Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Απάντηση του υποψηφίου Δημάρχου Κατερίνης Μάντζιου Αντώνη στον κ. Καρακούση

Φίλε κ. Καρακούση.
Σε ευχαριστώ για το ερώτημα μιας και έτσι μου δίνεται η ευκαιρία να τοποθετηθώ δημόσια σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ελπίζω ότι εκ παραδρομής θέτεις θέμα έγκρισης της υποψηφιότητάς μου εκ μέρους σου δεδομένου ότι ο κάθε πολίτης έχει δικαίωμα να είναι υποψήφιος και ζητά τη ψήφο των συνδημοτών του και στην περίπτωση μας και τη ψήφο σας για να εκλεγεί.
Ακόμα περισσότερο που η υποψηφιότητά μου δεν είναι ένα προσωπικό χούι ή μια κομματική ντιρεκτίβα αλλά προκύπτει από μια συλλογική απόφαση δεκάδων ενεργών πολιτών, διαφόρων πολιτικών χώρων, χωρίς να μπει σε καμιά διαδικασία χρίσματος, ή παραγοντισμού.
Τονίζοντας παραπέρα ότι ο στόχος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο της Κατερίνης δεν είναι απλά η ψήφος των πολιτών, αλλά η ενεργοποίηση των συνδημοτών μας πριν και μετά τις εκλογές, όλη την πενταετία, για να αλλάξουμε την νέα μας πόλη.
Όσον αφορά την επίσκεψη στο σπίτι μου πριν τρία χρόνια θα συμφωνείται μαζί μου ότι η απλή επίδειξη εγγράφων με εργαστηριακά αποτελέσματα δεν αρκεί για να διαμορφώσει κανείς υπεύθυνη γνώμη για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα, όπως είναι η καταλληλότητα του νερού, στο βαθμό που υπήρχαν και εξετάσεις με αντίθετα αποτελέσματα , τότε που ο χρόνος και ο χώρος λήψης του δείγματος ήταν καθοριστικός δεδομένης της κατάστασης της φράγματος της Μόρνας, γιατί ήταν τότε που χρειάστηκε να αδειάσει το φράγμα από τις φερτές ύλες και το βρώμικο νερό, αποτέλεσμα της φωτιάς, των υλικών από τις διανοίξεις των δρόμων και όχι μόνο.
Για το θέμα του νερού της Μόρνας έχω τοποθετηθεί δημοσίως και εγγράφως χρόνια τώρα τόσο από την εφημερίδα «Κορινός» όσο και από τον τύπο της Κατερίνης, ενώ είχα την τύχη να εκφράσω σε σχετική σύσκεψη της Νομαρχίας της άποψη του ΣΥΡΙΖΑ, του μόνο κόμματος που δημόσια και υπεύθυνα τοποθετήθηκε για το νερό της Μόρνας.
Θεωρώντας το νερό δημόσιο αγαθό πρώτης ανάγκης θα συμφωνείτε μαζί μας ότι η χρήση του θα πρέπει να καλύπτει τις ευρύτερες ανάγκες της περιοχής τόσο σε ύδρευση όσο και σε άρδευση, κάθε δε σχεδιασμός θα πρέπει να προκύπτει από επιστημονικές μελέτες και στάνταρς και να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών σε βάθος χρόνου.
Με δεδομένη όμως την κατασκευή του φράγματος για την ύδρευση της Βόρειας Πιερίας θα πρέπει, η χρήση του νερού του φράγματος να περιλαμβάνει την ύδρευση και του Δήμου Πέτρας, να εξασφαλίζει την ύπαρξη νερού στην κοίτη του χειμάρρου τουλάχιστον όσο εισέρχεται στο φράγμα τη θερινή περίοδο για την προστασία του οικοσυστήματος του Μορνιώτικου και σε περιόδους ξηρασίας να εξασφαλίζεται η παροχή του ελάχιστου νερού ακόμα και από το φράγμα, να κατασκευαστούν λιμνοδεξαμενές κατά μήκος του χειμάρρου πριν και μετά το διυλιστήριο για να αποθηκεύεται το νερό το χειμώνα για να αρδεύονται τα χωράφια το καλοκαίρι , και παράλληλα να γίνουν και άλλοι ταμιευτήρες πριν το φράγμα ή πριν το διυλιστήριο για την αύξηση της ποσότητας του κατακρατούμενου νερού για ύδρευση και άρδευση.
Όσον αφορά την καταλληλότητα του νερού για πόσιμο θεωρούμε ότι πρέπει να κατασκευαστούν τα φράγματα αναχαίτισης ώστε να μπαίνει σχετικά καθαρό νερό στο φράγμα. Στη συνέχεια και υπάρχοντος του διυλιστηρίου θεωρούμε ότι η επιστήμη μπορεί να μας εξασφαλίσει απολύτως υγιεινό νερό αρκεί φυσικά να υποβληθούμε στις απαραίτητες δαπάνες. Μην ξεχνάμε ότι η Θεσσαλονίκη υδρεύεται από τον Αλιάκμονα ο οποίος εκτός των άλλων είναι επιβαρημένος και με φυτοφάρμακα.
Εν κατακλείδι νομίζουμε ότι με ένα πνεύμα αλληλοκατανόησης και συνεργασίας μπορεί αντικειμενικά να βρεθεί κοινά αποδεκτή λύση για το πρόβλημα της χρήσης του νερού, διεκδικώντας όμως τις ανάλογες πιστώσεις ώστε να ολοκληρωθούν τα απαραίτητα έργα για να εξασφαλίσουμε και την απαιτούμενη ποσότητα. Για το θέμα της ποιότητας του νερού νομίζουμε ότι αυτό επιστημονικά μπορεί να εξασφαλιστεί ώστε το νερό από το διυλιστήριο να εξέρχεται κατάλληλο, κατάλληλο να φθάνει στις δεξαμενές των χωριών, και κατάλληλο να φθάνει στις βρύσες των δημοτών.
Όσον αφορά την ποιότητα του νερού που φθάνει σήμερα στις βρύσες νομίζουμε ότι είναι αρμόδιος ο Σύνδεσμος να απαντήσει και θα συζητήσουμε μαζί του. Και επειδή πολλά ακούγονται για το δίκτυο, τις συχνές βλάβες του αλλά και την εισχώρηση ξένων υλικών από τις διαρροές του δικτύου επί τέλους θα πρέπει να ασχοληθούν γι αυτό και οι ελεγκτικές μας αρχές.
Φίλε κ. Καρακούση. Δεκτή η αγωνία σου και οι προβληματισμοί για το νερό της Μόρνας.
Επειδή δεν είμαστε παντογνώστες θα έχουμε τη ευκαιρία να τα συζητήσουμε όλα αυτά και με εσάς και με τους δημότες για λύσεις προς όφελος όλων και του περιβάλλοντος.
Σε ευχαριστώ και πάλι για το ερώτημα.
Φιλικά
Αντώνης Δ. Μάντζιος
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης
της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης।



Η Επιστολή του κ। Καρακούση που δημοσιεύτηκε σε τοπικά blogs



κ. Μάντζιο διαβάζω οτι θα είσαι υποψήφιος για Δήμαρχος στην Κατερίνη..Για να εγκρίνω αυτήν σου την υποψηφιότητα θα πρέπει να μου απαντήσεις σε ένα και μόνο ερώτημα...Πριν 3 χρόνια ήρθα στο σπίτι σου στον Κορινο και σου έδωσα έναν φάκελο με έγγραφα που αποδείκνυαν την ακαταλληλότητα και την επικινδυνότητα που θα έχει το νερό της Μόρνας, εάν χρησιμοποιηθεί από τους κατοίκους της Β. Πιερίας..Χάρηκα τότε γιατί ανήκες σε έναν πολιτικό χώρο που όπως( λέγεται ) είστε ευαίσθητοι σε τέτοιου είδους οικολογικά θέματα, που έχουν σχέση με την υγεία του Λαού...Πέρασαν 3-4 χρόνια που ολοκληρώθηκε το περιβόητο έργο και ακόμη το νερό δεν πήγε στην Β. Πιερία...Πιστεύω να γνωρίζεις τον λόγο... ΕΠΕΙΔΗ ΕΙΝΑΙ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ...Και τώρα έρχομαι στην κυρίως ερώτηση...ΕΠΕΙΔΗ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΜΟΥ ΚΡΙΣΗ το θέμα αυτό είναι άκρως πρωτεύον και θα απασχολήσει σύντομα την επικαιρότητα, Θα τοποθετηθείς επί του θέματος, που αφορά την υγεία των παιδιών της Β। Πιερίας ή πάλι θα το αποφύγεις φοβούμενος τις συνέπειες από την οργή του αρχηγού του Νομού και των Δημάρχων της Β। Πιερίας;;;Έτσι θα αποδείξεις ότι διαφέρεις από αυτούς॥ Στις φωτογραφίες φαίνεται η ποιότητα του νερού μέσα στο Φράγμα της Μορνας στις 30-6-2010....Αυτό δεν είναι νερό είναι ΣΟΥΠΑ....



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου