Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Ανοίξτε τα Τέμπη


Ζητώντας να ανοίξουν τα Τέμπη πριν το Πάσχα αλλά και να καταρτιστεί ένα πρόγραμμα ενισχύσεων των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από το κλείσιμοάδας, 150 περίπου επιχειρηματίες και φορείς τεσσάρων δήμων των ανατολικών παραλίων της Λάρισας και της Πιερίας, καθώς και της κοινότητας Αμπελακίων, απέκλεισαν την Τετάρτη 10 / 3 τη σιδηροδρομική γραμμή Αθηνών-Θεσσαλονίκης, στο ύψος του σταθμού της Ραψάνης.
Ο αποκλεισμός κράτησε για 40 περίπου λεπτά της ώρας. Στη διάρκειά του ακινητοποιήθηκε για 5 λεπτά αμαξοστοιχία του προαστιακού σιδηροδρόμου που εκτελούσε το δρομολόγιο Θεσσαλονίκη-Λάρισα, με τους διαμαρτυρόμενους να μοιράζουν φυλλάδια στους επιβάτες της. Πριν τη λήξη της διαμαρτυρίας, έκλεισαν συμβολικά και την εθνική οδό, με στόχο να στείλουν μήνυμα στον υπ. Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων κ. Δημ. Ρέππα να δεσμευτεί ότι τα Τέμπη θα ανοίξουν πριν το Πάσχα, όπως διαρρέεται μέσω διαφόρων δηλώσεων στον Τύπο.

Σε δηλώσεις τους εκπρόσωποι των συγκεντρωμένων ανέφεραν ότι περίπου 1000 επιχειρήσεις εκατέρωθεν των Τεμπών υφίστανται τις συνέπειες από το κλείσιμο της οδού, ενώ έχουν πληγεί και ολόκληρες περιοχές, όπως ο Πλαταμώνας, η Ραψάνη, ο Πυργετός, τα και Αμπελάκια.



Να σημειωθεί ότι σε επίσκεψη των δημοσιογράφων της Πιερίας, της Β. Ελλάδας και της Θεσσαλίας που διοργάνωσε η κατασκευάστρια εταιρεία απέφυγε να δεσμευτεί για άνοιγμα των Τεμπών πριν το Πάσχα επιμένοντας στο αρχικό χρονοδιάγραμμα των 19 εβδομάδων που συνεπάγεται άνοιγμα των Τεμπών δύο βδομάδες μετά το Πάσχα. Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ξεκαθάρισαν ότι θα λειτουργήσουν τα διόδια του Αιγινίου και έδειξαν πλήρη άγνοια για την πληροφορία σύμφωνα με την οποία η κατασκευάστρια εταιρεία αντί των διοδίων του Αιγινίου θα καρπούται των εσόδων των διοδίων των Μαλγάρων κάτι που έφερε στο φως ως λύση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Παπαγεωργίου.
Η κατασκευάστρια εταιρεία και σε αυτή τη συνάντηση επέμενε ότι οι κατολισθήσεις οφείλοντο σε ακραία φυσικά φαινόμενα και υποβάθμισαν το κόστος υποστύλωσης των βράχων ( 5 εκατ. ευρώ). Εν τω μεταξύ παραδόθηκε το πόρισμα της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, το οποίο αποδίδει τις κατολισθήσει στην κακή γεωλογική κατάσταση της περιοχής (γνωστή εδώ και πάρα πολλά χρόνια), στις οι συχνές (αλλά όχι ακραίες) βροχοπτώσεις και στις δονήσεις από εκρήξεις για τη διάνοιξη σηράγγων.
Ωστόσο, οι μετρήσεις που έκανε η Επιτροπή, προκειμένου να εκτιμηθεί αν οι βροχοπτώσεις κατά την περίοδο που εκδηλώθηκαν οι κατολισθήσεις ήταν εξαιρετικά ισχυρές, έδειξαν ότι αυτές ήταν έντονες, όχι όμως και ασυνήθεις.
Τα συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζονται στο πόρισμα, από τους επτά βροχομετρικούς σταθμούς της περιοχής δείχνουν ότι έχουν επαναληφθεί και καταγρα-φεί στο παρελθόν παρόμοιας ή μεγαλύτερης έντασης (από αυτήν του περασμένου Δεκέμβρη) μέγιστες ημερή-σιες και μηνιαίες βροχοπτώσεις. «Συμπερασματικά», αναφέρει το πόρισμα, «δεν διαφαίνεται ότι οι βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν του συμβάντος, με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία των σταθμών, «ήταν ακραίες».
Αναφορικά με τη συμβολή των εκρήξεων, η Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων επισημαίνει πως δεν μπορεί να εκτιμηθεί η επίδραση των εκρήξεων, διότι δεν υπάρχουν στοιχεία μετρήσεων. «Οι όποιες μετρήσεις που ενδιαφέρουν (μέτωπο σήραγγας Τ2S), υπογραμμίζουν, «ξεκίνησαν μετά το γεγονός και δεν υπάρχουν μετρήσεις για τις εκρήξεις που προηγήθηκαν. Επίσης δεν μας είναι γνωστή η ποσότητα εκρηκτικού ανά εκτίναξη. Έτσι δεν μπορούμε να εκφέρουμε γνώμη για το αν οι δονήσεις εκ των εκρήξεων συνέβαλαν στο άνοιγμα των ρωγμών».
Προσθέτουν πάντως ότι, «σε αυτές τις ρωγμές εισέδυσε το νερό λόγω των έντονων βροχοπτώσεων που προηγήθηκαν».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου