Κυριακή 29 Αυγούστου 2010

Η Βουλή αιχμάλωτη των αρχηγών του δικοματισμού και της πρωθυπουργικής καμαρίλας


Με την επιλογή των 120 βουλευτών με λίστα και με δεδομένη την αρχηγική συγκρότηση των κομμάτων της Ν।Δ. και του ΠΑΣΟΚ, οι αρχηγοί τους και το περιβάλλον τους θα επιλέγουν, αυτοί και όχι οι πολίτες, αυτούς που θα τους εκπροσωπούν στη Βουλή. Έτσι άλλους θα ρίχνουν στην αρένα των μονοεδρικών και άλλοι ( οι αρεστοί ) θα εκλέγονται με την άνεση της λίστας, με πρώτο αποτέλεσμα οι υποψήφιοι βουλευτές αλλά και οι βουλευτές να προσεγγίζουν και να προσπαθούν να τάχουν καλά με τον αρχηγό και το περιβάλλον του μετατρεπόμενοι σε πειθήνια όργανά τους.


Παράλληλα η πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες, και το πλαφόν του 3% για την είσοδο στη βουλή εμποδίζει στην πράξη τόσο την ανάπτυξη κουλτούρας συνεργασίας όσο και την απεξάρτηση πολιτικών δυνάμεων από τον δικομματισμό.
Όσο για τη διαφάνεια και την καταπολέμηση του μαύρου χρήματος που επικαλούνται ας μην ξεχνάμε ότι τα εκατομμύρια της ΖΗΜΕΝΣ πήγαιναν στα ταμεία των δύο μεγάλων κομμάτων και τα δωράκια στους βουλευτές τους.
Άλλωστε μικρογραφία του τι θα γίνεται και πως θα επιλέγονται οι βουλευτές της λίστας από τα δυο μεγάλα κόμματα, αποτελούν οι διαδικασίες, η δυστοκία, τα καρφώματα και το παρασκήνιο για την επιλογή των υποψηφίων δημάρχων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ στην Πιερία.
Υπ’ ατμόν η κυβέρνηση για την αλλαγή του εκλογικού νόμου από το φθινόπωρο. Το θέμα θα ανοίξει πολιτικά από τον Σεπτέμβριο, καθώς ήδη το υπουργείο Εσωτερικών έχει δηλώσει πανέτοιμο ως προς την κατάρτιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Στο κείμενο που έχει “κλειδώσει”, η βασική αλλαγή είναι η θεσμοθέτηση της λίστας για τις 120 έδρες του Κοινοβουλίου και το σπάσιμο των περιφερειών σε μονοεδρικές (180 τον αριθμό) στους 52 νομούς της επικράτειας, όπου ο σταυρός θα διατηρηθεί.
Ο νέος εκλογικός νόμος είναι μια παραλλαγή του λεγόμενου γερμανικού μοντέλου προσαρμοσμένο στην ελληνική πραγματικότητα. Προσβλέπει σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις με αναλογικότητα 87% και πριμοδότηση του πρώτου κόμματος με 40 έδρες αντί 50, που ισχύουν στον παρόντα νόμο Παυλόπουλου. Αυτό μαζί με την ύπαρξη του πλαφόν τού 3% αποτελούν “αγκάθια” στη στήριξη του συγκεκριμένου νόμου από τα κόμματα της Αριστεράς που έχουν ως πάγιο αίτημα την απλή αναλογική και την άρση του αναχώματος του 3% για τα μικρά κόμματα.
ΟΙ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ
Δέκα είναι οι βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου που επεξεργάζεται το υπουργείο Εσωτερικών:
- Παραμένουν 300 οι βουλευτές και δεν μειώνεται σε 200 ο αριθμός τους.
-Οι εκλογικές περιφέρειες χωρίζονται σε μείζονες και μονοεδρικές. Στις μείζονες εκλογικές περιφέρειες θα εκλέγονται 120 βουλευτές με λίστα και δεν θα χρειάζεται σταυρός προτίμησης. Οι περιφέρειες αυτές συστήνονται στις 13 περιφέρειες του “Καλλικράτη”.
-Συστήνονται 180 μονοεδρικές περιφέρειες στους 52 νομούς της χώρας. Η κάθε μία από αυτές τις μονοεδρικές θα αντιστοιχεί σε 50.000 - 60.000 κατοίκους. Σε αυτές τις περιφέρειες θα ισχύει ο σταυρός προτίμησης.
- Ο πήχης της αυτοδυναμίας ορίζεται στο 40,2%.
-Παραμένει στο 3% το όριο για την είσοδο των κομμάτων στη Βουλή.
- Παραμένει η αναλογική εκπροσώπηση του 87% που υπήρχε στο “νόμο Σκανδαλίδη”, ενώ το πρώτο κόμμα παίρνει μπόνους 40 εδρών, αντί 50 έδρες που προβλέπει ο σημερινός “νόμος Παυλόπουλου”.
- Σπάνε οι περιφέρειες-μαμούθ σε Αττική, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
- Καταργείται ο θεσμός των βουλευτών Επικρατείας.
- Καταργούνται οι 42 έδρες της Β’ Αθηνών (η μεγαλύτερη εκλογική περιφέρεια) και δημιουργούνται 26 μονοεδρικές, οι οποίες θα καλύπτουν αναλογικά τους 35 δήμους του «Καλλικράτη» στην περιοχή.
- Ο αριθμός των μονοεδρικών που θα συσταθούν σε κάθε νομό θα είναι από 1 ως 5.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου