Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Φωτογραφίες της ντροπής


Η εικόνα έχει κάτι το δυσάρεστα οικείο. Οι φωτογραφίες με τα βασανιστήρια τα οποία υπέβαλαν Ιρακινούς κρατουμένους στις φυλακές του Άμπου Γκράιμπ οι Αμερικανοί στρατιώτες έρχονται στη μνήμη.
Η νεαρή κοπέλα, που χαμογελά ανέμελα έχοντας στο πλάι της Παλαιστίνιους κρατουμένους, προκαλεί, πέραν της θλίψης, τρόμο. Τρόμο γιατί τις φωτογραφίες δεν δημοσιοποίησε κάποια ειδησεογραφική σελίδα, αλλά ανέβασε στο Facebook η ίδια η Εντέν Αμπαργκίλ, με τον υπότιτλο “Ο στρατός, η καλύτερη περίοδος της ζωής μου”, χωρίς να της περνάει καν από το μυαλό ότι η ενέργειά της αυτή είναι εξόχως προσβλητική και ταπεινωτική για τους δεμένους ανθρώπους που χρησιμεύουν ως... ντεκόρ.
Οι φωτογραφίες αυτές, που έσπευσε να καταδικάσει ο ισραηλινός στρατός, αποτελούν επίσης απόδειξη του πόσο βαθιά έχει διαφθείρει τους Ισραηλινούς η κατοχή, από το 1967, παλαιστινιακών εδαφών. Η κατοχή αυτή, που έχει πλέον γίνει μπούμερανγκ για τους νικητές του Πολέμου των Έξι Ημερών, δεν συνιστά μόνο βασικό αγκάθι στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Παλαιστίνιους: έχει αλλοιώσει τον τρόπο σκέψης ενός έθνους που κάποτε επιδίωκε να είναι πρότυπο πολιτικής ηθικής...
Από την εφημερίδα Αυγή 18/8/2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου