Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Ήρθε ο βουλευτής στο χωριό

του οικονομολόγου Αντώνη Μάντζιου

Βγήκαν στη γύρα οι βουλευτές ζητώντας το σταυρό και με την ευκαιρία θυμήθηκαν, συγγενείς φίλους, συμμαθητές, χωριανούς. Με χαιρετούρες φιλιά και κεράσματα. Υποψήφιοι και νυν βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων, αφού προσπάθησαν από τις προηγούμενες εκλογές να τα έχουν καλά με όλους, να μην θίξουν κανένα, αφού εξασφάλισαν τις προσβάσεις τους στις ηγεσίες των κομμάτων τους μας καλούν να επιβραβεύσουμε αυτή τη στάση με την ψήφο μας στέλνοντας τους στη βουλή. Ή ενισχύοντας τη θέση τους για άλλες προσωπικές τους διεκδικήσεις όπως νομαρχία Δημαρχία καμιά θέση σε ΔΕΚΟ ή ακόμα μια καλή προετοιμασία για τις επόμενες εκλογές. Μας καλούν να επιβραβεύσουμε την σιωπή τους, τις δημόσιες σχέσεις τους τις προσβάσεις τους, το πέρασμα τους από τον τύπο εν ήδη πασαρέλας.
Δεν τους είδαμε σε κινητοποιήσεις για το Νέο Νοσοκομείο, να μαζεύουν υπογραφές για το Κέντρο Μαστού, να πορεύονται με τους Λιτοχωρινούς κατά των διεκδικήσεων της Μονής στον ΟΛΥΜΠΟ, να παίρνουν θέση για το νερό της Μόρνας, για την κατάληψη των παράλιων μας από μεγαλοεπιχειρηματίες, δεν τους είδαμε αντάμα με τον κόσμο που διαμαρτύρεται για το ρέμα κοντά στη Ν. Χράνη. Δεν τους βλέπουμε στον αγώνα για τα μικρά και μεγάλα προβλήματα της Πιερίας, της ανεπάρκειας των σχολικών κτιρίων, της παραπαιδείας, των απολύσεων της ανεργίας, του περιβάλλοντος. Δεν τους είδαμε στον καθημερινό αγώνα, στην οργάνωση και την προετοιμασία του στη δουλειά του μερμηγκιού που χρειάζονται όλα αυτά. Απεναντίας μερικούς τους είδαμε να καμαρώνουν δίπλα στους καθημερινούς αγωνιστές για να πάρουν λίγο από την δόξα τους, για να δείξουν καθημερινοί, να δείξουν αγωνιστές, πολλές φορές διώχνοντας από το κάδρο τους πρωταγωνιστές της ζωής για να μείνουν μόνοι τους.
Και αν μια γενίκευση αδικεί τους λίγους τους ελάχιστους που για κάποια θέματα σήκωσαν ανάστημα ή εκτέθηκαν με την άποψή τους δυστυχώς και αυτοί ως εξαίρεση απλά επιβεβαιώνουν τον κανόνα.
Από την άλλη είναι οι πολίτες. Αυτοί που θα κρίνουν με την ψήφο τους ποιοι θα βγουν βουλευτές, ποιοι θα τους· εκπροσωπούν για τα μικρά και τα μεγάλα της Πιερίας και της πατρίδας μας. Είναι οι πολίτες που με το αισθητήριο τους, με τις γνώσεις και την κρίση τους, με την εμπειρία τους θα πρέπει να παραβλέψουν το ωραίο περιτύλιγμα, τις ιλουστρασιόν διαφημίσεις, τα μεγάλα λόγια, τα ευχολόγια, τα φιλικά κτυπήματα της πλάτης, και να κρίνουν επί της ουσίας. Να ξεφύγουν από τη μέγγενη του ρουσφετιού και των καλών σχέσεων με την εξουσία.
Τα δύο μεγάλα κόμματα μπορούν και πρέπει να κριθούν με βάση τις πολιτικές που άσκησαν χρόνια τώρα. Για όσους από τους υποψηφίους τους επέλεξαν να τα έχουν καλά με όλους για να βγουν βουλευτές, το ίδιο θα επιδιώξουν και κατά τη θητεία τους για να μπορέσουν να ξαναβγούν, για να μπορέσουν να καθίσουν στην υπουργική καρέκλα.
Από την άλλη πρέπει να καταδικαστούν οι σημαίες ευκαιρίας που σηκώνουν υποψήφιοι και κόμματα, υποψήφιοι που τη μια παρακαλάνε δημόσια να είναι υποψήφιοι σε ένα κόμμα, την άλλη δηλώνουν υποταγή σαν απλοί στρατιώτες και την επόμενη φιγουράρουν υποψήφιοι σε άλλο κόμμα, επειδή δεν άντεξαν λέει τις πιέσεις του αρχηγού.
Είναι καθαρό. Αυτούς που επιλέγουμε αυτοί και μας διοικούν, αυτοί μας αξίζουν, αυτοί ορίζουν ένα μεγάλο κομμάτι της ζωής μας. Είναι σημαντικό λοιπόν με την ψήφο τους οι πολίτες να επιλέξουν πολιτικές, να κρίνουν πρόσωπα, αλλά να κρίνουν προσπάθειες και σε τοπικό επίπεδο. Προσπάθειες, πολιτικές και πρόσωπα που όχι μόνο δοκιμάστηκαν αλλά και μας χρειάζονται την επόμενη των εκλογών. Μέσα και έξω από τη Βουλή. Γιατί πέρα από τα μεγάλα λόγια ξημερώνουν δύσκολες μέρες. Και κατά τον ποιητή:
Μήν άμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Τό μέλλον μας θά έχει πολύ ξηρασία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου