Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Η εξέγερση των χωρικών στην Αγγλία

Με αφορμή τον κεφαλικό φόρο 629 χρόνια πριν
Στις 13 Ιουνίου του 1381 έχουμε τη πρώτη γενική κοινωνική εξέγερση του νεότερου δυτικού κόσμου η οποία έλαβε χώρα στην Αγγλία. (η εξέγερση των Φλωρεντίνων φτωχών λίγα μόλις χρόνια πριν είχε μόνο τοπικό χαρακτήρα).
Αφορμή για την εξέγερση έδωσε η θέσπιση εκ μέρους του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου του Β’ αρκετών φόρων της κατηγορίας poll taxes (φόροι που πρέπει να πληρώσουν όλοι οι ενήλικες ανεξαρτήτως εισοδήματος), με κορυφαίο τον φόρο που έπρεπε να πληρώσει κάποιος επειδή απλά και μόνο ζούσε. Οι χωρικοί με επικεφαλής τον Γουάτ Τάιλερ δημιούργησαν έναν μεγάλο επαναστατικό στρατό που σάρωσε τη Μοναρχία και την Αρχιεπισκοπή για εννέα ημέρες. Η Αγγλία καταλήφθηκε από το λαό της.
Ο Βασιλιάς ήταν έτοιμος να συνθηκολογήσει και γι αυτό κανόνισε συνάντηση με τον Γουάτ Τάιλερ όμως φρόντισε να τον δολοφονήσει . Μετά τη δολοφονία του ο επαναστατικός στρατός διασπάστηκε και η Μοναρχία κατέστειλε την εξέγερση. Όμως η ιδέα του κεφαλικού φόρου ηττήθηκε.
Το 1649 μια νέα επαναστατική τάση οι Σκαπανείς, προσπάθησαν να διαδώσουν τις ιδέες της κοινοκτημοσύνης της γης, να τις κάνουν πράξη σε μη χρησιμοποιούμενες εκτάσεις γης αλλά συνεχώς εκδιώκονταν από τους τοπικούς στρατούς των γαιοκτημόνων και των παπάδων. Η τακτική τους έναντι των διωκτών ήταν περίπου χριστιανική, μη βίαιη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου