Παρασκευή 11 Δεκεμβρίου 2009

ΧΥΤΑ Ή ΧΥΤΥ;

Σχετικά με δημοσιεύματα την Παρασκευή 4 Δεκεμβρίου 2009 στον ημερήσιο τύπο της Κατερίνης, για πληρέστερη ενημέρωση των αναγνωστών σας , στο θέμα ΧΥΤΑ, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:
Ως μέλος του ΔΣ του «Αθάνατο» Ν.ΧΡΑΝΗΣ συμμετείχα στις επιτροπές που επισκέφθηκαν τον κ. δήμαρχο Κατερίνης και τους κυρίους Παπαζιώγα και Ζαμάνη. Στην παρατήρησή μας ότι το νερό στο ρέμα είναι μαύρο και έχει μαυρίσει η κοίτη του σε μήκος χιλιομέτρων, μας απάντησαν ότι επιτροπή του ΥΠΕΧΩΔΕ έχει κάνει αυτοψία και συντάχθηκε έκθεση από την οποία φαίνεται ότι το ρέμα δεν ρυπαίνεται από το ΧΥΤΑ. Επίσης υπήρξε διαβεβαίωση ότι έχουν γίνει οι σχετικές μελέτες και κίνδυνος κατολίσθησης δεν υπάρχει.
Ζητήσαμε την έκθεση αυτοψίας, τις αναλύσεις και τις σχετικές άδειες λειτουργίας. Προς τούτο μας δόθηκε από την ΔΕΥΑΚ φάκελος που περιείχε:
1) Ανανέωση- Τροποποίηση απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων με ημερομηνία 1/12/2008
2) Αναλύσεις επεξεργασμένων και ανεπεξέργαστων στραγγιδίων του ΧΥΤΑ με ημερομηνίες 3/2009, 5/2009 και 6/2009
3) Το κείμενο της επερώτησης του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κουράκη (20/2/2009) και την έκθεση που συνέταξε η ΔΕΥΑΚ και απέστειλε στο ΥΠΕΧΩΔΕ σαν απάντηση .
Επίσης αναζητήσαμε επί πλέον στοιχεία και βρήκαμε τα έξής:
1) Έκθεση αυτοψίας του τμήματος περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πιερίας (23/2/2009) και έκθεση εξέτασης και αποτελέσματα εξέτασης προσκομισθέντος δείγματος (9/3/2009)
2) Προσωρινή άδεια επεξεργασίας και διάθεσης υγρών αποβλήτων ΧΥΤΑ που εκδόθηκε στις 15/9/2004 και έχει διάρκεια έξι μήνες
3) Άδεια διάθεσης απορριμμάτων και λειτουργίας ΧΥΤΑ που εκδόθηκε στις 15/10/2004 και έχει διάρκεια 7,5 έτη
Από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι:
- στον ΧΥΤΑ η μέγιστη συνολική ποσότητα σκουπιδιών είναι 187.000 τόνοι και ανά έτος 25.000 τόνοι.
- Ακόμη και στην περίπτωση που ο ΧΥΤΑ λειτουργεί άριστα (δηλ. σε περιόδους ανύπαρκτης η χαμηλής βροχόπτωσης) επεξεργάζονται από αυτόν, το 99%των στραγγισμάτων. Το υπόλοιπο 1% αποβάλλεται στο περιβάλλον.
- Στα επεξεργασμένα στραγγίσματα υπάρχουν μη αποδεκτές μετρήσεις όπως δυσάρεστη οσμή, PH 10, αμμωνία 65 mg/l.
- Δεν υπάρχει σε ισχύ άδεια διάθεσης υγρών αποβλήτων στο ρέμα .
Πήραμε δείγμα νερού από το ρέμα μετά τη συμβολή με το ρέμα Αθάνατο στη θέση Παναγία(25-11-09 και 2χλμ απόσταση από ΧΥΤΑ). Το νερό ήταν κατάμαυρο. Ξαναπήραμε δείγμα στις 30-11-09 ,ήταν το ίδιο.
Επειδή τα ζητήματα της μόλυνσης του περιβάλλοντος, η πιθανότητα μόλυνσης των υπογείων υδάτων και της παραλίας του Κορινού δεν επιτρέπουν ολιγωρίες ζήτησα με αίτησή μου να γίνουν οι απαιτούμενοι έλεγχοι από την αρμόδια υπηρεσία (τμήμα περιβάλλοντος της Νομαρχίας Πιερίας) .
Έχουμε δικαίωμα και υποχρέωση να απαιτήσουμε:
1) Λειτουργία του ΧΥΤΑ σύμφωνα με τις προδιαγραφές
2) Η επέκταση του ΧΥΤΑ που αρχίζει τώρα να λειτουργεί να μετατραπεί σε Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ)
3) Όχι άλλος ΧΥΤΑ.
4) Ανακύκλωση – Κομποστοποίηση- Ταφή υπολειμμάτων και όχι απορριμμάτων.
Καμιά άλλη λύση δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους πολίτες της ευρύτερης περιοχής (Κορινού- Κούκου- Σεβαστής- Τριλόφου- Τραπεζούντας- Κάτω Αγ. Ιωάννη- Ν.Χράνης) και συνολικά της Πιερίας.
Το λόγο έχουν οι πολίτες και οι δικαστικές αρχές.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία,
Σταματία Μπέση

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου