Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Φωτιά στο Δημοτικό γκαράζ Κατερίνης

Από ελεγχόμενη καύση υλικών που
επεκτάθηκε γρήγορα σε διπλανή έκταση

Μεγάλη φωτιά έπιασε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2009, περίπου στις 8:30 το πρωί γκαράζ του Δήμου όταν υπάλληλοι της δημοτικής αρχής έβαλαν φωτιά με σκοπό την ελεγχόμενη καύση κάποιων υλικών στο. Όμως, η φωτιά επεκτάθηκε γρήγορα σε παρακείμενο, μεγάλο όγκο σκουπιδιών και εύφλεκτων υλικών, με αποτέλεσμα να καίει ανεξέλεγκτα επί 3 ώρες περίπου ενώ μια μεγάλη στήλη καπνού εμφανίστηκε στο βόρειο τμήμα της πόλης της Κατερίνης και ταυτόχρονα ένα γκρι σύννεφο σκέπασε την περιοχή του εγγλέζικου δρόμου.
Το σύννεφο καπνού κινήθηκε αρχικά προς τις εργατικές κατοικίες αργότερα, με την αλλαγή κατεύθυνσης του ανέμου, ο καπνός σκέπασε την περιοχή της Γανόχωρας και του Κεραμιδίου, με αποτέλεσμα οι κάτοικοι της περιοχής και ειδικά το προσωπικό των παρακείμενων βιοτεχνιών να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τον έντονο καπνό.
Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δήμου η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου είχε λάβει όλα τα μέτρα για να κάνει ελεγχόμενη καύση η φωτιά όμως επεκτάθηκε σε διπλανή έκταση καίγοντας χόρτα κλαδιά και κάποια άλλα υλικά που ήταν σκεπασμένα. Αστραπιαία ήταν η επέμβαση των υπαλλήλων που βρισκόταν σε επιφυλακή, έχοντας στη διάθεσή τους μια υδροφόρα του Δήμου. Επί τόπου έσπευσαν άνδρες της Π.Υ. με δύο οχήματα, όπως επίσης δύο ακόμη υδροφόρα οχήματα του Δήμου, μία μπουλντόζα και δύο φορτωτές, που έθεσαν γρήγορα τη φωτιά υπό έλεγχο και στη συνέχεια την κατέσβησαν πλήρως.
Την ύπαρξη καπνού στην περιοχή, την αποδίδει στο είδος των υλικών που υπήρχαν στην περιοχή, τα οποία συνέχισαν να βγάζουν καπνό για λίγη ώρα ακόμη και μετά την κατάσβεση της φωτιάς χωρίς όμως να μας λέει την σύνθεση αυτών των υλικών γιατί ο πολύς καπνός μάλλον οδηγεί στην καύση πλαστικού που επιβαρύνουν ιδιαίτερα το περιβάλλον με διοξίνες.
Επί τέλους και αυτή η φωτιά αποδεικνύει ότι ελάχιστα πράγματα γίνονται και θα γίνονται με τα απορρίμματα αν δεν ληφθούν μέτρα για ανακύκλωση στην πηγή και την κατάργηση του ΧΥΤΑ ο οποίος θα πρέπει να λειτουργεί πλέον ως ΧΥΤΥ ( Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) δεχόμενος μόνο υλικά που δεν ανακυκλώνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου