Τρίτη 5 Οκτωβρίου 2010

Πρωτοβουλία Πολιτών για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Απαντήσεις του υποψηφίου δημάρχου
Αντώνη Μάντζιου
σε ερωτήματα της εφημερίδας ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ


1. Για ποιο λόγο αποφασίσατε να διεκδικήσετε το νέο Δήμο Κατερίνης;
Η διεκδίκηση του Δήμου Κατερίνης δεν αποτελεί μια προσωπική μου απόφαση.Επιλέχτηκα ως υποψήφιος δήμαρχος ομόφωνα μέσα από μια δημόσια ανοιχτή σύσκεψη στην ΕΚΑΒΗ και αποδέχτηκα την πρόταση ως εκφραστής μιας συλλογικότητας.Η διεκδίκηση εκ μέρους μας λοιπόν του νέου Δήμου Κατερίνης έρχεται σαν επιστέγασμα μιας προσπάθειας ετών από ενεργούς πολίτες, κινήματα πολιτών και συλλογικοτήτων.
Τα χρόνια αυτά δώσαμε μάχες μικρές και μεγάλες για το περιβάλλον, για την προστασία του Πέλεκα, την ανέγερση του νέου Νοσοκομείου, τον ΧΥΤΑ Κατερίνης, για το δικαίωμα του πολίτη να συμμετέχει, να κρίνει, να διαμαρτύρεται, για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης στη πόλη της Κατερίνης αλλά και για γενικότερα πολιτικά και κοινωνικά ζητήματα. Ήταν κοινή διαπίστωση ότι πολλά από τα προβλήματα αυτά έχουν την αιτία τους ή τη λύση τους στη Δημοτική Αρχή. Ήταν φυσικό λοιπόν διεκδικώντας τη λύση των προβλημάτων της πόλης και των πολιτών να διεκδικήσουμε αυτή την ίδια τη Δημοτική Αρχή, πόσω μάλλον που θεωρούμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση τουλάχιστον εν δυνάμει σαν κατ εξοχήν δημοκρατικό θεσμό που μπορεί και πρέπει να εξασφαλίζει τη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά.




2. Βλέπετε στο σχέδιο διοικητικής μεταρρύθμισης ευκαιρίες για την Τοπική Αυτοδιοίκηση;


Πέρα από τα παχιά λόγια της κυβέρνησης και των χρισμένων από αυτή δημάρχων, γεγονός είναι ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν έρχεται να λύσει προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δυστυχώς ενισχύεται παραπέρα το δημαρχοκεντρικό σύστημα και ο συγκεντρωτισμός, δεν τολμά την απλή αναλογική και ενισχύει παραπέρα τη γραφειοκρατία μετατρέποντας τους Δήμος σε κακέκτυπο της κεντρικής εξουσίας. Τα πράγματα γίνονται χειρότερα αν συνυπολογίσουμε και την περικοπή των πόρων προς τους ΟΤΑ και την διαφαινόμενη πρόθεση μετατροπή τους σε φορομπηχτικούς μηχανισμούς. Παρ όλες τις προθέσεις της κυβέρνησης εμείς νομίζουμε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να ανιχνεύσουμε όχι ευκαιρίες αλλά δυνατότητες για τον νέο Δήμο Κατερίνης, αρκεί η επόμενη Δημοτική Αρχή να έχει όραμα, συνέπεια, αγωνιστικότητα και όρεξη για δουλειά, να μπορέσει να εμπνεύσει, να διεκδικήσει και να κινητοποιήσει τους πολίτες και όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του Δήμου μας. Ο δήμος της Κατερίνης έχει το κρίσιμο μέγεθος για την παραγωγική του ανάπτυξη, έχει αξιόλογο θαλάσσιο και χειμερινό τουρισμό που οφείλει να συνδυάσει, υπάρχουν οι εκτάσεις και χρειάζονται παραπέρα έργα υποδομής για την αγροτική παραγωγή και προοπτικές για την απορρόφησή της από τον τουρισμό, την πόλη της Κατερίνης, αλλά και την γειτονική Θεσσαλονίκη, αξιοποιώντας και την στρατηγική της θέση στο συγκοινωνιακό δίκτυο. Έτσι ο νέος Δήμος Κατερίνης διεκδικώντας πόρους και προγράμματα, μπορεί να εργαστεί πάνω σε ένα αναπτυξιακό πρόγραμμα με στόχο την παραγωγική ανάπτυξη του Δήμου και την εξασφάλιση εισοδήματος για τους δημότες μας.


3. Ποιες είναι οι προτεραιότητές σας και σε ποια ζητήματα θα εστιάσετε,ζητώντας την ψήφο των συμπολιτών σας;


Βασική μας προτεραιότητα είναι η διαμόρφωση ενός αναπτυξιακού προγράμματος για τον Δήμο και η εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος για τους δημότες μας, ειδικά στις δύσκολες μέρες που έρχονται. Θα εστιάσουμε στα ζητήματα της διαφάνειας στη διαχείριση του Δήμου, τη συμμετοχή των πολιτών σε όλα τα επίπεδα Διοίκησης του Δήμου παραχωρώντας αρμοδιότητες και πέραν των προβλεπόμενων, την προστασία του περιβάλλοντος, τον πολιτισμό και την παιδεία. Βασικό μας μέλημα θα είναι να αναπτύξουμε ένα δίχτυ προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες και την ανάπτυξη της αλληλεγγύη μεταξύ των πολιτών. Επίσης η δημιουργία υποδομών στις Δημοτικές και Τοπικές Κοινότητες του Δήμου μας διαφοροποιώντας παράλληλα τα τιμολόγια των Δημοτικών Υπηρεσιών σε αυτές ώστε να συγκρατήσουμε σε χαμηλά επίπεδα το κόστος ζωής τους.


4. Μνημόνιο και «Καλλικράτης» βρίσκονται σε άμεση συνάφεια;


Ανεξάρτητα του ότι ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ προϋπήρχε του Μνημονίου εν τούτοις το Μνημόνιο ρίχνει βαριά τη σκιά του πάνω στον ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ και την Τοπική Αυτοδιοίκηση όπως άλλωστε και σε όλη την οικονομική πολιτική και κοινωνική ζωή του τόπου μας. Ένα πρώτο μέτρο που ξεκινά από το Μνημόνιο είναι η μείωση της χρηματοδότησης των ΟΤΑ σε ποσοστό 40%, οι απολύσεις υπαλλήλων από τις Δημοτικές Επιχειρήσεις, οι υποχρεωτικές μετατάξεις των εργαζομένων στους ΟΤΑ. Αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση της χρηματοδότησης σχεδόν στο μισό ( ενώ οι ΟΤΑ ζητούσαν την αύξησή τους με την απόδοση των παρακρατούμενων πόρων ) θα επιφέρει ασφυξία στους Δήμους, θα τους είναι αδύνατον να ανταποκριθούν στις στοιχειώδης υποχρεώσεις τους με αποτέλεσμα είτε να καταφύγουν στην αναζήτηση εσόδων από τους δημότες μέσω της επιβολής ή αύξησης των φόρων ή με την αύξηση των τελών είτε με την εξαφάνιση των κοινωνικών παροχών με ότι αυτό συνεπάγεται για τις ευπαθείς ομάδες. Τη στιγμή μάλιστα που λόγω του μνημονίου και της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης που δημιουργεί, ο δήμος θα κληθεί να διαχειριστεί ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα, την ίδια στιγμή και εξ αιτίας του μνημονίου δεν θα έχει τους πόρους να προστατέψει τις ευπαθείς ομάδες. Από την άλλη πολύ φοβούμαστε ότι αντί της ισόρροπης ανάπτυξης που είναι ζητούμενο μέσω των συνενώσεων του ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ, η μείωση της χρηματοδότησης θα διευρύνει τις ανισότητες μεταξύ κέντρου και Περιφέρειας ή θα έχουμε ισορροπία σε χαμηλότερα επίπεδα ανάπτυξης.




5. Ποιος είναι ο δικός σας στόχος σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση;


Ο στόχος μας σε αυτές τις εκλογές είναι να κινητοποιήσουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν στις εκλογές, να αντιληφθούν τη σημασία τους για το προσωπικό αλλά και το συλλογικό τους μέλλον, διεκδικώντας έτσι αυτόν τον ίδιο την Δήμο της νέας Κατερίνης μη συμβιβαζόμενοι με τη θεωρία της χαμένης ψήφου, του δικομματισμού ή των πολιτικών τζακιών. Καλώντας τους πολίτες να ψηφίσουν αξιοκρατικά, καλώντας τους να προτάξουν το συλλογικό συμφέρον απέναντι στην επιδίωξη του προσωπικού συμφέροντος, απέναντι στο ρουσφέτι, την κολακεία και τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα που ακούγονται από τα προεκλογικά μπαλκόνια. Είμαστε πολίτες που έχουμε δώσει μάχες για την διαφάνεια, το περιβάλλον, την ελευθερία της γνώμης τα μικρά και μεγάλα ζητήματα της πόλης. Είμαστε βέβαιοι ότι οι πολίτες μας γνωρίζουν και θα σταθούν αλληλέγγυοι και με την ψήφο τους για να αλλάξουν επιτέλους τα πράγματα στο Δήμο Κατερίνης. Μαζί τους μπορούμε.


Κατερίνη 4 / 10 / 2010

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου