Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

Ξεκίνησε πρόγραμμα ανακύκλωσης

Να ολοκληρωθεί.
Με διαλογή στη πηγή, στο κάθε νοικοκυριό.
Σε πλήρη εφαρμογή τέθηκε και στον δήμο μας το πρόγραμμα ανακύκλωσης των υλικών συσκευασίας (χαρτί, γυαλί, μέταλλο και πλαστικό).
Τον προηγούμενο μήνα, τοποθετήθηκαν αναλογικά σε όλα το δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Κορινού οι ειδικοί μπλε κάδοι ανακύκλωσης και διανεμήθηκαν σε κάθε νοικοκυριό ειδικοί σάκοι στους οποίους συγκεντρώνονται τα ανακυκλώσιμα υλικά, καθώς και ενημερωτικό φυλλάδιο για τον τρόπο λειτουργίας του προγράμματος, ενώ ειδικό απορριμματοφόρο, μια φορά την εβδομάδα, πραγματοποιεί την αποκομιδή των ανακυκλώσιμων υλικών, τα οποία και μεταφέρονται στους ειδικούς χώρους διαλογής της Ελληνικής Εταιρίας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης για την κατάλληλη επεξεργασία.
«Ξεκινήσαμε μια φιλόδοξη προσπάθεια για να αποκτήσουμε ένα σύστημα διαχείρισης απορριμμάτων που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον και συμβάλει σημαντικά στην εξοικονόμηση ενέργειας», δήλωσε ο δήμαρχος Νίκος Αβραμίδης, διαβεβαιώνοντας ότι η προστασία του περιβάλλοντος και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του Κορινού αποτελεί βασική προτεραιότητα για τη δημοτική αρχή. «Η καθιέρωση του προγράμματος Ανακύκλωσης ήταν προεκλογική δέσμευση του συνδυασμού μας και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που καταφέραμε να την πραγματοποιήσουμε», τόνισε, ευχαριστώντας θερμά όλους τους δημότες του για τη μεγάλη τους ανταπόκριση σε αυτήν τη «σημαντική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος».
Ανέφερε τέλος πως η Αντιδημαρχία καθαριότητας, καθώς και οι εργαζόμενοι όλων των αρμοδίων υπηρεσιών του δήμου, θα βρίσκονται στη διάθεση όλων των δημοτών, για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του προγράμματος.
Χρήσιμες οδηγίες μας :
- Στους μπλε κάδους εναποτίθεται κάθε είδος ανακυκλώσιμου υλικού που αφορά χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο, λευκοσίδηρος και συσκευασίες τετραπάκ.
-Τα ανακυκλώσιμα υλικά απορρίπτονται χύμα στους μπλε κάδους χωρίς να είναι σε σακούλες, ενώ τα υλικά συσκευασίας πχ. χαρτοκιβώτια πρέπει να είναι συμπιεσμένα ώστε να μην καταλαμβάνουν πολύ χώρο. Οι κάδοι αυτοί προορίζονται μόνο για ανακυκλώσιμα υλικά και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να απορρίπτονται σε αυτούς κοινά απορρίμματα.
-Οι κάδοι αδειάζουν στα ειδικά οχήματα και τα υλικά οδηγούνται στο Ιδιωτικό Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών όπου διαχωρίζονται και προωθούνται προς ανακύκλωση, ενώ τα υπολείμματα οδηγούνται από εκεί στο ΧΥΤΑ του Δήμου Κατερίνης.
Η ιδιωτική εταιρεία περισυλλογής και ανακύκλωσης ανακυκλώσιμων υλικών ανήκει στον Οσιπίδη Δημήτριο (τηλ. 6948627621) και βρίσκεται στον Σβορώνο.
-Στη μονάδα γίνεται η διαλογή των οικιακών απορριμμάτων από σίδερο (κονσέρβες), αλουμίνιο (αναψυκτικά),χαρτί (συσκευασιών, χαρτόκουτα, περιοδικά εφημερίδες και πλαστικό (μπουκάλια, κεσεδάκια, απορρυπαντικά),τετραπακ, γυαλί.
- Επιπλέον ο κάθε ιδιώτης μπορεί να μεταφέρει στη μονάδα τους οποιαδήποτε απόβλητα ειδών ηλεκτρικού ηλεκτρονικού εξοπλισμού
-Τα λερωμένα απορρίμματα δεν βγαίνουν από τη διαδικασία ανακύκλωσης απλά αποτελούν αντιαισθητικό πρόβλημα
-Στον ΧΥΤΑ μεταφέρονται από τη μονάδα τους μονό μικρά αντικείμενα από οποιοδήποτε υλικό γιατί δεν μπορεί να πιαστεί με το χέρι (κομμάτια γυαλιού, μικρά χαρτάκια) και ελάχιστα οργανικά.
Να σημειώσουμε όμως ότι μόνο το 30% των περισυλλεγμένων υλικών ανακυκλώνεται ενώ το υπόλοιπο 70% καταλήγει πάλι στον ΧΥΤΑ.
Επί τέλους, ας γίνει διαλογή στη πηγή
Από τελευταίο στοιχείο αποδεικνύεται ότι πέρα από τυμπανοκρουσίες αυτό το σύστημα εξασφαλίζοντας πραγματική ανακύκλωση υλικών μόνο στο 30%, είναι ανεπαρκές ενώ έχει μεγάλο κόστος εργατικής δαπάνης στην διαλογή των υλικών.
Από την άλλη διαιωνίζει τους ΧΥΤΑ ,οι οποίοι πλέον είναι ξεπερασμένοι ως μέθοδος υγειονομικής ταφής, αλλά και με συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προβλήματα που έχουν δημιουργήσει στην περιοχή μας( στραγγίσματα ΧΥΤΑ, κατολισθήσεις, υπερπλήρωση χώρου).
Είναι αναγκαίο να προχωρήσουμε στην διαλογή των απορριμμάτων στην πηγή. Κάθε νοικοκυριό να τοποθετεί σε διαφορετικούς κάδους που θα υπάρχουν ανά γειτονιά τα παραπάνω υλικά( χαρτί, μέταλλο, γυαλί κλπ) ενώ τα υπολείμματα τροφίμων θα πρέπει να τα διαχειρίζεται είτε στον κήπο τους για λίπασμα και τροφή στα ζώα είτε με οικιακές ή ανά γειτονιά μονάδες κομποστοποίησης.
Είναι πράγματα που τα κάνουν πολύ εύκολα οι μετανάστες μας σε άλλες χώρες και μπορούμε το ίδιο εύκολα να τα κάνουμε και εδώ όπως άλλωστε γίνονται και στον Δήμο Ελευσίνας. Απαιτείται η πολιτική βούληση και ο απαραίτητος εξοπλισμός σε επίπεδο Δήμου, Νομαρχίας, ΤΕΔΚ και Περιφέρειας. Όλα τα άλλα είναι ημίμετρα.
Σοβαρό κίνητρο για την διαλογή στην πηγή θα είναι η μείωση του κόστους αποκκομιδής των σκουπιδιών που θα επιτευχθεί, μείωση τόσο σε επίπεδο Δήμου όσο και σε επίπεδο του κάθε Δημότη στο βαθμό που ως αντποδοτικά τέλη θα πρέπει ο καθένας να πληρώνει σύμφωνα με τα σκουπίδια που διαθέτει εκτός ανακύκλωσης.
Υπενθυμίζοντας ότι σχετική απόφαση για αυτή την μερική ανακύκλωση είχε παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο και επί Δημητρίου εδώ και 4 περίπου χρόνια διαπιστώνουμε πέρα και παρά τα μεγάλα λόγια την μεγάλη καθυστέρηση που υπάρχει στους ΟΤΑ για την προώθηση μέτρων εκσυχρονισμού αλλά και μέτρων προστασίας του Περιβάλλοντος.
Πόσο μάλλον όταν είναι ημίμετρα όπως στην δική μας περίπτωση.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου