Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

Με αφορμή τη σύσκεψη στη Νομαρχία για τα «Κινέζικα κατ/τα»

Μερικές σκέψεις

Ωραίες ιδέες βάζει στο τραπέζι το Επιμελητήριο Κατερίνης αλλά και οι άλλοι εργοδοτικοί φορείς που συναντήθηκαν στη Νομαρχία για το πρόβλημα λειτουργίας επιχειρήσεων από χώρες εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης στην περιοχή μας ή αλλιώς από τα Κινέζικα Καταστήματα. Και επειδή έγινε επίκληση του αθέμιτου ανταγωνισμού υποθέτω ότι τα μέτρα και οι προτάσεις θα πρέπει να ισχύουν για όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτου εθνικότητας γιατί σε μια ευνομούμενη πολιτεία ο νόμος ισχύει για όλους.
Συνεχείς εξαντλητικοί έλεγχοι λοιπόν από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ΙΚΑ, Επιθεώρηση Εργασίας, Αστυνομία, για την μαύρη εργασία, την ανασφάλιστη εργασία, την τήρηση του ωραρίου εργασίας , την απασχόληση τις Κυριακές, την τήρηση των όρων ασφάλειας και υγιεινής στους χώρους εργασίας. Και ακόμα τον έλεγχο σε βάθος των αποθηκών, των τιμολογίων, δελτίων αποστολής και των άλλων παραστατικών και νομιμοποιητικών εγγράφων.
Είναι σαφές ότι αθέμιτο ανταγωνισμό ασκεί κάθε επιχειρηματίας ο οποίος παραβιάζει την φορολογική, των ασφαλιστική και την εργατική νομοθεσία, αθέμιτο ανταγωνισμό σε κάθε επιχειρηματία που εφαρμόζει τη νομοθεσία, και όχι μόνο οι ιδιοκτήτες των «κινέζικων».
Είναι σαφές ότι η τήρηση των νόμων είναι υποχρέωση όλων μας.
Είναι σαφές ότι οι δημόσιες υπηρεσίες είναι υποχρεωμένες να ασκούν τις εκ του νόμου αρμοδιότητες τους σε όλες τις επιχειρήσεις και τους πολίτες στα πλαίσια της αμεροληψίας και της ισονομίας.
Είναι το ίδιο σαφές ότι οφείλουν να προσπαθούν να εκσυγχρονίζονται για να αντιμετωπίζουν τους νέους τρόπους εισφοροδιαφυγής φοροδιαφυγής και φοροκλοπής.
Όμως αλήθεια τι είπαν και τι μέτρα πρότειναν οι συσκεφθέντες για το τεράστιο ύψος της εισφοροδιαφυγής, το οποίο καρπούνται οι εργοδότες – επιχειρήσεις, και φθάνει σε ύψος δισεκατομμυρίων ευρώ γονατίζοντας τα ασφαλιστικά ταμεία;
Τι είπαν και τι μέτρα πρότειναν για την αντιμετώπιση της μαύρης εργασίας;
Πως αλήθεια αξιολόγησαν το γεγονός ότι τα τρία τελευταία θανατηφόρα ατυχήματα στο νομό μας έγιναν σε Ελληνικής Επιχειρήσεις τα δύο μάλιστα στο Δήμο και την ΔΕΥΑΚ Κατερίνης;
Θα αποδεχθούν οι ως άνω τις αρμόδιες υπηρεσίες για έλεγχο στις επιχειρήσεις τους ή θα αποκρύπτουν στοιχεία και θα διαμαρτύρονται για ασφυκτικούς ελέγχους, για έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, για κυνήγι των επαγγελματιών και ούτω καθεξής;
Και κάτι ακόμα. Σε πολιτικό επίπεδο αποδεχόμαστε την Κινέζικη Κόσκο στο Λιμάνι του Πειραιά , αποδεχόμαστε την απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, κατακλύζουμε τις αγορές με Κινέζικα προϊόντα, επικαλούμαστε προς παραδειγματισμό το χαμηλό εργασιακό κόστος της Κίνας, αποδεχόμαστε τον άκρατο φιλελευθερισμό, επιδιώκουμε την μείωση του δημοσίου χώρου κ.λ.π. κ.λ.π. και από την άλλη μας φταίνε μόνο τα Κινέζικα καταστήματα διεκδικώντας στην ουσία μια μεροληπτική σε βάρος τους πολιτική εκ μέρους μάλιστα των δημοσίων υπηρεσιών;
Είναι πολλά τα προβλήματα του εμπορίου , των επαγγελματιών, των επιχειρήσεων σήμερα και διογκώνονται με την οικονομική κρίση. Μεγάλα είναι και τα προβλήματα των εργαζομένων, των ασφαλιστικών ταμείων, της δημόσιας διοίκησης του κοινωνικού κράτους προβλήματα που δημιουργεί η στροφή στον νεοφιλελευθερισμό.
Αυτά τα προβλήματα δεν λύνονται με το κυνήγι μαγισσών, με την επιδίωξη επί μέρους στόχων, κυνηγώντας το δέντρο και χάνοντας το δάσος. Και για αυτό το «δάσος» οφείλουν να συσκεφθούν, να συζητήσουν και να αγωνιστούν όλοι οι φορείς της Πιερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου