Δευτέρα 22 Ιουνίου 2009

Ποδηλατοδρομία από τους μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορινού













Διεκδικούμε ποδηλατόδρομο - Διεκδικούμε βιώσιμες πόλεις
Με την διοργάνωση ποδηλατοδρομίας οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κορινού διεκδίκησαν την κατασκευή ποδηλατοδρόμου στη διαδρομή από τον Κορινό προς την παραλία Κορινού.



Η ποδηλατοδρομία με σύνθημα “Διεκδικούμε ποδηλατόδρομο - Διεκδικούμε βιώσιμες πόλεις” έγινε την Πέμπτη το πρωί 4 / 6 / 09 και δεκάδες μαθητές με ποδήλατα και κράνη έκαναν την διαδρομή του διεκδικούμενου ποδηλατοδρόμου υπό την εποπτεία των δασκάλων τους και σε συνεννόηση με την Τροχαία.
Πριν την ποδηλατοδρομία επισκέφθηκαν τον δήμαρχο Κορινού υποβάλλοντας το αίτημά τους . Ο δήμαρχος Κορινού κ. Αβραμίδης τους υποδέχθηκε λέγοντά τους ότι έχει ευχάριστα νέα!!! αφού έχει έτοιμη η μελέτη την οποία και τους έδειξε και αναζητεί τις πιστώσεις.
Η μελέτη προβλέπει το κλείσιμο του ρέματος, το οποίο παραμένει απορροφητικό για την τροφοδότηση του υδροφόρου ορίζοντα, και την κατασκευή δίπλα ποδηλατοδρόμου και πεζόδρομου.
Εμείς να σημειώσουμε ότι η κατασκευή του πεζόδρομου ποδηλατοδρόμου ήταν στα σχέδια της Κοινότητας επί Βουνίσιου ενώ και ο κ. Δημητρίου είχε κάνει σχετική προμελέτη. Το οικονομικό κόστος του έργου είναι μεγάλο περίπου 700.000 ευρώ και δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να είναι ευχάριστο νέο όπως είπε ο δήμαρχος η ύπαρξη μελέτης όταν τα χρήματα είναι πολλά, διεκδικήσεις δεν υπάρχουν, ενώ ούτε καν τα έργα τα ενταγμένα στο πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ με εξασφαλισμένες πιστώσεις δεν εκτελούνται από τον Δήμο μας.
Στο πλαίσιο αυτό είναι περίεργο γιατί δημοτική αρχή δεν παίρνει κάποια ελάχιστα μέτρα για την ασφαλή κυκλοφορία στον υπάρχοντα -ο Θεός να τον κάνει- ποδηλατόδρομο. Και αυτό γιατί μπορεί να κόπηκαν οι θάμνοι στο χώρο μετά το δημοσίευμά μας όμως η άσφαλτος δεν καθαρίστηκε ώστε να φαρδύνει ο ποδηλατόδρομος αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι δεν έγινε τίποτε ώστε ο ποδηλατόδρομος να γίνει ασφαλής τόσο για ποδηλάτες όσο και για πεζούς.
Και αυτό θα μπορούσε να γίνει με ελάχιστο κόστος και χωρίς να υπονομεύονται τα μεγαλεπήβολα έργα είτε με τοποθέτηση κρασπέδου είτε με φυτεύσεις δέντρων με μεταλλική προστασία όπως έκανε ο Δήμαρχος Κατερίνης μέσα στην Κατερίνη, είτε ακόμη και με κολωνάκια όπως αυτά που έχει η Κατερίνη.
Σε κάθε περίπτωση όμως θα πρέπει είτε ο Δήμος είτε η Τροχαία να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Είτε θα υπάρξει ασφαλής ποδηλατόδρομος παίρνοντας τα ανάλογα μέτρα είτε θα πρέπει να αφαιρεθεί η σχετική σήμανση γιατί αυτή η λωρίδα από μόνη της δεν παρέχει καμιά ασφάλεια.
Και κάτι ακόμα. Γιατί αυτή η μανία να κλείνουν και να τσιμεντώνουν τα ρέματα μετατρέποντάς τα στην ουσία σε κλειστούς οχετούς; Τους είναι δύσκολο να μείνει το ρέμα ανοικτό καταπράσινο, με τακτικό καθαρισμό στην κοίτη ,εξασφαλίζοντας ότι στην κοίτη του δεν θα ρέουν ακάθαρτα ύδατα; Με ανοικτό το ρέμα με φυτεύσεις και περιποίηση στα πρανή του εξασφαλίζουμε μια πράσινη διαδρομή και δίπλα σιγά σιγά μπορεί να γίνει πεζόδρομος (χωρίς κυβόλιθους βρε αδερφέ) και ποδηλατόδρομος χωρίς φρου φρου κι αρώματα εφόσον υπάρχει η αντίστοιχη δημοτική έκταση κατά μήκος του ρέματος.
Εν όψει μεγαλεπήβολων σχεδίων δεν μπορούμε να κάνουμε απλά πράγματα,μέσα στις δυνατότητές μας, που θα παρέχουν και ασφάλεια στους ποδηλάτες;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου