Δευτέρα 24 Αυγούστου 2009

Μαύρο χρήμα 65 δισ. ευρώ


OOΣΑ: στο 25% του ΑΕΠ η παραοικονομία στην Ελλάδα


Σε ύψος ρεκόρ ανέρχεται η παραοικονομία στην Ελλάδα και φθάνει στο 25% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η χώρα μας να αναδεικνύεται πρωταθλήτρια ανάμεσα σε 21 χώρες-μέλη του ΟΟΣΑ, όπως αποκαλύπτεται σε έρευνα που έγινε για λογαριασμό του διεθνούς οργανισμού.
Αυτό σημαίνει ότι σε ετήσια βάση εισοδήματα ύψους 65 δισ. ευρώ δεν δηλώνονται στην Εφορία και δεν καταβάλλονται οι φόροι που τους αναλογούν, με αποτέλεσμα ο κρατικός προϋπολογισμός να στερείται ένα σημαντικό ποσό εσόδων. Πρόκειται για τεράστια ετήσια απώλεια εσόδων που υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ, όταν το σύνολο των προβλεπόμενων φορολογικών εσόδων αναμένεται για φέτος να προσεγγίσει τα 60 δισ. ευρώ.
Και αυτό, σε μια περίοδο που το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού έχει εκτιναχθεί στα ύψη (7% του ΑΕΠ) οδηγώντας τη χώρα για δεύτερη φορά σε καθεστώς κοινοτικής επιτήρησης. Τα στοιχεία εκθέτουν την κυβέρνηση για την αποτυχία της να περιορίσει - παρά τις δεσμεύσεις της- τη φοροδιαφυγή, την ίδια ώρα που επιβάλλει- για τη μείωση ελλείμματος- σκληρά φοροεισπρακτικά μέτρα που επιβαρύνουν, όμως, τους ειλικρινείς φορολογουμένους.
Τα αποκαλυπτικά αυτά στοιχεία για την έκταση της παραοικονομίας και της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα περιλαμβάνονται σε έρευνα του καθηγητή του Πανεπιστημίου Γιοχάνες Κέπλερ του Λιντς, κ. Φρίντριχ Σνάιντερ, για την έκταση της «μαύρης αγοράς» σε 21 χώρες-μέλη του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).
Στην πρώτη θέση
Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη θέση της κατάταξης και ακολουθούν η Ιταλία με 22%, η Ισπανία με 19,5% και η Πορτογαλία με 19,5% επίσης. Στις χώρες με το μικρότερο ποσοστό παραοικονομίας περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, η Ελβετία, η Αυστρία, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία. Ο μέσος όρος των 21 χωρών ανέρχεται σε 13,8%, δηλαδή βρίσκεται σχεδόν στο μισό της ελληνικής «μαύρης» αγοράς.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ίδιας μελέτης, το 1990 το ποσοστό της παραοικονομίας έφτανε το 22,6% του ΑΕΠ, για να καταγράψει υψηλό στο 29% στα τέλη της ίδιας δεκαετίας και να διαμορφωθεί γύρω στο 25% την τελευταία τριετία.
ΙΣΟΔΥΝΑΜΕΙ
με τεράστια ετήσια απώλεια εσόδων για τα δημόσια ταμεία, η οποία υπολογίζεται σε περίπου 15 δισ. ευρώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου