Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Βία κατά των γυναικών

Ανακοίνωση ΣΥΝ Πιερίας
Να μας αφυπνίσει το τοπικό κρούσμα
Λίγες μέρες πριν και λίγες μετά τις Ευρωεκλογές συνέβη και δικάστηκε στο αυτόφωρο περιστατικό ασέλγειας με κατάχρηση εξουσίας κατά γυναίκας από γιατρό στην πόλη μας.
Το περιστατικό φέρνει ξανά στην επικαιρότητα το διαχρονικό φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών που μας αφορά όλες. Ανεξάρτητα από χώρα, κοινωνική τάξη, οικονομικό και μορφωτικό επίπεδο, η βία δεν κάνει διακρίσεις. Είμαστε όλες ίσες απέναντί της.
Βασίζεται στην πατριαρχική αντίληψη: η γυναίκα είναι κτήμα μου άρα μου ανήκει το σώμα της και το μυαλό της. Μόνο τον τελευταίο 10/μηνο δεκαεννέα γυναίκες έχασαν την ζωή τους από τον νυν ή τέως σύζυγο ή σύντροφο στη χώρα μας.
Το πρόσφατο περιστατικό θέτει ξανά τα ζητήματα:
- Πως θα περιοριστεί το φαινόμενο
- Πως θα προστατεύεται το θύμα
- Πως θα προληφθούν νέα κρούσματα
Πρώτη προϋπόθεση είναι η δημοσιότητα. Πολλά περιστατικά βίας και κακοποίησης καλύπτονται από την σιωπή. Τα θύματα δεν τολμούν να καταγγείλουν το δράστη ή τα ΜΜΕ κάνουν ότι δεν γνωρίζουν ιδίως αν ο δράστης διαθέτει ισχυρές διασυνδέσεις. Το θύμα πάλι είναι πολλές φορές οικονομικά εξαρτημένο, με χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και φοβάται. Γι αυτό είναι απαραίτητο να λειτουργήσει επί τέλους το κέντρο Υποδοχής κακοποιημένης γυναίκας που θα παρέχει στέγη, νομική και ψυχολογική στήριξη και οικονομικά αν χρειάζεται.
Το ζητάμε από 15/ετίας τουλάχιστον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση με οδηγία του 1988 ορίζει ότι πρέπει να υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο ανά δέκα χιλιάδες κατοίκους.
Στη χώρα μας συνολικά υπάρχουν μόλις 2 – 3 τέτοια κέντρα. Στην πόλη μας κάποιες προσπάθειες έγιναν από την Ν.Ε. Ισότητας στην πορεία φυλλορρόησαν. Η ταμπέλα σε χώρο στο Κέντρο Ψυχικής Υγείας κατέβηκε.
Το αίτημα είναι ώριμο οι γυναίκες θα το στηρίξουν ομόψυχα. Ζητάμε Κέντρο Υποδοχής με διεύθυνση και 24/ωρη λειτουργίας τηλέφωνο γνωστό σε όλους και όλες. Η λειτουργία θα δράσει υποστηρικτικά για τα θύματα και αποτρεπτικά για τους επίδοξους δράστες.
Ειδικότερα για το πρόσφατο κρούσμα περιμένουμε και τα πειθαρχικά μέτρα που απορρέουν από τον Κώδικα Δημοσίων Υπαλλήλων και τον Κώδικα Ιατρικής Δεοντολογίας με ευθύνη της Διοίκησης του ΙΚΑ και του Ιατρικού Συλλόγου Πιερίας αντίστοιχα.
Θα παρακολουθούμε την υπόθεση και κάθε μελλοντική εξέλιξη.
Γνωστά στην πολιτεία είναι και τα γενικότερα μέτρα τα οποία πρέπει να υλοποιηθούν για τον περιορισμό του φαινομένου:
- Να πάψουν να προβάλλονται κα να καλλιεργούνται μέσω των διαφημίσεων αλλά και άλλων εκπομπών εικόνες της ωραίας, χαζής και πάντα διαθέσιμης γυναίκας.
- Στο σχολείο να γίνεται δουλειά σε βάθος ώστε οι μαθητές των δύο φύλων να διαπαιδαγωγούνται στο πνεύμα της ισότητας. Να μην ξεπηδούν από εκεί μελλοντικοί δράστες.
- Ειδικές κατηγορίες θυμάτων ( π.χ. μετανάστριες) να έχουν ειδικά μέτρα στήριξης π.χ. ελεύθερο είσοδο στη χώρα των γονέων των θυμάτων.
- Τα οικονομικά αδύναμα θύματα να έχουν και οικονομική στήριξη από την πολιτεία.
- Οι φορείς που εμπλέκονται στις υποθέσεις βίας κατά των γυναικών ( αστυνομία, δικαστικοί κλπ) να αποκτούν ειδική εκπαίδευση για τον τρόπο υποδοχής και αντιμετώπισης των θυμάτων.
- Ζητάμε ακόμη την δωρεάν παροχή νομικής στήριξης από τους Δικηγορικούς Συλλόγους όταν το θύμα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει οικονομικά.

Κοινοποίηση.
- Γενική Γραμματεία Ισότητας. Αθήνα
- Νομαρχία Πιερίας
- Διοίκηση του ΙΚΑ Κατερίνης
- Ιατρικό Σύλλογο Πιερίας
- Δικηγορικό Σύλλογο Πιερίας
- Δίκτυο Γυναικών ΣΥΡΙΖΑ Θεσ/νίκης.
- ΜΜΕ.

Κατερίνη 22 / 6 /09
Επιτροπή Γυναικών του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ Πιερίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου