Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου 2010

Κανείς δημότης μόνος του στην κρίση

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Αυτοδιοικητικές εκλογές έρχονται και άρχισε να γίνεται μια σοβαρή συζήτηση όσον αφορά για τον χαρακτήρα τους και ειδικότερα αν πρέπει να έχουν η όχι αντι - μνημονιακό χαρακτήρα। Μια συζήτηση στην οποία έχουν μπει κόμματα και αναλυτές και φαίνεται να συγκρούονται δύο διαμετρικά αντίθετες απόψεις। Η μια που θέλει να μιλάμε μόνο για την αυτοδιοίκηση και ουσιαστικά μόνο για την επιλογή των προσώπων που θα επιλεγούν και η άλλη που θέλει να είναι οι εκλογές μια απόλυτη καταδίκη του μνημονίου και την κυβερνητικής πολιτικής।
Κατ αρχάς να παρατηρήσουμε ότι πάντα και παντού οι αυτοδιοικητικές εκλογές αποτελούσαν και αποτελούν ένα πολιτικό βαρόμετρο αποδοχής ή όχι της κυβερνητικής πολιτικής। Και αυτό είναι φυσικό γιατί οι εκλογές δεν γίνονται εν κενώ, δεν γίνονται σε αποστειρωμένο πολιτικό περιβάλλον αλλά σε ένα πολιτικό περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από την ασκούμενη κυβερνητική πολιτική। Πόσο μάλλον τώρα με τα πρωτοφανή οικονομικά και όχι μόνο μέτρα που λαμβάνονται από την κυβέρνηση κατ εντολή της τρόικας και σε εφαρμογή του μνημονίου, μέτρα που βρίσκονται στη αντίπερα όχθη από τις προεκλογικές εξαγγελίες της κυβέρνησης Παπανδρέου, ακριβώς ένα χρόνο πριν।
Από την άλλη όμως με την ψήφο τους οι πολίτες καλούνται να επιλέξουν και αυτούς που θα τους διοικήσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, καλούνται να επιλέξουν τις πολιτικές που θα ασκηθούν στην τοπική αυτοδιοίκηση, πολιτικές που λόγω Καλλικράτη θα αφορούν τόσο τα προβλήματα καθημερινότητας του πολίτη όσο και για γενικότερα προβλήματα λόγω των προβλεπομένων μεταφορών αρμοδιοτήτων στους ΟΤΑ। Για όποιον ασχολήθηκε έστω και τελευταία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ακόμα περισσότερο για όποιον ήρθε σε επικοινωνία με το εκλογικό σώμα, τα πράγματα είναι καθαρά και σε ένα βαθμό καταγράφονται και στις γενικότερες δημοσκοπήσεις। Πρώτα από όλα τα προβλήματα που ταλανίζουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι άρρηκτα δεμένα με τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η ίδια η Ελληνική Κοινωνία। Το έλλειμμα δημοκρατίας, ο συγκεντρωτισμός, η γραφειοκρατία, ο παραγοντισμός, η έλλειψη και η παραπέρα περικοπή πόρων, οι ιδιωτικοποιήσεις και γενικότερα ο περιορισμός του δημοσίου χώρου υπέρ του ιδιωτικού, είναι μερικά από αυτά। Προβλήματα που από τη μια δεν λύνονται μέσα από τον Καλλικράτη, το αντίθετο ισχύει, αλλά και προβλήματα που επιδεινώνονται λόγω μνημονίου και εδώ μιλάμε για την κατάργηση χιλιάδων θέσεων στους ΟΤΑ, τον παραπέρα περιορισμό των επιχορηγήσεων στους ΟΤΑ, την προβλεπομένη μεταφορά του νερού στο χρηματιστήριο και στους ιδιώτες, την επιβολή φόρων από τους ΟΤΑ, την εφαρμογή ελαστικών σχέσεων εργασίας, ενώ υπάρχει ο κίνδυνος για την παιδεία και υγεία όπου με την μεταφορά των αρμοδιοτήτων στους Δήμους, είναι ορατός ο κίνδυνος ιδιωτικοποιήσεων μέσω αναζήτησης χορηγιών, επιβολής τροφείων όπως στους παιδικούς σταθμούς, κλπ।
Από την άλλη είναι δεδομένη η αγωνία των δημοτών -πολιτών για το αύριο, για την ανεργία, την ακρίβεια, την υποβαθμισμένη υγεία και παιδεία, αγωνία που εκφράστηκε σε όλα τις περιοδείες του συνδυασμού μας κατά το προηγούμενο διάστημα। Παράλληλα όμως υπάρχει και μια γενική και εύλογη καχυποψία για τα κόμματα και τις κομματικές πολιτικές στο βαθμό που αυτά ή κάποια από αυτά είτε μέσα από την αναζήτηση κομματικής ψήφους επιδιώκουν να αποφύγουν τη συζήτηση και την αναζήτηση ευθυνών για τις ασκούμενες πολιτικές, είτε βλέπουν τις δημοτικές εκλογές ή ακόμα και τις λαϊκές αντιδράσεις σαν μια ευκαιρία απόκτησης κομματικών πλεονεκτημάτων και μόνο στην πολιτική σκακιέρα με επιχείρημα, το κόμμα εκφράζει το λαό άρα το συμφέρον του κόμματος είναι συμφέρον του λαού।
Πιστεύουμε λοιπόν ότι οι εκλογές του Νοέμβρη δεν μπορεί και δεν πρέπει να απομονωθούν από την γενικότερη πολιτική κατάσταση και τη γενικότερη κυβερνητική πολιτική αλλά και την πολιτική του μνημονίου, γιατί αυτή η πολιτική επιβαρύνει τους δημότες- πολίτες, επιβαρύνει και περιορίζει τις δυνατότητες των Δήμων, ενώ παράλληλα θα πρέπει οι Δήμοι να διαχειριστούν τις συνέπειες του μνημονίου, διεκδικώντας πιστώσεις για τους Δήμους και αναπτύσσοντας παράλληλα ένα δίχτυ κοινωνικής αλληλεγγύης, με βασικό σύνθημα κανένας δημότης μόνος του στην κρίση।
Παράλληλα όμως οι δημότες εκφράζοντας την αντίθεσή τους στο μνημόνιο και τις επιλογές της κυβέρνησης θα πρέπει να υποστηρίξουν αυτές τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις που εκτός από την γενικότερη πολιτική τους κατά του μνημονίου αγωνίζονται και παλεύουν δοκιμασμένα για μια τοπική αυτοδιοίκηση ανεξάρτητη από οικονομικά και στενά κομματικά συμφέροντα, μια αυτοδιοίκηση που θα χειρίζεται με διαφάνεια τα πράγματα στο Δήμο, που πιστεύει, εμπιστεύεται και πραγματώνει την ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη Διοίκηση του Δήμου , που προστατεύει το περιβάλλον, κινητοποιεί τους δημότες, αναπτύσσει την αλληλεγγύη τους, θεωρεί ότι πόλη είναι οι άνθρωποί της και ότι τον Δήμο τον αφορούν όλα τα προβλήματα των δημοτών, μια δημοτική αρχή κοντά στην καθημερινότητα των δημοτών, μια δημοτική αρχή αλληλέγγυα και συμπαραστάτης, μια δημοτική αρχή που θα αξιοποιήσει κάθε χαραμάδα που αφήνει ο Καλλικράτης, μια Δημοτική Αρχή που θα έχει στόχο την ισόρροπη ανάπτυξη όλων των πρώην Καποδιστριακών Δήμων, μια Δημοτική Αρχή που θα παλεύει για το σήμερα διεκδικώντας το αύριο।
Μια Δημοτική Αρχή που στελεχώνεται από καθημερινούς ανθρώπους, από πολίτες που βρέθηκαν μπροστά στους αγώνες και τα κινήματα των πολιτών, στους ενωτικούς αγώνες για την προστασία του περιβάλλοντος, τα δικαιώματα των πολιτών, την διαφάνεια, τη συμμετοχή, στους αγώνες για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τον νέο μας Δήμο της Κατερίνης, αλλά και την πατρίδα μας।
Μια δημοτική παράταξη που θα συσπειρώσει όλους τους δημότες - πολίτες για την Πραγματική Αλλαγή στο Δήμο μας και την πατρίδα μας।
Κατερίνη 2\2010
Αντώνης Δ। Μάντζιος
Υποψήφιος Δήμαρχος Κατερίνης
www.protovouliapolitonkaterinis.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου