Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΦΥΛΛΟ 5 / 2009 ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ14/4/08

ΘΕΜΑΤΑ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ
1. Γνωμοδότηση
σχετική με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις δραστηριότητα «εμπορίας καινούργιων και σημείο δευτερογενούς αποθήκευσης συσσωρευτώ (μολύβδου οξέος) με γεώτρηση» της εταιρείας Π. Κωνσταντινίδης και ΣΙΑ Ο.Ε.
Το θέμα αναβλήθηκε γιατί δεν υπήρχε σχετική πρόταση του Τοπικού Συμβουλίου του Κ. Αγιάννη ( χώρος εγκατάστασης της επιχείρησης) αφού δεν του είχε δοθεί η μελέτη προκειμένου να γνωμοδοτήσει.
2. Έγκριση της αριθμ. 66/2009 μελέτης του έργου «Καθαρισμός ακτών» Δ. Δ. Κορινού. Καθορισμός τρόπου εκτέλεσης.
Το σύνολο της δαπάνης ανέρχεται στις 21.800 ευρώ υπερδιπλάσιο της δαπάνης των προηγουμένων ετών. Σύμφωνα με τον δήμαρχο το χρονικό διάστημα του καθαρισμού παραμένει το ίδιο περιλαμβάνεται όμως στις εργασίες καθαρισμού η αποψίλωση, το μάζεμα σκουπιδιών και άλλες συμπληρωματικές εργασίες σε όλη τη ζώνη μεταξύ ακτής και παραλιακού δρόμου.
Ο κ. Μιχαλόπουλος θεώρησε υπερβολική την αύξηση που φθάνει το 120% τη στιγμή μάλιστα που στα θέματα είναι και η σύναψη δανείου. Στην απάντησή του ο κ. δήμαρχος ανέφερε ότι ακόμα και αν πετύχει χαμηλή έκπτωση η δημοπρασία αξίζει την αύξηση αφού θα εξυπηρετηθεί έτσι ο τουρισμός ενώ μίλησε για προχειρότητα και τσαπατσουλιά από την προηγούμενη αρχή.
Στη τοποθέτησή του ο κ. Οφείδης ζήτησε την καταψήφιση της αύξησης και αντέτεινε στο δήμαρχο ότι τις δύο προηγούμενες χρονιές με τα μισά λεφτά ο ίδιος ο δήμαρχος διαβεβαίωνε ότι οι ακτές ήταν πολύ καθαρές σημειώνοντας και ο ίδιος ότι πρέπει να σκεφθούν και το επόμενο θέμα που αφορά τη λήψη δανείου από τον Δήμο.
Μειοψήφησαν οι Μιχαλόπουλος, Γκουνταμάνης, Οφείδης και Αραβίδης .
3. Έγκριση πρώτου συγκριτικού πίνακα του έργου «Ναυαγοσωστική κάλυψη των ακτών του Δήμου Κορινού. Έγκριση παράτασης του χρόνου σύμβασης.
Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία η παράταση και για τη φετινή καλοκαιρινή σαιζόν ( Ιούνιος Ιούλιος Αύγουστος) με το ίδιο αντίτιμο (25.500 ευρώ κατ΄ έτος). Διατυπώθηκαν σοβαρές ενστάσεις από δημοτικούς συμβούλους της αντιπολίτευσης επειδή όπως ισχυρίστηκαν την περσινή σαιζόν δεν υπήρχε ο απαιτούμενος και προβλεπόμενος εξοπλισμός από τους ναυαγοσώστες όπως “Γουρούνες”, βάρκες, Τζετ σκι κλπ. ενώ ζήτησαν από τον δήμαρχο να γίνονται ουσιαστικοί έλεγχοι για την τήρηση των όρων της σύμβασης.
Απαντώντας ο δήμαρχος δήλωσε ότι σε όλους τους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε η τήρηση των όρων της σύμβασης κάλεσε δε τον κ. Οφείδη να κάνει και εκεί καταγγελία όπως κάνει και αλλού!!
Ο κ. Οφείδης υπενθύμισε στον κ. δήμαρχο ότι αυτός οφείλει να ελέγχει την τήρηση των όρων της σύμβασης και κοινή είναι η διαπίστωση των συμβούλων ότι αυτοί δεν τηρούνται. Ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία. Όχι από τους Οφείδη, Αραβίδη, Γκουνταμάνη, Μιχαλόπουλο, Παπαδόπουλο, ενώ παρών ψήφισε ο κ. Μπαρές.
4. Χορήγηση ειδών διαβίωσης σε οικονομικά αδύνατους κατοίκους του Δήμου μας.
Αποφασίστηκε η διάθεση του ποσού των 2.000 (δύο χιλιάδων ) ευρώ από τα οποία 700 για αγορά κρέατος και 1.300 για λοιπά τρόφιμα για τις άπορες οικογένειες του Δήμου μας.
5. Έγκριση προϋπολογισμού σχολικής επιτροπής Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου Σεβαστής. Το ύψος του προϋπολογισμού ανέρχεται στις 18.550 ευρώ από τα οποία οι 6.500 ευρώ αφορούν μεταφορά του υπολοίπου της περσινής χρήσης.
6. Έγκριση της αριθμ. 17/2009 απόφασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ (Τροποποίηση τέλους σύνδεσης με το αποχετευτικό δίκτυο).
Αύξηση τέλους σύνδεσης αποχέτευσης
600 ευρώ το 2010
Στην εισήγησή του ο δήμαρχος αναφέρθηκε στις αρχικές αποφάσεις της ΔΕΥΑΚ όπου το τέλος σύνδεσης στην αρχή ήταν 650 ευρώ και μειώθηκε μετά από τις αντιδρ΄σεις των δημοτών σε 400 ευρώ και εξόφληση σε τρεις δόσεις μέχρι τον 12 / 06. Στη συνέχεια με απόφαση της Δημοτικής Αρχής του κ. Αβραμίδη δόθηκε παράταση εξόφλησης μέχρι τον 12 /07 και σιωπηρά μέχρι τον 12/ 08 και συνεχίζει η παράταση μέχρι σήμερα. Με την νέα απόφαση ορίζεται για όσους δεν συνδέθηκαν το ποσό των 400 ευρώ με τον ΦΠΑ ως 30/6/09, μέχρι 31/12/09 το ποσό γίνεται 500 ευρώ και 600 ευρώ για εξόφληση μέχρι 31/12/2010.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο δήμαρχος χωρίς να παραθέσει αναλυτικά στοιχεία ανέφερε ότι παραμένουν αρκετοί που δεν έχουν συνδεθεί με το αποχετευτικό δίκτυο ενώ μερικοί έχουν συνδεθεί και δεν πληρώνουν την σύνδεση.
Από την μεριά του ο κ. Βουνίσιος υπενθύμισε ότι ο ίδιος ήταν αντίθετος και με το τέλος των 400 ευρώ ενώ τόσο από τον κ. Αραβίδη αλλά και τον κ. Οφείδη διατυπώθηκε η άποψη ότι η ΔΕΥΑΚ αδυνατεί να εισπράξει τα χρήματα και γι αυτό ακριβαίνει τα τέλη.
Αναρωτήθηκαν δε πως η ΔΕΥΑΚ θα εισπράξει τα ακριβότερα τέλη αφού δεν μπορεί να εισπράξει τώρα που είναι φτηνά μεσούσης μάλιστα της οικονομικής κρίσης, και γιατί δεν βρίσκουν άλλους τρόπους είσπραξης όπως την βεβαίωσή τους στο Δημόσιο Ταμείο.
Δυστυχώς δεν ζητήθηκαν και φυσικά δεν ειπώθηκαν όλα τα στοιχεία για την οικονομική κατάσταση της ΔΕΥΑΚ. Πόσοι δεν έχουν συνδεθεί ακόμα, πόσοι συνδέθηκαν και δεν πλήρωσαν, ποιες είναι οι οφειλές από την κατανάλωση του νερού, ποιο είναι το χρέος της επιχείρησης.
Θυμίζουμε τις μεγάλες αυξήσεις που είχε αποφασίσει η ΔΕΥΑΚ και τελικά μετά ωρίμου σκέψεως τις πήραν πίσω. Ήδη εισπράττουν το 80% της κατανάλωσης για την αποχέτευση, δώρισε το JCB του ο Δήμος στην ΔΕΥΑΚ, γίνεται μια προσπάθεια να εισπραχθεί το τέλος σύμβασης. Από την άλλη υπάρχουν διαμαρτυρίες από κατοίκους που πληρώνουν το τέλος αποχέτευσης χωρίς να έχουν αποχέτευση, υπάρχουν οι μη συνδεδεμένοι ενώ η σύνδεση με το αποχετευτικό δίκτυο είναι υποχρεωτική από το νόμο, υπάρχει η λειτουργία του βιολογικού και η συντήρηση του δικτύου όπου υπάρχουν εύλογα ερωτηματικά, υπάρχει η ανάγκη κατασκευής και νέων δεξαμενών για να αυξηθεί η χωριτικότητα του δικτύου λόγω των προβλημάτων με το νερό της Μόρνας ( ουσιαστικά το φράγμα δεν θα δέχεται νερό το καλοκαίρι), η ποιότητα νερού στον Κ. Αγιάννη και την Ν. Τραπεζούντα, η αλλαγή δικτύου στον Κορινό. Αλήθεια αφού άνοιξε το ΕΣΠΑ για έργα ύδρευσης γιατί δεν υποβάλλονται οι μελέτες προς έγκριση, μέσω Νομαρχίας φυσικά που έχει πιστοποιηθεί; Δυστυχώς αυτά δεν συζητήθηκαν, δεν κουβεντιάζονται γενικότερα, τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο
Το θέμα εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Όχι ψήφισαν οι Οφείδης Αραβίδης, Γκουνταμάνης, Μιχαλόπουλος, Βουνίσιος και Μπαρές.
7. Έγκριση Διοικητικής αποβολής.
Αφορά κατάληψη μέρους δρόμου καθέτου στην ΠΕΟ στο Δ. Δ. Κ. Αγιάννη. Σύμφωνα με το τοπογραφικό ιδιώτη μελετητή που όρισε ο Δήμος ο ιδιώτης καταλαμβάνει μέρος δρόμου ξεκινώντας από το μηδέν και φθάνοντας στα 1,35 σε δρόμο πλάτους μόλις 2,5 μ. με σύνολο επιφάνειας κατάληψης τα 62,5 μ. κάνοντας προβληματική την διέλευση από το δρόμο. Κατά την διαδικασία της διοικητικής αποβολής μετά την διοικητική αποβολή μπορεί ο ιδιώτης να κάνει ανακοπή και το δικαστήριο να ορίσει πραγματόμονα για να αποφασίσει οριστικά.
Η απόφαση της διοικητικής αποβολής πάρθηκε κατά πλειοψηφία αφού σύμβουλοι της αντιπολίτευσης εξέφρασαν επιφυλάξεις επειδή το τοπογραφικό ήταν από ιδιώτη ή ζήτησαν αναβολή του θέματος για να προσκομίσει και ιδιώτης τα δικά του στοιχεία υποεκτιμώντας το γεγονός ότι υπάρχει κατάληψη δημόσιου δρόμου, ότι είχαν προηγηθεί πολύμηνες διαβουλεύσεις και στο κάτω κάτω η διοικητική αποβολή θα ήταν το έναυσμα για να δοθεί οριστική δικαστική λύση στη διένεξη.
8. Έγκριση έκθεσης της επιτροπής του άρθρου 186 παρ. του Ν. 3463/06. ( Αγορά κτήματος για χρήση νεκροταφείου). Εγκρίθηκε ομόφωνα η πρόταση της αρμόδιας επιτροπής για αγορά με 2,44 ευρώ το τ.μ. και σύνολο 31.717 ευρώ για όλη όλη έκταση.
9.Σύναψη δανείου.
Η πρόταση του δημάρχου ήταν να παρθεί δάνειο από το Παρακαταθηκών και δανείων ύψους 387.789,00 με επιτόκιο σταθερό 5,9 %, για 15 χρόνια και ετήσια δόση 39.664,00 ευρώ.
Η πρόταση της αντιπολίτευσης ήταν να παρθεί δάνειο ύψους 229.000 ευρώ για τις οφειλές σε προμηθευτές των ετών 2006 και 2007, να εξοφληθεί το δάνειο της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης Κορινού και να μην περιλαμβάνει τις επιχορηγήσεις των Συλλόγων και Σωματείων, ούτε τις οφειλές του 2008 και 2009 που ουσιαστικά δεν ήταν ληξιπρόθεσμες. Από μέρους της πλειοψηφίας έκαναν λόγο για οφειλές που παρέλαβαν από την προηγούμενη αρχή από δε την αντιπολίτευση έγινε λόγος για υπερβολικές δαπάνες και σπατάλες από την νυν δημοτική αρχή που διόγκωσαν το χρέος αναφερόμενοι μεταξύ άλλων στην αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου 45.000 ευρώ από τον δήμαρχο, τον υπερδιπλασιασμό των δαπανών για καθαρισμό των ακτών και για ναυαγοσώστες για τις υψηλές τιμές κάλυψης των εκδηλώσεων με ήχο κλπ.
Κατά την ψηφοφορία η πρόταση του δημάρχου δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία του συνόλου των συμβούλων και απορρίφθηκε.
10.Ψήφιση πιστώσεων – Αναμόρφωση ισχύοντος προϋπολογισμού.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου