Παρασκευή 8 Ιανουαρίου 2010

ΔΑΠ: ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ ΠΡΩΤΟΕΤΕΙΣ



Δημοσιεύουμε παρακάτω οδηγίες της ΔΑΠ για την προσέγγιση των πρωτοετών που αφορούν μεν το 2008 αναφέρονται όμως σε πρακτικές που ισχύουν και σήμερα. Αποδεικνύουν ένα καλοστημένο μηχανισμό επηρεασμού των φοιτητών, με μόνο σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου. Είναι φανερές οι "αδυναμίες" της Γραμματείας των Πανεπιστημίων που διευκολύνουν τις παρατάξεις να ρίχνουν τα δίκτυα τους στους πρωτοετείς καλυπτόμενοι από τη μάσκα του ενδιαφέροντος τους για τους φοιτητές.
Αν συνδυάσουμε και τις κατά καιρούς επίσημες καταγγελίες για δωρεάν εκδρομές στους ψηφοφόρους, για διανομή των θεμάτων στις εξεταστικές, για παρεμβάσεις στους καθηγητές, για συνναλαγές στις εκλογές των καθηγητών και των οργάνων διοίκησης των Πανεπιστημίων, για την διαβλητή επιλογή φοιτητών για τα μεταπτυχιακά και άλλα πολλά, γίνεται φανερό ότι εξαρτώνται πολλά από τη δύναμη των φοιτητικών παρατάξεων δύναμη που αξιοποιούν κύρια τα δυο μεγάλα κόμματα. Δύναμη που την αξιοποιούν και τα φοιτητικά τους στελέχη προς ίδιον όφελος αλλά και για το άνοιγμα της πολιτικής τους καριέρας.

Οδηγίες για εγγραφές 2008
Οι εγγραφές αποτελούν την αρχή της χρονιάς και ένα πολύ σημαντικό μέρος αυτής, καθώς διαμορφώνουν κατά ένα μεγάλο ποσοστό το 1ο έτος το μέλλον δηλαδή της παράταξης τόσο από πλευράς κάλπης όσο και από πλευράς δυναμικής στελεχών. Πρέπει λοιπόν να είμαστε απόλυτα έτοιμοι εκμεταλλευόμενοι τα δύο δυνατά σημαία της παράταξής μας την μαζικότητα και την πειθαρχία μας. Για ν α πετύχουμε όμως αυτό που θέλουμε δηλαδή τις απόλυτα επιτυχείς εγγραφές πρέπει να διασφαλίσουμε τόσο το στόχο της εγγραφής πολύ μεγάλου αριθμού πρωτοετών ώστε να μην τους γνωρίζουν οι άλλες παρατάξεις για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα όσο και τη ποιοτική αντιμετώπιση αυτών που έχουμε γράψει.
Πριν την έναρξη των εγγραφών
- Ραντεβού στα τραπεζάκια μας τουλάχιστον μια ώρα πριν ώστε να είναι όλα έτοιμα και να είμαστε έτοιμοι όταν έρθουν τα παιδιά.
- Καθαρίζουμε τα τραπεζάκια μας και τα γεμίζουμε με τα υλικά μας καθώς τα τραπεζάκια αποτελούν την εικόνα μας.
- Πίνουμε το καφέ μας πριν ξεκινήσουν οι εγγραφές και μιλάμε με τα στελέχη μας ώστε να νιώσουν άνετα.
- Παίρνουμε τις θέσεις μας μισή ώρα πριν την επίσημη έναρξη των εγγραφών καθώς εκείνη την ώρα αρχίζουν να φθάνουν οι περισσότεροι.
Με την έναρξη των εγγραφών
- Είμαστε 2 ώρες που διαρκούν οι εγγραφές συγκεντρωμένοι και δεν κάνουμε πλάκα μεταξύ μας.
- Όταν βρούμε κάποιον εγγραφόμενο και το πηγαίνουμε προ το μέρος μας τον γνωρίζουμε και σε άλλους δαπίτες χωρίς να ξεχνάμε ότι ήρθε για εγγραφή και αυτό που τον ενδιαφέρει είναι να τελειώσει η εγγραφή του.
- Κατά την εγγραφή του προτείνουμε να συμπληρώσουμε τα δικαιολογητικά του.
- Κατά τη συμπλήρωση τον πιάνουμε κουβέντα για γενικά θέματα που σχετίζονται με το πανεπιστήμιο τη πόλη και προσπαθούμε να του λύσουμε τις απορίες του και να το κάνουμε να νιώσει άνετα και να μας εμπιστευτεί ( το πιο βασικό)
- Δεν ξεχνάμε τους γονείς που μπορεί να είναι μαζί.
- Βλέπουμε το ονοματεπώνυμο και προσπαθούμε να το θυμηθούμε όπως επίσης και από πια πόλη είναι
- Δεν μιλάμε ποτέ για πολιτικά παρά μόνο αν μιλήσει ο εγγραφόμενος.
- Σε περίπτωση που μας ανοίξει κουβέντα και δεν δείξει κάποια φανερή τοποθέτηση προς το χώρο μας του εξηγούμε ότι όλο αυτό δεν έχει καμιά σχέση με εγγραφή σε παράταξη και ότι εμείς είμαστε μια ανεξάρτητη φοιτητική παράταξη που έχει ως στόχο το φοιτητή και τη βελτίωση των συνθηκών του πανεπιστημίου για αυτό και είμαστε παρόντες για να καλύψουμε τα μεγάλα κενά της γραμματείας.
- Ακόμη και τελείως αντίθετος να είναι ο άλλος εμείς συνεχίζουμε την εγγραφή κανονικά και χωρίς να δείξουμε κάποια αντίθεση ούτε να το ξεχάσουμε στη πορεία (δεν είναι λίγες φορές που παιδιά που πρόσκεινται στο πασοκ και σε άλλες παρατάξεις έγιναν στελέχη μας).
- Χρησιμοποιούμε πάντα ως πρόσχημα την απλή δικαιολογία « σε λίγες μέρες θα βγει το πρόγραμμα των μαθημάτων και άλλα σημαντικά στοιχεία, θες να μου δώσει το κινητό σου για να σε ενημερώσω;»
- Σε περίπτωση που ο άλλος μας δώσει το δικαίωμα το καλούμε να έρθει μαζί μας για καφέ αμέσως μετά τις εγγραφές.
- Σε περίπτωση που μας ρωτήσει για την παράταξή μας και εκφράσει ενδιαφέρον για να ασχοληθεί του γνωρίζουμε αμέσως τον υπεύθυνο μας δείχνοντας στον εγγραφόμενο σεβασμό που πρέπει να τον έχουν από την πρώτη στιγμή (εναλλακτικά σε κάποιον άλλον μεγαλύτερο από το σ.σ).
- Γενικά δείχνουμε στους εγγραφόμενους πως είμαστε μια ωραία παρέα και έχουμε ένα πολύ ωραίο κλίμα.
Μετά το τέλος των εγγραφών
- Δεν αφήνουμε τελείως το τραπεζάκι πριν τις 13:00 ( εφόσον οι εγγραφές ξεκινάνε στις 9 π.μ.)γιατί μέχρι εκείνη την ώρα έρχονται πολλοί γι ανά δουν το χώρο και να ρωτήσουν διάφορες πληροφορίες.
- Δεν φεύγουμε από τη σχολή πριν δώσουμε στον υπεύθυνο μας όλα τα στοιχεία για αυτούς που εγγράψαμε.
- Κατά προτίμηση πηγαίνουμε όλοι μαζί για καφέ και προσπαθούμε να πάρουμε μαζί μας και τους πρωτοετείς.
Γενικά
- Εκμεταλλευόμαστε το μεγάλο πλεονέκτημά μας σε σχέση με την ΠΑΣΠ δηλαδή συνεργαζόμαστε πολύ καλά μεταξύ μας. Συγκεκριμένα. Στα μέρη που είμαστε γνωριζόμαστε με τους δαπίτες των άλλων σχολών και αλλάζουμε τηλέφωνα ώστε να μπορούμε ανά πάσα στιγμή να στείλουμε πρωτοετείς ο ένας στον άλλον.
- Σε περίπτωση φασαρίας δεν κάνουν ότι θέλει ο καθένας αλλά ενημερώνουμε αμέσως τον υπεύθυνο μας που με τη σειρά του κάνει τις κατάλληλες κινήσεις.
- Σε περίπτωση που υπάρχει φασαρία μπροστά σε πρωτοετείς εμείς φερόμαστε αρκετά έξυπνα ώστε να εκθέσουμε τον άλλον και να φανούμε τα «καλά παιδιά« που θέλουμε να βοηθήσουμε.
- Προσέχουμε την εμφάνισή μας και την γενικότερη παρουσία μας σε όλα τα επίπεδα καθώς εμείς είμαστε η ΔΑΠ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ και αποτελούμε την εικόνα της.
Εγγραφές έναρξη μαθημάτων
Όσο σημαντική είναι η περίοδος των εγγραφών ακόμα πιο σημαντική είναι η περίοδος μέχρι την έναρξη των μαθημάτων καθώς εκείνη τη περίοδο είμαστε ένας από τους λίγους ανθρώπους που γνωρίζει ο πρωτοετής στη σχολή και ο πρωτοετής διαμορφώνει την άποψή του για μας. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ λοιπόν να κάνουμε τουλάχιστον κάποιες συγκεκριμένες επαφές με τους εγγραφόμενους μας τόσο σε προσωπικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο οργάνωσης.
- Θα πρέπει να ενημερώσουμε το πρωτοετή για ότι έχει σχέση με τα μαθήματα και τη σχολή ( άλλωστε αυτός είναι ο λόγος που πήραμε το κινητό του)
- Αν γίνεται να υπάρχει μια επαφή με όλους σε προσωπικό επίπεδο και σε επίπεδο παρέας ( καφές, σχολή φαγητό)
- Θα ήταν καλό πριν να αρχίσουν τα μαθήματα αλλά και τις πρώτες μέρες αυτών να γίνουν κάποιες συγκεντρώσεις με πολλούς πρωτοετείς και τα στελέχη μας σε φιλικό κλίμα ( φαγητό όλοι μαζί)
Καλή αρχή και
Καλή δύναμη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου