Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Κοινωνικές συγκρούσεις φέρνει το “Μνημόνιο - 2” και νέα επιδρομή στην τσέπη μας

Με τα πρώτα μέτρα, που επέβαλε η τρόικα και αποδέχτηκαν ΠΑΣΟΚ - ΛΑΟΣ υπερψηφίζοντας στη Βουλή το Μνημόνιο, μειώθηκαν τα εισοδήματα των λαϊκών στρωμάτων της κοινωνίας μας, μειώθηκαν οι δαπάνες άρα μειώθηκαν και τα προβλεπόμενα δημόσια έσοδα. Έτσι τα καθαρά έσοδα του προϋπολογισμού αυξάνονται με εξαιρετικά αργό ρυθμό, 4,1% δηλαδή κατά πολύ βραδύτερα του στόχου για 13,7%.
Μετά από αυτή την εξέλιξη , η Κομισιόν εκτιμά ( επιβάλλει η σωστή λέξη ) ότι η Ελλάδα θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες της κατά επιπλέον 4 δισ. ευρώ το τρέχον έτος για να αντισταθμίσει τα χαμηλότερα των εκτιμήσεων έσοδα και τις αποκλίσεις στις δαπάνες εάν στοχεύει σε μείωση του ελλείμματος στο 8%.
Σε εφαρμογή της παραπάνω εκτίμησης έρχεται τώρα το μνημόνιο ΝΟ 2 με στόχο τους συνήθεις ύποπτους, εργαζόμενους και συνταξιούχους.
Μεταφορά του 30% των αγαθών που βρίσκονται στη μεσαία κλίμακα ΦΠΑ από το 11% (πρ.8%) στο 23 %, για την είσπραξη επί πλέον ενός δισεκατομμυρίου ευρώ από τον ΦΠΑ, κατάργηση δώρων και επιδομάτων στον ιδιωτικό Τομέα, κατάργηση ουσιαστικά των κλαδικών και Συλλογικών Συμβάσεων στον Ιδιωτικό Τομέα αφού θα υπερισχύσει η εργοστασιακή σύμβαση της Συλλογικής και Κλαδικής, παραπέρα μείωση των αποδοχών στο Δημόσιο με το ενιαίο μισθολόγιο, απολύσεις σε ΔΕΚΟ και δημοτικές επιχειρήσεις, μείωση συντάξεων και επικουρικών.
του Μαραγκού από το Έθνος
Μέτρα που θα μειώσουν τις δαπάνες, θα μειώσουν τα εισοδήματα ακόμα παραπέρα, θα βαθύνουν την ύφεση της οικονομίας, θα αυξήσουν την ανεργία και φυσικά θα μειώσουν και τα δημόσια έσοδα.
Με μια παρατήρηση. Η μείωση παραπέρα των δημοσίων εσόδων μήπως τελικά μετατρέπεται σε επιδιωκόμενο στόχο αφού θα είναι και η αφορμή για παραπέρα περικοπές μισθών και συντάξεων, για το γκρέμισμα του κοινωνικού κράτους, και για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας σε τιμή ευκαιρίας σε ξένους και ντόπιους κατσαπλιάδες;
Όμως τα νέα μέτρα του μνημονίου ν.2 αλλά και η εμφάνιση των αποτελεσμάτων της εφαρμογής του μνημονίου ν. 1 στην πραγματική οικονομία από τον φθινόπωρο, προοιωνίζουν ένα θερμό φθινόπωρο και έναν πιο θερμό χειμώνα σαν αποτέλεσμα των κοινωνικών συγκρούσεων που θα προκαλέσουν με αρχή φυσικά την επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου