Τετάρτη 20 Μαΐου 2009

ΦΥΛΛΟ 5 /2009 Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου 12/5/09

Αγροτικό Ιατρείο Σεβαστής
Πριν την έναρξη της συνεδρίασης ο κ. Αηδονίδης Στέφανος έθεσε το θέμα της λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου στη Σεβαστή. Το αγροτικό ιατρείο της Σεβαστής δεν λειτουργεί αφού η αγροτική ιατρός αρνείται να το χρησιμοποιήσει επικαλούμενη ελλείψεις στην κτιριακή υποδομή. Πρότεινε επειδή το Νοσοκομείο καθυστερεί την ανακαίνιση της αίθουσας να προχωρήσει ο Δήμος σε ανακαίνησή της, γυψοσανίδες στην οροφή βάψιμο κλπ και μέχρι τότε να διαθέσει ο Δήμος είτε ταξί είτε το αυτοκίνητο της βοήθειας στο σπίτι για να μπορούν οι κάτοικοι της Σεβαστής να επισκέπτονται το αγροτικό ιατρείο στον Κούκο αφού δεν υπάρχει τακτική συγκοινωνία. Η πρόταση του κ. Αηδονίδη έγινε δεκτή από το δήμαρχο και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο.
Θέματα Ημερήσιας Διάταξης
1.Σύναψη Δανείου

Το θέμα ήρθε για 4η φορά στο Δημοτικό Συμβούλιο και η πρόταση της Δημοτικής Αρχής ήταν να συναφθεί δάνειο 398.6957,95 ευρώ από το Παρακαταθηκών και Δανείων με επιτόκιο σταθερό 5,90 και εξόφληση σε 15 χρόνια.
Με το δάνειο αυτό προβλέπεται η εξόφληση οφειλών του 2006 του 2007, του 2008 και του 2009!!!.
Από την αντιπολίτευση κατατέθηκαν δύο προτάσεις. Η πρώτη κατατέθηκε από τον κ. Βουνίσιο για εξόφληση των οφειλών του 2006, του 2007 και του 2008 συμπεριλαμβανομένων των επιχορηγήσεων σε αθλητικούς και πολιτιστικούς συλλόγους αλλά και του δανείου που είχε συνάψει η Δημοτική Επιχείρηση Ανάπτυξης το οποίο με τους τόκους φθάνει τις 105.000 ευρώ, φθάνοντας το συνολικό ποσό του δανείου στις 332.000.
Η δεύτερη πρόταση κατατέθηκε από τον κ. Μιχαλόπουλο και υποστηρίχτηκε τόσο από τον κ. Οφείδη όσο και από τον κ. Παπαδόπουλο για σύναψη δανείου 225.000 ευρώ όπου θα περιλάμβανε τις οφειλές του 2006 και του 2007 χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτές οι επιχορηγήσεις των αθλητικών και πολιτιστικών συλλόγων περιλάμβανε όμως ποσό 105.000 ευρώ για την εξόφληση του δανείου της Δ.Ε.Α.
Ο Δήμαρχος μετά από διεξοδική συζήτηση και αρκετή ένταση επέμενε στην πρότασή του η οποία στην ψηφοφορία απέσπασε 9 ψήφους (8 του συνδυασμού και του κ. Αηδονίδη ), η πρόταση του κ. Μιχαλόπουλου 5, και η πρόταση του κ. Βουνίσιου 1 (του κ. Μπαρέ γιατί ο ίδιος είχε αποχωρήσει).
Κατά την συζήτηση είχαν κληθεί από τον κ. δήμαρχο και εκπρόσωποι των φορέων του Δήμου που εκκρεμούσε η επιχορήγησή τους ενώ παραβρεθήκαν πιστωτές αλλά και δημότες οι οποίοι όλοι αποχώρησαν μετά τη συζήτηση της λήψης του δανείου.
Ο κ. δήμαρχος υποστηρίζοντας την πρόταση του για τη λήψη του δανείου ανέφερε ότι ο Δήμος βρήκε οφειλές 500.000 ευρώ από την προηγούμενη αρχή και στο διάστημα αυτό προσπαθώντας να εξοφλήσει τα χρέη που βρήκε δημιούργησε χρέη για τις επόμενες χρονιές.
Από μέρους του κ. Μιχαλόπουλου υποστηρίχτηκε ότι σύμφωνα με τον ορκωτό λογιστή οι οφειλές της προηγούμενης αρχής ήταν μόνο 220.000 ευρώ ενώ βρισκόταν ακόμα σε εξέλιξη έργα για τα οποία υπήρχαν πιστώσεις μέσω των προγραμμάτων ΘΗΣΕΑΣ και ΛΙΝΤΕΡ.
Από μέρους του ο κ. Οφείδης υποστήριξε ανάμεσα σε άλλα ότι καλούνται να πληρώσουν υπερβολικές δαπάνες που επέλεξε η δημοτική αρχή αντί φθηνότερων προτάσεων, ότι θα μπορούσε στο πνεύμα ενός νοικοκυρέματος των οικονομικών να μην προβεί σε αγορά πολυτελούς αυτοκινήτου 45.000 ευρώ αλλά να αρκεστεί είτε στο υπάρχον αυτοκίνητο είτε στην επιλογή ενός φθηνότερου το ίδιο ασφαλούς και ποιοτικά άρτιου με τα μισά λεφτά. Όσον αφορά για την μη επιχορήγηση των Συλλόγων διατυπώθηκε η άποψη ότι είναι άδικο για τους δημότες να επιβαρύνονται οι δημότες του δήμου και οι μη έχοντας με δάνειο για να επιχορηγηθούν με μετρητά οι Σύλλογοι πολλοί από τους οποίους έχουν και ανθηρά οικονομικά.
2.Συγκρότηση τριμελούς επιτροπής χορήγησης βεβαιώσεων (Π.Δ. 116/08 άρθρο 3 παρ.6).
Η επιτροπή έχει ως έργο την χορήγηση βεβαιώσεων για άδεια πωλητών στις λαϊκές. Αποτελείται από τον δήμαρχο με τον αναπληρωτή του από ένα γεωπόνο και τον αγροφύλακα.
3Έγκριση μετακίνησης δημοτικού υπαλλήλου για εκτέλεση υπηρεσίας στην Αθήνα.
Αφορά σεμινάριο 3 ημερών για την μερική απασχόληση.
4. Ορισμός ορκωτών ελεγκτών – λογιστών στην Κοινοτική Επιχείρηση Αξιοποίησης Παραλιακού Χώρου «ΟΛΥΜΠΙΑΔΑ» για τον έλεγχο χρήσεων 2007 και 2008.
Αποφασίστηκε ομόφωνα ο ορισμός τους με αμοιβή 2.500,00 συν ΦΠΑ ανά χρήση με σύνολο 5.950 ευρώ.
5.Υπερωριακή απασχόληση εργατών καθαριότητας. Εγκρίθηκαν 60 ώρες ανά εργαζόμενο εργάτη καθαριότητας για τυχόν απασχόλησή τους σε αργίες και Κυριακές.
6. Ψήφιση πιστώσεων –Αναμόρφωση ισχύοντος προϋπολογισμού.
Ψηφίστηκαν ομόφωνα οι παρακάτω πιστώσεις.
- 2.380,00 ευρώ για την κάλυψη σε ήχο και φως του παιδικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Μορφωτικός Σύλλογος Νέων στις 15,16 / 5.
- 1.190,00 ευρώ για την κάλυψη με ήχο και φως της εκδήλωσης του κουρμπάνι στις 21/5
- 4.500,00 για την φιλοξενία αντιπροσωπείας από τον αδελφοποιημένο Δήμο της Μπιάλας ( ξενοδοχείο, αναμνηστικά, μπουφές, γεύμα)
- 3.570 ευρώ για την συνδιοργάνωση του Φεστιβάλ Χορού στον Κ. Αγιάννη στις 8/6/09 και των εκδηλώσεων στη Ν. Τραπεζούντα στις 19-20/6/09.
Παίρνοντας το λόγο ο κ. Μιχαλόπουλος ανέφερε ότι τα ψηφίζει με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν τα χρήματα και δεν θα χρειαστούν να μπουν σε άλλο δάνειο του χρόνου.-

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου