Δήμος Κορινού
Αποχώρησε η αντιπολίτευση του Δήμου Κορινού από την σημερινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την έγκριση του Προϋπολογισμού έτους 2010.
Η αποχώρηση έγινε μετά την επίδοση διαμαρτυρίας της αντιπολίτευσης και δεδομένου ότι όπως υποστήριξαν δεν μπορούσε να γίνει η συζήτηση του Προϋπολογισμού πριν να λυθεί η εκκρεμότητα με την Πραξικοπηματική ενέργεια του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγουμένη συνεδρίαση, κατά την οποία δια της πλειοψηφίας καταργήθηκε το εκ του νόμου δικαίωμα της μειοψηφίας να θέτει προς συζήτηση και να συζητά θέματα που προτείνει το 1/3 των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου.
Τα θέματα τα οποία παράνομα αρνήθηκε η πλειοψηφία να συζητήσει αφορούσαν την ακύρωση της απόφασης με την οποία τροποποιήθηκε το πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ καθώς και την ως εκ τούτου τροποποίηση του Τεχνικού Προγράμματος 2010. Και επειδή η ψήφιση του Τεχνικού Προγράμματος προηγείται της ψήφισης του Προϋπολογισμού δεν μπορούσε να συζητηθεί ο Προϋπολογισμός πριν λυθεί η εκκρεμότητα της μη νόμιμης ακύρωσης της συζήτησης των θεμάτων που είχε θέσει η αντιπολίτευση στο Δημοτικό Συμβούλιο.
Την αντιπολίτευση δεν ακολούθησε ο κ. Αηδονίδης Στέφανος, συνεπής σε μια μόνιμη στάση υποστήριξης της πλειοψηφίας, ο οποίος παρέμεινε στη συζήτηση με αποτέλεσμα να υπάρχει πλειοψηφία των 9 συμβούλων σε σύνολο 17.
Κατά την συζήτηση την κάθετη διαφωνία του εξέφρασε ο Δημοτικός Σύμβουλός κ. Κυριαζής Δημήτριος στο κονδύλι των 130.000 για την αύξηση κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης παρά τις προσπάθειες των Παπαργυρόπουλου, Παπαγεωργίου και του Δημάρχου για να τον μεταπείσουν. Κατά την ψηφοφορία ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από τους 9 δημοτικούς συμβούλους με ρητή άρνηση του κ. Κυριαζή να ψηφίσει το κονδύλι 130.000 για την αύξηση κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης καταψηφίζοντας τον σχετικό κωδικό του Προϋπολογισμού.
Επιφυλάξεις υπάρχουν στον αν τελικά εγκρίθηκε νόμιμ α ο Προϋπολογισμός δεδομένου ότι από τους 17 συμβούλους μόνο 8 ψήφισαν όλους τους κωδικούς του Προϋπολογισμού αφού 8 αποχώρησαν και ένας καταψήφισε τον κωδικό της αύξησης κεφαλαίου της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης.
Πριν λήξει η συνεδρίαση ο κ. Αβραμίδης καταφέρθηκε κατά της αντιπολίτευσης επειδή αποχώρησε από τη συνεδρίαση τονίζοντας ότι με αυτές τις επιλογές της θα μείνει μόνιμα στα έδρανα του κοινού και όχι στα έδρανα του Δημοτικού Συμβουλίου.
Στη συνέχεια υπερασπίστηκε τις διαδικασίες που ακολούθησε ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου στην προηγούμενη συνεδρίαση με το επιχείρημα ότι ο Πρόεδρος είχε υποχρέωση από το νόμο να φέρει για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο τα θέματα που πρότεινε το 1/3 του σώματος το αν θα συζητηθούν όμως το αποφασίζει δημοκρατικά! το Δημοτικό Συμβούλιο. Μα αυτή του την άποψη ο κ. Δήμαρχος είτε εθελοτυφλεί είτε αδυνατεί να αντιληφθεί τις έννοιες της δημοκρατίας και της νομιμότητας.
Και γινόμαστε σαφείς.
Τα θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο τα φέρνει προς συζήτηση ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου σε συνεργασία με τον δήμαρχο και δεν ερωτάται ποτέ το σώμα αν θα συζητηθούν ή όχι αλλά γίνεται η εισήγηση και μπορεί μόνο να αναβληθεί η συζήτηση αφού το ζητήσει είτε ο εισηγητής είτε το σώμα μετά όμως την εισήγηση. Ο νόμος στην προσπάθεια του δώσει και στην μειοψηφία κάποια δικαιώματα όσον αφορά την δυνατότητα να φέρνει προς συζήτηση θέματα στο Δημοτικό Συμβούλιο προέβλεψε την υποχρέωση του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου να φέρνει θέματα προς συζήτηση αν το ζητά το 1/3 των μελών του σώματος σε προθεσμία 6 ημερών. Με την παρέλευση άπρακτης της προθεσμίας προβλέπεται η δυνατότητα στο 1/3 των συμβούλων να συγκαλεί σε συνεδρίαση το Δ.Σ. και να εισηγείται για τα θέματα αυτά.
Ο νόμος δεν εξαρτά την δυνατότητα αυτή της μειοψηφίας από την διάθεση της πλειοψηφίας με την απλή λογική ότι θέλει να δώσει δικαιώματα στην μειοψηφία που να μην εξαρτώνται ( όσον αφορά τη συζήτηση ) από την πλειοψηφία. Στην περίπτωση που ζητούσε έγκριση από την πλειοψηφία από την μια μεριά θα το ανέφερε ρητά στο νόμο από την άλλη θα το ακύρωνε το δικαίωμα στην πράξη αφού θα το έθετε στην κρίση της πλειοψηφίας του Δημοτικού Συμβουλίου.
Ως εκ τούτου αφού έφερε τα θέματα προς συζήτηση ο Πρόεδρος έπρεπε να δώσει το λόγο στην εισηγητή της μειοψηφίας και μετά στον δήμαρχο και τους άλλους δημοτικούς συμβούλους και κατά την διαδικασία μπορούσε να ζητήσει μόνο την αναβολή είτε ο ίδιος είτε ένας δημοτικός σύμβουλός. Αντί αυτών ο Πρόεδρος έδωσε το λόγο στο Δήμαρχο να αναπτύξει επί μακρόν τις απόψεις του για τα θέματα που έθεσε η μειοψηφία και αντί να δώσει το λόγο στην μειοψηφία να τα εισηγηθεί μεθόδευσε τη μη συζήτηση δια της ψήφου πλειοψηφίας, βάζοντας την πλειοψηφία δια της ψήφου της να στερεί νόμιμα δικαιώματα της μειοψηφίας.
Νομίζουμε ότι πέρα από τις σοβαρές ευθύνες πειθαρχικές ή άλλες του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Δημάρχου ευθύνες έχουν και οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας κα μάλιστα όσοι έχουν εντρυφήσει επί μακρόν στην Τ.Α. Ευθύνες πολιτικές δεδομένου μάλιστα ότι προέρχονται και από το χώρο του ΠΑΣΟΚ αλλά και ευθύνες ηθικής τάξης απέναντι στους ψηφοφόρους του και όλους τους δημότες του Κορινού.
Όσον αφορά την Περιφέρεια ή οποία ως Προϊσταμένη Αρχή εξετάζει τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης και ζήτησε προς τούτο τελική απάντηση από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου καθώς και εξέταση των ηχογραφημένων πρακτικών, θα θέλαμε να ελπίζουμε ότι θα εφαρμόσει το νόμο θα επιβάλλει τη χρηστή διοίκηση και δεν θα ακολουθήσει τη μέση οδό υπακούοντας σε πολιτικές ή άλλες σκοπιμότητες.
Τα θέματα της δημοκρατικής νομιμότητας μας αφορούν όλους γιατί αύριο μπορεί αυτές οι παραβιάσεις να αφορούν και εμάς. Άλλωστε ούτως ή άλλως οι αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αφορούν όλους τους δημότες ψηφοφόρους τους και μη.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου