Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Παράνομα και χωρίς άδεια τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ Κατερίνης διοχετεύονται στο ρέμα.

Με μια προσωρινή άδεια του 2004 από τη Νομαρχία Πιερίας, εξάμηνης ισχύος, ο ΧΥΤΑ Κατερίνης διοχετεύει μέχρι σήμερα ακατάλληλα στραγγίσματα στο ρέμα «Μπουφόλακας».
Δυο τουλάχιστον ληγμένες άδειες του ΧΥΤΑ Κατερίνης παρουσιάζει η Υπηρεσία της Νομαρχίας στο έγγραφό της (με ημερομηνία 3 Ιουνίου του 2010) προς τους Επιθεωρητές Δημόσιας Διοίκησης που ερευνά το θέμα.
Η πρώτη αφορά την αδειοδότηση (με απόφαση Νομάρχη) διάθεσης απορριμμάτων και λειτουργίας του που δόθηκε τον Απρίλη του 2004 και έληξε στις 15 Οκτωβρίου του 2009. Η εκπρόθεσμη αίτηση της ΔΕΥΑΚ για ανανέωση της συγκεκριμένης άδειας φέρει ημερομηνία 19 Απριλίου του 2010 και εκκρεμεί ακόμη.
Η δεύτερη αφορά τη λειτουργία της μονάδας επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων του ΧΥΤΑ στο ρέμα.Και αυτό γιατί όπως ομολογεί το Τμήμα Περιβάλλοντος της Νομαρχίας εδώ και έξι χρόνια η μονάδα επεξεργασίας των στραγγισμάτων του ΧΥΤΑ λειτουργεί παράνομα.Σύμφωνα με το έγγραφο της Υπηρεσίας της Νομαρχίας, η μονάδα διαθέτει απλά μια «προσωρινή άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων» στο ρέμα «Μπουφόλακας, που ορίστηκε ως αποδέκτης, η οποία δόθηκε με απόφαση του Νομάρχη στις 15 Σεπτεμβρίου του 2004. Η προσωρινή άδεια είχε διάρκεια ισχύος 6 μηνών, «μέχρι την έκδοση οριστικής άδειας, ύστερα από έλεγχο και εισήγηση του Τμήματος Περιβάλλοντος της Ν.Α Πιερίας», όπως αναφέρεται στην απόφαση.
Η επόμενη πληροφορία που δίνει στους Επιθεωρητές το Τμήμα Περιβάλλοντος είναι ότι στις 29 Μαΐου του 2009 η ΔΕΥΑΚ κατέθεσε αίτηση για τη χορήγηση οριστικής άδειας διάθεσης επεξεργασμένων λυμάτων της μονάδας, στο ρέμα-αποδέκτη.
Κατά τα όλα κάνουμε προεκλογικές παράτες για τον καθαρισμό των ακτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου