Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Να σώσουμε τον Όλυμπο

Στρατός- Μοναστήρι , κτηνοτρόφοιΤσακώνονται σε ξένο αχυρώνα
Με παράνομη εκχέρσωση 1.500 στρ. επεκτείνεται το πεδίο βολής Λιτόχωρου σύμφωνα με όσα κατέθεσαν οι αντίδικοι στο Ειρηνοδικείο Κατερίνης το οποίο εκδίκαζε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της Ιεράς Μονής Αγ. Διονυσίου και κτηνοτρόφων του Λιτόχωρου κατά του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τις αποζημιώσεις στην επέκταση του νέου πεδίου βολής στον Όλυμπο.
Από μεριάς του Ελληνικού Δημοσίου υποστηρίχτηκε η νομιμότητα της απαλλοτρίωσης και της επίταξης, αποδέχθηκε ότι έχουν γίνει στρατιωτικές εγκαταστάσεις για την θερινή εκπαίδευση των 800 ανδρών και γυναικών της Σχολής Ευελπιδων και ότι έχουν γίνει πρόχειρες και λυόμενες αποθήκες για την εγκατάσταση στρατιωτικού υλικού. Αρνήθηκε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των αντιδίκων και υποστήριξε ότι οι εγκαταστάσεις έγιναν για έκτακτες στρατιωτικές σοβαρές ανάγκες ( επιθετικά ελικόπτερα, νέα οπλικά συστήματα κλπ ).
Εκ μέρους της Μονής κατατέθηκε ότι τα δικαιώματά της επί της εκτάσης είναι απαράγραπτα , ότι η κατάληψη είναι παράνομη και ότι για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις δεν εκδόθηκε άδεια από την πολεοδομία του Νομού μας , ούτε πράξη χαρακτηρισμού από τη Διεύθυνση Δασών Πιερίας.
Επίσης κατέθεσε ότι ο Όλυμπος είναι ιστορικό μνημείο, προστατεύεται από την Ουνέσκο , ότι έχει υποστεί ανεπανόρθωτη ζημιά από το περιβάλλον και ότι αλλοιώθηκε η φύση της περιοχής. Κλείνοντας την κατάθεσή του υποστήριξε πως η περιοχή έχει μοναδική οικολογική και πολιτιστική αξία και ότι από την επέκταση του πεδίου βολής θίγεται το πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον και εμποδίζεται η ελευθερία άσκησης της θρησκευτικής λατρείας , και της ελευθερίας της θρησκευτικής συνείδησης .
Ο εκπρόσωπός τους κ. Τρ. Καραμήτρος υποστήριξε ότι οι κτηνοτρόφοι είναι υπέρ της παρουσίας και της παραμονής των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και της Σχολής Ευελπίδων στην περιοχή, όμως επιθυμούν να ληφθεί μέριμνα για την προστασία των κατοίκων της περιοχής και της μη χρησιμοποίησης οπλικών συστημάτων που φέρουν στην γόμωσή τους απεμπλουτισμένο ουράνιο που χρησιμοποιείται για την διάτρηση της θωράκισης των τανκς.
Όλοι τους χρησιμοποιούν κάθε επιχείρημα όχι για τη σωτηρία, την προστασία και την ανάδειξη του Ολύμπου αλλά για να κερδίσουν δικαιώματα σε αυτόν.
Οι υπόλοιποι ψηφίζουμε για να έχουν αυτοί δικαιώματα σε ένα από τα 7 παγκόσμια μνημεία της Φύσης. Κρίμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου