Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Με ομόφωνη απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου
Ιδρύονται Λυκεια σε Κορινό, Παραλία και Κ. Μηλιά
και Γυμνάσιο στην Καρίτσα


Την ίδρυση τεσσάρων νέων σχολικών μονάδων, πρότεινε ομόφωνα το Νομαρχιακό Συμβούλιο Πιερίας, κατά τη συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες. Έτσι προτάθηκε η ίδρυση Γυμνασίου στην Καρίτσα, και η ίδρυση Λυκείου σε Κάτω Μηλιά, Κορινό και Παραλία.
Όπως τονίστηκε, σύμφωνα με το νόμο, η ίδρυση του σχολείου πρέπει να προηγηθεί της κατασκευής νέου κτιρίου.
Ο Νομάρχης Πιερίας Γιώργος Παπαστεργίου αναφερόμενος στην ίδρυση των τριών λυκείων υπογράμμισε ότι έχει ως στόχο, την αποσυμφόρηση των Λυκείων της Κατερίνης, όπου το πρόβλημα είναι έντονο, λόγω των πολλών μαθητών που διαθέτουν.
Ο κ. Παπαστεργίου υποστήριξε ότι η ίδρυση λυκείου στη Κ. Μηλιά, τον Κορινό και την Παραλία, θα απορροφήσει ικανό αριθμό μαθητών, αποσυμφορίζοντας τα μεγάλα Λύκεια της Κατερίνης, ενώ παράλληλα θα υπάρξει εξοικονόμηση χρημάτων από τις δαπάνες για τη μεταφορά των μαθητών από τις συγκεκριμένες περιοχές στην Κατερίνη.
ΓΙΑ ΤΑ ΛΥΚΕΙΑ
Για τα Λύκεια όπως επισημάνθηκε στην Κατερίνη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στέγασης μαθητών, ενώ στην περιφέρεια και συγκεκριμένα στο Γυμνάσιο Κ. Μηλιάς, και στο Γυμνάσιο Κορινού, υπάρχουν κενές αίθουσες. Τα προτεινόμενα λύκεια Κ. Μηλιάς και Κορινού προβλέπεται να στεγάζονται στα αντίστοιχα Γυμνάσια.
Στο προτεινόμενο Λύκειο Κορινού θα φοιτούν απόφοιτοι του Γυμνασίου Κορινού και του Γυμνασίου Αλωνίων του Δήμου Πύδνας.
Στο Λύκειο Κ. Μηλιάς θα φοιτούν απόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου Κ. Μηλιάς του Δήμου Πέτρας και απόφοιτοι μαθητές του Γυμνασίου Ρητίνης του Δήμου Πιερίων.
Θα μειωθεί το κόστος μεταφοράς των μαθητών γιατί οι μαθητές των Λυκείων των περιοχών αυτών μεταφέρονται στα Λύκεια της Κατερίνης από τον τόπο διαμονής που απέχει αρκετά.
Ως προς τη στέγαση του Γενικού Λυκείου του Δήμου Παραλίας έχει προταθεί η κατασκευή Λυκείου στο πενταετές Πρόγραμμα Σχολικής Στέγης. Μέχρι τότε για να λυθεί το πρόβλημα της στέγασης, θα πρέπει να γίνει μίσθωση του καταλλήλου κτιρίου.
Στα τρία προτεινόμενα Λύκεια θα φοιτούν 657 μαθητές όταν αναπτυχθούν όλες οι λυκειακές τάξεις με αποτέλεσμα να αποσυμφορηθούν τα Λύκεια της πόλης στα οποία φοιτούν οι μαθητές των Γυμνασίων αυτών.
ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΤΗΝ ΚΑΡΙΤΣΑ
Στο Δήμο Δίου λειτουργεί το Γυμνάσιο και το Λύκειο Κονταριώτισας τα οποία συστεγάζονται. Όπως επισημαίνεται στην έκθεση, υπάρχει οξύ πρόβλημα στέγασης των μαθητών διότι ο αριθμός τους στο Γυμνάσιο έχει αυξηθεί υπέρμετρα, έχει υπερβεί τους 330 και προβλέπεται να φτάσει τους 400.
Λειτουργούν 13 τμήματα με μέσο όρο 25 με 28 μαθητές ανά τμήμα. Σύμφωνα με τη νομοθεσία ένα Γυμνάσιο διαιρείται όταν ο αριθμός των μαθητών υπερβαίνει τους 250 μαθητές ή τα 9 τμήματα και προκαλείται πρόβλημα στέγασης.
Άρα προβλέπεται η ίδρυση νέου Γυμνασίου αφού ο αριθμός των μαθητών έχει υπερβεί κατά πολύ τους 250. Στο προτεινόμενο Γυμνάσιο Καρίτσας θα φοιτούν οι μαθητές από το Δίον την Καρίτσα και τη Βροντού, ενώ στο Γυμνάσιο Κονταριώτισας θα παραμείνουν οι μαθητές από τον Άγιο Σπυρίδωνα, Κονταριώτισα και Έφεσο. Με την ίδρυση του Γυμνασίου Καρίτσας θα απελευθερωθούν 6 αίθουσες διδασκαλίας από το γυμνάσιο Κονταριώτισας που θα χρησιμοποιηθούν για τη ανάπτυξη του λυκείου ο αριθμός επίσης προβλέπεται να αυξηθεί.
Ακόμη μειώνεται το κόστος μεταφοράς των μαθητών, ενώ μέχρι να κατασκευαστεί, λύση θα είναι η μίσθωση του κατάλληλου κτιρίου για τη στέγαση των μαθητών.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου