Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Κι όμως. Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης επιβαρύνει το περιβάλλον



Παρά τα περί αντιθέτου από τη Νομαρχία Πιερίας

Ζητήσαμε και μας δόθηκε από τη Νομαρχία τόσο η αυτοψία που διενήργησε η αρμόδια Δ/νση στο
ΧΥΤΑ Κατερίνης όσο και η έκθεση εξέτασης των δείγματος από τα στραγγίσματα του ΧΥΤΑ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι ενώ η επίσκεψή μας στο ΧΥΤΑ Κατερίνης έγινε στις 10 / 2 / 09 οπότε υποβλήθηκε η σχετική αναφορά στη Δ/νση Περιβάλλοντος στης Νομαρχίας και δόθηκαν οι σχετικές φωτογραφίες, εν τούτοις η αυτοψία και ο έλεγχος των δειγμάτων έγινε δύο βδομάδες μετά στις 23/2/09.
Από την αυτοψία διαπιστώθηκαν εκτεταμένες απορρίψεις σκουπιδιών πάνω από το στεγανοποιημένο χώρο του ΧΥΤΑ, δεν διαπιστώθηκε διαρροή ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων στα παρακείμενα
χωράφια, ενώ στην δειγματοληψία από την έξοδο εγκατάστασης επεξεργασίας στραγγισμάτων διαπιστώθηκαν αυξημένες τιμές Ph (10,0) και αμμωνίας NH4 (65mg/I) καθώς και δυσάρεστη οσμή, σε αντίθεση με τα οριζόμενα στην απόφαση περιβαλλοντικών όρων.
Από την αυτοψία φαίνεται μια προσπάθεια να υποβαθμιστεί το γεγονός ότι η απορρίψεις σκουπιδιών πάνω από το φάτνωμα είναι παράνομες και ακυρώνουν τη σωστή λειτουργία του ίδιου του ΧΥΤΑ.
Ακόμα επιμένουν ότι δεν διαπιστώθηκε διαρροή στα παρακείμενα χωράφια παρά τις φωτογραφίες μας αλλά και την κάμερα του τηλεοπτικού μας καναλιού πριν και μετά την αυτοψία στις 10 και στις 24 / 2 / 09 που επιβεβαιώνουν την παραπάνω διαρροή. Είναι χαρακτηριστικό ότι δεν εξέτασαν τα παρακείμενα χωράφια αφού δεν διαπίστωσαν την κατολίσθηση χωραφιού 10 στρ. ακριβώς κάτω από ο ΧΥΤΑ, χωράφι το οποίο διαρρέεται από τα στραγγίσματα και γλίστρησε σε παρακείμενο ρέμα.



Το δείγμα πάρθηκε καθυστερημένα, από την έξοδο και όχι από τα χωράφια ( όπου πιθανά να υπάρχει διαρροή ανεπεξέργαστων στραγγισμάτων), το χρώμα του δείγματος αναφέρεται ως διαυγές, άχρωμο ενώ στις φωτογραφίες μας είναι κατάμαυρο, παράλληλα δεν ελέγχθηκε και το ίζημα όσον αφορά την ύπαρξη βαρέων μετάλλων και άλλων επικίνδυνων στοιχείων.



Ως εκ τούτου οι αυτοψίες και ο δειγματοληπτικός έλεγχος δεν είναι αξιόπιστες και προσπαθούν να υποβαθμίσουν το θέμα αν και τα ευρήματα, ακόμα και έτσι όπως έγινε ο έλεγχος, είναι σημαντικά και στοιχειοθετούν την παράνομη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Όσον αφορά την δημοσιευθείσα απάντηση από την Δ/νση Περιβάλλοντος της Νομαρχίας, ότι ο ΧΥΤΑ έχει άδεια λειτουργίας μέχρι και τις 15 /10/2009 υπονοεί η απάντηση ότι μπορεί να λειτουργεί ο ΧΥΤΑ ακόμα και όταν έχει γεμίσει το φάτνωμα με σκουπίδια, επειδή απλά προβλέπεται από την απόφαση του Νομάρχη;! Τους διαφεύγει το γεγονός ότι η ίδια η απόφαση προϋποθέτει υγειονομική ταφή ( που δεν γίνεται σύμφωνα και με την αυτοψία), προϋποθέτει επιτρεπτά όρια υγρών αποβλήτων ( που δεν τηρούνται σύμφωνα με τις μετρήσεις τους), προβλέπει συστήματα μετρήσεων και ελέγχου ( ποιότητα επιφανειακών και υπογείων υδάτων, καθιζήσεις, παραμορφώσεις (που δεν γίνονται) , όταν ακόμα η ίδια η απόφαση προβλέπει διάρκεια ζωής 7, 5 χρόνια και ο ΧΥΤΑ άρχισε να λειτουργεί το καλοκαίρι του 2001 άρα η λήξη κατά την απόφαση είναι 0 10/2008;
Περιμέναμε από τη Νομαρχία να αναλάβει τις ευθύνες της όσον αφορά την προστασία του περιβάλλοντος από την μη νόμιμη λειτουργία του ΧΥΤΑ.
Περιμέναμε από τον Δήμο Κορινού και τα Τ.Σ. του Δ.Δ. Ν. Τραπεζούντας και του Κ. Αγιάννη να παρέμβουν δυναμικά αξιώνοντας την εφαρμογή του νόμου και την Προστασία του Περιβάλλοντος.
Περιμέναμε από το Οικολογικό Κίνημα να συνδράμει σε αυτή την κατεύθυνση ασχέτως του γεγονότος ότι ο ΧΥΤΑ εξυπηρετεί πολλούς και επιβαρύνει φαινομενικά λίγους.
Δυστυχώς οι ελεγκτικοί μηχανισμοί αποδεικνύονται ανεπαρκείς και λίγοι, δρώντες με πολιτικά κριτήρια και κριτήρια σκοπιμότητας.
Κι όμως.
Ο ΧΥΤΑ Κατερίνης επιβαρύνει το περιβάλλον.


ο “διαυγές άχρωμο” νερό από τα στραγγίσματα που δεν είδε η αυτοψία της Νομαρχίας στα παρακείμενα χωράφια. φωτ. 24/2/09



η καταλίσθηση του χωραφιού που δεν είδε η αυτοψία της Νομαρχίας. φωτ. 10 / 2 /09 σημ. οι φωτογραφίες είχαν σταλεί στην Νομαρχία στις 12/2/09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου