Κυριακή 30 Ιανουαρίου 2011

Να αναδείξουμε το Δημοτικό Συμβούλιο ως κορυφαίο δημοκρατικό όργανο επίλυσης των προβλημάτων του Δήμου μας

Συνδυασμός
Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης


Ο συνδυασμός μας έθεσε γραπτώς στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβούλιου πριν την έναρξη της συνεδρίασης, διαδικασία που ορίζεται σαφώς από το νόμο Καλλικράτη και ζήτησε να συζητηθούν Προ Ημερήσιας Διάταξης τα παρακάτω θέματα:

Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου Κατερίνης, 28 / 1 / 2011
Προτεινόμενα για συζήτηση Θέματα Προ Ημερήσιας Διάταξης.

Σύμφωνα με το άρθρο 67 του νόμου 3852/10 ( νόμου Καλλικράτη) εισηγούμαστε για συζήτηση Προ Ημερήσιας Διάταξης τα παρακάτω Θέματα:

1.Συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης στην Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων.

Ως γνωστόν στην επιτροπή αγώνα βασικό ρόλο έπαιζαν μέχρι σήμερα οι δήμαρχοι των Δήμων της Πιερίας. Μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη και τις εκλογές που ακολούθησαν οι δήμαρχοι παραιτήθηκαν και υπάρχει πρόσκληση στην οποία ανταποκρίθηκαν μέχρι σήμερα η αντιπεριφερειάρχης κ. Μαυρίδου, η αντιπολίτευση με τον κ. Παπαχρήστου, ο Δήμαρχος Πύδνας - Κολινδρού και ο συνδυασμός μας, για τη συμμετοχή των νέων αρχών της Τ.Α. στην επιτροπή Αγώνα. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο και τον Δήμαρχο Κατερίνης για την συμμετοχή τους στην επιτροπή αγών κατά των διοδίων λόγω τους σπουδαιότητας του προβλήματος των διοδίων για την περιοχή μας.

2. Διαμόρφωση αίθουσας για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου.

Η αίθουσα στο Συνεδριακού Κέντρου είναι ακατάλληλη για τις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου. Καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο να πάρει απόφαση για την διεξαγωγή των συνεδριάσεων σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα εξυπηρετεί την ορθή διεξαγωγή των συζητήσεων και σε κάθε περίπτωση σημειώνουμε την μεγάλη καθυστέρηση για την επίλυση του προβλήματος μιας και ο νόμος ψηφίστηκε πέρσι και ήταν ορατές οι ανάγκες για νέας ειδικά διαμορφωμένης αίθουσας. Η συνέχιση των συνεδριάσεων στο συνεδριακό κέντρο για τον συνδυασμό μας σημαίνει απαξίωση και υποβάθμιση του ρόλου του Δημοτικού Συμβουλίου εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής και θα αντιδράσουμε αναλόγως.

3. Παραχώρηση κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου καθώς και γραμματειακής υποστήριξης για την Δημοτική μας Παράταξη ( και τις άλλες παρατάξεις) σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 7 του ν. 3852/10.

Εφαρμογή των διατάξεων του νόμου με ανεξάρτητο χώρο κατά δημοτική παράταξη όπως έγινε στην αντιπεριφέρειά μας αλλά και στους άλλους Δήμους.

4. Ενημέρωση για το στάδιο εργασιών και το χρονοδιάγραμμα αποπεράτωσης των υποβάσεων και εγκαταστάσεως των λουομένων αιθουσών στο Γ΄ Λύκειο Κατερίνης.

Είναι μεγάλο το πρόβλημα των αιθουσών στο Γ΄ Γυμνάσιο και Λύκειο, οι μαθητές και πρόσφατα είχαν κατάληψη και αποχή από τα μαθήματα, το δημοτικό συμβούλιο ψήφισε την πίστωση από τις 9 του Δεκέμβρη ( ήδη είχε αργήσει ), και το έργο δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα ενώ ακούγεται ότι οι αίθουσες θα εγκατασταθούν από τη νέα χρονιά.


5. Συνάντηση των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων

όπως είχε υποσχεθεί ο δήμαρχος μετά και από αίτημά μας για ανταλλαγή απόψεων για την εφαρμογή του Καλλικράτη στο Δήμο, Συγχωνεύσεις, χρονοδιάγραμμα για την λήψη προβλεπόμενων αποφάσεων, Οργάνωση Υπηρεσιών κλπ. Υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που έχουν καθυστερήσει, συγχωνεύσεις, εκλογή Δημοτικής επιτροπής διαβούλευσης, επιλογή, συμπαραστάτη, δρομολόγηση κατάρτισης προϋπολογισμού, το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου, για τα οποία θα θέλαμε μια κατ΄ αρχή συζήτηση μεταξύ των συνδυασμών και μετά να γίνουν διεξοδικές θεματικές συζητήσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς να καλούμαστε να ψηφίζουμε θέματα υπό την πίεση των προθεσμιών του νόμου, ή αντιμετωπίζοντας επί μέρους τα προβλήματα.
6. Κανονισμός λειτουργίας Δημοτικού Συμβουλίου – Συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής.

7. Ενημέρωση όσον αφορά την προετοιμασία του Δήμου για ένταξη έργων στο ΕΣΠΑ και στο ΛΙΝΤΕΡ.
Εν όψει και την οικονομικής κατάστασης του Δήμου και των δημοτών, αλλά και το κλείσιμο της στρόφιγγας των κρατικών επιχορηγήσεων έχει ενδιαφέρον να εστιάσουμε την προσοχή μας στην αναζήτηση προγραμμάτων για επίλυση βασικών προβλημάτων του Δήμου.



Από τις απαντήσεις του Δημάρχου να σημειώσουμε ότι έγινε δεκτή η πρότασή μας για συμμετοχή του Δήμου Κατερίνης στην Επιτροπή Αγώνα κατά των Διοδίων η οποία συμμετοχή ελπίζουμε να αποκτήσει και συγκεκριμένο περιεχόμενο εκ μέρους του Δήμου μας.
Ζητήθηκε πίστωση χρόνου για τη διαμόρφωση αίθουσας Δημοτικού Συμβουλίου ( μέσα στον Φεβρουάριο ) καθώς για την παραχώρηση κατάλληλα εξοπλισμένου χώρου καθώς και γραμματειακής υποστήριξης για κάθε Παράταξη χωριστά σύμφωνα με το άρθρο 66 παρ. 7 του ν. 3852/10.
Για τις υποβάσεις στο Γ΄ Λύκειο μας ενημέρωσε ότι έχουν ολοκληρωθεί ενώ για την συνάντηση των επί κεφαλής των παρατάξεων καθώς και για την δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής σύνταξης νέου κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου ζήτησε πίστωση χρόνου μέχρις ότου διατυπωθούν οι αναλυτικές απόψεις του Υπουργείου για τα θέματα εφαρμογής του Καλλικράτη.
Δυστυχώς η προβλεπόμενη διαδικασία δίνει το δικαίωμα στο Δήμαρχο να τοποθετείται επί των θεμάτων που τίθενται Προ Ημερήσιας Διάταξης χωρίς να δίνεται η δυνατότητα τοποθέτησης επ αυτών των δημοτικών συμβούλων έστω και αυτών που θέτουν τα θέματα.
Η άποψή μας είναι το Δημοτικό Συμβούλιο χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και ατέρμονες διαλυτικές διαδικασίες θα πρέπει να είναι ένα όργανο που θα συζητά την άσκηση πολιτικής εκ μέρους της δημοτικής αρχής, θα είναι όργανο ελέγχου της Δημοτικής Αρχής και παράλληλα όργανο επίλυσης των προβλημάτων των δημοτών.
Σε μια πρώτη ανάγνωση ο συνδυασμός μας θέτοντας τα παραπάνω ζητήματα θα περιμένει και θα ελέγξει την πορεία εκτέλεσης των υποσχέσεων του κ. Δημάρχου, θα επιδιώξει την παραπέρα σύνδεσή του με τους δημότες τα κινήματα πόλεις αλλά και τους φορείς της πόλης για να φέρει περισσότερα θέματα και πιο πλούσια επεξεργασμένα στο Δημοτικό Συμβούλιο αναδεικνύοντας σε κορυφαίο δημοκρατικό όργανο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Και σε αυτή την προσπάθεια καλούμε όλους τους δημότες, όλους τους δημοτικούς συμβούλους όλες τις δημοτικές παρατάξεις και τη δημοτική αρχή δεδομένου ότι τα προβλήματα των ΟΤΑ είναι πολλά και τα οικονομικά περιθώρια λόγω μνημονίου ελάχιστα.

Κατερίνη 30 / 1 / 2011

Αντώνης Δ. Μάντζιος
Δημοτικός Σύμβουλος Κατερίνης
Επικεφαλής του συνδυασμού
Πρωτοβουλία Πολιτών
για την Αλλαγή στο Δήμο Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου