Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

12 εκατομμύρια ευρώ ζητά μέχρι τέλους του χρόνου ο δήμαρχος Κορινού από τους δημότες


Παραβλέποντας την οικονομική κρίση
Με τη καταβολή του αντιτίμου για τα οικόπεδα
Να δοθεί παράταση


Την πρόθεσή του να εισπράξει 12 εκατομμύρια ευρώ από τους δικαιούχους οικοπέδων της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ , που είναι το άθροισμα των δόσεων της τριετίας που λήγει στις 31 / 12 /2010, δημοσιοποίησε ο δήμαρχος Κορινού κ. Αβραμίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη.
Παράλληλα θα ζητήσει να υπογραφούν και τα υπόλοιπα συμβόλαια, έχουν υπογραφεί τα μισά, μέχρι τέλους του έτους λόγω μετατροπής της επιχείρησης σε Α.Ε. αλλά και των συνενώσεων λόγω ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.
Την είσπραξη των χρημάτων την θεωρεί αναγκαία για να γίνουν τα έργα υποδομής στον Οικισμό ( οδοποιία, ύδρευση, αποχέτευση ), παραβλέπει όμως το γεγονός ότι οι δικαιούχοι των οικοπέδων αδυνατούν λόγω της βαθιάς οικονομικής κρίσης να εξοφλήσουν τις δόσεις μέχρι τέλους του χρόνου.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για εξόφληση των δόσεων μέχρι τέλους του έτους θα οδηγήσει σε αδιέξοδο τους δημότες, οι οποίοι υπό πίεση είτε θα πουλήσουν κοψοχρονιά τα οικόπεδα, σε όφελος των μεσαζόντων, των εχόντων και κατεχόντων, είτε θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους, σε όφελος και πάλι των εχόντων και κατεχόντων
Ως εκ τούτου καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Αβραμίδη να συνεκτιμήσει τη νέα οικονομική κατάσταση αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης, να καλέσει σε ανοικτό διάλογο τις παρατάξεις και τους πολίτες – δικαιούχους για ανταλλαγή απόψεων και οπωσδήποτε να παρατείνει το χρόνο εξόφλησης των δόσεων.
Γιατί διαφορετικά το δήθεν όνειρο των Κορινιωτών για ένα οικόπεδο θα γίνει εφιάλτης, και μαζί το όχημα να περάσει η έκταση φιλέτο σε ξένα χέρια
για μια ανάπτυξη όνειρο κι αυτή।


Συνέντευξη του δημάρχου Κορινού κ.Αβραμίδη ακούσαμε πρόσφατα σε τοπικό ραδιόφωνο. Αυτό που δεν ακούσαμε όμως ήταν οι προαναγγελθείσες ερωτήσεις για το ΧΥΤΑ και τα στραγγίσματά του που καταλήγουν στην θάλασσα, σε συνδυασμό με τον καθαρισμό των ακτών με συνεργασία των Νομαρχιών Θεσσαλονίκης, Πιερίας και Χαλκιδικής. Ερωτήσεις που προαναγγέλθηκαν μεν, δεν έγιναν δε.
Στη συνέντευξη ο κ. Αβραμίδης μίλησε για τα έργα Οδοποιίας στον Οικισμό έργα για τα οποία η δημοπράτηση θα γίνει στις 3 Αυγούστου με προϋπολογισμό δαπάνης 10 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά υπάρχουν στα ταμεία της επιχείρησης μόνο τρία εκατομμύρια και ελπίζει σε μια έκπτωση του εργολάβου γύρω στο 40%. Μέσα στον Ιούλιο περιμένει να ολοκληρωθούν και οι μελέτες για την ύδρευση και την αποχέτευση για να δημοπρατηθούν στη συνέχεια ελπίζοντας να ξεκινήσουν οι εργασίες τουλάχιστον για την οδοποιία τον Οκτώβρη. Καλεί και τους υπόλοιπους μισούς δικαιούχους να υπογράψουν τα συμβόλαια λόγω και της μετατροπής της επιχείρησης σε Α.Ε. ενώ υπενθύμισε ότι λήγει η τριετής προθεσμία για την καταβολή των δόσεων περιμένοντας μέχρι 31/12/10 να εισπράξει η επιχείρηση άλλα 12 εκατομμύρια ευρώ για να πληρωθούν και τα έργα.
Ζητά λεφτά εν όψει οικονομικής κρίσης!!
Αυτό που παραβλέπει ο κ. Αβραμίδης είναι το γεγονός ότι εν όψει της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που θα επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβρη είναι αδύνατο για τους δικαιούχους Κορινιώτες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της ΟΛΥΜΠΙΑΔΑΣ για εξόφληση των δόσεων μέχρι τέλους του χρόνου. Μπορεί ο κ. Αβραμίδης να βιάζεται για τους δικούς του λόγους να δημοπρατήσει τα έργα όμως δεν είναι σωστό να βάζει το μαχαίρι στο λαιμό στους δικαιούχους. Ακόμα και το επιχείρημα της τριετούς προθεσμίας δεν στέκει στο βαθμό που η οικονομική κρίση ήταν απρόβλεπτη ( με μειώσεις μισθών, ακρίβεια, απολύσεις, ανεργία, πτώση του τζίρου), αλλά λαμβανομένου υπόψη ότι κλείνει η στρόφιγγα για δάνεια.
Η επιμονή της Δημοτικής Αρχής για εξόφληση μέχρι τέλους του έτους θα οδηγήσει σε αδυναμία τους δημότες, οι οποίοι υπό πίεση θα πουλήσουν κοψοχρονιά τα οικόπεδα, σε όφελος των μεσαζόντων των εχόντων και κατεχόντων ή θα παραιτηθούν του δικαιώματός τους σε όφελος και πάλι των εχόντων κατεχόντων αφού η Δημοτική Επιχείρηση μη έχοντας άλλα έσοδα θα υποχρεωθεί να εκποιήσει πιθανά τα οικόπεδα για να καταβάλλει το αντίτιμο της για τα έργα υποδομής. Εμείς να σημειώσουμε το ενδιαφέρον γνωστών οικονομικών παραγόντων να επανέλθουν στα πράγματα παλιές καταστάσεις μέσω των Δημοτικών Εκλογών, αλλά και το γεγονός ότι το κέντρο βάρους των αποφάσεων για τον Οικισμό από 1/1/11 μεταφέρεται εκτός Κορινού ούτως ή άλλως.
Να δοθεί παράταση εξόφλησης των δόσεων
Ως εκ τούτου καλούμε τη Δημοτική Αρχή και τον κ. Αβραμίδη να συνεκτιμήσει τη νέα οικονομική κατάσταση αλλά και το σχέδιο Καλλικράτης, να καλέσει σε ανοικτό διάλογο τις παρατάξεις και τους πολίτες – δικαιούχους για ανταλλαγή απόψεων και οπωσδήποτε παρατείνοντας το χρόνο εξόφλησης των δόσεων για να μην ξεπουληθεί κοψοχρονιά.
Πάντως αποδεικνύεται ότι τα περί ονείρου των Κορινιωτών για τα οικόπεδα ήταν ένας μύθος, το όχημα να ξεπουληθεί το φιλέτο της Πιερίας και της Β. Ελλάδας ( 2.000 στρ. ενιαία παραλιακή δημόσια έκταση ) σε μια διαδικασία που κάποιοι τυχεροί έβγαλαν πολλά λεφτά, κάποιοι λόγω κόστους ούτε καν συμμετείχαν και οι περισσότεροι ζουν τον εφιάλτη να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις δόσεις και να οδηγηθούν σε πώληση ή παραίτηση. Όσο για την ανάπτυξη δύο γενιές την περιμένουμε και θα μας προσπεράσει και η τρίτη γενιά.
Αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ και στην ετοιμότητα του Δήμου να εντάξει έργα σε αυτό, δεν ρωτήθηκε όμως και δεν απάντησης όσο αφορά το υπόλοιπο του ΘΗΣΕΑ ύψους ενός εκατομμυρίου ευρώ, που παραμένουν αχρησιμοποίητα αφού τριάμισυ χρόνια τώρα δεν κατάφερε να δημοπρατήσει έργα.
Επανέλαβε και πάλι ότι ποτέ δεν ήταν της άποψης υπέρ της συνένωσης του Δήμου Κορινού με την Β. Πιερία, παρά το γεγονός ότι τον διαψεύδουν προβεβλημένοι πολίτες της Πιερίας, ο δήμαρχος Μεθώνης κ. Αβραμίδης
ο οποίος δήλωσε ότι από κοινού με τον κ. Βασιλειάδη επισκέφθηκαν τους τοπικούς βουλευτές ζητώντας τους να είναι από κοινού σε άνα Δήμο Κορινός Πύδνα και Μεθώνη δεχόμενοι και τους Δήμους Αιγινίου και Κολινδρού, αλλά και η όλη η στάση του που έφθασε μέχρι του σημείου να αρνηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο του Κορινού το δικαίωμα να τοποθετηθεί για το χωροταξικό του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου