Σάββατο 12 Ιουνίου 2010

Το περιβάλλον το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας



Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης


Ημέρα περιβάλλοντος προχθές και διαβάσαμε τις περισπούδαστες ανακοινώσεις των αρχόντων της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Αυτοδιοίκησης σε ένα αναμάσημα ευχών και νουθεσιών που αντιγράφεται από χρονιά σε χρονιά. Αποφεύγουν όμως όπως ο διάβολος το λιβάνι να μας πουν τι έκαναν για το περιβάλλον, τι προβλήματα αντιμετώπισαν, τι αναλαμβάνουν να κάνουν για τη νέα χρονιά.
Να μας πει δηλαδή ο δήμαρχος Κορινού γιατί επέτρεψε ο χώρος που είναι για ρίψη μπαζών στον Κορινό να γίνει ένας ακόμα παράνομος ΧΑΔΑ, ένας χώρος απόρριψης εύφλεκτων, και επικίνδυνων υλικών που στην πρώτη ευκαιρία θα παραδοθούν στη φωτιά;
Να μας πει τι ενέργειες έκανε για τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ που χρόνια τώρα αφήνονται στα ρέματα και έφτασαν στη θάλασσα του Κορινού μολύνοντας παράλληλα τον υδροφόρο ορίζοντα στο διάβα τους.
Καμαρώνει ο κ. Χιονίδης για την ΔΕΥΑΚ και το ΧΥΤΑ εμείς όμως ακόμα περιμένουμε να γίνει η συνέντευξη τύπου που υποσχέθηκε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΚ, για να μας εξηγήσει τα ανεξήγητα, πως δηλαδή τυχαίνει τις Παρασκευές να βρίσκονται τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ στα ρέματα αφού όλα λειτουργούν κανονικά;
Πως γίνεται αλήθεια από τη μια να ζητάν την δραστηριοποίηση των πολιτών και από την άλλη να κάνουν μηνύσεις και να καθίζουν στο σκαμνί συντάκτες και εκδότες μαζί με τον πολίτη που άσκησε κριτική έστω και αυστηρή; Πως γίνεται να αρνούνται ακόμα και την διάθεση στοιχείων – μελετών στις περιβαλλοντικές οργανώσεις; Εκτός αν αντί για πολίτες μιλάνε και υπάκουους υπηκόους, ντεκόρ στις καθημερινές τους παράτες.
Γιατί δεν μας λέει η Νομαρχία τι κάνει η Δ/νση Περιβάλλοντος, γιατί δεν μπορεί να ελέγξει τις παρανομίες ούτε των δημόσιων φορέων, πόσο μάλλον ιδιωτικών, γιατί παραμένει παροπλισμένη;
Και επειδή μιλάει και αυτή για δραστήριους πολίτες, πόσες αναφορές έλαβε, πόσες διατυπώθηκαν μέσω τύπου και πόσες διαπιστώθηκαν από τους ίδιους, πόσες αυτοψίες έγιναν πόσα πρόστιμα επιβλήθηκαν και πληρώθηκαν πόσες πηγές ρύπανσης περιόρισαν και εν τέλει πόσο ανταποκρίθηκαν στις διαθέσεις της κοινωνίας και των πολιτών;
Όσο για την ανακύκλωση για μας είναι καθαρό. Όσο η ανακύκλωση δεν προχωρήσει στο διαχωρισμό των απορριμμάτων στην πηγή, το σπίτι ή το κατάστημα, με τον απαραίτητο αυστηρό έλεγχο αλλά και την επιβράβευση της όλης προσπάθειας, θα είμαστε στο σημερινό σημείο. Δυστυχώς πολλά από τα ανακυκλούμενα υλικά κάνουν μια στάση στη μονάδα διαλογής της ανακύκλωσης πριν πάρουν το δρόμο προς τον ΧΥΤΑ αν δεν έχουν την ατυχία να γίνουν παρανάλωμα φωτιάς σ αυτή τους την διαδρομή.
Τα περιβαλλοντικά προβλήματα στο Δήμο μας είναι πολλά. Η παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος πρέπει να είναι ημέρα στοχασμού, απολογισμού, προγραμματισμού ενεργειών.
Καλούμε τους πολίτες στο σπίτι, στις γειτονιές, μέσα από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις, να παλέψουν κόντρα στις συνήθειες, στην αδράνεια, στην αδιαφορία αλλά και σε τεράστια οικονομικά συμφέροντα να απαιτήσουν και να συμβάλλουν για ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.
Επειδή το περιβάλλον δεν το κληρονομήσαμε από τους παπούδες αλλά το δανειστήκαμε από τα παιδιά μας.
Επειδή η πόλη είναι οι άνθρωποί της.

Κατερίνη 8 / 6 / 2010
Το Γραφείο Τύπου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου