Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

ΧΥΤΑ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ :«Συνελήφθη κλέπτων οπώρας»

Ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης
Επ αυτοφώρω συνελήφθη ο ΧΥΤΑ Κατερίνης την παραμονή της Πρωτομαγιάς να αδειάζει τα στραγγίσματα στο παρακείμενο ρέμα। Αδιάψευστος μάρτυρας οι φωτογραφίες που πάρθηκαν την ίδια μέρα στις 10 το βράδυ, την επομένη το πρωί και την μεθεπομένη, όπου ο όγκος της επιβάρυνσης έβαινε συνεχώς μειούμενος।
Αυτό όμως προκύπτει και από τις εκθέσεις εξετάσεις δείγματος της Χημικής Υπηρεσίας Κατερίνης του Γενικού Χημείου του κράτους. Η μία εξέταση έγινε στις 21 / 4/ 201 από την έξοδο της μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων, και η άλλη έγινε στις 6/5/2010 σε δείγμα που πάρθηκε από το ρέμα Μπουφόλακας που είναι αποδέκτης των επεξεργασμένων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ.
Από τη σύγκριση προκύπτει ότι η επιβάρυνση είναι κατά πολύ μεγαλύτερη σε όλους τους δείκτες στο δείγμα από το ρέμα που αποδεικνύει, αν και είχε περάσει μια βδομάδα, ότι ο ΧΥΤΑ άδειασε ανεπεξέργαστα τα στραγγίδια στο ρέμα αποδέκτη.
Τα αποτελέσματα των δύο εξετάσεων.


Σύμφωνα με τη γνωμάτευση το πρώτο δείγμα(από την έξοδο της μονάδας επεξεργασίας των στραγγισμάτων) δεν πληρεί τους όρους γιατί βρέθηκε να έχει:
- PH 5,6 αντί 6,5-8,5
-Περιεκτικότητα σε αμμωνία 201,9 mg/1, αντί για όχι περισσότερο από 20 mg/1
-BODS 36 mg/1, αντί για όχι περισσότερο από 20 mg/1

Να λάβουμε υπόψη μας ότι χρόνια τώρα το ρέμα γίνεται αποδέκτης των στραγγιδίων του ΧΥΤΑ χωρίς να υπάρχει σχετική άδεια από τη Νομαρχία αφού η προσωρινή άδεια που δόθηκε με απόφαση Νομάρχη δεν μπορούσε να έχει διάρκεια πέραν των έξι μηνών, ότι δεν δόθηκε άδεια αφού σε όλες τις μετρήσεις της Νομαρχίας τα στραγγίδια δεν τηρούσαν τις νόμιμες προδιαγραφές, σύμφωνα με το έγγραφο της Δ/νσης Περιβάλλοντος στους ελεγκτές της Δημόσιας Διοίκησης, ενώ με το ίδιο έγγραφο φαίνεται ότι η Δ/νση Περιβάλλοντος διεξήγαγε μετρήσεις μόνο μετά από καταγγελίες.
Σημειώνουμε ότι η κατασκευή του ΧΥΤΑ γίνεται για να μη επιβαρυνθεί το υπέδαφος και ο υδροφόρος ορίζοντας από τις επικίνδυνες ουσίες των αποβλήτων, με την στεγανοποίηση του εδάφους και την συλλογή των στραγγιδίων τα οποία μετά από κατάλληλη επεξεργασία αφήνονται στο ρέμα αποδέκτη.
Στον ΧΥΤΑ Κατερίνης πέρα από τα μεγάλα λόγια για το σεβασμό στο περιβάλλον, το πράσινο και τα πράσινα άλογα, με ευθύνη της δημοτικής αρχής τα στραγγίδια του ΧΥΤΑ επιβαρύνουν το περιβάλλον και όταν αφήνονται ελεύθερα στο περιβάλλον, αλλά και όταν υποτίθεται ότι στοιχειωδώς επεξεργάζονται.
Περιμένουμε ένα μήνα τώρα την υποσχεθείσα συνέντευξη τύπου από την ΔΕΥΚΑ Κατερίνης για τη λειτουργία του ΧΥΤΑ Κατερίνης.
Είμαστε σε θέση να ξεναγήσουμε κάθε καλοπροαίτερο δημότη, δημοσιογράφο και παράγοντα για να διαπιστώσει ιδίοις όμμασι την κατάσταση στο ρέμα αποδέκτη από τη Ν. Χράνη μέχρι και τον Κορινό.
Στο δίλημμα που θέτει η δημοτική αρχή του κ. Χιονίδη πλημελλή λειτουργία του ΧΥΤΑ ή μη λειτουργία του ΧΥΤΑ απαντάμε: επιστημονικά άρτια λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Καλούμε την Δημοτική Αρχή της Κατερίνης που δημιουργεί το πρόβλημα αλλά και την Δημοτική Αρχή Κορινού που το ανέχεται να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κατερίνη 6/7/2010
Το Γραφείο Τύπου
Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου