουν να συμμετέχουν σε αυτές οι δε δήμαρχοι να τις καταγράφουν στο ενεργητικό τους.
Αυτό που θέλουμε να πούμε ότι η συμμετοχή των πολιτών, η δημοκρατία και ο διάλογος δεν επιβάλλονται με άρθρα νόμους και διατάξεις, αν δεν βρίσκονται στην κουλτούρα και την γενικότερη φιλοσοφία και πρακτική των δημοτικών αρχόντων και των δημοτικών παρατάξεων από την μια, και από την άλλη αν δεν αναπτύσσεται ένα δυναμικό κίνημα των δημοτών - πολιτών το οποίο να δικεδικεί τη συμμετοχή των δημοτών στα δημοτικά πράγματα. Από τα πιο μικρά μέχρι τα πιο μεγάλα.
Δημοτικοί Άρχοντες και παρατάξεις που γεννιούνται μέσα από ένα δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης του Δήμου με πλειοψηφικό σύστημα και χωρίς απλή αναλογική, με μια εγγενή φοβία απέναντι στον δημότη πολίτη, έναν δημότη που τον έχουν ικανό μόνο να τους ψηφίζει. Έναν δημότη που τον υποτιμούν στη συνέχεια με πραγματοποιώντας τις δεσμεύσεις τους, έναν δημότη που θεωρούν ότι δεν μπορεί να κρίνει, να διαβουλεύεται αλλά και να αγωνίζεται και να διεκδικεί την βελτίωση της καθημερινότητάς του.
Απόδειξη οι διαδικασίες για τον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ κατά τον οποίον τόσο ο η κυβέρνηση όσο και οι Τοπικοί Άρχοντες απέφυγαν όπως ο διάβολος το λιβάνι να ρωτηθούν οι Τοπικές κοινωνίες μέσα από ανοικτές διαδικασίες γενικών συνελεύσεων μετά από ενημέρωση και ανοικτό διάλογο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα του δημάρχου Κορινού κ. Αβραμίδη, ο οποίος αρνήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Κορινού το δικαίωμα να συζητήσει το θέμα πριν καταθέσει τις προτάσεις του ο υπουργός, ακριβώς επειδή διαφωνούσε με την ομόθυμη άποψη των κατοίκων του Δήμου για συνένωση με την Κατερίνη. Τώρα φυσικά επιθυμεί να είναι υποψήφιος δήμαρχος Κατερίνης διεκδικώντας το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ. Για ποιά συμμετοχή, για ποια δημοκρατία αλήθεια;
Και ας μην ξεχνάμε πως αντιμετωπίστηκαν οι δημότες των Πιερίων και του Δήμου Πέτρας από τις δημοτικές τους αρχές αλλά και από τον δήμαρχο Κατερίνης κ. Χιονίδη ( πέντε τσοπαναρέοι κλπ ) για το θέμα της συνένωσής τους ή μη με τον Δήμο Κατερίνης.
Ακόμα όμως και εκεί που έγιναν ανάλογες κινήσεις λαϊκών συνελεύσεων έγιναν γιατί μάλλον γιατί υπήρχε συναντίληψη με τη δημοτική αρχή και χρειαζόταν η δημοτική αρχή τη λαϊκή συνέλευση σαν μοχλό πίεσης.
Όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι. Δεν μπορεί να υπάρξει Τοπική Αυτοδιοίκηση χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη διοίκηση των Δήμων.Και εδώ πρέπει να ισχύσει ο κανόνας. Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο Δήμος, ασχολείται με ότι απασχολεί τον πολίτη.
Επειδή πόλη είναι άνθρωποί της.
Αλλά για τη συμμετοχή των πολιτών και το ρόλο του Δήμου σε συνθήκες πρωτόγνωρης οικονομικής κρίσης θα επανέλθουμε στο επόμενο φύλλο μας.

Παράνομα και χωρίς άδεια τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Κατερίνης διοχετεύονται στο ρέμα.

Με μια προσωρινή άδεια του 2004 από τη Νομαρχία Πιερίας, εξάμηνης ισχύος, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης διοχετεύει μέχρι σήμερα ακατάλληλα στραγγίσματα στο ρέμα «Μπουφόλακας».
Δυο τουλάχιστον ληγμένες άδειες του ΧΥΤΑ Κατερίνης παρουσιάζει η Υπηρεσία της Νομαρχίας στο έγγραφό της (με ημερομηνία 3 Ιουνίου του 2010) προς τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που ερευνά το θέμα.
Η πρώτη αφορά την αδειοδότηση (με απόφαση Νομάρχη) διάθεσης απορριμμάτων και λειτουργίας του που δόθηκε τον Απρίλη του 2004 και έληξε στις 15 Οκτωβρίου του 2009. Η εκπρόθεσμη αίτηση της ΔΕΥΑΚ για ανανέωση της συγκεκριμένης άδειας φέρει ημερομηνία 19 Απριλίου του 2010 και εκκρεμεί ακόμη.
Η δεύτερη αφορά τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ στο ρέμα.Και αυτό γιατί όπως ομολογεί το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας εδώ και έξι χρόνια η μονάδα επεξεργασίας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ λειτουργεί παράνομα.Σύμφωνα με το έγγραφο της Υπηρεσίας της Νομαρχίας, η μονάδα διαθέτει απλά μια «προσωρινή άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων» στο ρέμα «Μπουφόλακας, που ορίστηκε ως αποδέκτης, η οποία δόθηκε με απόφαση του Νομάρχη στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004. Η προσωρινή άδεια είχε διάρκεια ισχύος 6 μηνών, «μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας, ύστερα από έλεγχο και εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ν.Α Πιερίας», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Η επόμενη πληροφορία που δίνει στους Επιθεωρητές το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ότι στις 29 Μαΐου του 2009 η ΔΕΥΑΚ κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση οριστικής άδειας διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων της μονάδας, στο ρέμα-αποδέκτη.
Κατά τα όλα κάνουμε προεκλογικές παράτες για τον καθαρισμό των ακτών.

Η εξέγερση των χωρικών στην Αγγλία

Με αφορμή τον κεφαλικό φόρο 629 χρόνια πριν
Στις 13 Ιουνίου του 1381 έχουμε τη πρώτη γενική κοινωνική εξέγερση του νεότερου δυτικού κόσμου η οποία έλαβε χώρα στην Αγγλία. (η εξέγερση των Φλωρεντίνων φτωχών λίγα μόλις χρόνια πριν είχε μόνο τοπικό χαρακτήρα).
Αφορμή για την εξέγερση έδωσε η θέσπιση εκ μέρους του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Β’ αρκετών φόρων της κατηγορίας poll taxes (φόροι που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ενήλικες ανεξαρτήτως εισοδήματος), με κορυφαίο τον φόρο που έπρεπε να πληρώσει κάποιος επειδή απλά και μόνο ζούσε. Οι χωρικοί με επικεφαλής τον Γουάτ Τάιλερ δημιούργησαν έναν μεγάλο επαναστατικό στρατό που σάρωσε τη Μοναρχία και την Αρχιεπισκοπή για εννέα ημέρες. Η Αγγλία καταλήφθηκε από το λαό της.
Ο Βασιλιάς ήταν έτοιμος να συνθηκολογήσει και γι αυτό κανόνισε συνάντηση με τον Γουάτ Τάιλερ όμως φρόντισε να τον δολοφονήσει . Μετά τη δολοφονία του ο επαναστατικός στρατός διασπάστηκε και η Μοναρχία κατέστειλε την εξέγερση. Όμως η ιδέα του κεφαλικού φόρου ηττήθηκε.
Το 1649 μια νέα επαναστατική τάση οι Σκαπανείς, προσπάθησαν να διαδώσουν τις ιδέες της κοινοκτημοσύνης της γης, να τις κάνουν πράξη σε μη χρησιμοποιούμενες εκτάσεις γης αλλά συνεχώς εκδιώκονταν από τους τοπικούς στρατούς των γαιοκτημόνων και των παπάδων. Η τακτική τους έναντι των διωκτών ήταν περίπου χριστιανική, μη βίαιη.

Το μήνυμα: Ανθρώπινη πόλη με ασφάλεια για τους ποδηλάτες.

Ποδηλατική από-δραση” στην Κατερίνη
Συνάντηση στην πλατεία Ελευθερίας έδωσαν το πρωί του Σαββάτου 12/6 μικροί και μεγάλοι, φίλοι του ποδηλάτου, μετά από πρόσκληση του συλλόγου “ποδηλατική από-δραση”.
Στόχος της συγκεκριμένης δράσης ήταν να περάσει το μήνυμα για μια ανθρώπινη πόλη με λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερο χώρο και ασφάλεια για τους ποδηλάτες.
Αυτή ήταν η πρώτη από μια σειρά δράσεων που θα ακολουθήσουν το επόμενο διάστημα, οι οποίες είναι ανοιχτές για όλους όσους αγαπούν το ποδήλατο και ενδιαφέρονται για το περιβάλλον.
Όπως επισημάνθηκε είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθούν οι υποδομές ώστε το ποδήλατο να χρησιμοποιείται ακόμη περισσότερο με ασφάλεια, καθώς θα δώσει “ανάσα” στην πόλη και στο κυκλοφοριακό.
Να θυμίσουμε ότι πρόσφατα είχαμε αρκετά ατυχήματα και θανατηφόρα ακόμα και με εγκατάλειψη του θύματος από ασυνείδητους οδηγούς, με θύματα ποδηλάτες ατυχήματα που είχαν αιτία στην εγκληματική αδιαφορία των οδηγών αυτοκινήτων για τους ποδηλάτες αλλά και την έλλειψη υποδομών στην ευρύτερη περιοχή για την ασφαλή κυκλοφορία των ποδηλατών.

Πόλη και Βιώσιμη κινητικότητα




Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008
Ενημερωτική εκδήλωση και συζήτηση διοργάνωσε ο σύλλογος «Φίλοι του Περιβάλλοντος-Πιερία 2008», στο 4ο Γενικό Λύκειο Κατερίνη ςμε τον τίτλο «Πόλη και Βιώσιμη κινητικότητα».
Ομιλητές ήταν ο Νάσος Κόκκινος, πολιτικός μηχανικός-συγκοινωνιολόγος, πρόεδρος του δικτύου Ε.Π.Ι.Β.Α.ΤΗ.Σ και ο Χρίστος Ταξιλτάρης, καθηγητής συγκοινωνιακών έργων στο Πολυτεχνείο Θεσ/νίκης. Πρώτος από τους ομιλητές ο κ. Κόκκινος, επιχείρησε να αποσαφηνίσει τον ορισμό Βιώσιμη Κινητικότητα, ως «αυτή που μπορεί να υπάρχει και αύριο. Οι πόλεις με Ι.Χ. δεν έχουν αύριο». «Λύση είναι ο πεζός, το ποδήλατο και τα μέσα αστικής συγκοινωνίας. Έχει κόστος κάτι τέτοιο, αλλά η αστική επιφάνεια, που σήμερα καταλαμβάνουν τα αυτοκίνητα, είναι δημόσιο αγαθό».
Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η αστική συγκοινωνία επιδοτείται μόνο στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όχι όμως και στην υπόλοιπη Ελλάδα.
Στη συνέχεια καταφέρθηκε κατά των ομάδων πολιτών οι οποίοι δήθεν μπλοκάρουν έργα που σχεδιάζονται για το καλό καταφεύγοντας πολλές φορές στο Σ.τ. Ε. καθυστερώντας το έργο. Μια θέση που απέκρουσε ο Αντώνης Μάντζιος λέγοντας ότι οι κινήσεις πολιτών ιεραρχούν και το γενικότερο συμφέρον όμως δεν οφείλουν να υποκύπτουν εξ ορισμού σε αυτό ούτε φυσικά να αρνούνται την προστασία που τους παρέχει ο νόμος και το Σ.τ. Ε. Άλλωστε κάτω από το γενικότερο καλό γεμίσαμε με αυθαίρετα που μετά νομιμοποιήθηκαν, ενώ πολίτες και κινήσεις πολιτών αντιστάθηκαν με μεγάλο κόστος και προστάτεψαν ότι μπόρεσαν στη λαίλαπα της αξιοποίησης. Απλά τόνισε είναι θέμα αξιολόγησης των αναγκών και των οικονομικών δυνατοτήτων και έτσι στην ουσία του το πρόβλημα είναι πρόβλημα άσκησης πολιτικής.
Κλείνοντας ο κ. Κόκκινος την αρχική του τοποθέτησε, αντιπαράθεσε ότι στην Γαλλία το ποδήλατο έχει ριζώσει εδώ και τριάντα χρόνια, ενώ εδώ δεν έχει γίνει ακόμα, τονίζοντας την ανάγκη να γίνονται πλέον μελέτες βιώσιμης κινητικότητας.
Παίρνοντας την σκυτάλη, ο Χρίστος Ταξιλτάρης υπερασπίστηκε το δικαίωμα των πολιτών , ομάδων πολιτών και κινήσεων πολιτών να ενδιαφέρονται και να κινητοποιούνται για τα δικαιώματά τους και τόνισε το βασικό χαρακτήρα του δικαιώματος των πολιτών στην μετακίνηση, που είναι η βαθύτερη ουσία της βιώσιμης αστικής συγκοινωνίας. «Χαρακτηρίζεται ως ισότιμο με τα δικαιώματα σε υγεία και μόρφωση.
Το δικαίωμα στην μετακίνηση και την μεταφορά, ισούται με το δικαίωμα των πολιτών στην πόλη, στο σπίτι τους. Δυστυχώς, το δικαίωμα αυτό διακυβεύεται πλέον για ηλικιωμένους, ανάπηρους, εγκύους, ποδηλάτες αναπήρους, πεζούς και όσους επιλέγουν εναλλακτικά μέσα μετακίνησης».
Είπε χαρακτηριστικά ότι «ο συγκοινωνιολόγος έχει καθήκον να θεραπεύσει, δεν είναι τεχνοκράτης. Είναι ένας λειτουργός που δεν πράττει εν κενώ. Το συγκοινωνιακό σύστημα είναι βασικό συστατικό της πόλης και συνιστώσα του πολεοδομικού σχεδιασμού». Έπειτα, ανέφερε της πέντε αναγκαίες συνθήκες για την Σχεδιασμό Αστικής Συγκοινωνίας που είναι οι: Διεπιστημονικότητα, Διαδημοτικότητα, Διατροπικότητα, Διαχρονικότητα και Διαβούλευση.
Η πορεία της μελέτης ακολουθεί τη διαδρομή διάγνωση, στόχευση, καταγραφή σεναρίων και λύσεων, σύγκριση, πρόκριση και υλοποίηση ενός σεναρίου. Εκεί δεν τελειώνει η μελέτη, καθώς έρχεται η παρατήρηση και η αξιολόγηση της λειτουργίας και βάσει αυτών η εκ νέου διάγνωση και ο κύκλος ξαναρχίζει σε μια ατέρμονη διαδικασία βελτιστοποίησης.
Θεώρησε απαραίτητη τη συνύπαρξη ποδηλατών και αυτοκινήτων σε δρόμους χαμηλής ταχύτητας με σεβασμό και προτεραιότητα στον ποδηλάτη, ότι από την πράξη αποδείχτηκε ότι η προσωρινή στάθμευση επιβαρύνει την κυκλοφορία στο κέντρο ενώ η πεζοδρόμηση αυξάνει την εμπορικότητα του δρόμου.
Θεώρηση επίση ότι η κατασκευή υπογείων πάρκιγκ στις πλατείες και τα πάρκα επιβαρύνει την κυκλοφορία αυτοκινήτων σε αυτά ειδικά όταν είναι μεγάλος ο αριθμός των θέσεων.
Ο κ. Ταξιλτάρης τόνισε, ότι τα κινήματα της πόλης πρέπει να καταλάβουν την δύναμή τους γνωρίζοντας όμως και ότι έχουν να αντιπαλέψουν τεράστια συμφέροντα που έχουν να κάνουν με τις βιομηχανίες αυτοκινήτων.

H κυβέρνηση παραιτείται από την εθνική κυριαρχία της χώρας έναντι όλων των δανειστών της

Από το άρθρο “Ένα κρεματόριο η ευρωζώνη”του Δημήρη Καζάκη Οικονομολόγου - αναλυτή στην εφημερίδα Το Ποντίκι στις 17/6 /10
Για το μόνο που ενδιαφέρεται αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση είναι να επιταχύνει το έργο καταστροφής που έχει αναλάβει με το «μνημόνιο». Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι οι ημέρες της είναι μετρημένες. Η αναδιαπραγμάτευση και αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους από την κυβέρνηση και το ΔΝΤ είναι πια πολύ κοντά. Ιδίως αν η κατάσταση της ευρωζώνης επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και η Ισπανία δεν θα μπορεί πλέον να κρατηθεί στην επιφάνεια.
Αυτό που νοιάζει την κυβέρνηση είναι πριν οδηγηθεί η Ελλάδα στην αναδιάρθρωση του χρέους να κατοχυρώσει την παράδοση της χώρας στους δανειστές της με την περίφημη «δανειακή σύμβαση» που υπέγραψε στις 8 Μαΐου. Το κύριο στοιχείο της «δανειακής σύμβασης» με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ είναι η πλήρης παραίτηση από κάθε έννομο δικαίωμα της χώρας για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της έναντι οποιασδήποτε καταχρηστικής πρακτικής των δανειστών της. Στη διεθνή πρακτική δεν θα βρει κανείς χειρότερη δανειακή σύμβαση ανάμεσα σε κράτη ή ακόμα και σε ιδιώτες. Σε ιδιωτική επικοινωνία με στέλεχος του ΔΝΤ που έχει πολύχρονη εμπειρία από τη διαπραγμάτευση ανάλογων δανειακών συμβάσεων μας είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση, όχι μόνο δεν έφερε την παραμικρή αντίρρηση σε ό,τι της ζητήθηκε, αλλά αποδέχτηκε ρήτρες που καμιά άλλη χώρα, σύμφωνα με την εμπειρία του, δεν έχει αποδεχτεί. «Δεν μου έχει ξανατύχει καμιά άλλη τέτοια περίπτωση, όπου μια κυβέρνηση να παραδίδει αμαχητί και τόσο εύκολα τη χώρα και τον λαό της».
Έτσι έφτασε «η δανειολήπτρια Ελλάδα» να «παραιτείται αμετάκλητα και άνευ όρων από κάθε ασυλία που έχει ή πρόκειται να αποκτήσει σε σχέση με τα περιουσιακά της στοιχεία» ή από κάθε νομική διαδικασία συμπεριλαμβανομένης της ασυλίας από την άσκηση αγωγής, κατάσχεσης, αναγκαστικής εκτέλεσης κατά των περιουσιακών της στοιχείων, εφόσον δεν απαγορεύεται αυτό από ειδικό νόμο (όρος 14 παρ. 5 της Σύμβασης). Ενώ το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, με γνωμοδότησή του, μας ξεκαθαρίζει το νόημα αυτού του όρου της Σύμβασης: «Ούτε ο Δανειολήπτης ούτε τα περιουσιακά του στοιχεία έχουν ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας…».
Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση παραιτείται από την εθνική κυριαρχία της χώρας, δηλαδή παραιτείται από την προάσπιση όχι μόνο της δημόσιας περιουσίας, αλλά και του εθνικού εδάφους έναντι των απαιτήσεων από τους δανειστές. Έτσι ολόκληρη η χώρα υποθηκεύεται και τίθεται στη διάθεση των δανειστών. Και μόνο αυτός ο όρος αρκεί, με βάση το Διεθνές Δίκαιο, για να χαρακτηριστεί η δανειακή σύμβαση ως αποικιοκρατική. Ανάλογη σύμβαση δεν υπάρχει στην ιστορία του ελληνικού κράτους από την εποχή της περίφημης «πράξης υποτέλειας» του Κωλέττη στα 1826. Με μόνο μια εξαίρεση, τις «δανειακές συμβάσεις» που υπέγραψαν οι κυβερνήσεις των δωσίλογων με τις ιταλι-
κές και γερμανικές δυνάμεις κατοχής.
Αγγλικό δίκαιο
Αυτό που επίσης κάνει εντύπωση είναι ο «ορισμός του αγγλικού δικαίου ως εφαρμοστέου δικαίου για τη σύμβαση». Ο βασικός λόγος δεν έχει να κάνει με το ΔΝΤ, αλλά με το γεγονός ότι η νομολογία του αγγλικού δικαίου, λόγω του αποικιοκρατικού παρελθόντος της Βρετανίας, δίνει την ευκαιρία για εξαιρετικά ευνοϊκές αποφάσεις υπέρ των δανειστών. Για παράδειγμα, το 90% των καταχρηστικών αποφάσεων σε βάρος χωρών από επενδυτικά κεφάλαια «προβληματικών χρεών», κοινώς γύπες, παίρνονται από βρετανικά δικαστήρια.
Σύμφωνα με τα ειωθότα στη διεθνή αγορά δανεισμού με ομόλογα, ό,τι ισχύει για έναν δανειστή ισχύει για όλους τους δανειστές (pari passu). Αυτό σημαίνει ότι η δανειακή σύμβαση που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση, οι καταχρηστικοί της όροι, η παραίτηση από την εθνική κυριαρχία, ο ορισμός του αγγλικού δικαίου κ.ο.κ. ισχύουν όχι μόνο για τον δανεισμό από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ αλλά για όλους τους κατόχους ομολόγων του ελληνικού δημόσιου χρέους. Με αυτόν τον τρόπο όλοι οι κερδοσκόποι της αγοράς έχουν το απαραίτητο νομότυπο εργαλείο για να απαιτήσουν τη λεηλασία, τη δήμευση και τη διάλυση της χώρας.
Αυτός είναι ένας επιπλέον σοβαρός λόγος, όχι μόνον για να φύγει νύχτα η κυβέρνηση και οι συνοδοιπόροι της από τη χώρα, αλλά και για τον λαό να επιβάλει άμεσα την ανατροπή της δανειακής σύμβασης και του μνημονίου, που μπορεί να γίνει μόνο με τη μη αναγνώριση του χρέους και την άρνηση της αποπληρωμής του.-

Ο Δήμος Κορινού τίμησε τη μνήμη των Ποντίων



Με μια σεμνή τελετή και σε συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα, πραγματοποιήθηκε Σάββατο 22 Μαΐου 2010, από το Δήμο Κορινού, εκδήλωση μνήμης για την 91η επέτειο της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού. Η εκδήλωση στον Κορινό πραγματοποιήθηκε μία εβδομάδα αργότερα από σεβασμό στις κεντρικές εκδηλώσεις του νομού στις οποίες συμμετέχει ο Δήμος και οι πολιτιστικοί του σύλλογοι.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με πανηγυρική Θεία Λειτουργία και Ιερό Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των Ποντίων Αδελφών στον Ιερό Ναό του Αγίου Παντελεήμονα Κορινού, χοροστατούντος του Πανοσιολογιότατου Αρχιμανδρίτη κ. Βαρνάβα Λεοντιάδη. Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε η εκπαιδευτικός κ. Ελισάβετ Καλλιανίδου.
Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων στην πλατεία Δημαρχείου, από το Δήμαρχο Κορινού κ. Νίκο Αβραμίδη και τους πολιτιστικούς συλλόγους του Δήμου Κορινού.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με δεξίωση που παρέθεσε ο Δήμος στην αίθουσα του Ι.Ν. του Αγίου Παντελεήμονα Κορινού. Στις δηλώσεις του ο κ. Αβραμίδης, μεταξύ άλλων, τόνισε: «Σήμερα τιμούμε τα χιλιάδες θύματα του Τουρκικού καθεστώτος και συνεχίζουμε τον αγώνα για τη δικαίωση της μνήμης των προγόνων μας. Η Γενοκτονία του Ποντιακού Ελληνισμού αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της Ελληνικής Ιστορίας. Όλοι μαζί και ο καθένας ξεχωριστά οφείλουμε να αγωνιστούμε για την αποκατάσταση της ιστορικής αλήθειας στο ζήτημα της γενοκτονίας του ποντιακού ελληνισμού. Στον αγώνα για την αναγνώριση της ποντιακής γενοκτονίας από τη διεθνή κοινότητα, η συμβολή της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι καθοριστική και συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη του καλύτερου δυνατού αποτελέσματος.»
Από το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Κορινού

Αντιπροσωπεία του Δήμου Κορινού στον αδελφοποιημένο Δήμο του Άσπρου (Μπιάλα) της Βουλγαρίας


Έπειτα από επίσημη πρόσκληση του Δημάρχου της Μπιάλα κ. Αναστάς Τριανταφίλοβ, αντιπροσωπεία του Δήμου Κορινού επισκέφθηκε την αδελφοποιημένη πόλη της Βουλγαρίας από την Παρασκευή 28 Μαΐου έως και τη Δευτέρα 31 Μαΐου 2010 και συμμετείχε στις εορταστικές εκδηλώσεις (ετήσιο πανηγύρι και αναβίωση του εθίμου «Κουρμπάνι») του Δήμου της Μπιάλα.
Επικεφαλής της αποστολής ήταν ο Δήμαρχος Κορινού κ. Νίκος Αβραμίδης, συνοδευόμενος από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Θωμά Θεοχαρόπουλο και υπηρεσιακούς παράγοντες του Δήμου Κορινού.
Η Ελληνική αντιπροσωπεία έτυχε θερμής υποδοχής και φιλοξενίας από το Δήμαρχο, τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και κατοίκους του Δήμου της Μπιάλα.
Δήμαρχος Κορινού ευχαρίστησε το Δήμαρχο της Μπιάλα για την εγκάρδια φιλοξενία και τόνισε μεταξύ άλλων ότι: «Οι δυνατοί δεσμοί φιλίας που έχουν αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια ανάμεσα μας αποτελούν την καλύτερη παρακαταθήκη για μελλοντική συνεργασία σε όλους τους τομείς των δραστηριοτήτων μας.»
Aπό το Γραφείο Τύπου
του Δήμου Κορινού

12 εκατομμύρια ευρώ ζητά μέχρι τέλους του χρόνου ο δήμαρχος Κορινού από τους δημότες


Παραβλέποντας την οικονομική κρίση
Με τη καταβολή του αντιτίμου για τα οικόπεδα
Να δοθεί παράταση


Την πρόθεσή του να εισπράξει 12 εκατομμύρια ευρώ από τους δικαιούχους οικοπέδων της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ , που είναι το άθροισμα των δόσεων της τριετίας που λήγει στις 31 / 12 /2010, δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Κορινού κ. Αβραμίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Παράλληλα θα ζητήσει να υπογραφούν και τα υπόλοιπα συμβόλαια, έχουν υπογραφεί τα μισά, μέχρι τέλους του έτους λόγω μετατροπής της επιχείρησης σε Α.Ε. αλλά και των συνενώσεων λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Την είσπραξη των χρημάτων την θεωρεί αναγκαία για να γίνουν τα έργα υποδομής στον Οικισμό ( οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση ), παραβλέπει όμως το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των οικοπέδων αδυνατούν λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν τις δόσεις μέχρι τέλους του χρόνου.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για εξόφληση των δόσεων μέχρι τέλους του έτους θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δημότες, οι οποίοι υπό πίεση είτε θα πουλήσουν κοψοχρονιά τα οικόπεδα, σε όφελος των μεσαζόντων, των εχόντων και κατεχόντων, είτε θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους, σε όφελος και πάλι των εχόντων και κατεχόντων
Ως εκ τούτου καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Αβραμίδη να συνεκτιμήσει τη νέα οικονομική κατάσταση αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης, να καλέσει σε ανοικτό διάλογο τις παρατάξεις και τους πολίτες – δικαιούχους για ανταλλαγή απόψεων και οπωσδήποτε να παρατείνει το χρόνο εξόφλησης των δόσεων.
Γιατί διαφορετικά το δήθεν όνειρο των Κορινιωτών για ένα οικόπεδο θα γίνει εφιάλτης, και μαζί το όχημα να περάσει η έκταση φιλέτο σε ξένα χέρια
για μια ανάπτυξη όνειρο κι αυτή।


Συνέντευξη του δημάρχου Κορινού κ.Αβραμίδη ακούσαμε πρόσφατα σε τοπικό ραδιόφωνο. Αυτό που δεν ακούσαμε όμως ήταν οι προαναγγελθείσες ερωτήσεις για το ΧΥΤΑ και τα στραγγίσματά του που καταλήγουν στην θάλασσα, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των ακτών με συνεργασία των Νομαρχιών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής. Ερωτήσεις που προαναγγέλθηκαν μεν, δεν έγιναν δε.
Στη συνέντευξη ο κ. Αβραμίδης μίλησε για τα έργα Οδοποιίας στον Οικισμό έργα για τα οποία η δημοπράτηση θα γίνει στις 3 Αυγούστου με προϋπολογισμό δαπάνης 10 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά υπάρχουν στα ταμεία της επιχείρησης μόνο τρία εκατομμύρια και ελπίζει σε μια έκπτωση του εργολάβου γύρω στο 40%. Μέσα στον Ιούλιο περιμένει να ολοκληρωθούν και οι μελέτες για την ύδρευση και την αποχέτευση για να δημοπρατηθούν στη συνέχεια ελπίζοντας να ξεκινήσουν οι εργασίες τουλάχιστον για την οδοποιία τον Οκτώβρη. Καλεί και τους υπόλοιπους μισούς δικαιούχους να υπογράψουν τα συμβόλαια λόγω και της μετατροπής της επιχείρησης σε Α.Ε. ενώ υπενθύμισε ότι λήγει η τριετής προθεσμία για την καταβολή των δόσεων περιμένοντας μέχρι 31/12/10 να εισπράξει η επιχείρηση άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν και τα έργα.
Ζητά λεφτά εν όψει οικονομικής κρίσης!!
Αυτό που παραβλέπει ο κ. Αβραμίδης είναι το γεγονός ότι εν όψει της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που θα επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβρη είναι αδύνατο για τους δικαιούχους Κορινιώτες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ για εξόφληση των δόσεων μέχρι τέλους του χρόνου. Μπορεί ο κ. Αβραμίδης να βιάζεται για τους δικούς του λόγους να δημοπρατήσει τα έργα όμως δεν είναι σωστό να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στους δικαιούχους. Ακόμα και το επιχείρημα της τριετούς προθεσμίας δεν στέκει στο βαθμό που η οικονομική κρίση ήταν απρόβλεπτη ( με μειώσεις μισθών, ακρίβεια, απολύσεις, ανεργία, πτώση του τζίρου), αλλά λαμβανομένου υπόψη ότι κλείνει η στρόφιγγα για δάνεια.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για εξόφληση μέχρι τέλους του έτους θα οδηγήσει σε αδυναμία τους δημότες, οι οποίοι υπό πίεση θα πουλήσουν κοψοχρονιά τα οικόπεδα, σε όφελος των μεσαζόντων των εχόντων και κατεχόντων ή θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους σε όφελος και πάλι των εχόντων κατεχόντων αφού η Δημοτική Επιχείρηση μη έχοντας άλλα έσοδα θα υποχρεωθεί να εκποιήσει πιθανά τα οικόπεδα για να καταβάλλει το αντίτιμο της για τα έργα υποδομής. Εμείς να σημειώσουμε το ενδιαφέρον γνωστών οικονομικών παραγόντων να επανέλθουν στα πράγματα παλιές καταστάσεις μέσω των Δημοτικών Εκλογών, αλλά και το γεγονός ότι το κέντρο βάρους των αποφάσεων για τον Οικισμό από 1/1/11 μεταφέρεται εκτός Κορινού ούτως ή άλλως.
Να δοθεί παράταση εξόφλησης των δόσεων
Ως εκ τούτου καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Αβραμίδη να συνεκτιμήσει τη νέα οικονομική κατάσταση αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης, να καλέσει σε ανοικτό διάλογο τις παρατάξεις και τους πολίτες – δικαιούχους για ανταλλαγή απόψεων και οπωσδήποτε παρατείνοντας το χρόνο εξόφλησης των δόσεων για να μην ξεπουληθεί κοψοχρονιά.
Πάντως αποδεικνύεται ότι τα περί ονείρου των Κορινιωτών για τα οικόπεδα ήταν ένας μύθος, το όχημα να ξεπουληθεί το φιλέτο της Πιερίας και της Β. Ελλάδας ( 2.000 στρ. ενιαία παραλιακή δημόσια έκταση ) σε μια διαδικασία που κάποιοι τυχεροί έβγαλαν πολλά λεφτά, κάποιοι λόγω κόστους ούτε καν συμμετείχαν και οι περισσότεροι ζουν τον εφιάλτη να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις και να οδηγηθούν σε πώληση ή παραίτηση. Όσο για την ανάπτυξη δύο γενιές την περιμένουμε και θα μας προσπεράσει και η τρίτη γενιά.
Αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και στην ετοιμότητα του Δήμου να εντάξει έργα σε αυτό, δεν ρωτήθηκε όμως και δεν απάντησης όσο αφορά το υπόλοιπο του ΘΗΣΕΑ ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που παραμένουν αχρησιμοποίητα αφού τριάμισυ χρόνια τώρα δεν κατάφερε να δημοπρατήσει έργα.
Επανέλαβε και πάλι ότι ποτέ δεν ήταν της άποψης υπέρ της συνένωσης του Δήμου Κορινού με την Β. Πιερία, παρά το γεγονός ότι τον διαψεύδουν προβεβλημένοι πολίτες της Πιερίας, ο δήμαρχος Μεθώνης κ. Αβραμίδης
ο οποίος δήλωσε ότι από κοινού με τον κ. Βασιλειάδη επισκέφθηκαν τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας τους να είναι από κοινού σε άνα Δήμο Κορινός Πύδνα και Μεθώνη δεχόμενοι και τους Δήμους Αιγινίου και Κολινδρού, αλλά και η όλη η στάση του που έφθασε μέχρι του σημείου να αρνηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κορινού το δικαίωμα να τοποθετηθεί για το χωροταξικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.


Με ποιους θα πάτε και ποιους θα αφήσετε κ. κ. τοπικοί κυβερνητικοί βουλευτές;

του Αντωνίου Δ. Μάντζιου
οικονομολόγου
Και έρχεται η στιγμή για να αποφασίσεις
Με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις

Δ. Σαββόπουλος

Κύριε Αμοιρίδη, κα Μίχου, κε . Παπαγεωργίου πως θα ψηφίσετε μισή σύνταξη για διπλά χρόνια, την αύξηση των απολύσεων, την μείωση των αποζημιώσεων, την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων, την κατάργηση των συνδικάτων μας, τον εξοβελισμό του κράτους Πρόνοιας;
Με ποια εξουσιοδότηση, με ποια λαϊκή εντολή;
Και ξέρετε αυτό δεν αφορά τον κάτοικο της Ζιμπάμπουε, τον κάτοικο της Κόστα Ρίκα.
Μιλάμε για τον γείτονά σας, τον ψηφοφόρο σας, τον εντολέα σας, το φίλο του παιδιού σας, τον χωριανό σας, για όλους εμάς.
Γιατί όπως σωστά λέγεται, πίσω από τους αριθμούς υπάρχουν άνθρωποι. Άνθρωποι με ανάγκες, με παιδιά και συζύγους, με προβλήματα υγείας, άνθρωποι χωρίς δουλειά, χωρίς επίδομα ανεργίας, χωρίς ένα φως για το αύριο, άνθρωποι που κατά χιλιάδες θα ρίχνονται στον Καιάδα και στο περιθώριο. Άνθρωποι που βλέπουν το Ε.Σ.Υ. να καταργείται και να τους διώχνουν μαζικά στην ιδιωτική υγεία, που ζουν την παραπέρα υποβάθμιση της παιδείας και σπρώχνονται στην παραπαιδεία, άνθρωποι που σαν συνταξιούχοι θα χρειάζονται πλέον την οικονομική ενίσχυση των παιδιών τους, παιδιών όμως που θα είναι άνεργα κι αυτά .
Άνθρωποι που δεν έκλεψαν, άνθρωποι που δεν κέρδισαν, άνθρωποι που βγάζουν και θέλουν να συνεχίζουν να βγάζουν, τίμια το ψωμί τους.
Κύριε Αμοιρίδη, κα Μίχου, κε . Παπαγεωργίου. Αυτοί σας επέλεξαν, και γι αυτούς θα ψηφίσετε.
Και μην μας πείτε, ότι για να πάρουμε το δάνειο υποχρεωθήκαμε να υπογράψουμε το μνημόνιο ( μην ξεχνάτε μαζί με τον Καρατζαφέρη), και επειδή υπογράψαμε το μνημόνιο πρέπει παραιτηθούμε από Εθνικά Δικαιώματα (βλ. το τελευταίο «Ποντίκι»), πρέπει να παραιτηθούμε από συνδικαλιστικά , εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα, πρέπει να ξεπουληθεί η δημόσια περιουσία, να ελαχιστοποιηθεί ο δημόσιος χώρος, πρέπει να υποστούμε τον κατά τρίμηνο έλεγχο της τρόικας , χωρίς ίχνος Εθνικής Αξιοπρέπειας.
Να κάνουμε εξουσιοδοτήσεις εν λευκώ στον υπουργό Οικονομικών να υπογράφει δανειακές συμβάσεις, στον Λοβέρδο να υπογράφει εν λευκώ Προεδρικά Διατάγματα, μακριά από τον έλεγχο της Βουλής για τον φόβο των Ιουδαίων. Γιατί όλη αυτή η αλυσίδα γίνεται θηλιά στο λαιμό της πατρίδας μας.
Γιατί έτσι έχουμε μια Ελλάδα δεμένη χειροπόδαρα, αγκιστρωμένο ψάρι, αγελάδα για άρμεγμα. Και θα την ταΐζουν τόσο όσο για να μην ψοφήσει γιατί βλέπετε θα πρέπει να ξεχρεώσει, αλλά και να μην μπορεί να τους ρίξει καμιά κλωτσιά.
Γιατί το χρέος των 400 δις δεν ξεχρεώνεται σε τρία χρόνια, όταν οι τόκοι του δανείου είναι 50 δις και το Εθνικό Προϊόν 250 δις.
Η επαναδιαπραγμάτευση λοιπόν του χρέους θα γίνει. Αν δεν μπορούμε να πληρώσουμε, που δεν θα μπορούμε, θα έρθει το Δ.Ν.Τ. και θα ζητήσει από τους δανειστές μας επαναδιαπραγμάτευση του χρέους, με όρους φυσικά των δανειστών και παράλληλα με το παραπέρα ξεπούλημα του δημόσιου τομέα, της δημόσιας περιουσίας.

Γιατί κ. κ. Βουλευτές υπάρχει Λύση. Να απαιτήσουμε εμείς την επαναδιαπραγμάτευση.

Με μείωση των ληστρικών επιτοκίων, με εξάλειψη του τοκογλυφικού χρέους, με επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης, με την στήριξη των εισοδημάτων για την τόνωση της ζήτησης και της αγοράς, με αναπτυξιακά μέτρα.

Με παράλληλα μέτρα φυσικά για την εξάλειψη της φοροδιαφυγής, της φοροκλοπής της εισφοροδιαφυγής, του ρουσφετιού, της ρεμούλας, της διασπάθισης του Δημοσίου Χρήματος, με τη μείωση των υπέρογκων στρατιωτικών δαπανών.

Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Ή θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση με τους όρους των δανειστών μας, ή θα γίνει με όρους της Ελλάδας.
Και εδώ κρίνεται το πολιτικό θάρρος, το πολιτικό ήθος. Όταν κάποιος στέκεται απέναντι στους μεγάλους υπερασπιζόμενους την λαϊκή εντολή και τα λαϊκά συμφέροντα - και τότε ματώνει και αξίζει να ματώνει - και όχι όταν τα βάζει με τους αδυνάτους περιφρονώντας ακόμα και την ψήφο τους και ματώνει γλύφοντας τις πληγές τους που αυτός δημιούργησε.
Γιατί όπως έλεγε ο Σαββόπουλος: και έρχεται η στιγμή να αποφασίσεις, με ποιους θα πας και ποιους θα αφήσεις.
Και αυτή η ώρα έφθασε.

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

3η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΡΙΝΟ



Με επιτυχία ξεκίνησε η 3η Αιμοδοσία στον Κορινό που γίνεται με την συνεργασία όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων του Δήμου μας και υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινού.

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ

26 ΙΟΥΝΙΟΥ
Αναβίωση του Εθίμου ¨Αι Γιάννη του Κλήδονα»
Αύλειος χώρος παλιού Δημοτικού Σχολείου Κορινού
Πολιτιστικός Σύλλογος Κουμβαγιωτών Κορινού « Ο ΑΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ ΚΑΛΛΙΔΗΣ»


9,10,11 ΙΟΥΛΙΟΥ
15ο Ποντιακό Πανηγύρι
Γυμνάσιο Κορινού – Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Κορινού «ΕΥΞΕΙΝΟΣ ΠΟΝΤΟΣ»


23 & 24 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010 110 Πολιτιστικό Πανηγύρι
Αμφιθέατρο Πλατείας Δημαρχείου – Μορφωτικός Σύλλογος Νέων Κορινού


31 ΙΟΥΛΙΟΥ 2010
10ο Πολιτιστικό Πανηγύρι

Δημοτικό Σχολείο Σεβαστής – Πολιτιστικός Σύλλογος Σεβαστής


7 Αυγούστου 2010
Πολιτιστικό Πανηγύρι
Κεντρική Πλατεία Κούκου – Πολιτιστικός Σύλλογος απανταχού Κουκιωτών।


14 & 15 Αυγούστου
Οφίτικο Συναπάντεμα

Κεντρική Πλατεία Ν। Τραπεζούντας
Μορφωτικός Ποντιακός Σύλλογος Ν। Τραπεζούντας « Αλέξανδρος Υψηλάντης»


21 Αυγούστου 2010-06-18 12ο Αντάμωμα Αγιαννιωτών
Αμφιθέατρο Κάτω Αγιάννη – Πολιτιστικός Σύλλογος Κ। Αγιάννη


27 Αυγούστου 2010-06-18 Συναυλία Δίπλα στο Κύμα
Παραλία Κορινού – Δήμος Κορινού

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

ΚΥΡΙΑΚΗ 20 ΙΟΥΝΙΟΥ 2010
09:00 ΤΟ ΠΡΩΙ ΜΕ 14:00 ΤΟ ΜΕΣΗΜΕΡΙ
ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ ΠΟΛΛΑΠΛΩΝ ΧΡΗΣΕΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Συνεχίζοντας την προσπάθεια για την ενίσχυση της ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΑΙΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί και να καλύψει τις ανάγκες των συμπολιτών μας σε αίμα , η ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΔΗΜΟΥ ΚΟΡΙΝΟΥ διοργανώνει την 3η εθελοντική αιμοδοσία στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου , την Κυριακή 20 Ιουνίου 2010.
Ο σημαντικός και κοινωφελής χαρακτήρας της προσπάθειας αυτής ένωσε ήδη όλους τους Συλλόγους του Δήμου και ελπίζουμε στη στήριξη όλων των δημοτών με την παρουσία τους.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Κορινού.

Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Κορινού

Την Δευτέρα 21-6-2010 ώρα 20:00

1. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου : «Διαμόρφωση κεντρικής εισόδου Δ. Δ. Κ. Αγιάννη».
2. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου : «Διαμόρφωση κεντρικής εισόδου με τσιμενταύλακα Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας».
3. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου «Επένδυση πεζοδρομίων στην οδό Γ. Βασιλειάδη Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας».
4. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου : «Διαμόρφωση και φωτισμός δεύτερης εισόδου Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας».
5. Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου : «Διαμόρφωση κεντρικής εισόδου Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας».
6. Έγκριση πρωτοκόλλου προσωρινής παραλαβής του έργου : «Επένδυση πεζοδρομίων στην οδό Γ. Βασιλειάδη Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας».
7. Έγκριση μελέτης – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου « Κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης Δ. Δ. Κ. Αγιάννη».
8. Έγκριση μελέτης – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου « Ασφαλτοστρώσεις οδών Δ. Δ. Κ. Αγιάννη».
9. Έγκριση μελέτης – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δ. Δ. Κούκου ».
10.Έγκριση μελέτης – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου « Πλακοστρώσεις πεζοδρομίων κεντρικής οδού Δ. Δ. Κ. Αγιάννη».
11. Έγκριση μελέτης – Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου « Πλακοστρώσεις εισόδου Δ. Δ. Ν. Τραπεζούντας.
12. Αποδοχή χρηματοδότησης
13. Ορισμός ορκωτών λογιστών για έλεγχο χρήσης έτους 2009 της ΚΕΑΠΧ «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ»
14. Έγκριση μετακίνησης αποστολών σε αδελφοποιημένους και σε υπό αδελφοποίηση δήμους.
15.Έγκριση 1ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου «Εσωτερική οδοποιία» (Ασφαλτοστρώσεις)
16. Έγκριση 2ου ανακεφαλαιωτικού πίνακα του έργου «Ασφαλτοστρώσεις οδών Δήμου Κορινού»
17. Εξέταση της κ. Παγκλίδου Σοφίας για μετεγκατάσταση περιπτέρου.
18.Ψήφιση πιστώσεων –Διάφορες αναμορφώσεις του ισχύοντος προϋπολογισμού.

Μία διδακτική ιστορία

Κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου και συγκεκριμένα κατά την Ιταλική κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία του νησιού και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της. Ο επικεφαλής της ομάδας κατοχής, Ιταλός αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του δημάρχου και από το παράθυρό του απολάμβανε τη θέα προς την πλατεία του νησιού. Στο κέντρο της πλατείας υπήρχε μια όμορφη εκκλησία και δίπλα ακριβώς ένα πανύψηλο καμπαναριό με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση. Μάταια περίμενε ο ιταλός αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει γιατί το ρολόι αυτό είχε εδώ και καιρό σταματήσει λόγω βλάβης.
Ο Ιταλός αισθάνθηκε χρέος του να αποκαταστήσει τη βλάβη και έτσι φρόντισε και έμαθε από το δήμαρχο του νησιού ότι το ρολόι είχε σταματήσει γιατί δεν υπήρχε λάδι για να λαδώσουν τα γρανάζια του. Τότε ο αξιωματικός χωρίς δεύτερη σκέψη πρόσφερε στον δήμαρχο έναν τενεκέ 12 λίτρων , παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, έτσι ώστε να λαδωθούν τα γρανάζια και να δει και πάλι το ρολόι να δουλεύει και πάλι, και να ακούσει την καμπάνα να χτυπάει ρυθμικά την ώρα.
Ο δήμαρχος πήρε το λάδι και το ίδιο βράδυ κάλεσε στο σπίτι του τον ταμία του δημοτικού συμβουλίου και του έδωσε μία νταμιτζάνα με 6 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο, λέγοντας του ότι ο Ιταλός αξιωματικός ενδιαφέρετε να δει το ρολόι να δουλεύει και πάλι και πως θα έπρεπε γρήγορα να φτάσει το λάδι στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού. Την άλλη μέρα το πρωί ο ταμίας πήγε στην κεντρική εκκλησία του νησιού να βρει τον παπά. Στα χέρια του κρατούσε ένα μπουκάλι με 3 λίτρα παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Είπε στον παπά πως ως υπεύθυνος της εκκλησίας, άρα και του ρολογιού, ήταν δική του υπόθεση να φροντίσει ώστε το λάδι να φτάσει στα χέρια του συντηρητή του ρολογιού, με σκοπό να λαδωθούν τα γρανάζια του και να αρχίσει και πάλι να δουλεύει, όπως δηλαδή επιθυμούσε να γίνει ο ιταλός αξιωματικός.
Ο παπάς πήρε το λάδι και το ίδιο μεσημέρι φώναξε τον νεωκόρο στο γραφείο του. Του εξήγησε την επιθυμία του ιταλού αξιωματικού να δει το ρολόι να δουλεύει και του είπε πως γιʼ αυτό το λόγο προσφέρει 1 λίτρο παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο. Τον παρακάλεσε αν θα μπορούσε να πάει το λάδι αυτό στον συντηρητή του ρολογιού και να του πει να πιάσει αμέσως δουλειά και να αρχίσει να λαδώνει το ρολόι. Ο νεωκόρος έφυγε αμέσως για να εκτελέσει την εντολή του παπά. Μετά από λίγη ώρα χτυπούσε την πόρτα του συντηρητή του ρολογιού και αφού του εξιστόρησε τα όσα είχαν συμβεί του έδωσε ένα μπουκαλάκι με 200 γραμμάρια παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο και του ζήτησε να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατό να λαδώνει το ρολόι για να μην δυσαρεστηθεί ο ιταλός αξιωματικός.
Ο συντηρητής του ρολογιού, όταν έμεινε μόνος, κοίταξε με δέος το πολύτιμο περιεχόμενο του μικρού μπουκαλιού. Σκέφτηκε πόσο νόστιμες θα έκανε τις λαχανίδες που επί μήνες έτρωγε αυτός και η οικογένειά του. Πόσο καλό θα έκανε στο παιδιά του λίγο λάδι που τους έχει ξεραθεί ο οισοφάγος από την μπομπότα! Την ίδια όμως στιγμή σκέφτηκε με τρόμο την αντίδραση του ιταλού αξιωματικού αν δεν έκανε αυτό που τον είχε προστάξει μέσω του νεωκόρου, μιας και τους υπόλοιπους κρίκους αυτής της αλυσίδας τους αγνοούσε! Το ίδιο απόγευμα το ρολόι χτύπησε και πάλι μετά από πολύ καιρό, έξι φορές. Στην αρχή οι νησιώτες νόμισαν πως κάποιος είχε πεθάνει και σταυροκοπήθηκαν λέγοντας «ζωή σε λόγου μας». Αργότερα όμως, έμαθαν από τον παπά της εκκλησίας που τους μάζεψε για τον εσπερινό ότι ο καλός ιταλός αξιωματικός είχε προσφέρει παρθένο ιταλικό ελαιόλαδο για να βάλει σε λειτουργία το ρολόι τους και πως γιʼ αυτό και μόνο θα έπρεπε να αισθάνονται μεγάλη ευγνωμοσύνη που ο Κύριος, αν και περνάνε δύσκολες στιγμές στη μέση ενός φριχτού πολέμου τους έστειλε αυτόν τον μεγαλόψυχο Ιταλό.
Φυσικά το ρολόι στην κεντρική πλατεία του νησιού σταμάτησε να δουλεύει μετά από μία εβδομάδα και ο ιταλός αξιωματικός έστησε στον τοίχο του καμπαναριού τον έλληνα συντηρητή και τον εκτέλεσε ένα πρωί, παρουσία του δημάρχου, του ταμία, του παπά του νεωκόρου και των υπολοίπων κατοίκων του νησιού για παραδειγματισμό!!!!!!!
Αν και στην Ελλάδα σήμερα δεν υπάρχει κατοχή, ούτε ξένοι κατακτητές, εμείς ακόμη συνεχίζουμε να στερούμε το «λάδι» από τα γρανάζια της μηχανής μας. Από το δήμαρχο στον ταμία και από τον παπά στον νεωκόρο χάνεται ο πλούτος που έρχεται από την Ε.Ε. για να υποστηρίξει την οικονομία μας και στο τέλος το θύμα είναι ο συντηρητής του ρολογιού... δηλαδή εμείς!!!

Ο ΒΟΥΝΙΣΙΟΣ ΨΗΦΙΖΕΙ ΣΤΗ ΝΟΔΕ ΠΙΕΡΙΑΣ

Αντιγράφουμε
ΟΛΥΜΠΙΟ ΒΗΜΑ (14 / 06 / 2010 ) από τη στήλη ΒΗΜΑ…τίζοντας
Νίκος Μπουρονίκος, Τάκης Λεμονόπουλος, Αποστόλης Βουνίσιος επέλεξαν την ίδια ώρα για να ψηφίσουν στις χθεσινές εκλογές της ΝΟΔΕ Πιερίας. Σαν αυτοδιοικητικοί με μεγάλη εμπειρία και οι τρεις ξέρουν καλά από εκλογικές αναμετρήσεις και τέτοιες μέρες είναι στο στοιχείο τους.

Αφιερωμένο εξαιρετικά σε δύσπιστους φίλους

Άντε να δούμε στο ίδιο ψηφοδέλτιο Δημητρίου, Παπαδόπουλο και Βουνίσιο। Αυτοί θα μαζεύουν σταυρούς, ο Χιονίδης ψήφους και ο Κορινός θα εξακολουθεί να σηκώνει το Σταυρό του Μαρτυρίου।

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Μπροστά οι γυναίκες

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ
Για την αλλαγή στο δήμο Κατερίνης

Σύσκεψη γυναικών στο στέκι των πολιτών και των κινημάτων στην Α΄ παρ. Βότση πραγματοποιήθηκε Την Τετάρτη 16-6-2010 το απόγευμα. για γνωριμία και συζήτηση
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν γυναίκες από κάθε συνοικία της πόλης μας όλων των ηλικιών και επαγγελμάτων
Στη συζήτηση που ακολούθησε πήραν το λόγο πολλές γυναίκες και κατάθεσαν το δικό τους προβληματισμό αλλά και τη διάθεση να αγωνιστούν για να γίνουν οι αλλαγές και ανατροπές που απαιτεί ο δήμος και επιβάλλουν οι συνθήκες.
Τα θέματα που κυριάρχησαν ήταν:
Γυναίκα και πολιτική:
Τονίστηκε η μειωμένη συμμετοχή των γυναικών στα κέντρα λήψης αποφάσεων και η απουσία της γυναικείας προσέγκυσης στη διαμόρφωση προτάσεων και αποφάσεων.
Κρίση: Μητέρες μεγάλων μικρών αλλά και αγέννητων παιδιών ένωσαν την αγωνία τους για την οικονομική κατάσταση της Ελλάδας του σήμερα αλλά και του αύριο για τη γυναίκα που είναι η πρώτη που πλήττεται από την ανεργία και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας και δήλωσαν ότι δεν μπορούν να μένουν αμέτοχες. Αγωνιζόμαστε για το παρών, το μέλλον μας και το μέλλον των παιδιών μας .
Καλλικράτης: Ο νέος μεγάλος Δήμος απαιτεί μια δημοτική αρχή με όραμα, δυναμισμό, συμμετοχή του πολίτη και πρωτοβουλίες αναπτυξιακές που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας. Απαιτείται να οργανώσει υπηρεσίες που θα στηρίζουν το δημότη στην αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων του και τη στήριξη των οικονομικά αδυνάτων με νέες δομές
Τέλος τονίστηκε πως αυτό που χρειάζεται ο τόπος μας δεν είναι τεχνοκράτες και παντογνώστες (από αυτούς έχουμε πολλούς και είχαμε και στο παρελθόν).
Χρειαζόμαστε δήμαρχο και δημοτικούς συμβούλους, έντιμους, εργατικούς, συνεπείς, ανθρώπους που να έχουν την πολιτική βούληση για να συγκρουστούν ώστε να αλλάξουν ότι θέλει αλλαγή και να ανατρέψουν ότι χρειάζεται ανατροπή.
Το γραφείο Τύπου.

ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ, ΜΕΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ

Αυτά προβλέπει το Προεδρικό Διάταγμα για το Εργασιακό δώρο στους εργοδότες, στο μεγάλο κεφάλαιο Ελληνικό και ξένο.
Την ώρα που η κυβέρνηση με την τρόικα μπήγουν βαθιά το μαχαίρι στους εργαζόμενους και με το Προεδρικό Διάταγμα για το Εργασιακό την ίδια τώρα τα κυβερνητικά παπαγαλάκια της τηλεόρασης μας ζάλισαν τα … με την Εθνική Ελλάδος, το Μούντιάλ και το νέο Εθνικό Στόχο να βάλουμε ένα γκολ στο Μούντιαλ. Πάρε τ΄ αυγό και κούρευτο δηλαδή. Τυχαίο; Δεν νομίζω.

Να τι προβλέπει συγκεκριμένα το Προεδρικό Διάταγμα για το Εργασιακό
- για επιχειρήσεις που απασχολούν από 20 έως 150 εργαζόμενους μπορούν να απολύουν μέχρι έξι εργαζόμενους το μήνα
- για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 εργαζόμενους το ποσοστό των απολύσεων διαμορφώνεται στο 5% και μέχρι 30 εργαζόμενους το μήνα
- για τις αποζημιώσεις η πρόταση του υπουργείου Εργασίας προβλέπει τη μείωση από ένα μήνα έως τέσσερις το πολύ της περιόδου προειδοποίησης πριν την απομάκρυνση ενός υπαλλήλου.
Σήμερα, εάν ο εργοδότης προειδοποιήσει τον εργαζόμενο εγγράφως τόσους μήνες όσο τα μηνιάτικα που δικαιούται ως αποζημίωση, τότε το ποσό της αποζημίωσης μειώνεται στο μισό.
Με την πρόταση του υπουργείου, δηλαδή τον περιορισμό του χρόνου προειδοποίησης, η αποζημίωση θα μειώνεται έως και 50%, αφού ο εργοδότης θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα κάνει χρήση του λιγοστού χρόνου προειδοποίησης, κάτι που δεν συνηθιζόταν μέχρι σήμερα.
Στο σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος καθιερώνονται όροι απασχόλησης και αμοιβής για τους νεοεισερχόμενους στην αγορά εργασίας ηλικίας κάτω των 25 ετών, ενώ δίνεται η δυνατότητα για εργαζόμενους μεγάλης ηλικίας, οι οποίοι απολύονται να έχουν το δικαίωμα της αυτασφάλισης και μάλιστα, για ασφαλισμένους ηλικίας 57 έως 60 ετών το 50% του κόστους της αυτασφάλισης θα καλύπτεται από τον εργοδότη, ενώ το ποσοστό θα φθάνει στο 80% του κόστους για ασφαλισμένους ηλικίας 60 έως 64 ετών.
Σημειώνεται, ότι για τους νέους ηλικίας έως 21 ετών δίνεται η δυνατότητα να προσλαμβάνονται όταν εισέρχονται για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας με το 80% του κατώτατου μισθού ή ημερομισ8ίου, ενώ για τους νέους από 21 έως 25 ετών το ποσοστό προσδιορίζεται στο 85%, όπως αυτό διαμορφώνεται σε κάθε περίπτωση από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Κάπως έτσι «ματώνει» ο πρωθυπουργός μας ο Λοβέρδος, οι συν αυτώ και οι τοπικοί μας κυβερνητικοί βουλευτές.
Είναι καιρός να φεύγουν κάποιοι με ελικόπτερο,ή έστω με ορθοπεταλια, κυνηγημένοι στυλ Αργεντινής. Είναι καιρός. Και είναι στο χέρι μας.

Τρίτη 15 Ιουνίου 2010

Να ξεσηκωθούμε. Όχι περικοπές στην υγεία.

Κινδυνεύουν οι άρρωστοι στα Δημόσια Νοσοκομεία
Στη μέγγενη της τρόικας και η υγεία.
Θα τους αφήσουμε να μας πεθάνουν;
Διαβάστε δημοσίευμα στη σημερινή Eλευθεροτυπία:
" Ελευθεροτυπία 15 / 6 /2010
30χρονη κινδυνεύει να μείνει παράλυτη
Μια 30χρονη γυναίκα κινδυνεύει να μείνει παράλυτη, επειδή δεν υπήρχαν υλικά στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, το μεγαλύτερο νοσοκομείο των Βαλκανίων, για να χειρουργηθεί άμεσα.
Το χειρουργείο καθυστέρησε μία μέρα, μέχρι να βρεθούν τα απαραίτητα υλικά, και οι γιατροί εκφράζουν φόβους ότι η πολύωρη καθυστέρηση μπορεί να έχει προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη γυναίκα, με ορατό τον κίνδυνο να παραμείνει παράλυτη.
Η γυναίκα έπεσε από τον 4ο όροφο οικοδομής στη Χαλκιδική, την περασμένη Παρασκευή, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί βαρύτατα. Υπέστη συντριπτικό κάταγμα σπονδυλικής στήλης, κατάγματα λεκάνης και κατάγματα κάτω άκρων. Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασής της, διακομίστηκε στο «Ιπποκράτειο» νοσοκομείο, όπου έφτασε αργά τη νύχτα. Οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να χειρουργηθεί και θέλησαν να την προετοιμάσουν για την επέμβαση. Διαπίστωσαν όμως ότι στο φαρμακείο του νοσοκομείου δεν υπήρχαν τα απαραίτητα υλικά για σπονδυλοδεσία στη σπονδυλική στήλη, αλλά και ορθοπεδικά εμφυτεύματα για την αποκατάσταση των καταγμάτων που υπέστη στη λεκάνη και τα κάτω άκρα. Αμέσως ξεκίνησε ένας αγώνας δρόμου, τόσο μεταξύ του γραφείου προμηθειών του νοσοκομείου με τα αντίστοιχα γραφεία των άλλων μεγάλων νοσοκομείων της πόλης όσο και μεταξύ των ίδιων των γιατρών, που τηλεφωνούσαν σε συναδέλφους τους άλλων νοσοκομείων για να βρουν τα απαραίτητα υλικά. Τα υλικά βρέθηκαν έπειτα από αρκετές ώρες και η βαρύτατα τραυματισμένη γυναίκα εισήλθε τελικά στο χειρουργείο το μεσημέρι του Σαββάτου. Αυτή τη στιγμή νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του νοσοκομείου, αλλά οι γιατροί εκφράζουν φόβους για το τι μεγέθους βλάβες μπορεί να έχει προκαλέσει στον οργανισμό της η πολύωρη καθυστέρηση να χειρουργηθεί.
Οι γιατροί του «Ιπποκράτειου» αποφάσισαν να προχωρήσουν σε παράσταση διαμαρτυρίας, σήμερα το μεσημέρι, στα γραφεία της διοίκησης του νοσοκομείου."

Σήμερα αυτή αύριο εμείς. Στο ίδιο ή άλλο Δημόσιο Νοσοκομείο.
Καιρός να ξεσηκωθούμε. Για την υγειά μας για το δίκιο μας
.

Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΠΙΕΡΙΑΣ

Κατερίνη 11 – 06 – 2010
Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Ανακοινώνεται στους φορείς και στο κοινό του Ν. Πιερίας, σύμφωνα με την Η.Π. 37111/ 2021 / 26-9-03 Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΦΕΚ 1391 Β΄ / 29-9-2003), ότι διαβιβάσθηκε από τη Δ/νση Περιβάλλοντος και Χωροταξίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η με αρ. Πρωτ. 4215 / 02–06-2010 Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για τη δραστηριότητα «Κέντρο επεξεργασίας Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής», της ατομικής επιχείρησης «Αθανάσιος Νικολάου», που προτείνεται να εγκατασταθεί στο κληροτεμάχιο 603 αγροκτήματος Κορινού του Δήμου Κορινού Ν. Πιερίας.
Παρακαλούνται οι φορείς και το κοινό του Ν. Πιερίας, από τη δημοσίευση της παρούσας έως 12 – 07 - 2010, να καταθέσουν εγγράφως τις απόψεις ή τις τυχόν παρατηρήσεις τους, στις αρμόδιες Υπηρεσίες της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (Γραμματεία Νομαρχιακού Συμβουλίου – 4ος όροφος, Γραφείο 408 & Δ/νση Ανάπτυξης -Τμήμα Προστασίας Περιβάλλοντος & Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών – 2ος όροφος), τις εργάσιμες ημέρες και ώρες, απ’ όπου και μπορούν να λάβουν γνώση του περιεχομένου της Μελέτης.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ Ν.Σ.

Μουντιάλ 2010


Το πρόγραμμα των αγώνων

11 Ιουνίου
18:00 Νότια Αφρική-Μεξικό
20:30 Ουρουγουάη-Γαλλία
12 Ιουνίου 15:30 Αργεντινή-Νιγηρία
18:00 Νότια Κορέα-ΕΛΛΑΔΑ
22:30 Αγγλία-ΗΠΑ
13 Ιουνίου 15:30 Αλγερία-Σλοβενία
18:00 Γερμανία-Αυστραλία
22:30 Σερβία-Γκάνα
14 Ιουνίου
15:30 Ολλανδία-Δανία
18:00 Ιαπωνία-Καμερούν
22:30 Ιταλία-Παραγουάη
15 Ιουνίου
15:30 Νέα Ζηλανδία-Σλοβακία
18:00 Ακτή Ελεφαντοστού-Πορτογαλία
22:30 Βραζιλία-Βόρεια Κορέα
16 Ιουνίου
22:30 Νότια Αφρική-Ουρουγουάη
15:30 Ονδούρα-Χιλή
18:00 Ισπανία-Ελβετία
17 Ιουνίου
13:30 Γαλλία-Μεξικό
18:00 ΕΛΛΑΔΑ-Νιγηρία
22:30 Αργεντινή-Νότια Κορέα
18 Ιουνίου
18:00 Σλοβενία-ΗΠΑ
22:30 Αγγλία-Αλγερία
15:30 Γερμανία-Σερβία
19 Ιουνίου
15:30 Γκάνα-Αυστραλία
18:00 Ολλανδία-Ιαπωνία
22:30 Καμερούν-Δανία
20 Ιουνίου
15:30 Σλοβακία-Παραγουάη
18:00 Ιταλία-Νέα Ζηλανδία
22:30 Βραζιλία-Ακτή Ελεφαντοστού
21 Ιουνίου
15:30 Πορτογαλία-Βόρεια Κορέα
18:00 Χιλή-Ελβετία
22:30 Ισπανία-Ονδούρα
22 Ιουνίου
18:00 Γαλλία-Ν.Αφρική
18:00 Μεξικό-Ουρουγουάη
22:30 Νιγηρία-Νότια Κορέα
22:30 ΕΛΛΑΔΑ-Αργεντινή
23 Ιουνίου
18:00 ΗΠΑ-Αλγερία
18:00 Σλοβενία-Αγγλία
22:30 Αυστραλία-Σερβία
22:30 Γκάνα-Γερμανία
24 Ιουνίου
22:30 Καμερούν-Ολλανδία
22:30 Δανία-Ιαπωνία
18:00 Παραγουάη-Νέα Ζηλανδία
18:00 Σλοβακία-Ιταλία
25 Ιουνίου
18:00 Βόρεια Κορέα-Ακτή Ελεφαντοστού
18:00 Πορτογαλία-Βραζιλία
22:30 Ελβετία-Ονδούρα
22:30 Χιλή-Ισπανία
ΦΑΣΗ «16»
26 Ιουνίου
18:00 Πρώτος 1ου Ομίλου-Δεύτερος 2ου Ομίλου
22:30 Πρώτος 3ου Ομίλου-Δεύτεος 4ου Ομίλου
27 Ιουνίου
18:00 Πρώτος 4ου Ομίλου-Δεύτερος 3ου Ομίλου
22:30 Πρώτος 2ου Ομίλου-Δεύτερος 1ου Ομίλου
28 Ιουνίου
18:00 Πρώτος 5ου Ομίλου-2ος 6ου Ομίλου
22:30 Πρώτος 7ου Ομίλου-2ος 8ου Ομίλου
29 Ιουνίου
18:00 Πρώτος 6ου Ομίλου-Δεύτερος 5ου Ομίλου
22:30 Πρώτος 8ου Ομίλου-Δεύτερος 6ου Ομίλου
ΠΡΟΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
2 Ιουλίου
18:00 Νικητής 53-Νικητής 54
22:30 Νικητής 49-Νικητής 50
3 Ιουλίου
18:00 Νικητής 52-Νικητής 51
22:30 Νικητής 55-Νικητής 56
ΗΜΙΤΕΛΙΚΑ
6 Ιουλίου
22:30 Νικητής 58-Νικητής 57
7 Ιουλίου
22:30 Νικητής 59-Νικητής 60
«ΜΙΚΡΟΣ» ΤΕΛΙΚΟΣ
10 Ιουλίου - Πορτ Ελίζαμπεθ
22:30 Ηττημένος 61-Ηττημένος 62
ΤΕΛΙΚΟΣ
11 Ιουλίου - Γιοχάνεσμπουργκ
22:30 Νικητής 61-Νικητής 62